Een granieten aanrechtblad, achterwand of vloer is het meest toegepast als natuursteen in een keuken. Het materiaal is geliefd om zijn hardheid en mooie tekening. Het is een stollingsgesteente wat wil zeggen dat het is gevormd door het stollen van ondergronds magma. Een essentieel verschil met basalt wat op de aardoppervlakte is gestold. Gedurende vele miljoenen jaren hebben de mineralen langzaam kunnen afkoelen en zodoende kristallen kunnen vormen. De korrelachtig structuur van graniet zijn in feite aan elkaar versmolten kristallen.

Wat is graniet?

Graniet is in honderden varianten  verkrijgbaar en de vindplaatsen zijn even talrijk. Veel granietsoorten worden gevonden in India, Zuid-Afrika, China, Rusland, Canada en Brazilie. De kenmerkende kristalstructuur met elementen van rookkwarts en reflecterende mica’s geven granieten aanrechtbladen een natuurlijke en unieke uitstraling. Sommige soorten (bv Verde butterfly en emerald pearl) breken het licht zodat de schittering vergelijkbaar is met edelstenen. Een uitgesproken uitstraling voor een uniek design van het granieten aanrechtblad.

Eigenschappen van graniet

Door de samenstelling en ontstaanswijze is het een hard en duurzaam materiaal. De trage stolling heeft ervoor gezorgd dat er vrijwel geen tot, bij de beste kwaliteit, helemaal geen onregelmatigheden en brosse gedeeltes in voorkomen, zoals gebobbelde stukken of plaatsen waar luchtkamers zijn gevormd.

Bovendien is het een echt natuurproduct, en dat betekent dat ieder stuk in meerdere of mindere mate uniek is. De verschillen zijn niet noodzakelijkerwijs heel groot, maar toch weet je zeker dat ieder deel anders is. Dat geeft het een natuurlijke uitstraling die veel mensen bijzonder kunnen waarderen.

Daarnaast is het keihard: het is grotendeels krasbestendig, je kunt er met een mes niet in snijden en het is stootvast. Wel kun je bij grove stoten er stukjes vanaf splinteren, maar dat komt bij normaal gebruik niet  voor. Verder is het, als een vulkanisch gesteente, uitstekend bestand tegen hitte. Al die eigenschappen maken dat het normaalgesproken zo goed als slijtvast is.

Er zijn echter ook een paar minder gunstige eigenschappen. Ondanks de voordelen van het harde materiaal heeft het als nadeel dat het niet volledig waterdicht is. Het is altijd licht poreus, zeker bij agressieve vloeistoffen zoals bijtende zuren of extreme schoonmaakmiddelen.

Mogelijkheden Graniet

Deze harde steensoort is op tal van plaatsen in je keuken te verwerken. De belangrijkste drie zijn aanrechtbladen, achterwanden en tegels en vloeren. Die bespreken we hieronder apart waarbij we in het bijzonder het granieten aanrechtblad uitlichten. Verder kun je het nog in diverse andere oppervlaktes verwerken, zoals deurtjes, spoelbakken en dergelijke. Dat is echter wel vaak duur, en doorgaans zul je dan naar een gespecialiseerde dealer moeten.

Granieten Achterwand

Ook de achterwand kun je van dit materiaal maken. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar vaak wordt er de combinatie gemaakt met het werkblad. Zo krijg je een fraai doorlopend geheel, dat in diverse soorten keukenstijlen prachtig staat. Het unieke van dit materiaal is namelijk dat het zowel in een moderne als in een landelijke keuken heel vaak terugkomt. De luxueuze uitstraling is simpelweg uitstekend te combineren.

Tegels en vloer van graniet

Alternatief kun je het in tegelvorm verwerken in de muren. Ook kun je op die manier een granieten vloer samenstellen, hoewel die vaak net als een keukenblad uit gezaagde stukken wordt gemaakt. Let overigens wel op dat een vloer in de keukenomgeving meer morspartijen en andere uitdagende omstandigheden te verduren zal hebben dan in andere ruimtes van je huis (met uitzondering van de badkamer). Dat is niet altijd erg praktisch. Zo zijn er veel kookliefhebbers die een linoleum vloer gewend zijn, waar je zelfs een volledige pan met inhoud op kunt morsen zonder blijvende schade.

Afwerking van een granieten aanrechtblad

Om hygiënische en praktische redenen, worden de meeste granieten bladen gepolijst. De natuurlijke reflecterende glans ontstaat door het oppoetsen van het materiaal met diamanten schuurpads. Hierdoor ontstaat een egale glanzende toplaag welke nagenoeg imuun is voor het indringen van vetten en vloeistoffen. Daarnaast zijn er nieuwe technieken ontwikkeld die een meer matte uitstraling met zich meebrengen. Gezandstraalde, gebrande (anticato) en gezoete varianten vinden steeds vaker hun weg in de keuken. De ingetogen matte uitstraling van een granieten aanrechtblad biedt met recht een nieuwe dimensie aan het beeld van uw nieuwe keuken. Het suede afgewerkte materiaal voelt als een sinaasappelschil. Gezoete oppervlakten vereisen wel meer aandacht dan gepolijste. Dit betekent regelmatig onderhoud!

Graniet aanrechtblad is zwaar

Afhankelijk van het soort graniet en afhankelijk van de leverancier zijn de granieten aanrechtbladen verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes. Het grootste probleem is vaak het enorme gewicht van het materiaal. Een keukenblad van enige omvang weegt als snel honderden kilo’s. Een zwaar blad vereist vakmanschap om het goed te kunnen plaatsen. Een ander aandachtspunt is de kwaliteit van de keukenkasten waar het materiaal op komt te rusten. U kunt zich voorstellen dat de korpus van de onderkasten van een zeer gedegen kwaliteit moet zijn. U zult niet de eerste Ikea koper zijn waar de kasten de last van een zwaar granieten aanrechtblad niet konden dragen. De wanden van de kasten gaan onder de druk bol staan en de keukendeuren krijgt u dan niet meer goed gesloten.

Het is dus raadzaam om, zeker als het blad dikker en dus zwaarder is, er voor zorg te dragen dat de keukenkasten afgestemd zijn op het gewicht. In de regel houdt dat in dat u toch moet kijken naar een keuken van een wat beter niveau. Laat bij twijfel u leverancier een garantie afgeven en dan wel een garantie van langer dan 2 jaar.

Afmetingen

In de regel worden granieten aanrechtbladen geleverd tot een lengte van maximaal 3 meter. Het basismateriaal is meestal 2,3 of 4 cm dik. Bladen boven de 4 cm worden opgedikt. Het materiaal wordt dan voorzien van een onderplaat, welke vaak van hout is. Vooral de robuuste bladen van 8 tot 10 cm vinden gretige aftrek onder liefhebbers van een keuken in een meer landelijke uitstraling. Toch zien we steeds meer uitvoeringen in combinatie met een moderne design keuken. Het contrast van een strakke keuken met een stoer natuurstenen keukenblad geeft extra cachet en een persoonlijk karakter.

Eigenschappen van granieten aanrechtbladen

De hardheid van het materiaal is ongeëvenaard. Dat wil niet zeggen dat u maar alles kunt doen. Alhoewel granieten aanrechtbladen nagenoeg kras en slagvast zijn, is het niet aan te raden om op het blad te snijden. De hamvraag is natuurlijk of u er hete pannen op kunt zetten. Tot een temperatuur van rond de 180 graden gaat dit goed. Een pan waar u net de aardappelen mee heeft gekookt kan dus prima op het blad gezet worden. Een wokpan welke een aanzienlijk hogere temperatuur heeft, zou ik niet zonder onderzetter op het blad plaatsen. Alhoewel het meestal goed gaat, loopt u een beperkt risico dat het blad scheurt. In het materiaal kunnen zich namelijk wateradertjes bevinden waar de hitte ophoopt.

Een gezoete variant is zoals aangegeven meer poreus. Een inpregneer middel wordt vaak meegeleverd om het blad te kunnen onderhouden en waterafstotend te maken (houden).

Soorten en prijzen graniet aanrechtblad

Zoals aangegeven is het een natuursteen wat in vele soorten leverbaar is. De bekendste en meest verkochte granietsoorten zijn: Impala, star galaxy, nero assuluto, labrador en red indian. Prijzen van granieten aanrechtbladen zijn in de laatste jaren aanzienlijk verlaagd. Daar waar het voor 10 jaar geleden nog een luxe product was, is graniet ook bereikbaar voor de wat kleinere portemonnee. Een mooi werkblad in dit natuursteen is al realiseerbaar voor een prijs van 150,00 per m1. Uiteraard zijn er soorten waar u een veelvoud per m1 betaald!

Een speciale afwerking aan het werkblad maakt het niet goedkoper. Zo zijn gefrijnde randen een geliefde optie voor een nog robuustere look, maar ook een aanslag op uw budget. Een spoelbak in graniet is een fraaie oplossing maar u moet al gauw rekening houden met een prijs van 750,00. In combinatie met een kokend water kraan kan een spoelbak weleens voor problemen zorgen. De continue warmtewisselingen kunnen een effect hebben op het materiaal. Ook de vlekgevoeligheid van zo’n spoelbak is reden om hier niet voor te kiezen.

Afwerking: gebrand, gezoet of gepolijst

Er zijn diverse mogelijkheden voor de afwerking, die een heel eigen karakter aan het materiaal verlenen. De belangrijkste drie zijn gebrand, gezoet en gepolijst. Gebrand materiaal heeft een meer rustieke uitstraling, die sommige mensen ook wel anticato of antiek noemen. Gezoet graniet heeft een meer matte uitstraling. Beide soorten afwerkingen zorgen voor een oppervlakte met een iets open structuur, die het een tikje vatbaarder maken voor beschadigingen. De porositeit is ook wat groter.

Een gepolijste afwerking zorgt voor een glimmend en glanzend oppervlakte. Dat heeft een minder authentieke uitstraling dan de gezoete en gebrande afwerkingen, maar staat vooral in moderne keukens zeer fraai. Bovendien is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

Soorten en kleuren

Hoewel de meeste mensen bij graniet meteen denken aan het archetypische zwart-met-wit gespikkelde materiaal denken, is dat bij lange na niet de enige optie. Zo kan de grootte van de spikkels variëren, maar ook de kleur en het aantal. Er zijn roze met rode oppervlaktes, warme bruintinten en hypermoderne glimmend zwarte soorten, groene, gele en grijze types en nog veel meer. Hoewel niet iedere aanbieder evenveel keuze biedt, kun je zo in totaal buitengewoon veel kanten op. Die veelzijdigheid is beslist een groot voordeel te noemen.

Schoonmaken

Het schoonmaken is echter niet heel lastig. De hoofdzaak is dat je er altijd snel bij bent als er iets is gemorst, met name een zure vloeistof zoals wijn of citroensap. Als je dergelijke morsingen iedere keer prompt verwijdert, is er vrijwel geen enkele kans op blijvende beschadigingen.

Voor de rest bestaat het schoonmaken eruit dat je er regelmatig overheen gaat met een doekje, wat warm water en een milde zeep. Dankzij het doorgaans zeer gladde oppervlakte is dat een fluitje van een cent. En zolang je het niet laat versloffen, blijft dat zo.

Gebruik nooit te agressieve middelen of schuursponsjes van metaal. Daarmee kun je onherstelbare vlekken en krassen veroorzaken. Probeer het altijd eerst met een zo mild mogelijke methode, en wees ook een beetje geduldig. Bijna alle schoonmaakwerk is prima te doen met een doekje en wat zeep.

Onderhoud van een granieten aanrechtblad

Een keukenblad in deze uitvoering is niet onderhoudsvrij. Sterker u moet het materiaal koesteren en regelmatig goed onderhouden. Geef  geknoeide vloeistoffen niet de tijd om in trekken. Met een standaard schoonmaakmiddel en lauwwarm water (het liefst gefilterd water, zie ook Floww) het oppervlakte reinigen. Vervolgens met lauwwarmwater het blad nalopen, en met een droge doek schoonmaken. Gebruik geen amoniak, citroen of azijn op een granieten aanrechtblad. Het materiaal is niet goed bestand tegen zuren. Mochten er toch vlekken komen in uw blad, maak dan gebruik van zuiveringszout. Een pasta van zuiveringszout (1 eetlepel zuiveringszout, 5 eetlepels afwasmiddel) brengt u aan op de vlek. Dek deze af met een huishoudfolie en laat het een dag intrekken. Na een dag verwijderen.

Om vlekken te voorkomen zijn er impregneer middelen verkrijgbaar speciaal voor u werkblad. Vraag dit vooral na bij uw leverancier. Het regelmatig impregneren van een blad is een must.

Als u kiest voor een granieten aanrechtblad, kiest u voor een natuurlijke uitstraling in uw keuken. Ieder blad heeft zijn eigen specifieke kenmerken en is in die zin altijd anders dan u op een staal gezien heeft. In tegenstelling tot een composieten werkblad welke exact volgens staal geleverd wordt. Houdt rekening met het onderhoud en zorg ervoor dat u werkblad perfect wordt ingemeten.

Conclusie: ook graniet in jouw keuken?

De uitstraling van een keukenoppervlakte is voor veel mensen de bepalende factor in hun keuze. Het is in dat opzicht geen wonder dat graniet zo populair is, want de natuurlijke uitstraling en het luxueuze uiterlijk is een vanzelfsprekende favoriet. Daarbij heeft het tal van voordelen, zoals de handige eigenschappen, de brede keuzemogelijkheid en de relatief bescheiden prijs. Misschien is dat voor jouw keuken dus ook het overwegen waard!

1 REACTIE

  1. Tot welke lengte kan een granieten aanrechtblad geleverd worden? Hoor daar verschillende verhalen over, wij zoeken een lengte van plm 3 meter voor een keukeneiland. We willen ook een bora basic of kuppersbusch kookplaat met afzuiging, dit kan toch wel met een granieten aanrechtblad?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in