Een nieuwe keuken koopt u maar 2-3 keer in uw leven. Heel vervelend als u achteraf tot de conclusie komt dat u het toch anders had gewild. Een keukenontwerp heeft tijd en aandacht nodig en vraagt van u als koper en van uw keukenadviseur tijd en aandacht.

Een keuken ontwerpen

Als u de aanschaf van een nieuwe keuken overweegt dan zijn er buiten uw benodigde budget een aantal punten waar u scherp op moet zijn! Een keuken koopt u voor een lange periode en gemaakte keukenontwerp missers zijn vaak onherstelbaar, of alleen tegen hoge kosten op te lossen.

Een “goede” prijs voor uw nieuwe keuken is een relatief begrip. Vaak gaat een betere prijs ook samen met het inleveren van onderdelen die het dagelijks gebruik van uw keuken veraangenamen. Een eerlijke verkoper die oprecht zoekt naar de beste oplossing verdient meer dan alleen uw aandacht. Op een aantal punten kunt u in ieder geval zelf opmerkzaam zijn.

Welke gebreken / onvolkomenheden leiden zeker tot ergernissen!?

1) De driehoek koken, spoelen en koelen

De belangrijkste onderdelen in het gebruik van een keuken moeten op een beloopbare afstand van elkaar worden gesitueerd. Beloopbaar is maximaal 2,5 meter tussen de verschillende onderdelen. De benen van de driehoek opgeteld mogen niet meer dan 7,5 meter bedragen. Als een stoomoven in uw nieuwe keukenontwerp is bedacht, neemt deze een even belangrijke plaats in de driehoek.

2) Vijfhoek in het keukenontwerp

De activiteiten die u dagelijks het meest onderneemt. Spoelen / gebruik van kraan, koken, koelen, voorbereiden en gebruik van apparaten. In de keukenwereld is de gouden driehoek (koken, spoelen en koken ) een gevleugeld begrip. De drie zijden van de driehoek moeten gezamenlijk niet meer dan 6 meter bedragen om een prettige werkplek te hebben. Met de komst van stoomoven en multifunctionele ovens is de invulling van deze apparaten net zo belangrijk als de plaats van uw kookveld. Niet te vergeten koken is voor 75% voorbereiding! Het belang van een prettige werkruimte is evident!

3) Handige keuken laden en hoge kasten

In een goed keukenontwerp zijn voldoende laden ingepland. De vraag is natuurlijk wat voldoende is. Een gemiddelde huishouding zal bij een prettige indeling minimaal 1.80 m aan ladekasten nodig hebben. Op onze website houden wij in onze prijzen rekening met dit minimum aan ladekasten. Om de prijs te drukken wordt vaak een ontworpt gemaakt met minder laden, houdt daar rekening mee. Ook hoge kasten zijn nuttig in een opstelling. Niet alleen praktisch om inbouwapparatuur op ergonomische hoogte te plaatsen, maar ook om veel opbergruimte te creëren. Een hoge kast is daarnaast veel goedkoper dan een onderkast met werkblad en bovenkast.

4) Te weinig ladekasten gepland en dus teveel gewone legkasten

Niet zelden krijgt u een keukenontwerp voorgeschoteld waarin het aantal laden wordt beperkt. Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk in de kosten en zo lijkt het dat u binnen uw keukenbudget blijft. Goedkoop is echter duurkoop in dit geval. Een ladekast betekent veel ergonomische ruimte en besparingen hierop zijn grote fouten.

5) Veel bovenkasten die ook nog te hoog worden geplaatst

Een bovenkast betekent per definitie een dure oplossing voor weinig extra efficiënte ruimte. Alle gebruik- en opbergruimte welke zich bevindt tussen ons kruis en bovenkant van onze schouders behoort tot de meest efficiënte ruimte. Plan, daar waar mogelijk dus altijd hoge kasten, ook als opbergruimte! Te hoge bovenkasten zijn helemaal weggegooid geld, je komt er niet bij en zal in de praktijk er zoveel mogelijk spullen willen hebben die je niet dagelijks gebruikt.

6) Carrousel kasten zijn dure oplossingen

U heeft in uw nieuwe keuken te maken met een of meerdere hoeken? Standaard wordt door veel bedrijven klakkeloos een Carrousel kast ingepland.  Als u uw keukenbudget snel wilt opvullen dan is dat een goede oplossing. Toch zijn er oplossingen die een aanzienlijke besparing opleveren en daarnaast ook nog eens een meerwaarde zijn voor de uitstraling van uw nieuwe keuken. Een goede adviseur zal u hier op wijzen!

7) Eentje ontworpen voor u!

Ja natuurlijk zult u zeggen, en toch word er veel ontworpen voor het keukenbedrijf ! Ik schets de situatie. U komt bij een willekeurig bedrijf, daar lopen meerdere klanten rond. De verkopers krijgen een duidelijke instructie mee, alleen met klanten aan tafel die z.s.m. kunnen beslissen. Binnen een 1,5 uur heeft u een keukenontwerp, een offerte, en de eerste korting op zak. Met dit keukenontwerp gaat u “shoppen”, want u zou toch niet willen dat u op een verjaardag moet vertellen dat u dat niet heeft gedaan! De vraag is of u in eerste aanleg wel een goed keukenontwerp heeft gekregen. Was dit inderdaad wat u wilde of was de inspiratie van de verkoper alleen ingegeven door een snelle winst!

8) Een keuken is ergonomisch, functioneel en smaakvol

Of u nu een mooie design, een landelijke of een nostalgische keuken koopt, uiteindelijk moet het keukenontwerp aan deze aspecten voldoen. Een keuken ontwerpen is het continu zoeken naar de grenzen van deze elementen. Voor de ene klant zal functionaliteit belangrijker zijn dan esthetiek en voor de andere zal dit weer niet gelden. Een goed keuken advies behelst alle elementen en de adviseur zal u “aan de hand nemen” langs het pad der keuzen. Uiteraard spelen ook de kosten van elke keuze een belangrijke rol voor de uiteindelijke keukenprijs.

9) Voldoende en goed verdeelde werkruimte op uw aanrechtblad

Uiteraard hangt alles af van de beschikbare ruimte, maar een creatieve geest kan vaak tot verassende oplossingen komen. Stelregel, zorg u naast uw kookplaat en links en rechts van uw spoelbak ruimte overhoudt. Er zijn nogal eens mensen die persé een dubbele spoelbak moeten hebben, maar dan voorbij lopen aan het verlies aan werkruimte.

10) Niet alle apparatuur of gewoonweg de verkeerde inbouwapparatuur!

Het aantal fouten die met inbouwapparatuur gemaakt worden zijn groot. Vaak wordt  de consument verleid tot aankoop van apparaten en wordt een “overkill” aan functies aangesmeerd. De bediening wordt er dan niet makkelijker op. Uit budget overwegingen is het uit de weg gaan van specifieke apparaten ook een veelvoorkomende techniek. Had u geweten van de werking en bestaan van een stoomoven dan had u die zeker gekocht… Uiteraard is de consument, die vaak teveel gericht is op voordeel en aanbiedingen, zelf verantwoordelijk voor het ingaan op verleidelijke aanbiedingen!

11) Slechte of verkeerde werk verlichting in de keuken

Keukenverlichting is een onterechte sluitpost in het budget, sterker nog vaak niet meegenomen in het budget. Toch maakt een goede werkverlichting en fraaie sfeerverlichting een essentieel verschil.

Alhoewel de snelle keukenverkoper op deze onderdelen graag snel voorbij gaat aan essentiële onderdelen die uw keuken maken of breken, bent u zelf verantwoordelijk voor de verleidingen van het zgn. grote voordeel. Kies een betrouwbare partij en beloon de goede tips met uw opdracht!!

12) Een verkeerde werkhoogte is een dagelijkse straf

De werkhoogte van uw keuken luistert best wel nauw. In ieder geval is het meer dan een simpele inschatting die al snel leidt tot de standaard hoogte (waar de keukenverkoper het meest op verdient). Laat u ten allen tijden goed informeren. Wees wel realistisch, een werkhoogte zal nooit op 2 personen met verschillende lengte goed te bedenken zijn. Wie maakt er het meeste gebruik van de keuken, is dan key!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in