Niet genoeg ruimte voor een vaatwasmachine? Koop een kleine of mini vaatwasser

0
14336
mini vaatwasser

Een vaatwasser is in de meeste huishoudens heel vanzelfsprekend. Het is gemakkelijk en het scheelt een hoop afwas. Echter kan een standaard afwasmachine voor kleine of eenpersoonshuishoudens teveel zijn. In sommige gevallen is er ook niet genoeg ruimte om een groot apparaat te plaatsen. Voor deze huishoudens is er de smalle mini vaatwasser. Dit zijn compacte vaatwassers die ideaal zijn voor een klein huishouden. Wat zijn dit voor vaatwassers? Wat zijn de mogelijkheden?

De mini vaatwasser

Wil je de meest compacte vaatwasser? Dan zit je met de mini vaatwasser goed. Deze is ontworpen voor een eenpersoonshuishouden. De grootte is vergelijkbaar met die van een oven. De standaard vaatwasmachine is 90 centimeter hoog en 60 centimeter breed. De kleine variant is 45 centimeter (omstreeks een halve meter) hoog en breed. Dit kan echter ook verschillen per fabrikant. In een gemiddelde machine past het servies van ongeveer 12 mensen, ook wel couverts genoemd. Eén couvert kun je beschouwen als het servies van wat één iemand eet tijdens een driegangendiner. De mini afwasmachine heeft 1 rek en er kunnen 4 tot 6 couverts in geplaatst worden. Bij een standaard vaatwasser is dit 12. Bij een mini dus gemiddeld vijf. Met de kleine vaatwasser kan een dagelijkse vaat van ongeveer een tot twee personen worden gedaan.

Waarom een kleine vaatwasser?

De kleine vaatwassers verbruiken minder water en energie. Het voordeel is natuurlijk dat je ze op veel meer plekken kwijt kunt. Ze nemen niet veel ruimte in, waardoor je ruimte kunt besparen. Met een klein huis biedt het de mogelijkheid om toch een vaatwasser aan te schaffen. Je heb het comfort van een vaatwasmachine, maar het ruimteverlies wordt beperkt. Soms wordt beweerd de het kleinere model minder goed reinigt dan een standaard machine, maar over het algemeen zorgen ook de mini vaatwassers voor een goed eindresultaat.

Nadelen mini vaatwasser

Er zitten echter ook wat nadelen aan een dergelijke mini vaatwasser. Pannen passen er nauwelijks tot niet in. Niet alle modellen hebben de mogelijkheid om (apart) glansspoelmiddel of zout te gebruiken. Het advies is dan om combitabletten te gebruiken. Hier kun je prima mee uit de voeten. Daarnaast kunnen de sproeiarmen in de weg zitten als je het filter wilt verwijderen. De prestaties zijn erg wisselend, dit is erg afhankelijk van het gekozen model. Per couvert zijn ze minder zuinig. Het wil dus niet zeggen dat er de helft minder energie wordt verbruikt, in vergelijking met een standaard machine.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Houd er rekening mee dat een mini vaatwasser een beperkter aantal programma’s heeft. Daarnaast moet de mini vaatwasser worden voorzien van stroom en aangesloten op een kraan en afvoer. Houd hier rekening mee. De vaatwasmachine kan vervolgens ergens bovenop worden geplaatst. Bijvoorbeeld op het keukenblad geplaatst worden. Of misschien wel bovenop de afwasmachine? De mini vaatwassers worden ook wel opzetvaatwassers genoemd. Deze compacte modellen kunnen bijvoorbeeld op een aanrecht of tafelmodel koelkast staan. Ook heel handig voor iemand die op kamers woont. Ze worden ook wel gebruikt voor kleine kantoren.

Vrijstaande of inbouw vaatwasser?

Een kleine vaatwasmachine kan prima worden geïntegreerd in de keuken. Er zijn zelfs modellen waarbij je niet gelijk kunt zien dat het om een vaatwasmachine gaat. Het bedieningspaneel bevindt zich in dit geval aan de binnenkant van de deur. Maar er zijn ook modellen die het bedieningspaneel wel aan de buitenkant hebben. Geen plaats voor een ingebouwde vaatwasmachine? Dan is het vrijstaande model een goede oplossing. Je hoeft dan geen rekening te houden met de indeling van de keuken en het integreren van de vaatwasmachine.

Prijs

De prijs van een compacte vaatwasser is afhankelijk van de energieprestaties, mogelijke programma’s en eventuele accessoires. Denk aan binnenverlichting en kinderbeveiliging. De prijzen beginnen bij een prijs van 200 euro. Een exclusiever en luxer model kost ongeveer 20% meer. Wil je een kwalitatief goed model van een bekend merk, zoals Bosch of Siemens? Dan ligt de prijs tussen de 300 en 500 euro.

De smalle vaatwasser

Naast de mini modellen zijn er ook smalle vaatwassers verkrijgbaar. In plaats van een breedte van 60 centimeter, is deze 45 centimeter. Dit is handig wanneer je een kleine keuken hebt, maar toch nog een smalle vaatwasser kwijt kunt. De hoogte is hetzelfde als bij een standaard model, namelijk 85 centimeter. Hierdoor past ook de smalle variant perfect onder het werkblad van de keuken. De smalle vaatwasser heeft ruimte voor 9 couverts. Daarnaast heeft deze 2 korven.

Prestaties smalle afwasmachine

De prestaties van kleine vaatwassers zijn te vergelijken met die van de standaard machines. Er zitten echter ook nadelen aan. Deze zijn vergelijkbaar met de nadelen van de mini vaatwasser. Denk aan het lastig verwijderen van het filter en geen mogelijkheid om zout en glasspoelmiddel toe te voegen. Ook bij deze zal je dus combitabletten moeten gebruiken. Hetzelfde geldt voor het beperkte aantal vaatwasprogramma’s. Desondanks is het een prima alternatief als je niet genoeg ruimte hebt. De prestaties zijn vergelijkbaar met gewone machines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in