De voedselvermaler; de nieuwe én schoonste hulp in de keuken

0
9392

De Insinkerator voedselvermaler is in Nederland nog een betrekkelijk nieuw begrip. Veel van de Nederlanders zullen op het eerste gezicht ook niet meteen een beeld hebben bij een voedselvermaler. Maar iedereen kent wel die Amerikaanse films waar ze gebruik maken van een voedselvermaler. In Amerika wordt het de “food waste disposal” genoemd en is te vinden in veel keukens bij de Amerikanen. Nooit meer restjes avondeten meer in de prullenbak maar direct in de vermaler, die het zodanig vermaalt dat het via de afvoer in het riool terecht komt. Geen nare luchtjes en altijd een schone keuken, wie wil dat nou niet?

De voedselvermaler is momenteel in Nederland dé nieuwste trend voor in de keuken. Devana is hierbij de specialist die de Insinkerator voedselvermaler in Nederland aanbiedt. Op hun website kun je een kijkje nemen en de verschillende apparaten met elkaar vergelijken. De website geeft je een kijkje in de mogelijkheden die de voedselvermaler biedt en het geeft een overzicht van de verschillende modellen van vermalers van voedselresten. Omdat de voedselvermaler een betrekkelijk onbekend begrip is in Nederland willen we met dit artikel deze nader toelichten en een uitleg geven over wat het apparaat voor de Nederlandse huishoudens kan betekenen.

Waarom zou ik een voedselvermaler aanschaffen?

75% van alle huishoudens in Amerika bezit al een voedselvermaler. Dat betekent dat het apparaat wel een goede hulp in de keuken moet zijn. Het heeft tal van voordelen op het gebied van milieu, gemak en hygiëne. Maar wat zijn die voordelen nu precies? Hieronder krijg je een idee van wat de voedselvermaler voor je kan betekenen.

Hygiëne

Geen last meer hebt van vieze geurtjes in de keuken, overvolle stinkende afvalbak en ongedierte. Daarnaast houd je je keuken hygiënisch en schoon. Het is de ideale manier om van je voedselresten af te komen. De voedselvermaler werkt ook erg gemakkelijk. Je hoeft slechts het apparaat aan te zetten en daarbij de kraan aan te zetten. Vervolgens gooi je alle voedselresten erin en de voedselvermaler doet zelf het werk. Na een tijdje is er dan niets meer over van de voedselresten. Fruitschillen, etensresten, groente afval, kippenbotjes, visgraten, eierschillen, noem het maar op, het is geen enkel probleem voor de voedselvermaler, hij vermaalt ze tot minuscule stukjes. De stukjes zijn nog kleiner dan rijstkorrels.

Bewust zijn van het milieu

We moeten ons steeds meer bewust zijn van het milieus en de schade die we er aan brengen door de aanzienlijke hoeveelheden afval wat wij produceren. Het scheiden van afval wordt steeds belangrijker. Door de voedselresten met de Insinkerator voedselvermaler te vermalen zorg je ervoor dat het fijn wordt gemalen en door de afvoer kan. Het vermalen voedsel vormt zich tot slib in het riool. Heel indrukwekkend om te benoemen is dat juist dit slib gebruikt wordt om biogas te maken. De restjes voedsel die we normaal gesproken in de vuilnisbak gooien, worden op deze manier gebruikt om biogas te maken.

Waterzuiveringsinstallaties gebruiken namelijk voedselafval om dit om te zetten in biogas. Door de voedselvermalers wordt het voedsel zodanig verpulverd dat het door de afvoer kan en op die manier vervoerd wordt naar de waterzuiveringsinstallaties. De malers zorgen er dus voor dat er op een milieuvriendelijke manier voor de transport van de voedselresten naar de waterzuiveringsinstallaties wordt gezorgd. Door het gebruiken van een voedselvermaler draag je bij aan de milieuvriendelijke manier van vervoeren en produceren van biogassen.

Lage energiekosten en waterverbruik

Maar wat zijn de kosten van het gebruik van zon’n apparaat? Normaal gesproken zijn de keukenhulpen van die energie slurpende apparaten die ook nog eens de nodige ruimte in gebruik nemen. Insinkerator voedselvermalers verbruiken slechts minder dan 1% van het totale waterverbruik per huishouden en zijn daardoor niet enorme waterverspillers. Ook de elektriciteitskosten zijn aanzienlijk laag als je het vergelijkt met andere apparaten. De elektriciteitskosten zijn gemiddeld slechts €0.50 cent per jaar. Het energieverbruik is zo laag omdat de voedselvermaler door middel van een luchtdruksysteem wordt aangezwengeld. En de ruimte? De installatie wordt onder de gootsteen bij de afvoer geplaatst en neemt dus niet veel ruimte in beslag en staat ook nog eens uit het zicht.

Gezondheid

Voedselresten zorgen voor een stinkende geur wanneer het te lang in een vuilniszak of kliko blijft liggen. Vooral bij warm weer in de zomermanden kan dit een nare geur verspreiden en vervelende gevolgen met zich mee brengen. In sommige gemeentes wordt de kliko nog maar 1x per maand opgehaald, tijdens de warme zomerdagen is dit een broeinest voor maden en vliegen. De etensresten die wegrotten trekken bacteriën en ongedierte aan zoals muizen, ratten etc. Het gevaar van deze bacteriën en ongedierte is dat ze ziektes verspreiden die ons kunnen besmetten. Voor onze gezondheid is het des te belangrijker dat er juist meer gebruik gemaakt zou moeten worden van de voedselvermaler. Hierdoor worden we namelijk minder bloot gesteld aan nare geurtjes en ongedierte die de resten voedsel uiteindelijk met zich meebrengen.

Ben je overtuigd en wil je ook zo’n apparaat aanschaffen of is je nieuwsgierigheid aangewakkerd en wil je wel meer weten over dit schone en handige hulpje in de keuken? Op de website van Devana kun je kijken of de Insinkerator voedselvermaler wat voor je is. Op de website vind je handige informatie en verschillende typen apparaten. De apparatuur is aangepast aan de Europese keuken zodat het ook probleemloos in elke Nederlandse keuken is te installeren. Devana is de enige aanbieder die ook de installatie in Nederland kan verrichten. Neem daarom vandaag nog een kijkje op de website en laat je overtuigen van de voordelen die de voedselvermaler voor je heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in