Een kunststof aanrechtblad, een goedkoop alternatief

0
14066
Kunststof aanrechtbladen

Als u op zoek bent naar een “goedkoop” aanrechtblad dan zal een uitvoering in kunststof voor de hand liggen. Alhoewel het materiaal een negatieve klank heeft is dat niet altijd terecht. Allereerst is de prijs van een werkblad in dit materiaal natuurlijk een voordeel waardoor veel kopers voor deze optie moeten gaan. Het aantal kleur mogelijkheden en motieven en de grote variatie in uitvoeringen maken het tot een blad wat eenvoudig te combineren is en een goedkope keuken toch extra cachet kan geven.

Welke materialen worden er gebruiktin een kunststof aanrechtblad?

De eerste misvatting is dat kunststof niet (altijd) wil zeggen kunststof. De meeste bladen hebben een toplaag van HPL. High pressure laminate is een persing van papierlagen welke vermengd worden met harsen, lijmen, kleurpigmenten en soms kunststof. De traditionele bladen in deze uitvoering zijn een samenstelling van een basismateriaal en een decorpapier welke afgewerkt wordt met een kunststof laag. Het basismateriaal is meestal een spaanderplaat of in de duurdere versies een multiplex. Laatste variant geeft het gevoel (en is dat gedeeltelijk) dat er een waterdichter materiaal wordt gebruikt.

De afwerking van de toplaag en de fineer randen zijn echter bepalend voor de levensduur van het keukenblad. De “oude” postform bladen met een ingebouwde ronde waterkering waren een samenstelling van spaanplaat en decorpapier. Alhoewel de kwaliteit in de jaren aanzienlijk is verbeterd, zou ik toch iets meer uitgeven en een laminaat werkblad aanschaffen. Het betere laminaat heeft een langere levensduur en betere krasvastheid. Dagelijks gebruik van uw aanrechtblad rechtvaardigt een hogere aanschaf prijs.

Topcore

Onder kunststof kunnen we naar mijn idee alle bladen scharen welke niet bestaan uit “natuurlijke” materialen. Topcore aanrechtbladen van Dekker Zevenhuizen zijn een uitvoering welke lijken op het principe van laminaat. Het bestaat ook uit papierlagen welke worden vermengd met (fenol) hars. Deze meerlaagse toepassing wordt ook onder hoge druk geperst en is voorzien van een decoratieve afwerklaag. Het materiaal heeft dus geen houten binnenzijde en is in die zin volledig watervast. De harde toplaag is behoorlijk krasvast. Het materiaal kan worden voorzien van een reliëf structuur waardoor houtsoorten kunnen na gebootst worden. Het materiaal voelt prettig aan is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het nadeel is dat de binnenlaag zwart / bruin is, dit geldt echter alleen als u een blad van 10 MM wenst. “Opgedikte” bladen hebben een uitstraling welke in de randen hetzelfde oogt als de bovenzijde.

Fenix

Uit dezelfde stal komen de fenix aanrechtbladen. Deze zijn op een zelfde leest geschoold maar voorzien van een nanotechcoating. Het blad in 10 MM dikte heeft een watervaste kern. Door de gebruikte coating heeft het product een matte uitstraling en een prettige zachte aanraking. Een mooie oplossing waar het label “kunststof” niet een dekkende lading geeft. De Fenix aanrechtbladen hebben een aantal bijzonder positieve eigenschappen. Het materiaal is zelf herstellend, vormvast (bij hoge temperaturen), stootvast, vlekvast (voor vingers), antibacterieel, bijzonder mat en prettig in aanraking. Voor een kunststof werkblad is het bijzonder dat de fenix bladen geschikt voor PITT cooking. Mooie losse gasbranders los op het blad, bijzonder fraai en betaalbaar!!

Voor en nadelen van kunststof aanrechtbladen

Kunststof aanrechtbladen hebben een aantal positieve eigenschappen die veel potentiele keukenkopers zal aanspreken. Het materiaal is in vele kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar en dat maakt het mogelijk om het te combineren in de meest uiteenlopende keukenontwerpen. De kwaliteit en uitstraling is sterk verbeterd in de laatste jaren en de aangepaste varianten welke onder een zelfde categorie worden aangeboden, zoals het Fenix en topcore werkblad, zijn mooie exponenten van innovaties in een vergrijsde productgroep.

Kunststof is prettig in aanraking en dat vind ik toch vaak wel een voordeel in vergelijking tot koude materialen zoals natuursteen, composiet, en RVS. Een keukenblad waar u dagelijks aan werkt mag best prettig zijn in gebruik.

Gunstige prijs

Een prettige bijkomstigheid is natuurlijk de prijsstelling van kunststof keukenbladen. Alhoewel de bijzondere uitvoeringen toch al weer dicht tegen (of erover heen gaan) de prijs van composiet aanhangen biedt het de mogelijkheid om een eenvoudig blad aan te schaffen tegen een lage prijs.

Onderhoud

Het materiaal is niet poreus en eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. De mindere kunststof uitvoeringen zijn daarentegen wel gevoelig voor verkleuring. Vooral de folies met een kunststof laag hebben de neiging om na verloop van tijd doffer te worden, hetgeen de uitstraling van kunststof versterkt. Als u een keuken koopt van enkele duizenden euros, zal u dat waarschijnlijk worst zijn. Als er wel waarde aan hecht, houdt dan bij aanschaf van uw keuken rekening met een iets hoger budget, zodat u een werkblad van iets meer kwaliteit kan aanschaffen.

Hitte

De meeste kunststof aanrechtbladen (eigenlijk allemaal) kunnen niet goed tegen hete pannen. Onderzetters gebruiken is het devies, maar dat geldt eigenlijk voor alle bladen. Het aanbrengen van een spoelbak is een delicaat werkje, waar zeker als het basismateriaal van hout is veel aandacht aan besteedt moet worden. Ook al is de kern van multiplex, het blijft zaak ervoor te zorgen dat er geen water / vocht bij komt. De toplaag zal dan snel gaan bobbelen of de verlijming loslaten. Los van de kosten van een nieuw blad krijgt u te maken met alle werkzaamheden die een loodgieter nodig heeft om een en ander te vervangen.

Conclusie

Mocht u over willen gaan tot de aanschaf van een kunststof aanrechtblad dan moet u goed weten wat u koopt. In een goedkope keuken worden vaak bladen met een folie gebruikt, besteedt liever een paar euro meer voor een laminaat keukenblad. De betere varianten zoals Dekker ze aanbiedt zijn zeker de moeite waard, maar vereisen een nog dikkere portemonnee. Kunststof kan best mooi zijn, praktisch en makkelijk in onderhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in