Levertijd keuken: wanneer kan je de nieuwe keuken verwachten?

0
6062
levertijd keuken

Als je individuele keukenonderdelen bestelt, zoals een koelkast of een keukenkraan, heb je die vaak al de volgende dag in huis. Bij een complete keuken is de levertijd echter al snel weken, zo niet maanden. Hoe kan dat eigenlijk, en wat kun je verwachten van de levertijd van jouw keuken?

Is er een standaard levertijd?

Bij iedere leverancier is het anders geregeld, maar er is wel een soort standaard. Minstens de helft van de winkels heeft een geschatte levertermijn van tien tot twaalf weken. Er zijn amper winkels waarbij een standaardbestelling nog langer duurt, maar korter komt wel voor. Ikea rekent bijvoorbeeld doorgaans twee tot zes weken, Superkeukens vijf, en I-KOOK vier.

Factoren levertijd keuken

Daarnaast hangt het sterk af van het soort bestelling dat je hebt geplaatst en de verschillende onderdelen. In het algemeen geldt: hoe meer aanpassingen en maatwerk, hoe langer het duurt. Aan de andere kant van het spectrum worden showroomkeukens vaak zo snel mogelijk geleverd, soms al binnen een paar dagen.

Waarom duurt het nu zo lang?

Voor mensen die hun eerste keuken kopen is het vaak even schrikken, maar de meeste consumenten vinden dit allang geen doorslaggevend punt meer. Daarom beconcurreren keukenwinkels elkaar op prijs, kwaliteit, service en op nog een rijtje zaken, maar niet echt op de levertijd van keukens. Het resultaat is dat je ervan uit kunt gaan dat die geweldige prijs, kwaliteit en service heel even op zich laten wachten.

Voorlopige en definitieve levertijd en problemen met de levering

Vaak worden er diverse levertijden genoemd als je je aankoop hebt gedaan. Het is afhankelijk van je geval wat er precies gebeurt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je op de koopovereenkomst een exacte leverdatum hebt afgesproken. Dan is dat ook echt de datum waarop de levering gedaan wordt, en zonder verdere correspondentie of verzachtende omstandigheden is de leverancier in verzuim bij vertraging. Je kunt de koop dan ontbinden en eventueel geleden schade verhalen.

Het kan echter ook zo zijn dat je bij de koopovereenkomst enkel een geschatte levertermijn hebt afgesproken, bijvoorbeeld ‘tien tot twaalf weken’. Dat is vaak niet zo handig, omdat je dan eigenlijk niet weet waar je aan toe bent. Dat betekent ook dat de leverancier meer speelruimte heeft; je kunt de koop niet zomaar ontbinden en ook niet zomaar schade gaan verhalen.

Er bestaat ook een tussenvorm, die steeds gebruikelijker wordt. Je spreekt dan bij de koop een geschatte datum af, en de leverancier stuurt daar dan een paar weken voor de levering een brief achteraan met de definitieve leverdatum.

De levertijd van je keuken aanpassen

Als je er tussen de koop en de levering achterkomt dat het levermoment je toch niet uitkomt, bijvoorbeeld omdat de sloop van je oude keuken te lang duurt, is er niet altijd meer ruimte om de leverdatum aan te passen. Zeker als je een exacte datum hebt afgesproken. Het is dus verstandig om daar altijd even naar te vragen voordat je de handtekening zet, en eventueel aanvullende afspraken te maken.

Wat is de levertijd van jouw keuken?

De levertijd van keukens is gemiddeld tien tot twaalf weken. Maar of dat ook voor jou gaat gelden, is van tevoren niet met zekerheid te zeggen. Lees je daarom goed in, en overweeg ook wat er gebeurt als jij of de leverancier halverwege problemen krijgt met de afgesproken datum. Zo kun je de levering altijd zorgeloos afwachten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in