Een glazen achterwand in de keuken is praktisch in gebruik en staat erg mooi

0
13887
glazen achterwand

Een glazen achterwand voor de keuken is een ideale manier om de keuken een luxeuze uitstraling te geven. Daarnaast biedt het meerdere voordelen waaronder duurzaamheid en het schoonhouden van de achterwand. In de keuken wordt er veel gekookt en vetvlekken, vuil en water komt vaak tegen de wanden aan. Hierdoor kunnen wanden blijvend vies worden en zelfs gaan schimmelen. Zonde, want veel huizenbezitters zijn trots op hun keuken en zien deze niet graag verouderen.

Toepassing van een glazen achterwand

Glazen achterwanden voor de keuken worden veel gebruikt bij het kookgedeelte en de wasbak of wasbakken. Dit zijn dan ook de plaatsen waar het meeste vuil, vet en vocht met de wand in contact komt. Ook is het mogelijk om op meerdere of andere plaatsen te kiezen voor een glazen achterwand in de keuken. Bijvoorbeeld bij de wand waar de eettafel tegenaan staat. Vooral met kinderen is dit ideaal: deze knoeien nogal vaak en de wanden kunnen besmeurd raken met bijvoorbeeld chocoladepasta, boter, tomatenketchup en sappen. Ook wordt een glazen achterwand voor de keuken vaak gekozen om de uitstraling die het geeft. Een luxueus, modern en strak design kan prima samen met andere stijlen.

Voordelen van de glas achterwand in de keuken

Een keuken achterwand is prima op maat te leveren. Hierdoor is het vaak niet nodig om de achterwand uit meerdere delen te laten bestaan. Het paneel kan soms te klein zijn, waardoor er voor meerdere panelen gekozen moet worden. Dit is vooral van toepassing bij grote wanden die geheel uit glas moeten bestaan. Een glazen achterwand in de keuken is makkelijk schoon te houden. Vetvlekken verdwijnen snel en het glas is tegen meerdere schoonmaakproducten bestand. Daarnaast heeft glas een moderne uitstraling en een blikvanger. Omdat het glas in verschillende materialen en kleuren te verkrijgen is kan dit altijd op het interieur van de keuken worden aangepast. Hierdoor vormt de glazen achterwand inde keuken één geheel met de rest.

Glas reflecteert licht. Dit brengt vele voordelen met zich mee. Zo lijkt de keuken groter doordat het licht terugkaatst. Ideaal voor kleinere keukens. Maar ook valt er meer licht in de keuken zelf, en met name op de werkplaats. Hierdoor hoeven er minder grote of felle lampen geplaatst te worden. Vooral keukens waarbij veel daglicht binnenvalt worden ruimtelijker met behulp van glazen achterwanden. Daarnaast zijn de achterwanden kras en stootvast waardoor ze lang mooi blijven.

Heeft een glazen achterwand ook nadelen?

Een glazen achterwand is maatwerk. De panelen worden op maat gemaakt en het is even meten en passen. Rondom moet 3 mm voor speling tijdens de montage genomen worden. Wie hier geen rekening mee houdt komt bedrogen uit. Een glasplaat is zwaar en de montage kan niet altijd alleen gedaan worden. Ook het verwijderen van de glasplaat brengt het nodige werk met zich mee.

Verschillende soorten glas

Het is niet altijd even makkelijk kiezen want er zijn veel verschillende soorten glazen achterwanden voor in de keuken. Voor achter het kooktoestel (gas, inductie of elektrisch) wordt altijd gekozen voor gehard glas dat hittebestendig is. Normaal glas kan door spanningsverschillen barsten gaan vertonen, en dat moet voorkomen worden. Het is dus zeker belangrijk om hierop te letten. Er wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van kristalglas. Dit gezuiverde glas is helder en geeft een juiste kleurechtheid. Ook kan er gekozen worden voor ander glas waaronder spiegelglas of floatglas. Reliëf glas geeft een bijzondere structuur aan de achterwand. Er ontstaat een effect met diepte, waardoor de keuken tot leven lijkt te komen.

Kleuren en afbeeldingen op glas

De normale glazen achterwand kan geplaatst worden tegen iedere muur; wit of in een felle kleur geverfd. Naast de normale glazen achterwand in de keuken zien we ook veel kleuren en designs voorbij komen. Kleuren kunnen aangepast worden op de keuken zelf. Belangrijk is dat de kleur goed aansluit op het geheel. Felle kleuren kunnen apart zijn, maar worden liever niet in combinatie met een fel gekleurde keuken gebruikt. Een oranje keuken en een rode achterwand? Daarvoor moet je wel heel stevig in je schoenen staan. Felle kleuren in de keuken kunnen juist verzacht worden door middel van de gekleurde achterwand. Bijvoorbeeld een witte achterwand op een oranje keuken. Donkere keukens kunnen oplichten met een lichtere achterwand. Zwart met wit of grijs bijvoorbeeld. Proefmonsters kunnen een beter beeld geven van het geheel. Het is altijd aan te raden om dit eerst te doen. Ook online kan er veel gespeeld worden met kleuren.

Uniek is de glazen achterwand voor de keuken met afbeelding of design. Dit kan bijvoorbeeld graffiti-glas zijn, waarbij strepen, lijnen, cirkels of andere vormen het glas sieren. Kunstzinnig en modern. Ook grafische ontwerpen kunnen op het glas afgedrukt worden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om voor een afbeelding of foto te kiezen, ook uit eigen collectie of privésfeer. Er wordt gebruik gemaakt van een uitstekende printtechniek en een hoge resolutie. Dit garandeert de kwaliteit van de afbeelding op het glas.

Schoonmaken en onderhoud van de wand

Een glad oppervlak is ideaal in een keuken. Vetvlekken zijn de grootste ergernis in de keuken, maar ook vingervlekken en vocht kan een wand aardig ontsieren. Rondom het kooktoestel zien we de meeste vieze vlekken die vaak ook lastig te verwijderen zijn. De gewone glazen achterwand in de keuken kan prima met een ontvetter of warm water en afwasmiddel schoongemaakt worden. Even late intrekken en het vet lost vanzelf op in het schoonmaakmiddel. Keukenachterwanden met afbeeldingen hebben soms een andere behandeling nodig. Soms is voorzichtigheid geboden omdat de afbeelding anders te snel beschadigd. Over het algemeen wordt de foto aan de achterzijde van de glasplaat gedrukt, waardoor deze goed beschermd is. Het is bij het schoonmaken van de glaswand altijd belangrijk om de richtlijnen van de leverancier op te volgen.

De glazen wand moet aan de zijkanten of daar waar hij contact maakt met ander materiaal, goed afgekit worden. Zo niet dan kan er vocht of vuil achter de wand komen te zitten. Ook kruipen er soms kleine insecten achter de glazen wand. De kitranden moeten goed onderhouden worden, omdat deze nogal eens de neiging hebben om te gaan schimmelen. In dit geval kunnen ze ook vervangen worden, vooral wanneer de kitranden oud en versleten zijn. Wanneer de glasplaat met schroeven en afstandhouders geplaatst wordt kan hier makkelijk vuil en ander materiaal achter komen te zitten.

Kan je de glazen achterwand verwijderen of vervangen?

Het is mogelijk om de glazen wand te vervangen of te verwijderen. De kitranden worden eerst verwijderd en de plaat kan afhankelijk van de bevestigingsmethode eenvoudig of wat lastiger verwijderd worden. Kit is de moeilijkste manier om te verwijderen. Montage door middel van schroeven en eventueel afstandshouders is de makkelijkste manier voor zowel montage als verwijdering. Montage met zuurvrije kit geeft wel het mooiste en strakste resultaat. Het is maar net waar je voor kiest.

Glas Experts

Zoals u heeft kunnen lezen is er heel veel mogelijk met glas. Voor elke bestaande en nieuwe keuken is glas prima toe te passen. Wanneer u voor glas kiest dan doet u er goed aan eens bij een gespecialiseerd bedfijf te kijken. Een bedrijf zoals Keukenglas is gespecialiseerd in glazen achterwanden. Zij zijn ook bekend van het RTL4 programma Woontips. Het bedrijf levert in heel Nederland en België.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in