Waar moet uw nieuwe energiezuinige vaatwasser aan voldoen?

0
2898
energiezuinige vaatwasser

Pas als hij het niet meer doet, realiseren we ons weer hoe zeer we de beste hulp in de keuken, de inbouw vaatwasmachine, missen. In elke nieuwe keuken zal dit apparaat dan ook boven aan het wensenlijstje staan. Deze vanzelfsprekendheid leidt echter niet altijd tot de beste keuzes. Steeds meer consumenten hechten waarde aan milieuvriendelijke apparatuur. Milieuvriendelijk houdt in de regel ook energiezuinig in. Helaas zijn vaatwasmachines net als andere apparaten onderhevig aan de marketing die er op wordt losgelaten. Hoe zuiniger het apparaat, hoe meer extra ( vaak onnodig) functies u moet aanschaffen. Toch kunt u door het goed doen van uw huiswerk een energiezuinige vaatwasser kopen voor een acceptabele prijs. Waar moet u op letten bij de aanschaf van zo’n vaatwasmachine? Wat bespaart u?

Vaatwassers worden steeds zuiniger!

Soms kom je ze nog tegen. De oerdegelijke apparaten van ruim 20 jaar die nog steeds dienst doen. Vooral Miele heeft een reputatie, die niet zelden resulteren in energieverslindende monsters die de vaat nog steeds schoon krijgen. Daar valt dan toch wel wat geld te verdienen. In de jaren 70 was een waterverbruik van 50-60 liter per vaat heel normaal. Tegenwoordig zijn er programma’s waar het verbruik nog maar een 7-10 liter bedraagt. Het nadeel is dan wel dat dit gepaard gaat met langdurige programma’s. Het milieu is belangrijk, maar een gemiddelde consument heeft geen trek 3 uur op een schone vaat te wachten. Uit financiële overwegingen zal het waterverbruik zelden een probleem zijn, maar vanuit milieu overwegingen speelt dit zeker mee.

Vanuit energiezuinigheid is het vervangen van een oude energie slurpende vaatwasser een aanrader. De oude apparaten spekken uw energierekening jaarlijks met meer dan € 300,00. De huidige generatie kost u bij een gemiddeld gebruik tussen de € 75,00 en € 110,00.

De daadwerkelijke kosten per wasbeurt hangen sterk af van het apparaat wat u aanschaft. De verbuikskosten bedragen plm € 0,19 – € 0,35. Ervan uitgaande dat in een gemiddelde huishouding elke dag een was wordt gedraaid, zullen de verschillen tussen het zuinigste en het minst zuinige apparaat een € 55,00 bedragen. Houdt u dit bedrag even in beeld !!

Energielabel vertelt u van alles over de energiezuinige vaatwasser

Op de energielabels van dit inbouwapparaat vindt u een gradatie die loopt van D tot A+++. De nieuwste machines beginnen op het niveau A+. Elk extra plusje wil zeggen dat het apparaat plm 10% energiezuiniger is. Zo zien we dat de commercieel gunstig geprijsde “middenklasse” een A++ label kent. Niet verwonderlijk, leveranciers weten dat als u de keuze heeft uit een betere en mindere optie de middenklasse het meest gekozen wordt. De concurrentie daarin is het grootst waardoor de aanschafprijs voor u vaak het voordeligst is.

Toch moet u rekening houden dat een A+++ aanduiding niet altijd wil zeggen dat het de meest energiezuinige vaatwasser betreft. De zuinigste A+ kan altijd voordeliger zijn dan de minst zuinige A+++. In de specificaties van het apparaat staat het totale verbruik vermeld. Vergelijk altijd dit verbruik tussen de verschillende apparaten. Het verbruik wat op een energielabel vermeld staat is het verbruik gebaseerd op een jaarlijks verbruik (i.c. 280 wasbeurten)

Hoe haalt u het meeste voordeel uit uw energiezuinige vaatwasmachine?

In de praktijk zal een (gemiddelde) consument slechts een paar programma’s gebruiken. Aangezien we de neiging hebben zoveel mogelijk vaat op te stapelen in onze afwashulp en dan vooral het was resultaat en tijdsduur belangrijk vinden, zal een energievriendelijk programma niet de eerste keuze zijn. Toch biedt een ECO programma wel degelijk voordeel. Dit programma gebruikt minder water en stroom. De was resultaten zijn in de regel minder goed, alhoewel dat marginaal is. Een energiezuinig programma kan u per jaar een kleine € 25,00 schelen. De programmaduur zal navenant langer zijn.

Gelukkig zien fabrikanten dat consumenten kiezen voor gemak. Het hoofdprogramma biedt bij een aantal merken een energiezuinige oplossing. (Bosch en Siemens) Houdt er rekening mee dat dit per merk kan verschillen. De vaatwasmachines van IKEA zijn wel “goedkoop” maar de resultaten zijn daar dan ook naar. De dure machines van Gaggenau bieden zelden meer voor het geld wat u er voor neerlegt. De energiezuinige vaatwasser van Siemens (= Bosch) komen in tests vaak als beste koop uit de bus. Puur kijkende naar testresultaten en prijsstelling zal dat wel kloppen. Toch moet u rekening houden dat de levensduur van deze merken nogal eens te wensen over laten. Een Miele of een bepaalde machines van Atag (= Asko) kennen vaak een langere technische levensduur.

Hoe zorgt u ervoor dat u op de zuinigste wijze u afwas doet?

Goed om te horen afwassen met de hand is niet altijd voordeliger! Als u het hele jaar met de hand afwast bespaart u plm. € 90,00 t.o.v. minst zuinige vaatwasser. Met de komst van boilers al dan niet gelinkt aan een Quooker, zal dit bedrag aanzienlijk lager zijn, of zelf hoger kunnen liggen. De elektrische boilers zijn zeker in uitkomst als uw ketel (gas) ver van uw keuken verwijdert is

Het meeste voordeel haalt u uit effectief beladen van u vaatwasmachine. Klinkt logisch en dat is het ook. Een standaard apparaat kan 12-13 couverts kwijt. Propt u het vol met grote pannen, dan zal dat al snel afnemen. Grote pannen eerst afwassen met een sopje in een teiltje biedt wat ruimte in de afwasmachine. In principe hoeft u niet te voorspoelen. Etensresten zoveel mogelijk verwijderen spreekt voor zich. Alle borden voorspoelen is bij een goede afwasmachine niet nodig.

Een aanrader is de grootste energiezuinige vaatwasser van Atag (bv: VA98211RT) . Deze krachtpatsers beschikken over een ruimte waar 17-18 couverts in kwijt kunnen. Hiermee zou u met de nodige aandacht u vaat eens in de 2 dagen kunnen laten draaien.

Sommige vaatwassers bieden de mogelijkheid tot hotfill. Dit betekent dat er in plaats van koud water, warm water ingebracht wordt in het apparaat. Hierdoor zal het verwarmen van water in het te draaien wasprogramma minder energie kosten. Aangezien het verwarmde water steeds vaker uit een boiler wordt toegevoerd, is dit een optie die ik niet kan aanraden.

Energiezuinige vaatwasser middel en onderhoud

3in1 en 4in1 vaatwasser tabletten zijn de exponenten van marketeers. Zelfs de fabrikanten hebben hier hun apparaten op ingericht. In de praktijk is het gebruik van deze tabletten niet een garantie voor betere resultaten. Met een standaard tablet (in combinatie met glansspoelmiddel ) heeft u geen speciale dure 4in1 tabletten nodig. De Aldi en Lidl verkopen uitstekend geprijsde tabletten waarmee u op jaarbasis ruim € 75,00 per jaar kunt besparen.

Welke vaatwasmachine merk kiest U

De mogelijke besparingen op het energiegebruik vallen weg als u binnen een te korte tijd problemen krijgt met de werking van het apparaat. De meeste inbouwmerken bieden een ruim assortiment welke met het toenemen van de prijs meer functies bieden. Zoals eerder aangegeven zijn de machines in de middenklasse van de prijzen vaak het gunstigst geprijsd. In de regel blijkt dat de meeste consumenten zeer tevreden zijn met Miele. Het “Miele er is geen betere” gaat vaak op als het gaat om de kwaliteit van vaatwassers. Daarentegen zal een Miele een hogere prijs kennen. Als u dat houdt tegen de verwachte levensduur dan is de extra investering soms de moeite waard. Siemens en Bosch hebben in het algemeen ook een goed geprijsde assortiment vaatwassers. Iets duurdere broer Neff biedt ook een degelijk programma waar u in de regel geen problemen mee krijgt. Teleurstellend zijn de resultaten van AEG. Dit merk zou ik niet aanraden, zeker als het gaat om droog en was resultaten. Atag heeft een relatief nieuwe lijn vaatwassers met veel couvert ruimte. De ervaringen hiermee zijn nog beperkt, echter het gegeven dat Atag deze produkten bij Asko laat maken, maakt het tot een betrouwbare keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in