Een keuken achterwand, ooit heel simpel voorzien van tegels, tegels en nog eens tegels. Die tijd is voorbij, althans het aantal mogelijkheden en alternatieven voor een achterwand keuken afwerking zijn aanzienlijk toegenomen.

Soorten materialen voor de keuken achterwand

Door de komst van de moderne keuken, de design keuken en de stoere landelijke keuken zien we steeds vaker keukens zonder bovenkasten.  Daarmee wordt het bedenken van esthetische oplossing voor de keuken achterwand een lastiger vraagstuk. De mogelijkheden zijn echter zeer uitgebreid en dragen bij aan het creëren van een persoonlijke invulling van uw nieuwe keuken.

Wij nemen de meest voorkomende oplossingen en materialen graag even onder de loep.

1) Achterwand keuken verven met kalk en krijtverf

Een keuken achterwand oplossing die in veel situaties eenvoudig is toe te passen. Uiteraard kunt u ook kijken naar een gewone verf maar krijt en kalkverf hebben net even meer cachet. Eigenlijk is het de meest elegante oplossing voor een keuken achterwand. Vooral de hele matte verven zijn uitstekend te combineren met allerlei soorten aanrechtbladen. Of u nu gekozen heeft voor een natuurstenen werkblad, een RVS werkblad of een kunsstof aanrechtblad, deze wandafwerking past altijd. Bekende merken als farrow and Ball, L’authentique of pure and original, er is altijd een passende kleur te vinden. Persoonlijk kan ik wel warm worden van een doordacht keukenfront in een kleur uit de collectie van een van de voornoemde leveranciers. Ook de trend in matte keukens (wit of zwart) met een warme kalk of krijtverf dot het heel goed.

In combinatie met een sealer creëert u een  goed afneembare wandafwerking. Om de prijs van deze oplossing hoeft u het niet te laten. Als de kleur u niet meer bevalt heeft u binnen no time een volledige nieuwe uitstraling op de muur gekwast, en daar hoeft u niemand voor te laten komen.

Een aandachtspunt is de spatrand op uw aanrechtblad. Als u kiest voor een achterwand in krijt en kalkverf, dan is een spatlijst een must. De directe aansluiting van verf met kitrand op uw werkblad is niet aan te raden. De hoogte van een spatrand zou ik laten afhangen van het ontwerp en de ruimte, maar een maat van 6 -10 cm is vaak passend.

2) Beton stuc of beton cire

Beton cire biedt veel mogelijkheden. Het wordt steeds vaker toegepast en kan in combinatie met een betonnen aanrechtblad een mooi geheel vormen. Om het aan te brengen heeft u echter wel de hulp van een vakman nodig. Voor een prijs van €35,00- €50,00 per m2 kunt u bij menige vakman uw oppervlakte laten afwerken met beton cire.

Alhoewel beton stuc, een bijzonder effect heeft in de totale uitstraling is het toch zaak om ervoor te zorgen dat het goed aangebracht wordt. Het materiaal heeft ook een sealer nodig. Zonder een sealer gaat u zondermeer problemen krijgen met vochtinwerking, en dan bent u “verder van huis”. De keuze voor een specifieke uitstraling betekent wel dat u hier min of meer aan vastzit. Anders dan met kalk en krijtverf zult u minder makkelijk van kleur kunnen veranderen.

Ook hier geldt dat de keuze van een spatrand gemaakt moet worden. Eerst een spatrand plaatsen en vervolgens de betonstuc aanbrengen geeft de meest strakke afwerking.

3) Glas

Het grootste voordeel van glas is natuurlijk het gemak waarmee u het schoon kunt houden. Net als alle andere glazen oppervlakte is een glazen keuken achterwand net zo makkelijk te reinigen. Daarnaast kan het in voorkomende situaties wel eens de meest fraaie oplossing zijn.  Een keuken achterwand in glas kan uitgevoerd worden in een hardglazen variant en een (goedkopere) normale variant. De keukenachterwand waar het glas opgeplakt wordt moet strak afgewerkt zijn. Houdt rekening met de hoogte van een glazen achterwand, deze kan massief over komen als deze te hoog wordt, hetgeen afbreuk doet aan uw nieuwe spatwand. De keuze voor een matte of transparante uitvoering kan een hele wezenlijke zijn. Indien u kiest voor transparant glas moet u goed nadenken over de kleur achter het glas. Eigenlijk alleen voor een witte wand een handige oplossing, omdat een (uitgesproken) kleur nu eenmaal niet tijdloos is.

Tegenwoordig bestaan er ook mogelijkheden glas te voorzien van een persoonlijke foto of een fraaie bewerking. Ook hier geldt dat een uitgesproken keuze op termijn zou kunnen vervelen. Aan de andere kant biedt het wel de mogelijkheid om in een neutrale keuken een gaaf statement te maken!

Een hardglazen keuken achterwand kost al gauw €125,00 per m2. De prijs is sterk afhankelijk van de maat van de achterwand, de uitvoering van het glas en eventuele toevoegingen in de vorm van foto’s en kleuren.

4) RVS

Nog steeds een veelgebruikte oplossing. Een RVS plaat achter uw kookplaat zorgt voor een bescherming van uw muur. Een aantal aandachtspunten. Laat u deze afwerking doorlopen tot uw afzuigkap? Houdt dan rekening met het verschil in RVS van een afzuigkap en de gebruikte achterwand. RVS kan in het totaal plaatje een hinderlijke dissonant worden, qua uitstraling dan. Alhoewel de hygiënische eigenschappen van RVS prettig zijn, zien we dat er steeds minder voor deze oplossing wordt gekozen. Los van de uitstraling heeft u een uitdaging om een passende oplossing te vinden voor uw spatranden op het aanrechtblad. RVS spatlijsten lijken dan de enige mogelijkheid, welke ik echter niet op elk aanrechtblad zou adviseren.

5) Steen of Graniet

Graniet en steen wordt nog altijd veel toegepast. Vooral het door laten lopen van het werkblad in een keuken achterwand is een veel gebruikte oplossing. Persoonlijk vind ik het gebrek aan smaak. Nu ben ik al niet zo’n liefhebber van gepolijste natuurstenen werkbladen, in combinatie met een dito spatwand wordt het vaak eentje met een hoog blingbling gehalte. Het is natuurlijk wel een heel praktische oplossing. Voor de prijs kunt u het rustig laten, gemiddeld zal de prijs van deze oplossing een stuk hoger liggen dan alle andere mogelijkheden.

In een meer nostalgische / landelijke keuken wordt een achterwand in natuursteen toch noch wel toegepast. U zou kunnen overwegen de achterwand in een gezoete, leather of velvet variant te kunnen uitvoeren. De matte uitstraling is wat vriendelijker en minder indringend aanwezig.

6) Behangen

Een ding is zeker, u kunt er een hele blitse keuken mee realiseren. Er zijn speciale behangen die behandeld zijn tegen vocht en dus goed bruikbaar zijn in de keuken. De naden blijven natuurlijk kwetsbaar, maar met enig beleid kunt het goed houden. Farrow and Ball heeft een mooie collectie eigentijdse behangen welke hiervoor geschikt zijn. Uiteraard kunt u dan een hele mooie combinatie maken met het verfaanbod van dit merk. Het is wel raadzaam u in dit geval te laten adviseren door een vakman (vrouw).

Daarnaast heeft behang als keuken achterwand het grote voordeel dat u het nog eens kunt vervangen wanneer u er op uitgekeken bent of wanneer het vuil is geworden.  Voor een prijs van €5,00 –  €10,00 per m2 is het een aantrekkelijk alternatief voor elk ander type achterwand.

7) Tegels

Waarom niet? Het was een tijdje eigenlijk not done, maar net als behang en glas bieden tegels bij uitstek de mogelijkheid om uw eigen identiteit aan te brengen in uw keuken. De tegels geven de keuken vaak een sfeervolle uitstraling. Zo zijn er tegenwoordig hele mooie moderne tegels te verkrijgen. Zo is het plakken van vloertegels een bijzondere toepassing. Wandtegels zijn natuurlijk praktisch in het onderhoud, de voegen zijn het meest kwetsbaar. Prijzen variëren van €25,00 tot wel  €200,00 per m2 afhankelijk van de kwaliteit die u wenst. Aangezien het aanbod in tegels groot is kunt u veelal wel voordelig tegels inkopen. Het loont dus ook om meerdere offertes op te vragen. Ook zijn er online tegel stunters die goede kwaliteit tegels leveren voor zeer scherpe prijzen. Even zoeken naar de beste aanbieder dus.

Bijzonder fraai zijn de Spaanse, Marokkaanse en Portugese tegels in sprankelende kleuren en uitvoeringen. Als je lef hebt en smaak dan zijn er pareltjes te vinden waarmee u uw buren de loef afsteekt.

8) Kunststof

Een oplossing voor de keuken achterwand waar je niet direct aan denkt, maar die voor een mooie prijs vele interessante mogelijkheden biedt. Kunststof is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig materiaal voor interieurs, kent verrassende toepassingen en heeft allang geen goedkope uitstraling meer. Een kunststof achterwand is niet alleen praktisch en naadloos te verwerken, maar biedt ook nog tal van creatieve opties. Spelen met licht, doorzichtigheid, verlichting en zelfs het beplakken met eigen tekst of een foto naar keuze, u kunt uw creativiteit nu ook in de keuken de vrije loop laten. Daarnaast is kunststof makkelijk aan te brengen en wordt geleverd in handige, grote platen. Ideaal voor een snelle upgrade van uw keuken!

Kunststof is in dit geval een breed begrip. Laat u goed informeren over de kwaliteit. Een uitvoering in een laminaat (vaak ook aangeduid als kunststof) biedt een harde en onderhoudsvriendelijke uitvoering. Een folie daarentegen is veel gevoeliger en zal naar verloop van tijd verschieten van kleur.

9) Polycarbonaat

Polycarbonaat wordt veel toegepast als veiligheidsglas. Het materiaal heeft indrukwekkende producteigenschappen welke in een keuken niet misstaan. Het materiaal is 2 x zo licht als glas en 200 x sterker dan glas. Kras en slagvast, niet voor niets gebruikt in hufterproof omstandigheden. Met een hoge brandwerendheid uitstekend te gebruiken achter een kookplaat! Het is eenvoudig te bewerken (zagen en boren)

Het doorzichtige polycarbonaat vergt aandacht bij montage en vooral ook aandacht over de uitstraling achter het materiaal. Door een bevestiging met (stoere) bouten, kunt u een demontabele situatie creëren. Op de muur zou u dan een afwerking met verf kunnen realiseren. Een verlichting achter de polycarbonaat kunststof keukenwand geeft een fenomenaal effect. Het is een materiaal waarbij u kunt afwijken van gebaande paden en toch een onderhoudsvriendelijke en flexibele oplossing maakt.

Een polycarbonaat kunststof keuken spatwand komt op een bedrag van € 100,00 –  € 225,00 per m2. Platen zijn te krijgen tot 3 meter lang en in diktes tot 16 mm. Een dikte van 6 – 10 mm is voor een toepassing in de keuken ruim voldoende.

10) Alupanel / Dibond

Hét materiaal als u van uw keuken een bijzondere, creatieve plek wilt maken. Hoe een Alupanel in te zetten is? Een alupanel is een sandwichplaat van kunststof die aan beide kanten met een dun laagje aluminium is bewerkt. U kunt de platen verkrijgen in een ruime keuze aan mooie kleuren, of als geborsteld aluminium. Deze tweede optie lijkt uiterlijk veel op RVS, maar is veel voordeliger dan het bekende roestvrijstaal.

Dibond of alupanel valt daarnaast in de categorie ‘lichtgewicht’ en is uitermate goed te bewerken, makkelijk schoon te maken, stootvast en zeer hittebestendig. Maar het meest bijzondere aan Dibond zijn wel de creatieve toepassingsmogelijkheden. U kit een Dibond plaat makkelijk vast op een tegelwand of ander soort wand. Vervolgens kunt u uw creativiteit de vrije hand geven en de Dibond achterwand bedrukken met een print naar wens, van letters voorzien (een gedicht in uw keuken!), of zelfs lamineren. Kunst van en in eigen keuken!

Dibond of alupanel  valt daarnaast in de categorie ‘lichtgewicht’ en is uitermate goed te bewerken, makkelijk schoon te maken, stootvast en zeer hittebestendig. Maar het meest bijzondere aan Dibond zijn wel de creatieve toepassingsmogelijkheden. U kit een Dibond plaat makkelijk vast op een tegelwand of ander soort wand. Vervolgens kunt u uw creativiteit de vrije hand geven en de Dibond achterwand bedrukken met een print naar wens, van letters voorzien (een gedicht in uw keuken!), of zelfs lamineren. Kunst van en in eigen keuken!

Ook de Dibond panelen kunt u laten leveren in grote afmetingen tot wel drie meter lang. De prijs van alupanel kunststof achterwand komt op slechts € 55,00 – € 75,00 per m2. Als u dit vergelijkt met een aluminium achterwand bent u al snel € 200,00 – € 300,00 per m2 goedkoper uit. De alupanels zijn wel iets kwetsbaarder dan aluminium, maar voor zo’n prijsverschil kunt u wel een risico lopen.

11) HPL

Een praktische en zeer betaalbare oplossing is HPL of Trespa als kunststof achterwand. HPL staat voor High Pressure Laminate en de bekendste variant hiervan kennen we als Trespa. Laminaat is een samenstelling van geperste papierlagen vermengd met hars, lijm en kleurpigmenten.

Dit materiaal is een goede keuze als u niet teveel wilt betalen en toch een bijzonder praktische kunststof achterwand wilt laten installeren. HPL heeft een zeer harde oppervlaktelaag en is daarmee uitermate bestendig tegen hitte, stoten of krassen, ook bij het wat extremere schoonmaak-en poetswerk. HPL is verkrijgbaar in meerdere kleuren en kan als grote plaat worden geïnstalleerd, tot wel drie meter. Kiest u voor verschillende kleuren HPL / Trespa, dan kunt u mooie effecten bereiken met een heel eigen sfeer in de ruimte!

In HPL zijn ook bijpassende aanrechtbladen te verkrijgen. Een combinatie is dan eenvoudig te maken. Let wel op dat teveel HPL look uw keuken een wat goedkopere uitstraling kan geven. Het voordeel is wel dat u geen spatlijsten hoeft te plaatsen!

HPL wordt in verschillende diktes geleverd. Afhankelijk van de ondergrond en afmeting (vaak tot plm 3 meter uit 1 stuk) adviseren we een dikte van minimaal 6 MM en bij voorkeur 10 MM. De prijs van een HPL kunststof wandpaneel zal (afhankelijk dikte) tussen de € 75,00 – € 100,00 per m2 bedragen.

12) Plexiglas

Een kunststof achterwand van plexiglas. Dit is een materiaal waarbij flink gespeeld kan worden met licht en mate van doorzichtigheid. Houdt u wel van een spannend, stylish effect in de keuken? Dan is Plexiglas hét materiaal voor u. Plexiglas heeft een glad glanzend oppervlak, hetgeen zorgt voor een hoogwaardige en moderne uitstraling. Daarnaast is het zeer makkelijk schoon te houden. U kunt plexiglas in een groot aantal kleuren bestellen. Ontwerp uw eigen keuken met plexiglas, zeker omdat u ook kunt kiezen uit doorzichtige of opaalkleuren: deze laten wel licht door, maar zijn niet doorzichtig. Wat een prachtig contrast in combinatie met een bakstenen muur erachter! Speel met LED-verlichting tussen het plexiglas en de achtergrond en u bereikt een fantastisch wow-effect.

Plexiglas is ook leverbaar in platen tot 3 meter. Het monteren van het materiaal vereist wel wat meer aandacht. De doorzichtigheid van het materiaal is hier debet aan. Plexiglas komt ook in verschillende diktes en uitvoeringen. Een dikte van 6mm-8 mm achten wij geschikt voor de meeste ondergronden. Houdt rekening met een prijs van € 75,00 – € 115,00 per m2 voor een plexiglas kunststof keukenwand.

13) Stylepads

Stylepads van Dockfour als keuken achterwand maken het mogelijk een functionele en esthetische invulling te geven aan een wand. Deze nieuwe ontwikkeling zal uw interieur verrijken en biedt ongekende mogelijkheden als een fraaie wandbekleding. Stylepads zijn modulaire elementen van 60 x 60 of 90×90 cm welke op een slimme manier met elkaar verbonden kunnen worden. Door functies als opbergen, ophangen, bewaren, verlichten en informeren toe te voegen aan deze elementen, ontstaat een praktische maar ook esthetische oplossing voor een wand. Direct achter een kookplaat biedt het niet direct soelaas maar op een keukenwand veel toegevoegde waarde.

Ook als spatwand bieden deze stylepads in verschillende opstellingen een design oplossing voor praktische vraagstukken. Alhoewel daarin de mogelijkheden nog te beperkt zijn. Door de vele mogelijkheden die te maken zijn met stylepads is er voor elke wens wel een invulling. Mocht u een kookeiland willen combineren met hoge kasten dan zijn stylepads een welkome aanvulling voor uw keuken.

14) Composiet

Een composieten achterwand is niet alleen prachtig maar ook oersterk. Composiet is tegenwoordig in allerlei kleuren verkrijgbaar zodat er altijd een achterwand te kiezen valt voor uw nieuwe of bestaande keuken. Een composiet aanrechtblad past natuurlijk het allerbeste bij zo’n prachtige composieten achterwand. We kunnen stellen dat voor een wandafwerking in composiet hetzelfde geldt als voor natuursteen. Een keuze die meestal alleen gerechtvaardigd is in combinatie met een composiet blad in hetzelfde materiaal.

Ook hier geldt dat een composiet in een gepolijste variant als achterwand nogal indringend aanwezig kan zijn.

15) Aluminium

Een nieuw product op dit gebied is een achterwand uit een stuk van aluminium. Dit product kent een aantal prettige product eigenschappen. Allereerst zijn deze aluminium achterwanden uit een stuk te leveren. Het materiaal is op een dusdanige manier behandeld dat het eenvoudig schoon te houden is en behoorlijk kras en slagvast. Deze aluminium keukenwand is in vele kleuren te leveren, voor elk wat wils. De hittebestendigheid maakt het mogelijk om het ook achter een kookplaat te plannen, en dat is een grote pre.

In een aantal keukens heb ik de spatwand van aluminium gezien. Vooral in en strakke, moderne keuken kan het een oplossing zijn. Ook in een landelijke keuken is deze achterwand goed te passen. In combinatie met een fornuis kan het net de goede combinatie opleveren. Als u een keuken gaat kopen is dit zeker een optie om te nemen. De prijzen van een aluminium keuken achterwand liggen boven de prijs van de veel toegepaste RVS keuken achterwand. In het schoonmaak gemak is aluminium een betere oplossing dan RVS.

Een aluminium achterwand met coating en kleurstelling naar wens kan vaak op maat gemaakt worden. Heel eerlijk gezegd vindt ik een aluminium keuken achterwand een dure oplossing. U zit lang vast aan een kleurstelling en uitvoering met een niet heel bijzondere uitstraling. Als u kiest voor gedegen zonder karakter voor een hoge prijs dan is een aluminium achterwand een  goede oplossing.

Achterwand keuken

Meerdere merken kennen geïntegreerde oplossingen voor de keuken achterwand. Vaak wordt deze gebruikt als opbergruimte of als functionele ruimte voor gereedschappen en accessoires. Door verschillende keuken merken wordt een grote variëteit aan mogelijke materialen in de showrooms aangeboden. Het grote voordeel is dat u een uitstekende afstemming  krijgt met de rest van de ruimte. De prijzen liggen vaak een stuk hoger dan de besproken oplossingen. Deze hebben een bijpassende achterwand, blad naar keuze en zijn voor Ikea prijzen te verkrijgen.

We zien in keuken achterwanden een trend. Deze beweegt zich van behoudend naar uitgesproken, van star naar flexibel. Een wandafwerking  was vooral gericht  op het makkelijk schoonmaken van deze. Op een aantal gebieden is de traditionele keuken ingrijpend veranderd. Andere apparaten (bv stoomoven, betere materialen (bv sealers voor verven), andere inzichten (keukenontwerp) en vernieuwd design (modern, greeploos, tijdloos) hebben invloed op de uitstraling van een keuken achterwand. Gelukkig maar.

In een moderne keuken mag een keuken achterwand wel wat meer karakter hebben. Truttige standaard oplossingen passen bij dito keukens. Als u echt een statement wilt maken dan kunt U (zeker ook in een Ikea keuken) met een spannende wand afwerking uw keuken een totale andere uitstraling geven.

Waar u ook voor kiest, de keuken achterwand kan uw ruimte verrijken maar ook aanzienlijk verarmen! Zelf positieve of negatieve ervaringen met een bepaald materiaal? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

15 REACTIES

 1. Over een aantal maanden krijgen mijn vrouw en ik de sleutel van onze nieuwbouw woning. Wij zijn helemaal gek van beton look als achterwand keuken en keukenblad. Wat kan u adviseren. Een betonnen aanrechtblad of een van beton cire? Omdat wij de achterwand met beton cire willen is wellicht echt beton een mooiere combinatie. Wat kan u ons adviseren voor de beste looks?

  • Beste Bhiem, wat ik kan adviseren. Eigenlijk kan ik u maar een advies geven en dat is langs een speciaalzaak voor beton en beton cire. Welke materiaal als keuken achterwand bij welk materiaal aanrechtblad passen is erg persoonlijk. Wat ook erg mooi staat is glas en beton. Maar nogmaals, het combineren van materialen en kleuren is heel erg persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld ook voor beton look verf kiezen, dit is vele malen goedkoper. Maar goed, de verf is lang niet zo mooi als beton cire. Ik wens u veel succes bij het kiezen. En vergeet niet het resultaat met de lezers te delen.

 2. Bedankt voor de informatie. Er is wenig informatie over de keuken achterwand te lezen die niet van een een merk of winkel is. Ga zo door met uw website!

  • Hartelijk dank voor de complimenten, daar doen we het voor. Er is inderdaad veel informatie te lezen op verschillende websites wat het zoeken niet altijd makkelijk maakt. Hier proberen wij zoveel mogelijk neutrale artikelen te plaatsen voor onze lezers zodat het zoeken naar informatie een stukje makkelijker word.

 3. Beste medewerker;

  Kan HPL plaat direct achter een gasfornuis worden toegepast met een opstaande stalen rand (ontluchting) van 6 cm op het fornuis

  • Het is niet aan te raden. Als de afstand tot het HPL wat groter is, zal het risico minder groot zijn. Uit ervaring weet ik dat een HPL los kan laten van de onderlaag. Delamineren heet dat. Ook met zgn “goede” laminaten bijvoorbeeld van bulthaup, die lamninaat ook als keukenachterwand gebruiken, levert dat in combinatie met een gaskookplaat problemen op.

   Advies zorg dat de afstand tussen het laminaat en de warmtebron minimaal 10 cm bedraagt. (zijkant pan) Zet deze achterste pitten niet voluit aan, althans niet te lang.

 4. Wat een goed informatief artikel! Wij hebben een spatrand/rand van 15 cm besteld. Hetzelfde als het composiet werkblad. Wij willen echter de muur nog laten stuccen/egaliseren, maar weten niet of dat achter de spatrand mag. Weet u dat?

  • Ook achter de spatrand moet u egaliseren anders krijgt u deze niet strak op de muur en dat zou voor uw keukenachterwand niet zo mooi zijn. De spatrand wordt eigenlijk altijd gekit aan de bovenzijde en onderzijde zodat er geen water achter kan lopen.
   Een ander optie is om de spatrand op uw aanrechtblad te plaatsen en de afwerking tegen de spatrand aan te werken. Op deze manier weet u zeker dat er geen oneffenheden zijn. De meeste muren zijn nu eenmaal niet recht.

 5. beste, in mijn nieuwe huurwoning is de keukenmuur aan het fornuis en gootsteen afgewerkt met een witte verf. de spatrand is ongeveer 5 cm, maar dit is niet altijd voldoende om de muur proper te houden.

  zijn er gemakkelijke opmerkingen om de muur te beschermen + een gemakkelijk (afwasbaar) onderhoud?

  • Een goede oplossing om uw keuken achterwand te beschermen is het aanbrengen van een matte beschermlaag. Deze kunt u bij een verfspeciaalzaak betrekken. Wel zorgen dat u de keuken achterwand eerst goed reinigt, of beter nog eerst opnieuw verft.

 6. Bij mij in de keuken is een granieten spatplaat OVER de tegels gelijmd, ik heb mijn verbazing uitgesproken naar de monteur. Die zei dat dit een normale werkwijze is…..
  Eén van de nadelen is het dikteverschil; de plaat ligt er 12 mm bovenop.
  Dit is toch geen normale werkwijze?

  • Het is maar hoe u het afspreekt. Ik ga er van uit dat u een spatrand bedoelt en niet een granieten keukenachterwand? U heeft dus tegels die doorlopen boven de spatrand? Als dit het geval is dan lijkt het me dat er een planningsfout is gemaakt. Eerst de spatrand plaatsen en daarboven tegelen is een stuk fraaier. Sterker nog deze zouden (als de tegel niet dikker is dan de granieten spatrand) mooi op elkaar aansluitend gemaakt kunnen worden. Laatste oplossing is voor ons gebruikelijk….

 7. Vraag: Ik twijfel nog steeds of ik een alupanel/dibond als achterkant ga gebruiken voor mijn keuken.
  Wij nemen een 5 pits gaskookplaat en de vraag kan de alupanel de hitte aan van de gaskookplaat.
  De plaat zal zo’n 6 a 7 cm van de muur komen.

  wie heeft ervaring ?

 8. Ik heb de achterwand in mijn keuken ook af laten werken met glas. Mijn keuken schoonmaken is nu nog gemakkelijker geworden. Natuurlijk moet het wel bij de stijl van je huis passen. Ik vind het persoonlijk erg mooi bij mijn houten keuken passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in