Een keuken kopen in Duitsland is goedkoper, maar is dat ook zo?

7
18150
Keukens kopen in Duitsland

Keukens kopen in Duitsland is goedkoop wordt wel eens gezegd. U heeft het vast wel eens gehoord op een verjaardag dat een keuken in Duitsland kopen echt veel goedkoper is! Maar is dat ook zo?  Voor keukenbedrijven bestaat een keuken uit de volgende ingrediënten: ( nb. Percentages van verkoopprijs zijn richtlijnen die per bedrijf en keuken kunnen verschillen)

1) de inkoopprijs van de keukenmeubelen (25%-35%)
2) de inkoopprijs van apparatuur en overige (20%-30%)
3) keukenmontage (7%-10%)
4) een bruto marge (20%-30%)  daarvan winstmarge (2%-10%)

Keukens kopen in Duitsland

Inkoopprijzen van keukenmeubelen voor Nederlandse bedrijven zijn voor de meeste merken slechts marginaal hoger. Dit heeft te maken met de transportkosten van de Duitse fabrikant naar de afnemer. Daarentegen zal het Duitse keukenbedrijf de Duitse keuken moeten afleveren in Nederland, en zal in verhouding daar weer meer aan transport kwijt zijn. Grote bedrijven ( zoals de Mandemakers groep) hebben dusdanige volumes ( en bezitten zelf fabrieken in Duitsland ) zodat zij substantieel beter inkopen. Het verschil in inkoop zal in de regel nagenoeg beperkt  zijn.  Daarnaast zijn er grote merken (bv.  Bulthaup) die het stunten met prijzen heeft afgestrafd door het opzeggen van dealer schappen.

Keukenapparatuur Duitse keukens

Van sommige keukenapparatuur is bekend dat het in Duitsland goedkoper worden aangeboden. Echter dit is een vertekend beeld omdat parallelimporten uit het Oostblok ook deze prijsverschillen veroorzaken. Tevens  geldt dat volumes een belangrijke invloed hebben op prijs. Veel keukenbedrijven hebben zich verenigd in inkooporganisaties die gelijkwaardige prijzen kunnen afdingen. Een verschil in inkoopprijs is voor de meeste merken beperkt tot procenten. Inmiddels zijn in de laatste jaren prijzen voor apparatuur recht getrokken. Het inkoopvoordeel is verdwenen in 2022.

Duitse bedrijven maken soms gebruik van Nederlandse monteurs. Als ze dat niet doen zullen de kosten in ieder geval hoger liggen. Daar nemen we dan niet eens mee dat het oplossen van service in verhouding veel duurder zal zijn.

Het verschil zal dan voornamelijk moeten zitten in de gehanteerde marges. We kunnen ervan uitgaan dat alle kosten beschouwd, deze in Duitsland zeker niet lager liggen dan in Nederland. Nu mogen we aannemen dat het verkopen van keukens geen liefdadigheidswerk is en dat er ook nog wat verdiend moet worden, ook bij Duitse bedrijven.

Keuken kopen in Duitsland niet veel voordeliger

Per saldo zou het kopen van een keuken in Duitsland niet veel voordeliger kunnen zijn, ook al zijn er ook ervaringen dat het wel zo is. ( Trouwens omgekeerd ook) Laten we eens bekijken hoe een keukenaanbieding tot stand komt. Even in sneltreinvaart. U heeft een offerte gekregen en u denkt, betaal ik hiervoor de beste prijs? Nu weet u nooit of u de beste prijs betaalt en dat is dan ook afhankelijk van het vertrouwen wat u heeft in de aanbieder. De vraag is dan ook niet of u de beste prijs betaalt maar een realistische prijs! Keukenprijs biedt in ieder geval de mogelijkheid een realistische prijs uit te rekenen, een prijs ontdaan van exorbitante marges, en dat is precies waar een prijsverschil kan ontstaan. U kunt zich een reis naar Duitsland besparen door u wensen uit te zetten tegen een berekende prijs op deze website. Ook als u toch van plan bent in Duitsland een keuken te laten uitrekenen. In dit geval kunnen wij u maar 1 advies geven, ga met deze Duitse prijs naar een Nederlands bedrijf en vraag of ze een aanbieding willen doen.

Voordelen van het kopen in Nederland

1) een bedrijf dicht bij huis zal normaal gesproken een betere en snellere service verlenen. Zeker lokaal hebben zij belang de goede naam hoog te houden
2) veel Duitse keukenbedrijven sluiten uw keuken niet aan. Houdt rekening dat deze kosten al snel 400,00 kunnen bedragen.
3) u heeft de zekerheid dat iemand van het bedrijf komt inmeten. U zou toch niet graag een te klein aanrechtblad ontvangen, omdat u de meetlat niet goed heeft gehanteerd.
4) bij Duitse bedrijven krijgt u vaak geen offerte of tekening mee. Hoe weet u dan of wat u gekocht heeft ook echt zo bevestigd wordt.
5) u krijgt er een geleverd onder Nederlands recht, geen bangmakerij maar wel handig als onverhoopt een geschil krijgt.
6) we zijn allemaal Europeanen, ,maar uiteindelijk ook gewoon Nederlander, een beetje chauvinistisch, maar misschien ziet u op de ene of andere manier dan toch nog weer wat terug van u aankoopbedrag. ( denk alleen aan alle lokale bedrijven die sportverenigingen sponsoren)

Conclusie

Duitse keukenbedrijven houden koste wat het kost de illusie van goedkoper zijn in stand. Zij weten dat u denkt dat een keuken kopen in Duitsland goedkoper is, terwijl het niet veel goedkoper kan zijn. Houdt u daar rekening mee en vergeet niet dat als de adviserende partij u op een goede manier heeft geholpen dat u dit vertrouwen natuurlijk moet omzetten in een opdracht, of dat nu in Nederland of in Duitsland is.

7 REACTIES

 1. mooi verhaal. mijn ervaring is dat het wel goedkoper is om een keuken in Duitsland te kopen. Ik had een offerte voor een siematic van keukenboer in Amsterdam. wij zijn toen op aanraden van kennissen naar Ekelhoff gereden. Wij zijn daar goed geholpen en het scheelde bijna 2000,00 op een keuken van 19000,00. Vind ik toch wel serieus geld. Misschien klopt u verhaal wel maar ze gingen er toch makkelijk onder door.

  • Beste K. van Zwieten,

   Er zijn altijd wel bedrijven die ergens een ander prijsje onder willen zetten. Ekelhoff zal dat zeker ook doen, alleen om de indruk te geven dat ze goedkoper zijn.
   Misschien had u met het nieuwe aanbod in Nederland de keuken ook kunnen kopen. Ik denk dat dat wel recht had gedaan aan de inspanningen die deze “keukenboer” voor u heeft gedaan. Ik zou me daar zelf beter bij voelen. U heeft dan in ieder geval een aanspreekpunt in de buurt. Daarnaast hoop ik dat ze u keuken ook aansluiten, het afval meenemen en als er service nodig is snel kunnen reageren. Een keuken in Duitsland kopen kan wel eens leiden tot goedkoop=duurkoop……

 2. Beste,
  95% van de keukenzaken is Mandemakers…………
  Advies:
  Geef bij binnenkomst of gesprekken nooooit je gegevens af!
  Je gaat in het systeem en bent bij elke andere keukenzaak bekend!
  Maar ook je offerte is bekend. Weg onderhandelingspositie.
  Geef ook nooit aan wat je budget is. Anders werken ze naar je budget toe en ben je altijd te duur uit.
  Ga niet in op de opmerking als u nu tekent dan…..
  Als die zogenaamde korting of aanbieding er morgen niet meer is, klopt er iets niet.
  Laat uw keuken uitrekenen en tekenen en biedt voor het aangeboden eindbedrag 40% minder.
  In tegenstelling tot Duitsland, waar u direct een reële offerte krijgt
  moet je in Nederland gaan afdingen………..vandaar die -40%.
  Wacht de reactie af.
  Verbaas u hoeveel er opeens van de prijs af kan……..
  Ga nooit direct akkoord.

  Vraag bedenktijd de offerte en de tekening.
  Wordt u geen tijd gegund en krijgt u deze niet mee?
  Verlaat de zaak met opgeheven hoofd, bedank vriendelijk voor de koffie en zoek een andere leverancier!!
  Bezoek in ieder geval meerdere keukenzaken.

  Ga met al deze gegevens en kennis naar Duitsland.
  En zie, het kan dus nog 3-4000€ goedkoper.

  Vrees niet voor garantie. Die is in Duitsland vele malen beter dan in Nederland.
  De Duitse keukenzaken zitten 5 dagen van de week in Nederland en altijd bij u in de buurt.

  De keukenzaak voor de keuken en de garantie voor de apparatuur is Europees.
  Dus afwamachine defect? Producent bellen.
  Garantiebewijs is de rekening van de keuken!

  Betaal nooit een bedrag vooruit!!!
  Een goede Duitse keukenzaak vraagt betaling bij aflevering!
  Kan contant, maar ook met een telefonische overboeking.

  Investeer tijd in de aanschaf van een keuken
  Het blijft veel geld en je moet er weer 20 jaar mee vooruit!!

  Een jaar geleden mijn 2e keuken naar volle tevredenheid in Duitsland gekocht.

 3. Hoi Van Dam, het lijkt me moeilijk om je gegevens niet te geven? Word je dan toch geholpen als je aangeeft geen naam te geven?

 4. Beste lezer,

  Wil geen reclame maken.
  Het programma: De Rekenkamer aflevering: Hoe duur is een keuken.

  Vooral kijken, advies Van Dam is heel sterk en goed geschreven.
  Laat je niet naaien door een keukenboer. Sta sterk in je schoenen bedenk wel prijs is een kwestie van vraag en aanbod. (Denk vooral goed na inbouw koffie machine? Kost je 2000 – 3500 euro, hoe smaakt de koffie? Een mooie Jura koop je al voor minder… Heeft Jura een inbouw koffie machine? Nee waarom niet?)

  Succes

 5. Als de kwaliteit van de tekst de kwaliteit van het advies vertegenwoordigt, moet je dat wel met een flinke lading zout nemen. Het rammelt van de taalfouten, waarvan de eerste 2 al in de eerste zin.
  Van Dam maakt weer een hoop goed gelukkig.

  • Beste Theo, blij dat we nog Neerlandici onder onze lezers hebben. bedankt voor de tip, is een oud artikel en daar stonden inderdaad wat spelfouten in. maar is vertegenwoordigt in jouw zijn niet met een d?
   van Dam is bekend en en wordt ingehuurd door Duitse bedrijven om promotie te maken. maar uiteraard gunnen we een ieder zijn gelukzalig verjaardags momentje, tenminste als je net zulke domme verjaardags vrienden hebt als dat jezelf bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in