Een Aga fornuis staat bekend om zijn klassieke uiterlijk en kwaliteit

0
3280

Aga fornuizen staan bekend om hun klassieke uiterlijk. Maar dit is niet de enige reden waarom de Aga fornuizen zo geliefd zijn. Aga biedt een fornuis met diverse ovens en kookplaten met een speciale warmtebron. Hierdoor komen smaken nog beter naar voren. Bovendien zijn de ovens zeer milieuvriendelijk, doordat ze herbruikbaar zijn. Wat biedt een Aga fornuis?

Waarom een Aga fornuis?

Het maakt niet uit of je een wokmaaltijd of een vijfgangendiner wilt bereiden, met een Aga fornuis kan het allemaal. Het fornuis blinkt uit bij elke stijl van koken. Patat is krokant, vlees is mals en pizza’s zijn knapperig. Het fornuis zorgt tevens voor een bijzondere warmte in de keuken. Er is onder andere de keuze uit een 3- of 5 oven fornuis. Ook kan er worden gekozen uit een ingebouwde of losstaande module. Hierdoor kan altijd de passende oven worden gekozen. Bovendien staan ze bekend om de grote ovens. In de braadoven kan wel een kalkoen van 13 kilogram. Ideaal tijdens het bereiden van een maaltijd tijdens de kerstdagen. Hierbij worden smaken van de ovens niet met elkaar vermengd.

Uiterlijk

De fornuizen zijn te omschrijven als klassiek. Het heeft een uniek karakter. Bovendien zijn ze in een grote hoeveelheid kleuren te bestellen. Zo kun je altijd een oven vinden die bij de stijl van je keuken past. Wat dacht je van wit, lichtblauw, lichtroze, grijs of zwart?

Over Aga

Al meer dan 70 jaar spelen deze fornuizen een centrale rol in keukens. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een speciale warmteopslag. Ze worden niet massaal geproduceerd, maar nog steeds in dezelfde gieterij gemaakt als zeventig jaar geleden. Ze worden naar diverse landen geëxporteerd. Voorbeelden zijn Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en de meeste Europese landen. In de loop der jaren heeft het merk een goede reputatie opgebouwd en het ontwerp is in de afgelopen jaren niet meer veranderd. Hierdoor zijn ze geliefd in veel keukens.

Een stukje geschiedenis

De oorspronkelijke fabriek stond in Zweden. Dit komt doordat het fornuis door een van de grootste Zweedse uitvinders en wetenschappers is uitgevonden. Dit is Dr. Gustaf Dalen. Na een experiment was hij blind geworden. Eenmaal thuis herstellende ontdekte hij dat zijn vrouw hinder ondervond met haar toen traditionele fornuis. Deze gebruikte veel brandstof en er moest constant op het eten gelet worden. Een reden voor Dalen om zijn (wetenschappelijke) kennis te gebruiken en een nieuw ontwerp te maken. In 1929 was het fornuis klaar. Hij heeft het bedrijf uiteindelijk uit weten te breiden tot een internationale groep bedrijven. Tegenwoordig worden de fornuizen in de gieterij in Engeland geproduceerd.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Aga is bewust bezig met recycling. Sinds de eerste producten werden geproduceerd (meer dan 70 jaar geleden) is er voor elke nieuwe Aga ongeveer 70% kringloopmaterialen gebruikt. Onderdelen als goten, oude machines, deurbeslag, putdeksel, lantaarnpalen, versnellingsbakken en nog veel meer. Daarnaast staan de fornuizen bekend om hun duurzaamheid. Er kan heel wat jaren mee gekookt worden. Sommigen zeggen zelfs dat ze een leven lang meegaan. Gemiddeld kopen mensen drie á vier fornuizen. Met een Aga hoef je dit maar één keer te doen. Deze duurzaamheid is tevens goed voor het milieu. Ze zijn bijna helemaal te hergebruiken. Ze kunnen worden omgesmolten om nieuwe fornuizen te produceren.

Werking Aga fornuis

De kern van een Aga fornuis houdt op een bijzonder manier zijn warmte vast. Dit komt door de gietijzeren kern. Het fornuis heeft een zelfregulerende werking, zonder draaischijven of schakelaars. Hierdoor is de Aga altijd klaar voor gebruik. Er is een thermostaatregeling aanwezig, welke zorgt voor een constante temperatuur. Daarnaast is er een laag brandstofverbruik. Dit komt doordat de kookplaatdeksels en de behuizing een goede isolatie hebben. De warmte wordt langzaamaan doorgegeven. Dit is een gematigdere warmte dan de hitte van vlammen of elementen van andere soorten ovens. Een speciaal kookproces wat ervoor zorgt dat gerechten hun smaak goed behouden. Aga bezitters zullen beamen dat gerechten uit deze fornuizen beter smaken dan van een regulier fornuis.

Onderdelen

Een Aga fornuis is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dit zijn de isolatiedeksels, snelkookplaat, sudderplaat en diverse ovens. Het is afhankelijk van de hoeveelheid ovens die je kiest, welke er in het fornuis zitten. De ovens die in een Aga fornuis kunnen zitten zijn de braadoven, bakoven, sudderoven en warmhoudoven. De ovens hebben een gietijzeren kern en een speciale warmtebron. Deze zorgt ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden.

Isolatiedeksels

Het eerste onderdeel dat je zult zien, zijn de isolatiedeksels. Deze zitten over de twee kookplaten heen. Wanneer ze gesloten zijn, zullen ze lauw aanvoelen. Wanneer de deksels geopend zijn, kunnen de kookplaten direct worden gebruikt. Eenmaal op temperatuur, heeft het fornuis slechts een klein beetje energie nodig om warm te kunnen blijven. Dit wordt gedaan door middel van de speciale warmtebron.

Kookplaten

Deze snelkookplaten bieden genoeg ruimte voor drie steelpannen die een gemiddeld formaat hebben. De kookplaat heeft een sterke hitte, waardoor onder andere water sneller aan de kook wordt gebracht in vergelijking met elektrische waterkokers. Daarnaast is er de sudderplaat. Deze geeft een zachtere warmte dan de kookplaat. Deze is geschikt voor het bakken van een ei of voor het bereiden van een sausje. Op de plaat kunnen drie gemiddelde steelpannen. Hij is tevens te gebruiken als grillplaat.

Ovens

De braadoven heeft genoeg ruimte om een gezinsmaaltijd in te kunnen bereiden. Zelfs een kip of ander gevogelte van 13 kilogram past erin. De braadoven is veelzijdig en is tevens geschikt voor bakken en grillen. De bakoven zit ook standaard bij de Aga met drie of vijf ovens. Er is een gematigde temperatuur waarin je heel goed taart, koekjes en brood kunt bakken. Verder is er nog de sudderoven. Het vlees dat je hieruit haalt is heel smaakvol en mals. De laatste is de warmhoudoven, welke standaard bij een fornuis met vijf ovens wordt geleverd. Bereide gerechten kunnen hierin warm worden gehouden. Hierbij zullen ze niet uitdrogen. Heel gemakkelijk wanneer je een diner met meerdere gangen bereid. De borden zullen ook warm blijven.

Aga dealers

In Nederland zitten diverse dealers die Aga fornuizen verkopen. Voorbeelden zijn Zaandam, Gouda, Beverwijk, Utrecht, Alkmaar, Meppel, Heerenveen en Winterswijk. Kijk even online voor de dealer bij jou in de buurt. Breng een bezoek aan een van de dealers om te ervaren hoe een dergelijk fornuis werkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in