Een keuken kopen is lastiger dan u denkt! Lees het stappenplan en ga niet de mist in!

2
1780
keuken kopen aankoop tips

We doen het misschien maar een paar keer in ons leven. Een keuken kopen is niet een dagelijkse bezigheid en dat is maar goed ook. Het vraagt namelijk wat meer aandacht dan de aankoop van een nieuw paar schoenen. Als die niet voldoen koopt u eenvoudigweg na een periode weer een nieuw paar. Om het aankooptraject te vereenvoudigen geven wij  u graag een aantal handige tips welke u wellicht zullen helpen.

Stap 1: wat vindt ik mooi!?

Een nieuwe keuken kopen begint natuurlijk met een gedegen oriëntatie. Nu zal dat voor een ieder verschillen.  U kunt natuurlijk meteen de eerste en beste winkel instappen en bekijken wat er heden ten dage aangeboden wordt. Met de komst van internet zal een zoektocht over woldwideweb een logischer keuze zijn om te kijken wat u nu eigenlijk mooi vindt. Een bekend medium is www.pinterest.com waar u uw eigen moodboard kunt samenstellen. Alle mogelijk keukenstijlen zullen daar gepresenteerd worden.

A: KIES EEN KEUKENSTIJL

Vergaapt u zich aan moderne, landelijke, nostalgische, design, stoere, boeren, cottage, klassieke en riverdale keukenstijl. Ja en dan ben ik er waarschijnlijk nog een aantal vergeten. Hoe dan ook, een plaatje van welke keuken vind ik mooi is via pinterest goed te maken. Een alternatief vind u op het Nederlandse equivalent, www.welke.nl. Mocht u meer van papierwerk houden dan zijn er vele bladen te verkrijgen. Een oriëntatie in de bladen geeft wellicht een vertekend beeld omdat daar vaak de duurdere keukens worden gepresenteerd. Alle informatie helpt in het maken voor basisplaatje voor het kopen van een keuken verzameld u. Of dat nu een digitale moodboard is of een papieren, het maakt niet uit.

Stap 2: Welke fronten en aanrechtbladen spreken mij aan!

B: KIES EEN MATERIAAL VOOR EEN KEUKENFRONT

Een keuken kopen gaat natuurlijk niet als u meer gaat inzoomen. Het is verstandig om al vroegtijdig te kijken naar materialen die u aanspreken. In veel plaatjes van keukenontwerpen kunt u al wel op maken uit welke materialen een keuken is opgebouwd. In  de laatste jaren is er veel veranderd, en uiteraard komt het meeste ten goede van u als consument. Veel materialen zijn sterk verbeterd maar in ook de uitstraling en afwerking van deze keukendeurtjes zijn er grote stappen vooruit gemaakt. Mooi laser gefineerde laminaat fronten zorgen voor waterdichte randafwerkingen, maar ook super matte lak fronten of juist trendy hoogglans glas fronten, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

C: KIES EEN AANRECHTBLAD

Hetzelfde geldt voor aanrechtbladen. Bij een keuken kopen hoort het kiezen voor een passend werkblad. Op internet kunt u al veel informatie op doen over alle verschillende mogelijke soorten aanrechtbladen welke in de markt verkrijgbaar zijn. Een werkblad in composiet, natuursteen, kunststof, beton, beton ciré, graniet, terrazzo, keramiek, RVS, hout of dekton in vele soorten en uitvoeringen beschikbaar. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Gaat u voor uitstraling of toch liever voor probleemloos onderhoud?

Stap 3: Welke inbouwapparaten heb ik nodig!

Functioneel en esthetisch, inbouwapparaten zijn onlosmakelijk verbonden met een keuken kopen. In een standaard keuken vinden we in ieder geval de volgende inbouwapparaten: koelkast, oven of combimagnetron, kookplaat, vaatwasser en afzuigkap. Over de keuze van inbouwapparaten valt nog wel het een en ander roepen, zoals u op onze website kunt ervaren. Een goede uitleg over alle consequenties krijgt u natuurlijk bij u keukenadviseur. Toch zullen we hier een aantal aandachtspunten met u doornemen, welke u bij kopen van een keuken makkelijk kunt meenemen.

D: KIES EEN TYPE KOOKPLAAT

Het eerste dilemma voor veel keukenkopers is de vraag of ze op gas blijven koken of over gaan op inductie koken?! Voor beide is wat te zeggen maar de tendens is in het voordeel van inductie kookplaten. Eenvoudig in gebruik, makkelijk schoon te maken zijn de voornaamste redenen.

E: KIES EEN OVEN, COMBIMAGNETRON OF STOOMOVEN

Vooral de zgn zichtapparaten zijn voor veel consumenten een belangrijk aandachtspunt. Eigenlijk wil iedereen wel een oven. De vraag is of deze gecombineerd moet worden met andere functies. Een magnetron is van oudsher gewild en de tendens gaat naar stoomovens al dan niet in combinatie met een magnetron oven functie. Oriënteert u zich goed op een stoomoven deze biedt veel meerwaarde.

F: KIES EEN VAATWASSER

Een vaatwasser ontbreekt in bijna geen enkele huishouding. Bij het kopen van een keuken zal de vaatwasser dan ook niet ontbreken. Ook hierin zijn er een aantal variaties te bedenken, sterker er zijn tientallen verschillende types. Voor de basis keuzes nu nog niet zo belangrijk.

G: KIES EEN KOELKAST

Een koelkast is een standaard gereedschap in elke keuken. De afmeting van een koelkast al dan niet in combinatie met een vriezer zijn bepalende keuzes. De zgn. koelvries combinatie is een van de meeste gekozen oplossingen in een gezinskeuken. Groot en voorzien van alle gemakken. Daarnaast zijn er de zgn 0 graden zones waarin u fruit en groente langer kunt bewaren.

H: KIES EEN AFZUIGKAP

Last but not least, de afzuigkap, Sterk afhankelijk van uw keukenontwerp. Wordt het een wandschouw of toch een eilandafzuigkap of gaat u voor het nieuwste van het nieuwste, werkbladafzuiging van Bora of Novy. Deze keuze is wellicht wat lastiger te maken maar een afzuigkap zal erin uw keuken moeten komen.

De basis ingrediënten voor het kopen van een keuken heeft u in beeld. Voor een uitgebreidere invulling kunt u gebruiken maken van onze keukenchecklist.

Stap 4: het bepalen van een benodigd keukenbudget

Het leukste gedeelte is natuurlijk de betaling. De grote hoofdbrekens beginnen als het gaat om financiën. Vaak wil het oog meer dan de portemonnee toe laat. Het is daarom verstandig om voor het kopen van een keuken eerst goed in beeld te hebben wat u ongeveer nodig heeft! Keuken Prijs is bedacht om u daar bij te helpen.

Stap 5: Bij welke keukenbedrijf gaat u een keuken kopen?

Vaak de lastigste keuze. Meestal kent u al wel een aantal keukenzaken bij in de buurt. Via via worden vaak ook keukenbedrijven aangereikt, alhoewel dat wel eens een vertekend beeld geeft. Wat voor de een goed is hoeft niet voor de ander te gelden. Op internet kunt u zich natuurlijk prima oriënteren. Pas wel op voor de zgn ervaringen en reviews die up internet tegen kunt komen. Zo zijn er websites waar reviews toch enigszins gemanipuleerd lijken te worden. Daarnaast zijn de grotere ketenbedrijven u continu aan het bestoken met korting en weggeefacties. Houdt er rekening mee dat deze bedrijven al jarenlang veel geld verdienen met de onwetendheid van comsumenten. Deze kortingen zijn vaak geen echte korting omdat ze al lang in de prijs zijn berekend.

Duitse keukens

Hetzelfde geldt voor het kopen van een keuken in Duitsland. De Duitse keukenbedrijven net over de grens lachen zich al jaren helemaal gek om de suffe Nederlanders die denken dat ze in Duitsland goedkoper een keuken kopen.

Een alternatieve manier van keukens kopen wordt geboden door bedrijven die bij u thuis komen. Een voorbeeld hiervan is KeukenMeyt. Zij geven een persoonlijk advies aan huis.

Ook de aankopen en ontwerpen via internet nemen toe.  Nu zult u voor een goedkope keuken prima zaken kunnen (en willen) doen via internet maar voor een keuken in een wat hogere prijsklasse is dat geen aanrader.

Een keuken kopen is het volgen van een simpel stappenplan. Waarbij het bepalen van een realistisch keukenbudget een essentieel onderdeel vormt. Ga niet over 1 nacht ijs. Geloof niet alle kortingsverhalen. Doe zaken met keukenbedrijven die u een netto prijs bieden. Succes!!

2 REACTIES

  1. Een keuken kopen is best lastig. ben al een tijdje aan het kijken, wordt helemaal gek van al die keukenverkopers. heb nu 3 offertes lopen. hoor dat ik met mijn offertes een keuken in duitsland moet kopen. Hebben jullie daar ervaring mee. Een keuken koop je maar een paar keer. Ik wil het wel goed doen. Als het in duitsland goedkoper is en net zo goed kan ik daar ook een keuken kopen. Kijk nu naar nobilia. hoogglans keuken met zwart stenen aanrechtblad. Wat raadt u aan?

    • Dat kunnen wij ons voorstellen dat u de bomen door het bos niet meer ziet. Duitse keukens worden steeds populairder en daarom hebben wij daarover een artikel geplaatst. U kunt deze hier lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in