Betaalbare keukens zijn net zo goed van kwaliteit als de duurdere

0
6357
Betaalbare keukens

Als je keukens gaat shoppen, kun je maar het beste een dikke portemonnee meenemen. Een goede is immers altijd duur. Of … is dat wel zo? Gelukkig valt het in de praktijk behoorlijk mee. Er zijn ook zeer betaalbare keukens van uitstekende kwaliteit. Wel moet je vaak iets beter opletten als je zo scherp mogelijk wilt inkopen. Wat kun je verwachten van een betaalbare keuken, en hoe kom je uit op de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Een dure keuken is nog niet goed – en vice versa

Als je een keukenzaak binnenstapt, is vaak de eerste vraag: “Wat is uw budget?” Dat is op zichzelf een heel redelijke en logische benadering, vooral vanuit het oogpunt van de verkoper. Toch is het niet de meest prijsefficiënte aanpak, omdat je de prijs dan al te bepalend laat zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat je zou antwoorden dat je 30.000 euro te besteden hebt. Hoeveel denk je dan dat je nieuwe keuken gaat kosten? Omgekeerd is het evenmin handig. Een echt betaalbare keuken geeft je waar voor je geld. Je moet dus beginnen met wat je eigenlijk wilt van je keuken, niet wat de prijs is.

Waar kun je niet op bezuinigen?

De eisen voor betaalbare keukens verschillen van persoon tot persoon. Bedenk dus eerst wat voor jou echt onmisbaar is. Wees dan ook echt kritisch. Iedereen wil natuurlijk een fornuis, maar heb je die vijfde en zesde pit ook echt nodig? En is een afzuigkap strikt noodzakelijk, of heb je een groot raam dat altijd open kan?

Houd ook rekening met duurzaamheid en slijtage. Als je er een wilt die twintig jaar meegaat, is een aanrechtblad van slechte kwaliteit natuursteen of hout niet zo handig. Kies dan liever voor een kunststof aanrechtblad, dat misschien niet helemaal de gewenste uitstraling heeft maar ook niet over vijf jaar al begint te bladderen.

Zorg ook dat je een offerte vraagt die alles tot achter de komma specificeert. Zo kun je heel gemakkelijk zien waar je wel en niet op kunt besparen.

Waar kun je wel op bezuinigen?

Eén van de duurste aspecten van een nieuwe keuken is het uiterlijk. Hoe verder je dat naar je eigen wensen aanpast, hoe duurder het vaak wordt. Bij een betaalbare keuken heb je waarschijnlijk wat minder kleuropties, en exclusieve materialen zijn te vermijden. Het hoeft echter helemaal niet te betekenen dat je geen mooie kunt kopen met een wat kleiner budget; je moet alleen wat beter zoeken.

Daarnaast zijn er tal van accessoires en extra’s die je vaak eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Zaken met het woordje ‘inbouw’ ervoor zijn bijvoorbeeld zelden strikt noodzakelijk. Koffie uit een koffiezetapparaat dat op het aanrecht moet staan smaakt ook prima, en een vaatwasmachine die als zodanig herkenbaar is maakt net zo goed schoon. Pas ook op met het kopen van een koel- en/of vrieskast bij je betaalbare keuken, omdat je die vaak ook prima los kunt kopen voor een scherpere prijs.

Ten slotte loopt de prijs pas echt op als je veel gaat aanpassen. Neem dus als startpunt een keuken die zo goed mogelijk bij je past, en ga daarna pas echt kritisch kijken naar de prijs.

Aanbiedingen

Een keuken heb je nooit van de ene op de andere dag nodig (als het goed is). Dat komt mooi uit, want echt betaalbare keukens zijn buitenkansjes, die je met enig geduld moet afwachten. Als je een paar weken of maanden lang de aanbiedingen van diverse leveranciers in de gaten houdt, kom je vanzelf een fraaie aanbieding tegen. Geduld is extra belangrijk omdat je bij de duurste keukens vooral betaalt voor flexibiliteit en keuzevrijheid.

Kies wel voor een betrouwbare leverancier. Aan de onderkant van de markt zijn veel prijsstunters te vinden, die niet altijd even degelijke keukens afleveren. Zelfs bij de goedkoopste keukenzaak van Nederland moet je door de bank genomen rekening houden met een bedrag van drie nullen. Als een aanbieder daar ver onder zit of je volstrekt onbekend is, kun je misschien beter op zoek naar een alternatieve leverancier. Goedkoop moet geen duurkoop worden!

Showroomkeukens kopen

Maatwerk is duur. Het omgekeerde is een showroomkeuken: die koop je vaak 100% kant-en-klaar. Het voordeel is echter dat je een enorme korting kunt verwachten. Het is dus altijd de moeite waard om even te kijken of er een aantrekkelijk showroommodel is. Let wel goed op dat de genoemde korting realistisch is, omdat het niet altijd duidelijk is welke prijs er dan als basis wordt gebruikt. En je moet beslist proberen de prijs nog verder omlaag te onderhandelen.

Onderhandelen

Onderhandelen is trouwens altijd een goed idee. Het is voor veel mensen een kleine barrière, maar je kunt ervan uitgaan dat de verkoper het al eerder heeft meegemaakt. Er worden vaak, zelfs bij de meer betaalbare keukens, behoorlijk forse marges gerekend, dus daar is doorgaans echt wat te halen. En anders: niet geschoten is altijd mis …

Kortom: betaalbare keukens bestaan echt

Bij betaalbare keukens heb je wat minder keuzevrijheid dan bij de topmodellen, maar je betaalt dan ook slechts een fractie van de prijs. Bij de goedkopere keukenwinkels van Nederland krijg je bijvoorbeeld al voor minder dan een paar duizend euro een complete nieuwe met alles erop en eraan. Als je geduld hebt en kritisch kijkt naar wat je echt nodig hebt, hoef je die dikke portemonnee dus echt niet altijd mee te nemen als je keukens gaat shoppen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in