Misschien wel het meest lastige onderdeel in het keuzetraject welke u moet bewandelen als u een nieuwe keuken gaat kopen. Alles is bepalend voor de uitstraling en het design, en daarnaast onderhevig aan de tand des tijds. Fraaie keukenfronten kunnen al na enkele jaren vervallen tot ontsierende kastdeuren waar u zich dagelijks aan ergert. Maak nooit louter en alleen een keuze vanuit esthetische overwegingen, denk ook aan de functionaliteit van het materiaal en de levensduur. Om de diverse mogelijkheden uiteen te kunnen zetten, volgt nu een opsomming van de keukenfrontjes die op dit moment worden aangeboden.

Uitvoering keukenfrontjes met folie

Als het 20 jaar geleden is dat u voor het laatst een nieuwe keuken heeft gekocht, zult u deze variant waarschijnlijk wel kennen, of zal uw huidige keuken met foliedeuren uitgevoerd zijn. Het is de meest voordelige oplossing en u zult ze dan ook nog voornamelijk tegen komen in de lagere prijsklassen. Het materiaal oogt nogal als kunststof en voelt ook zo aan. De deuren worden vaak volledig omtrokken met folie. Verkrijgbaar in vele uni kleuren en prints. Het nadeel is dat het folie de neiging heeft, onder invloed van vocht en warmte, na verloop van tijd los te laten. De invloed van licht zorgt ervoor dat het verkleurt en vervanging van een specifieke deur tot problemen leidt.

Keukendeuren bekleed met laminaat

Laminaat komt in vele kwaliteit gradaties. Het materiaal bestaat uit geperste papierlagen welke worden vermengd met kunststof, hars en kleurpigmenten. Soms voorzien van een print en in de duurdere varianten kan zelfs een structuur worden aangebracht. Het basismateriaal van een keukendeur bestaat uit MDF of spaanplaat (soms multiplex). Hierop wordt het laminaat geplakt, waarna de zijden worden voorzien van een fineerband. De dikte van de toplaag maar ook de kwaliteit van de fineerbanden bepalen de uiteindelijke kwaliteit van het keukenfront. In de regel is de laminaatdeur een slagvaste en kras vaste oplossing, welke in prijs-kwaliteitsverhouding aantrekkelijk is. Zeker als u in het bezit bent van kinderen (en honden) loopt u meer risico op krassen. Met deze uitvoering heeft u een redelijke “krasproof”, niks ten nadele van uw kinderen of huisdieren uiteraard, oplossing met een lange levensduur.

De betere merken bieden deze uitvoeringen met laser gefineerde afwerking. Hierbij zijn de zijdes versmolten met de voor en achterzijde van de deur. Deze watervaste verbinding zorgt ervoor dat het fineerbandje “nooit” meer kan loslaten. Een probleem wat zich nogal eens voordoet…

Het merk met de mooiste en kwalitatief meest hoogwaardige oplossing is Bulthaup. Dit merk biedt niet alleen een zeer dikke laminaat laag, maar combineert deze ook nog eens met een fraaie afwerking. De Bulthaup B3 in laminaat met een aanrechtblad in dezelfde kleur en afwerking is een voorbeeld van een keuken met een smetteloos design.

Keukenkastdeuren in lak

We kunnen stellen dat iedere keukenfabrikant wel een uitgebreid programma heeft aan keukenfrontjes in een lakuitvoering. Een lakfront is in de laatste jaren sterk in opmars en dat heeft de prijs goed gedaan. Deze uitvoering behoort tegenwoordig tot de lagere prijsgroepen en is in sommige gevallen zelfs goedkoper dan laminaat.

Hoogglans

Nu zijn we in Nederland nogal van het hoogglans. Misschien worden we warm van een glimmende keuken, ik in ieder geval niet. Nu zijn er lakuitvoeringen en lakuitvoeringen. Bepalend is het aantal laklagen, gebruikte lak (tegenwoordig bijna altijd op waterbasis) en de afwerking.

Er zijn kastdeuren welke in een hoogglanslak worden gemaakt. Deze uitvoeringen kennen een andere glansgraad dan de gepolijste varianten. Ze zullen uiteindelijk wat doffer gaan ogen en hebben niet de finesse van deuren welke gepolijst worden. De laatste uitvoering wordt ook wel eens als pianolak aangeboden. De prijs ligt vaak wel op een aanzienlijk hoger niveau.

Matte lak

Een matte lak spreekt veel mensen minder tot de verbeelding. Terwijl deze ingetogen uitvoering vaak een hoger aantrekkelijkheidsniveau meebrengt. Een keukenmerk kent vaak een standaard assortiment aan kleuren en biedt tegen meerprijs lakken in RAL of NCS kleuren.

Een keukentrend voor de komende jaren is de uitvoering in een super matte lak. Soms ook wel gum lak of soft touch lak genoemd. De vraag of ons hoogglans beminnend landje daar al wel aan toe is.

Houdt rekening dat gelakte keukenfronten verkleuren. Lichtere kleuren hebben daar minder last van maar verkleuring treed op. Dit is niet handig als u een front moet vervangen, maar het is niet te voorkomen. Vooral de goedkopere uitvoeringen zullen sneller krassen vertonen. Deze tekenen zich vooral bij goedkopere hoogglans keukens sterker af.

Geverfde fronten

Een fraaie oplossing welke vooral in de landelijke keuken bijzonder staat is het met hand geverfde keukenfronten. De authentieke kwaststreep geeft een geweldige dimensie aan de totale stijl beleving. Steeds vaker pas ik deze landelijke touch toe in combinatie met mooie strakke design elementen.

Keukenfrontjes uitgevoerd in hout

Deze mogelijkheid zien we niet alleen terug in landelijke keukens. Ook in een moderne keuken wordt er steeds vaker een combinatie gemaakt met houten keukenfronten. In principe kennen we 4 uitvoeringen in houten fronten.

Massief houten keukenfronten

Deze oplossing wordt in de regel het meeste uitgevoerd in eiken hout. Dit materiaal kan goed behandeld worden en kan door het aanbrengen van een lak, vernis of beits een uitstraling krijgen naar de wens van de klant. Daarnaast zien we steeds vaker oppervlaktebehandelingen. Zo zijn er gezandstraalde keukenfrontjes waar de nerf van het materiaal voelbaar wordt. Geborstelde fronten bieden een soortgelijk beeld en fronten met “zaagsneden” hebben het uiterlijk van gezaagd hout. Massief houten fronten brengen een groot probleem met zich mee. Ze zetten uit en krimpen. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin uw keuken geleverd wordt kunt u geconfronteerd worden met deuren die niet meer open gaan of naden die uw nieuwe aanschaf ontsieren. Persoonlijk zou ik hier niet voor kiezen, aangezien de volgende opties een zelfde beeld bieden en die problemen niet kennen.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat deze optie aanzienlijk aan de prijs is. De zwaardere deuren vragen ook nog eens zeer goed hang en sluitwerk. Dit moet gepaard gaan met korpusmateriaal wat het gewicht van de deuren aan kan. Er zijn bedrijven die houten deuren leveren voor IKEA kasten, ik zou me er niet aan wagen, of realiseren dat het na een aantal jaren wel eens tot veel vervangingskosten kan leiden.

Keukenfronten met een fineerlaag

Als u op zoek bent naar een unieke houtsoort met dito uitstraling dan is een keukenfront met een dunne hout fineerlaag een geweldige optie. Houtfineer wordt in dunne lagen van plm. 1MM dik op een deur van MDF (of spaanplaat) geplakt. Het materiaal wordt in stroken van 10-20 cm aan elkaar gekoppeld. Dit is een ambachtelijke klus waar bij de beste bedrijven zelfs nog fineermeesters aan te pas komen. De resultaten zijn vaak adembenemend. Keukens in acacia-, noten-, kersen-, olm en wengehout zijn maar een paar voorbeelden van de mogelijkheden met houtfineer.

Merken als Bulthaup, Scavolini en Euromobil hebben fantastische oplossingen die de verfijndheid van deze merken representeren. Naast de vele mogelijkheden heeft u het voordeel dat het materiaal niet werkt. De unieke nerfstructuren van een boom worden (bij de beste bedrijven) horizontaal of verticaal gemaakt. Dat levert mooie plaatjes op. De prijzen van deze hout fineer fronten liegen er vaak niet om, hoewel dit bij een merk als Doca nog wel meevalt.

Keukenfronten met een dikke fineer laag

Een uitstekend alternatief voor de massief eiken keukendeur is de uitvoering met een dik fineer. Dit fineer kent een aantal eigenschappen wat overeenkomt met optie 2. Het dikfineer kent een dikte van plm 3 MM. Het voordeel hiervan is dat alle behandelingen zoals die ook met een massief front mogelijk zijn, toegepast kunnen worden. Een rustieke uitstraling met noesten in de deur zijn dan mogelijk, zonder dat er kans is op uitzetten. Voor alle opties moet u wel rekening houden met kleurveranderingen. Hout is een natuurlijk product en zal onder invloed van licht donkerder worden waardoor nerven en vlammen zich scherper gaan aftekenen

Het lamel (gelaagd) front

Dit front kenmerkt zich door een gelaagde opbouw. Vergelijkbaar met een lamel vloer. Meestal drie lagen hout worden verlijmd, waarbij de toplagen bestaan uit lagen uit 3-5 MM hout en de middenlaag van MDF of multiplex is. Vergelijkbaar met optie 3).

Keukenfrontjes in RVS

Voor de liefhebber! Deze uitstraling heeft een hoge mate van industrieel karakter. Enigszins ingegeven door de horecakeuken. RVS (roest vrij staal) is een bijzonder prettig materiaal omdat het hygiënisch is. Goed schoon te maken maar o zo besmettelijk voor zichtbare vlekken en vingerafdrukken. In de regel wordt het materiaal geplakt op een backingmateriaal en rondom afgewerkt. De kwaliteit van RVS kan nogal verschillen. De dikte van het gebruikte RVS en de afwerking zijn een aantal eigenschappen welke prijsbepalend zijn. Een mat geborsteld front oogt ingetogen en een meer glanzend front is nadrukkelijker aanwezig. RVS is uitstekend te combineren met andere fronten. Zo krijgt u een chique combinatie door een combinatie te maken met hout. Een kookeiland volledig in RVS gecombineerd met een kastenwand hout zal u versteld doen staan.

In de regel zal een RVS keukenfront en een aanrechtblad in hetzelfde materiaal en uitvoering gecombineerd worden. Aanrechtbladen in RVS kunnen in lange lengtes in 1 stuk (tot wel 6 meter) geleverd worden. Het Nederlandse bedrijf ABK biedt fraaie oplossingen op het gebied van RVS. Niet alleen aanrechtbladen, keukenfronten, RVS oplossingen maar ook afzuigkappen kunt u bij dit bedrijf onderbrengen. De kwaliteit is zeer goed en maatwerk is standaard.

Keukenfrontjes van steen

Wellicht nog exotischer dan het RVS front is de keuken van steen. De realiteit gebied natuurlijk dat we het hebben over kunststeen. Neolith is een voorbeeld van een materiaal wat steeds meer wordt toegepast als front in de keuken. Neolith heeft eigenschappen welke zeer prettig zijn voor toepassing in uw woning. Het is kras vast , vergelijkbaar met keramieken werkbladen en een materiaal als Dekton en Dekton XGloss. De fraaie design kleuren van Neolith zijn van een zeer hoog niveau en ogen zeer natuurlijk. Door het lage gewicht van slechts 7kg per m2 en een standaard dikte van slechts 3 mm, is het een uitstekende optie voor toepassing van keukenfrontjes. Het materiaal wordt vaak op een framewerk van aluminium geplakt. In combinatie met een aanrechtblad in hetzelfde materiaal en uitvoering krijgt u een beeldhouwwerk, maar dan wel een waar een stevig prijskaartje aanhangt.

Keukenfronten van Strasser

Een andere uitvoering in steen is de uitvoering in natuursteen van het Oostenrijkse merk Strasser. Het bedrijf is gespecialiseerd in natuurstenen aanrechtbladen, maar biedt sinds enkele jaren ook een volledige keuken in natuursteen. De fraaie tekeningen van het materiaal lopen door vanuit het keukenfront in het aanrechtblad. Zoals u op de foto kunt zien geeft dit een ongekend exclusief karakter. De gemiddelde prijs van eilandblok van plm. 2.5 meter komt op ruim € 20.000,00. Daarvoor krijgt u wel laden welke uitgevoerd zijn in hout.

Of de stenen keuken in Nederland een voet aan de grond krijgt is natuurlijk zeer de vraag, maar als u wat anders wil dan een gemiddelde oplossing dan is deze zeker de moeite waard om over na te denken.

Keukenfronten van steen

Keukenfrontjes van Corian of Hi-macs

Corian is een vinding van het Franse bedrijf Dupont. Dit solid surface materiaal is bijzonder geschikt om alle mogelijke vormen te maken. De toepassingen gaan dan ook de keukenruimte ver te buiten. In badkamers zult u vaak Corian aantreffen in wastafels, maar ook in kantoren, ziekenhuizen, en hotels wordt Corian veel toegepast. De naadloze verbindingen zijn zeer praktisch en garanderen een lange levensduur. De kleur mogelijkheden zijn eindeloos en het bedrijf biedt bijzondere oplossingen met licht doorlatend Corian.

In de keukenwereld kennen we solid surface (algemene benaming van het materiaal dat ook onder andere merknamen wordt geleverd) vooral van de aanrechtbladen. Hoewel het in de jaren 70-80 een kleine trend was als toepassing in de keuken, zien we het de laatste jaren toch weer meer terugkomen. Keukenfrontjes in Corian is een oplossing die veel architecten en interieurontwerpers aanspreekt. De uitgebreide mogelijkheden in de verwerking van Corian maakt ronde vormen eenvoudig te maken. In Nederland zien we vooral gespecialiseerde verwerkers die zich ook toeleggen op keukenfronten in Corian. U zult een stevig gevulde portemonnee mee moeten nemen maar dan krijgt u ook wel wat.

Glas en in aluminium

Naast de besproken fronten zijn er ook nog keukenfrontjes in glas en in aluminium. De laatste variant zien we terug bij een aantal designmerken zoals Bulthaup. De gemiddelde consument in Nederland kiest ondanks al het moois wat er wordt geboden toch vaak voor een wit lak of laminaat keuken. Niks mis mee maar een kleine combinatie met andere materialen zou uw keuken zeker kunnen opleuken!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in