Voordat u de kleur in de keuken gaat kiezen zijn er en aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Om te beginnen is de oppervlakte van uw keuken van belang. In een grote ruimte is het namelijk makkelijker om voor een uitgesproken kleur te kiezen dan in een kleine ruimte. Zo is het raadzaam om in een kleine keuken niet te kiezen voor donkere kleuren, omdat deze de ruimte optisch nog kleiner maken. U kunt dan beter kiezen voor lichte kleuren of wit met opvallende kleuraccenten. Is het uw bedoeling de kleuren van uw keuken te laten aansluiten bij de kleuren in uw interieur, of mag de keuken haar eigen identiteit krijgen en afwijken van het gebruikte kleurenpalet in de rest van uw huis? Heeft u een open of half open keuken, dan verdient het aanbeveling de kleuren van uw keuken af te stemmen op het in uw woning reeds gebruikte kleurthema. Bij een volledig afgescheiden keuken heeft u de vrije hand en kunt u ook voor afwijkende kleuren kiezen, eventueel aangevuld met accessoires die aansluiten bij de kleuren in de rest van uw interieur. Waar het vooral om gaat is dat u zich prettig en op uw gemak voelt in uw keuken, tenslotte brengt u daar behoorlijk wat tijd door. Daarom is uw keuze voor kleuren in de keuken een onderwerp waar u best extra tijd en aandacht aan mag besteden. Ingetogen en warm of strak en uitbundig: de keuze is aan u zolang u zich er maar thuis voelt. Uw keuken mag een weerspiegeling zijn van uw karakter en lifestyle.

Kleur keuken

In de keukenwereld wordt veelal gewerkt met het kleurenwiel of de kleurencirkel. Dit is een cirkel waarin alle gradaties van de primaire kleuren (rood, blauw en geel) zijn opgenomen. Tegenwoordig zijn in principe alle combinaties mogelijk, echter bij bepaalde combinaties dient vooraf vakkundig advies te worden verkregen teneinde een goed ontwerp te maken. Dit om te voorkomen dat de door u gekozen kleuren in de keuken met elkaar vloeken. Naast de enorme hoeveelheid kleuren waar u uit kunt kiezen, is het ook mogelijk een origineel stempel op uw keuken te drukken door te spelen met matte en glanzende oppervlakken en het gebruik van bijvoorbeeld parelmoer- of metalliclak. De toepassing van metaal, glas, houtsoorten en zelfs gouden en zilveren accenten in uw keuken maken de combinaties en mogelijkheden eindeloos.

Het gebruik van één primaire kleur en de bijbehorende schakeringen

Als u er zeker van wilt zijn dat de gekozen kleuren bij elkaar passen, dan kunt u kiezen voor een primaire kleur (blauw bijvoorbeeld) voor het werkblad, het spatblad en de oppervlakken van deurtjes en lades. Door te spelen met een andere schakering blauw voor de lijsten en handgrepen creëert u een passend geheel. Deze combinatie van bij elkaar behorende kleuren (ton sur ton) wordt een monochromatisch kleurschema genoemd.

Afwijkende kleuren en toch een harmonieus geheel

Geniet het toch uw voorkeur om meerdere kleuren te gebruiken in uw keuken dan kunt u kiezen voor een harmonieus kleurschema. Dit betekent dat u kiest voor twee verschillende kleuren die echter op het kleurenwiel wel bij elkaar in de buurt liggen. Denk bijvoorbeeld eens aan turquoise oppervlakken gecombineerd met een groene tint voor de lijsten en handgrepen of andersom. Met de juiste accessoires, zoals een grote bos zonnebloemen, waant u zich dagelijks in mediterrane sferen! Ook als uw op zoek bent naar een in het oog springende kleur in de keuken, zoals fel groen of sprankelend paars, verdient het aanbeveling contrasterende kleuren te gebruiken voor details en accessoires. Door voor enkele in het oog springende vlakken een contrasterende tint (zoals wit of zwart) te gebruiken voorkomt u dat het geheel te massief overkomt.

Tegenpolen trekken elkaar aan, ook in de keuken

Tegenwoordig kan ook met zogenaamd “vloekende” kleuren een prachtig effect worden verkregen. Uitgaande van het kleurenpalet en de gangbare normen kunnen tegenover elkaar liggen kleuren in de kleurencirkel eigenlijk niet met elkaar gecombineerd worden. In complementaire kleurschema’s wordt van deze contrasten echter handig gebruik gemaakt. Zo oogt een maisgele keuken niet alleen vrolijk en zonnig; gecombineerd met korenblauw krijgt u een prachtig contrasterend effect. Kleur in de keuken mag!

Bedenk altijd dat koele kleuren (groen, blauw) een kleinere ruimte groter laten lijken, waar warme kleuren (rood, oranje, bruin) in een grote ruimte beter tot hun recht komen.

Klassiek of modern?

Van oudsher kennen we keukens voornamelijk met of een klassieke en landelijke uitstraling (met veel hout en donkere kleuren), of geheel uitgevoerd in (mat) wit. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een combinatie van beide stijlen. Door te spelen met materialen (hout, RVS en glas), kleuren en accessoires is het mogelijk uw keuken geheel naar uw eigen smaak vorm te geven. De gekozen kleuren vormen daarvoor de basis. Warm en sfeervol of strak en functioneel: het kan allemaal!

Zwart en wit: maak er handig gebruik van!

Alhoewel zwart en wit officieel geen echte kleuren zijn, brengen ze wel degelijk kleur in de keuken. Niet alleen zijn deze “kleuren” prachtig met elkaar te combineren; ook in combinatie met felle tinten zoals rood, paars en groen geven ze een frisse en moderne look aan uw keuken.

Let op dat u felle kleuren niet laat overheersen, maar wissel ze af met bijvoorbeeld hoogglans zwarte of witte contrasten. Zo geeft een felrode keuken gecombineerd met witte panelen en zwarte accessoires een moderne en energieke aanblik. Zwart en wit zijn ook uitstekend te combineren met mooie houtmotieven en geven daarmee uw keuken een warme en trendy uitstraling.

Actuele trends op het gebied van kleur in de keuken

De diverse trends in keukenkleuren zijn bijzonder en totaal verschillend van elkaar. Door u vakkundig te laten adviseren en verschillende kleurschema’s naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken, zal het resultaat uiteindelijk oogstrelend en tijdloos zijn. Laat u inspireren en het kan zo maar zo zijn dat u uiteindelijk voor een heel ander kleurgebruik kiest dan u in eerste instantie in gedachten had.

Pasteltinten houden van elkaar

Deze groep kleuren kan onderling eindeloos met elkaar gecombineerd worden. Pasteltinten kennen we in vele varianten zoals roze, geel, blauw, groen, oranje en lila. Het gebruik van pasteltinten geeft een aangenaam en ruimtelijk effect en is dan ook zeer geschikt voor een kleine keuken. Samen met wit, zacht grijs, matte roomkleuren of warme beigetinten zijn de combinatiemogelijkheden onbegrensd en maakt het niet uit hoeveel en welke pasteltinten u in uw keuken gebruikt. U kunt kiezen voor twee of drie basistinten of er vrolijk op los combineren met zoveel pasteltinten als u wil. Ook op het gebied van accessoires, serviezen en zelfs keukenapparatuur is het aanbod in pastelkleuren ruim en gevarieerd.

Hout, wit en koffietinten

Door houten panelen in uw keuken te gebruiken (bij voorkeur met een duidelijk zichtbare nerf) en deze te combineren met mat of glanzend wit bent u verzekerd van een elegante, moderne en unieke ruimte in uw woning. Dankzij moderne verftechnieken en bijzondere lakken kan het hout bijvoorbeeld een klassieke, donkere uitstraling hebben of een moderne grey-wash-look. In de actuele kleurschema’s vinden we lakken met warme, intense koffiekleuren en gedempte roomtinten welke prachtig aansluiten bij deze stijl. Indien gewenst kunt u natuurlijk altijd enkele accenten in een contrasterende kleur in de keuken aanbrengen.

Wit blijft wit?

Traditioneel werden keukens vaak in wit uitgevoerd. Niet alleen maakt wit uw keuken optisch groter; het geeft ook een frisse en stralende look. Tegenwoordig hoeft wit niet meer saai te zijn. Deze “kleur” wordt nog altijd veel gebruikt in de keuken en is momenteel bezig met een heuse comeback. Een witte keuken biedt oneindig veel mogelijkheden om te combineren met echte kleuren en een verandering van stijl is, door simpelweg de gebruikte accessoires te vervangen, in een handomdraai gerealiseerd. Een keukenexpert kan u laten zien hoeveel gradaties wit er bestaan en u zult zien dat ook wit de basis kan zijn voor kleur in de keuken.

Industriële keukens: back to basic

De hipste trend van dit moment is de zogenaamde industriële keuken. Bij deze stijl wordt gebruik gemaakt van strakke vormen, veelal uitgevoerd in metaal, RVS en hout. De kleuren zijn overwegend grijs, zwart en wit. Voor een bijzonder effect worden wanden en panelen bedekt met steenstrips of “oud” hout, teneinde een authentiek effect te creëren. Deze keukenstijl is gebaseerd op de inrichting van keukens in voormalige fabriekshallen en instellingen (zoals oude ziekenhuizen en gaarkeukens) en komt dan ook het beste tot haar recht in een grote ruimte met hoge plafonds.

Natuurlijk zijn industriële keukens van alle moderne gemakken voorzien, maar ook hier is het gebruik van kleur in de keuken zeker geen overbodige luxe. Over het algemeen zijn de gebruikte kleuren in deze keukens bescheiden doch goed doordacht. Voor de wanden kunt u denken aan betongrijze verf of ruwe roodbruine steenstrips, teneinde een “oud” effect te verkrijgen. Passende kleuren in de keuken zelf zijn bijvoorbeeld gedempte geel-, oranje- en groentinten. Ook staalblauw, koperkleuren en metallic tinten sluiten perfect aan bij deze stijl.

De gebruikte kleuren in een industriële keuken dienen niet te uitbundig te zijn. Dit om te voorkomen dat er afbreuk wordt gedaan aan de authentieke uitstraling. Een enkel paneel of wandje in één van de genoemde kleuren kan al voldoende zijn om het gewenste effect te bereiken. Mooie accessoires in bijvoorbeeld oud blauw of steenrood geven de kleuren in de keuken de finishing touch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in