De keuken spuiten kan een goedkope oplossing zijn voor als je geen budget hebt

2
5337
Keuken spuiten

Flauw van je huidige keuken? Maar heb je geen budget voor een volledig nieuwe? Of heb je er de tijd niet voor? Dan kun je er ook voor kiezen om de huidige keuken over te spuiten. Het is namelijk een ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Zonde van je tijd om je constant te ergeren aan de huidige staat ervan. Door het een nieuwe kleur te geven, krijgt de ruimte al een hele andere uitstraling. Waarom overspuiten van je huidige keuken? Wat zijn de voor- en nadelen?

Keuken spuiten

Wanneer je op je oude keuken bent uitgekeken kun je ervoor kiezen om deze te laten overspuiten. Door de keuken een hele andere kleur te geven, krijgt het vaak al een hele andere uitstraling. Of wellicht ben jij je interieur aan het opknappen en past de huidige niet bij dit interieur. Of misschien ga je ergens voor korte tijd wonen en wil je geen nieuwe keuken plaatsen. Door het te laten overspuiten bespaar je heel wat geld, maar heb je toch een hele nieuwe keuken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de huidige nog in goede staat is.

Voordelen

Het overspuiten van de huidige keuken scheelt het heel wat werk, tijd en geld. Je hoeft geen volledig nieuwe uit te zoeken en hebt geen last van een eventuele verbouwing. Daarnaast heb je heel veel mogelijkheden. Je kunt uit bijna alle kleuren wel kiezen. Door een volledig andere kleur te kiezen, kun je een volledige make-over geven. Het is een goedkoop alternatief. Je blaast de keuken als het ware nieuw leven in.

Nadelen

Het nadeel is dat er nog wel wat bij het overspuiten komt kijken. Als particulier kun je dit namelijk niet zomaar zelf doen. Er zijn speciale materialen nodig om het geheel strak te krijgen. Verder is er een stofvrije en geïsoleerde ruimte nodig. Daarom worden de meeste keukens gespoten door een specialist. Een ander nadeel is dat het de huidige problemen niet verhelpt. De apparatuur is hetzelfde. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor niet goed sluitende lades en kastjes. De inhoud en de werking verandert niet.

Kosten

Door de crisis zijn meerdere bedrijven zich gaan specialiseren in het overspuiten. Hierdoor zijn er meer aanbieders, waardoor de prijzen scherper zijn. De meeste spuiters rekenen een bedrag per onderdeel. Bijvoorbeeld per deurtje. Sommige rekenen een bedrag per vierkante meter of centimeter. Dit betekent dat, hoe groter de keuken is, hoe duurder het zal worden. Over het algemeen geldt dat je met een bedrag van een paar honderd euro je keuken in een nieuwe kleur hebt. Vraag een aantal verschillende offertes aan om de goedkoopste spuiter in te kunnen huren.

Waar moet je rekening mee houden?

Houd er rekening mee dat niet elke keuken zomaar overgespoten kan worden. Sommige houtsoorten willen niet overgespoten worden. Daarnaast kan een soort folie op de keukendeurtjes een hindernis zijn. Verder is het belangrijk om zorgvuldig een keukenspuiter te kiezen. Let hierbij op zaken als ervaring en welke garantie wordt geboden. Vraag van tevoren wat de kosten zijn en informeer hoe lang de verf mee gaat en wat mogelijke risico’s zijn.

Kiezen van de juiste kleur

In het verleden was donkerbruin een hele populaire kleur. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Populaire kleuren op dit moment zijn wit, grijs of een lichte houten kleur. De kleur is heel bepalend voor de uitstraling en sfeer. Bedenk daarom eerst wat voor uitstraling je het nu wilt geven. En welke kleur past bij de rest van het interieur? Houd ook rekening met huidige elementen in de rest van de keuken. Zoals de kleur van de muur (moet deze ook in de verf?), de (kleur van de) vloer en andere onderdelen. Het is wel zo mooi op dit op elkaar aan te laten sluiten. Bekijk anders wat keukenzaken of brochures om wat inspiratie op te doen voor de juiste kleur. Vaak worden er wel voorbeelden gegeven van woon- en keukenstijlen. Het is ook mogelijk om bepaalde onderdelen een nieuwe kleur te geven. Wat dacht je van de keukenkastjes? Voorwaarde is wel dat deze kleur bij de huidige kleur van de ruimte past.

Afwerking

Naast de kleur, kan de keuken in allerlei afwerkingen overgespoten worden. Voorbeelden zijn zijdeglans of hoogglans. Zijdeglans is een lakafwerking waar veel mensen voor kiezen. Dit komt doordat het een mooi effect geeft. Bij hoogglans is een goede voorbereiding van belangrijk. Dit kun je echter overlaten aan de professional. Andere opties zijn patine en beitsen. Vraag bij de spuiter voor de mogelijkheden en voor persoonlijke adviezen.

2 REACTIES

    • Dag Sonia, wij spuiten geen keukens. U kunt het beste eens informeren bij keuken renovatie bedrijven. Zij kunnen ook uw keuken spuiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in