Met een buitenkeuken heb je alle gemakken van je keuken in de tuin

0
2879
buitenkeuken

De tuin wordt door steeds meer mensen gezien als een verlengstuk van het huis. De gemakken van binnen worden steeds meer doorgetrokken naar de leefruimte buiten. Als gevolg hiervan wordt er steeds meer aandacht besteed aan de aanleg en inrichting van de tuin. De verwachting is dat deze tendens de komende jaren alleen maar toe zal nemen. In die trend past ook de opkomst van het buiten koken. Barbecueën was natuurlijk altijd al populair, maar de laatste jaren kiezen meer en meer mensen ervoor om een complete buitenkeuken in hun tuin te plaatsen.

Een complete buitenkeuken

Een buitenkeuken biedt de mogelijkheid om vrijwel alle kookactiviteiten die je normaliter binnen uitvoert, ook in je tuin uit te voeren. Gasbarbecues en grill-apparatuur worden steeds beter en geavanceerder, waardoor de mogelijkheden om buiten te koken ook steeds uitgebreider worden. Wanneer je budget het toelaat, kun je een keuken in je tuin zo uitgebreid en luxe maken als je zelf wilt. Van een eenvoudige gasbarbecue tot een echt keukenblok, compleet met koelkast en spoelbak, het kan allemaal.

Iets voor jou?

Twijfel je of een buitenkeuken iets voor jou is? Bedenk dan om te beginnen eens hoe vaak je ’s zomers de barbecue aansteekt. Als je maar af en toe eens in je tuin barbecuet, dan is het waarschijnlijk een te grote investering om voor een hele keuken buiten te gaan. Maar wanneer je tussen april en oktober zowat ieder weekend wel een keertje in je tuin staat te koken en het je leuk lijkt om ook eens wat uitdagender gerechten te bereiden dan hamburgers, spareribs of soms een visje, dan is een buitenkeuken waarschijnlijk wel iets voor jou.

Ook geschikt op je balkon

Hou je van koken, heb je een mooie tuin met voldoende ruimte en vind je het heerlijk om met vrienden of familie in je tuin te eten, dan moet je zeker de aanschaf van een buitenkeuken overwegen. Natuurlijk kun je ook kleinere, compacte varianten kopen, zodat je bijvoorbeeld ook in een kleine tuin of op een balkon of dakterras heerlijk in de open lucht kunt kokkerellen.

Verrijdbare of vaste buitenkeuken

In principe zijn er twee soorten buitenkeukens: verrijdbare en vaste keukens. Welke van de twee voor jou het meest geschikt is, hangt van een aantal zaken af. In de eerste plaats natuurlijk van je budget, maar daarnaast ook van je wensen en de beschikbare ruimte in je tuin of op je balkon of dakterras. Om te bepalen welke variant voor jou ideaal is, stel je jezelf een aantal vragen.

Waar je aan moet denken

Om te beginnen: hoe vaak en hoeveel wil je buiten gaan koken? En wat voor soort maaltijden wil je kunnen bereiden, dus hoe uitgebreid moeten je kookmogelijkheden zijn? Wat verder natuurlijk ook van belang is, is voor hoeveel mensen je wilt kunnen koken en hoeveel ruimte er beschikbaar is, zowel om te koken, maar ook om met zijn allen te kunnen zitten eten. En tot slot, maar niet onbelangrijk, wil je alleen bij droog weer buiten koken of vind je het zo heerlijk om buiten te zijn, dat je ook overdekt koken overweegt?

Kookgedeelte is de basis

De basis van je buitenkeuken wordt natuurlijk gevormd door het kookgedeelte. Meestal is dit een gasbarbecue en/ of een grill. Het is dus enorm belangrijk dat deze aan al je wensen voldoet, want als je het gevoel hebt dat je je moet behelpen is de lol er snel vanaf. Gelukkig is er inmiddels een zeer ruime keuze aan buitenkeukenapparatuur op de markt. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren kun je zeker een keuken vinden die helemaal bij je past. We zullen hierna een aantal opties bespreken.

Een echte buitenkeuken of een luxe barbecue?

Wanneer je besloten hebt dat je meer buiten wilt gaan koken, zijn er een aantal mogelijkheden. Wanneer je budget beperkt is, is een buitenkeuken waarschijnlijk niet haalbaar. In dat geval kun je ervoor kiezen om gewoon een wat luxere barbecue aan te schaffen. Maar wanneer je budget het toelaat en je iets écht bijzonders wilt, zijn er verschillende soorten buitenkeukens verkrijgbaar.

De houtskoolbarbecue

Behoor je tot de grote groep mensen, die het leuk vindt om af en toe te barbecueën, maar doe je dit wel graag met een groep vrienden of buren, dan wil je natuurlijk ook goed voor de dag komen. Een complete buitenkeuken is in dat geval dan wel een erg grote investering, maar ook met een barbecue kun je wel degelijk indruk maken én lekker eten klaarmaken. De meest eenvoudige barbecue is natuurlijk de houtskool barbecue. Je grilt hierbij het eten op een rooster boven een bak met briketten en/ of kolen. Je kunt kiezen voor een uitvoering met een deksel, dat voorzien is van ventilatiegaten. Dankzij dit deksel kun je ook grotere stukken vlees goed gaar krijgen.

De elektrische barbecue

Koken met een houtskoolbarbecue vraagt wel geduld. Aan de andere kant, draait koken en eten in de tuin in principe juist om het gezellig samenzijn en zal je het meestal niet zo erg vinden om wat langer op je eten te moeten wachten. Wil je echter toch wat sneller kunnen koken, dan is een elektrische barbecue een uitkomst. Deze is uitgerust met een of meerdere gloeispiralen, die voor de hitte zorgen om je vlees te kunnen grillen. Doorgaans is een elektrische barbecue voorzien van een bak met water, die voor de koeling zorgt en tegelijk fungeert als opvangbak voor het vet. Schoonmaken is daardoor ook heel gemakkelijk.

Voordelen van een elektrische barbecue

Een groot voordeel van een elektrische barbecue is dat je hem in principe ook binnen veilig kunt gebruiken. Daardoor is hij zeer geschikt om bijvoorbeeld ook op een overdekt balkon of in een serre mee te koken. Zo kun je ook bij minder mooi weer toch nog steeds genieten van de sfeer van het buiten koken. Ook heb je bij de elektrische variant geen last van ronddwarrelend as. Als je slim bent, ga je voor een barbecue met een thermostaat. Daarmee kun je ook eten, dat op een specifieke temperatuur bereid moet worden, perfect gaar krijgen, dus zonder dat het half rauw of half verbrand is.

De gasbarbecue, de basis van een buitenkeuken

En dan is er natuurlijk nog de gasbarbecue. In feite vormt dit apparaat al de basis van een echte buitenkeuken. Koken op gas heeft als voordeel dat je niet lang hoeft te wachten tot de barbecue op temperatuur is, dat duurt slechts een paar minuten. Daarnaast kun je de temperatuur eenvoudig regelen, zodat je veel verschillende producten allemaal op de juiste wijze klaar kunt maken.

Een eenvoudige buitenkeuken

De betere gasbarbecues hebben een beschermkap over de branders. Hierdoor kan druipend vet niet op de branders vallen en zal je nooit last hebben van rook of steekvlammen. Je eten kan op die manier ook niet verbranden. Er zijn ook gasbarbecues verkrijgbaar met een extra zijbrander, die je kunt gebruiken als warmhoudpit. Wanneer de brander sterk genoeg is, kun je er zelfs ook nog mee wokken. Maar met dit soort extra’s spreek je eigenlijk al niet meer over een barbecue, maar heb je in feite al een, zij het eenvoudige, buitenkeuken in je tuin staan.

Hetzelfde comfort als binnen

Wil je in de tuin over min of meer dezelfde mogelijkheden en comfort beschikken als in je keuken, dan kan dat ook. Uiteraard zal je er dan wel meer geld en tijd in moeten investeren, maar de mogelijkheden zijn in feite onbeperkt. Met een compleet uitgeruste buitenkeuken kun je niet alleen grillen, maar ook koken, bakken en wokken. Je kunt een buitenkeuken zelfs gebruiken als (pizza)oven.

Van alle gemakken voorzien

Je kunt een buitenkeuken helemaal op maat (laten) maken. Je kunt hem uitrusten met een of meerdere werkbladen, kastjes, een spoelbak met kraan en zelfs een koelkast in laten bouwen. Dan hebben we het natuurlijk wel over een vaste keuken. Maar ook wat betreft verrijdbare keukens zijn er volop mogelijkheden om het jezelf zo luxe en comfortabel mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse ‘Chuckwagons’, schitterende hout gestookte, locomotiefachtige apparaten, waarmee je kunt barbecueën, grillen en roken.

Dezelfde mogelijkheden als binnen

De luxere modellen zijn voorzien van een temperatuurmeter, waarbij je met behulp van de gasknoppen de ideale temperatuur voor ieder product kunt instellen. Bij deze buitenkeukens kun je precies hetzelfde wat je ook binnen in je keuken kunt. De betere modellen hebben bovendien branders van roestvrijstaal. Daardoor hebben ze een zeer lange levensduur. Bij de wat goedkopere keukens wordt meestal gebruikgemaakt van verchroomde plaatstalen branders, die wat minder lang meegaan.

Bescherm je keuken én jezelf tegen de regen

Waar je natuurlijk goed op moet letten is dat je je buitenkeuken goed beschermt tegen weersinvloeden. Een degelijke afdekhoes is dus absoluut onmisbaar. En wil je je keuken het hele jaar buiten kunnen laten staan en er misschien zelfs het hele jaar op kunnen blijven koken, dan kun je er het beste een afdak boven timmeren. Dat is natuurlijk voor jezelf ook prettig en zo kun je ook in de zomer gewoon doorwerken, ook wanneer je door een plotselinge bui wordt overvallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in