Keukenkastjes, waar moet je bij de aanschaf allemaal op letten?

0
31835
keukenkast

Een keukenkast, dat kan toch nooit veel kosten, een beetje spaanplaat waar ze kasten van maken? Waardoor zijn er dan prijsverschillen tussen keukenkastjes van het ene en het andere merk? Waar moet u naar kijken als u een nieuwe keuken gaat kopen?

Keukenkastjes bestaan uit de volgende onderdelen welke prijsbepalend zijn:

1) De korpus van een kast
2) De scharnieren of laden en geleiding
3) Het front (fronten)
4) De stelpoten

De korpus van een keukenkast

Vaak is dit het goedkoopste onderdeel van de hele keukenkast. Toch zijn er aanzienlijke verschillen. De voornaamste verschillen worden gevormd door het gebruikte materiaal en de dikte van het materiaal. Veel keukenkasten worden inderdaad van spaanplaat gemaakt. Hoe meer spaanders gebruikt worden per m3, hoe beter de kwaliteit. Een betere kwaliteit zorgt ervoor dat schroeven beter blijven zitten, en niet na verloop van jaren er uit vallen. Uiteraard is dikte en gewicht van het gebruikte materiaal ook een kwaliteitskenmerk van een keukenkast. Standaard maten zijn 12 mm, 16 mm en 19 mm. Een zwaardere persing met een dikte van 19 mm zal de meeste stevigheid bieden.

Vooral met zware betonnen , granieten en stenen aanrechtbladen is het handig om een stevige korpus als basis te hebben. Daarnaast is de kwaliteit van het gebruikte fineer van essentieel belang. Goedkopere onderkasten en ook de hoge kasten zijn vaak afgeplakt met een plakfolie, terwijl de betere merken gebruik maken van een dikke kunststof afplakrand. Plakfolie heeft de neiging om naar verloop van jaren los te laten, waardoor vocht het spaanplaat doet opzetten. De levensduur van uw keukenkasten wordt hierdoor aanzienlijk door verkort!

Scharnieren en lades

Keukendeuren gaan ontelbare keren open en dicht, hetzelfde gaat op voor de lades in een ladekast. Ook hier zijn er aanzienlijke verschillen. De scharnieren moeten afgestemd zijn op de dikte van uw keukendeur, maar ook bestand zijn tegen ruw gebruik! Topmerken als Blum en Hettich zijn de voornaamste leveranciers van scharnieren en lades. Deze merken zult u in de kasten van de betere keukenmerken tegen komen. In greep loze keukens komt u fraaie systemen tegen. U drukt tegen een lade en deze springt open, handig in gebruik en strak in vormgeving. Dit systeem ziet u vooral terug bij de duurdere merken (Poggenpohl, Bulthaup, Siematic) Het softclose systeem zorgt ervoor dat de deur of lade in uw keukenkast het laatste stukje zelf sluit.

Hettich heeft met easys een combinatie van het druk en sluitsysteem in het programma. Mooie systemen die de prijs van keukenkastjes echter aanzienlijk verhogen. Niet alle laden zijn hetzelfde. Verschillen in materiaal en uitvoering zijn prijsbepalend. De ene lade is geschikt om 20 kg te dragen en de andere zelfs wel 75 kg. Daarnaast is stelbaarheid van een lade een essentieel punt. U zou toch niet willen dat uw keukendeuren en lades er schots en scheef bijhangen?

Het keukenfront

Keukenfronten zijn er in vele uitvoeringen. Alhoewel de dikte van het materiaal een onderscheid geeft is vooral het gebruikte materiaal voor de voor-, achter- en zijkanten van het front bepalend voor de prijs. De goedkoopste keukenfronten zijn voorzien van een folie met een folierandje. Het meeste verkochte front is het laminaatfront. In vele kleuren en uitstralingen verkrijgbaar, goed schoon te maken en redelijk krasbestendig. De witte hoogglans keuken met een (zwart) stenen blad is in Nederland nog altijd de bestseller. Toch zijn er grote verschillen in hoogglans. Zo heeft een acrylfront toch echt een ander karakter als een hoogglans lak front. (al is het maar door het prijskaartje)

Naast lakfronten in een matte, zijdeglans of hoogglans uitvoering kennen we natuurlijk de houten fronten. Een houten front doet vaak dienst in een landelijke of nostalgische keuken maar kan ook uitstekend worden toegepast in een moderne (design) keuken. In houten keukens kennen we het massief houten front en het houtfineerfront. Veel houtsoorten zijn niet geschikt om als massief front toe te passen omdat het eenvoudigweg krimpt en uitzet. Met houtfineer kunt u probleemloos de meest exotische houtsoorten toepassen. Let op, hout verkleurt.

Veel merken ken ook bijzondere materialen die toegepast worden. Zo zijn er aluminium fronten, glazen fronten en fronten met steen of leer bekleed. U begeeft zich dan wel in de hogere prijssegmenten.

Het verschil tussen keukenkastjes uitgevoerd met laminaatfronten en rvs fronten kan soms wel meer dan 100% zijn. Steeds meer merken maken gebruiken van een laserafkanting. Een moderne techniek die de randen aan de zijkant van een front vast smelten aan de voor en achterzijde. Hiermee bent u gegarandeerd van een waterdichte afdichting!

De stelpoten van keukenkastjes

Keukenkastjes worden normaal gesproken voorzien van verstelbare poten. Hiermee kunt u oneffenheden in de vloer wegwerken en toch een keuken waterpas opstellen. Ook de poten dragen bij aan de stabiliteit van uw nieuwe keuken. Zeker met zware bladen is dit een punt om rekening mee te houden. De kwaliteit van uw keuken wordt in hoge mate bepaald door de gebruikte materialen voor uw keukenkasten. Prijsverschillen zijn daardoor realistisch en uw verwachtingen omtrent de levensduur van uw keuken zouden het daarmee ook moeten zijn.

Uitvoeringen in afwijkende materialen

Een keukenkast kan ook uitgevoerd worden in ander materialen dan spaanplaat. Niet erg gebruikelijk maar er zijn liefhebbers voor. Een compleet keukenkastje in multplex of een volledige uitvoering in massief eiken hout zie je bij sommige interieurbouwers. Het oogt en voelt degelijk. De vraag is of het ook extra waarde heeft, naast een emotionele. Natuurlijk mag je van een multiplex product verwachten dat het waterbestendiger is dan een spaanplaat variant. Uiteindelijk gaat het toch om de waterdichtheid door de afwerking van de zijkanten. Daarnaast zal met een “lekkende keuken” uiteindelijk elk (houten) materiaal het moeten afleggen. Een overkill aan overbodige kwaliteit. Zeker de compleet eiken uitvoeringen zijn niet van deze tijd. De volledig eiken keukenkast en dus ook korpus is niet alleen kostentechnisch een probleem, ook al het wellicht een probleem geven met uitzetting. Niets zo vervelend als uw deuren van de een op de andere dag niet meer sluiten.

In de gaten houden

De tolerantie in de maatvoering van uw keukenkasten is een wezenlijk punt van aandacht. In de regel zullen de betere merken maatvaster zijn. Stel dat u op een afmeting van 3 meter, 5 keukenkasten van 60 cm naast elkaar heeft staan. Een maatafwijking van 2-3 MM is bij sommige keukenmerken gangbaar. Dit zou kunnen betekenen dat u keuken plm 1 CM langer wordt dan gepland. In een situatie tussen muren is dat een probleem. Maar ook als u een mooi keukeneiland heeft bedacht met een mooi aanrechtblad welk een beperkte overstek heeft. Het zal niet de eerste keer zijn dat het aanrechtblad dan in 1 keer tekort is.

Houdt er rekening mee dat een keukenkastje in de loop van de jaren altijd wat zal uitzetten. Speling door een passtuk (afhankelijk ontwerp) is in die zin onoverkomelijk. Bouw deze ruimte in en vergeet niet te vragen wat de tolerantie in de maatvoering is van het keukenmerk dat u wilt kopen.

Zelfbouw keukens zoals IKEA en KVIK

Deze Scandinavische keukenmerken koopt u als bouwpakket. Nu wordt KVIK in de regel al door de KVIK dealers zelf in elkaar gezet, hierdoor worden de meeste problemen wel ondervangen. Blijft natuurlijk een mindere constructie dan een fabrieksmatige assemblage. De IKEA keuken is natuurlijk de doehetzelf keuken bij uitstek. De doelgroep kiest hiervoor en accepteert dan ook wel als er wat mis gaat. Je zult het niet zo snel aan de grote klok hangen dat je je eigen keuken niet goed in elkaar hebt gezet. Een geweldige vinding natuurlijk van IKEA. Het risico van maat afwijkingen worden hierdoor alleen maar groter. Houdt dus rekening dat u bij de aanschaf van een IKEA keuken extra moet letten op de afmeting van uw aanrechtblad.

Plinten onder keukenkasten

Ook een plint onder een keukenkastje heeft zo zijn aandacht nodig. Het is geen onderdeel van de kast maar wel een aanvullend element. Keukenplinten komen in vele uitvoeringen. Belangrijk is in ieder geval dat het materiaal aan de onderzijde wordt afgedicht. Vaak wordt dit gedaan met een kunststof profiel waar de plint invalt. Zorg dat het profiel aan de onderzijde de plint goed omsluit, dan wel dat er een laagje kit in is aangebracht. De keuze voor een plint is vaak onderbelicht. Een mooie plint maakt de keuken af. De plint mag nooit helemaal aansluiten aan de onderzijde van het keukenkastje. Dit omdat er ventilatie plaats moet kunnen vinden. Ventilatie is cruciaal voor het niet vochtig worden aan de binnenzijde van de keuken.

Hoekaansluitingen van een plint vereisen extra aandacht. Een koppeling met een kunststof profiel is op dit punt wel een heel lelijke oplossing. Een te hoge plint gaat ten koste van de ruimte in uw keukenkast, zonde dus. Daarentegen zal in sommige gevallen het noodzakelijk zijn om achter de plint een afvoer van een kookplaatafzuiging te herbergen. Deze zullen in de praktijk (afhankelijk van het systeem) een hoogte nodig hebben van plm 12 cm.

U ziet wel een keukenkastje is niet alleen maar een hoop spaanplaat. Het moet voldoen aan heel wat eisen, als u tenminste daadwerkelijk om uw keuken geeft. Ook hier geldt dat een goed geïnformeerde koper niet alleen afhankelijk is van de kwaliteit van de keukenboer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in