Hoe werkt een halogeen kookplaat en waar moet je op letten bij de aanschaf?

0
21331
halogeen kookplaat

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch koken in plaats van koken op gas. Elektrisch koken doe je dan in de meeste gevallen op een keramische kookplaat, oftewel een glasplaat met daaronder de warmtebron. Die warmtebron kan gevormd worden door weerstanden, inductie of halogeen. In veel gevallen worden deze systemen ook gecombineerd. Wanneer je kookt op een halogeen kookplaat, dan wordt de glazen plaat waar je de pannen op plaatst van onderaf verwarmd met behulp van een halogeenlamp.

Halogeen kookplaat heeft een snelle opwarming

Deze lamp brandt extreem fel, waardoor de plaat onmiddellijk begint te gloeien en zeer snel opwarmt, sneller dan bij de meeste andere warmtebronnen het geval is. Wanneer een kookplaat bijvoorbeeld met behulp van weerstanden wordt verwarmd, zal dit veel meer geleidelijk gaan. Dat is natuurlijk erg prettig, omdat je zo geen tijd verspilt door lang te moeten wachten voordat je pannen warm zijn. Nadeel is wel dat de plaat ook nog erg lang warm blijft. Hierdoor is er altijd sprake van energieverlies. Bovendien verlies je ook nog eens energie doordat de plaat wordt verhit en niet direct de pan, zoals bij een gaskookplaat het geval is.

Maximale temperatuur

Een halogeen kookplaat is ontzettend handig om bijvoorbeeld snel een steak te bakken. Maar als je een pan met water aan de kook wilt brengen, werkt halogeen niet sneller dan bijvoorbeeld gloeispiralen. Dat heeft ermee te maken dat het glas van de kookplaten een maximale temperatuur van 500 graden Celsius kan verdragen. Wanneer die temperatuur is bereikt, zullen de kookplaten dus automatisch afslaan.

Warmtebronnen combineren

Halogeen kookplaten zullen dus voortdurend uit- en weer aanspringen, wat natuurlijk niet ideaal is voor een continu kookproces. Daarom kom je ook maar weinig kookplaten tegen, waarbij alle vier de platen door middel van halogeen verhit worden. Er zijn daarentegen wel kookplaten waarbij meerdere principes in één kookzone worden gecombineerd. De buitenste ring is dan een cirkelvormig halogeen element. Dit element wordt gebruikt om de pan razendsnel op temperatuur te brengen. Zodra dit het geval is, nemen de binnenste ringen de taak over.

Gebruik de juiste pannen

Om zeker te zijn van een optimale warmtegeleiding, is het belangrijk dat je op een halogeen kookplaat de juiste pannen gebruikt. Je pannen dienen een zo glad en vlak mogelijke onderkant te hebben. Pannen die je al eerder op een gaskookplaat gebruikt hebt zijn daardoor niet geschikt voor gebruik op een halogeen kookplaat. Door de onregelmatige verhitting van de gasbranders hebben deze pannen een licht vervormde bodem gekregen, waardoor er warmte verloren zal gaan.

Pannen met een dikke en vlakke bodem

Het meest geschikt zijn pannen met een dikke bodem. Op die manier ben je verzekerd van de beste warmtegeleiding door de gehele pan. Op zich zijn de meeste pannen geschikt om mee te koken op een halogeen kookplaat. Wil je het zeker weten, kijk dan op de verpakking of er een symbool opstaat dat aangeeft dat de pan geschikt is voor een keramische kookplaat. Het meest ideaal zijn dus pannen met een dikke en vlakke bodem. De Nederlandse fabrikant BK heeft meerdere uitstekende pannensets in het assortiment, zoals bijvoorbeeld de BK Living pannenset, die bij uitstek geschikt is voor gebruik op een halogeen kookplaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in