Bij de keuze van een vloer voor in je keuken, denk je natuurlijk goed na over de eigenschappen die de vloer moet hebben. Uiteraard wil je een mooie vloer, met een uitstraling die perfect bij de rest van het interieur past. Maar je vloer moet ook tegen een stootje kunnen, gemakkelijk schoon te maken zijn en niet spiegelglad worden, wanneer je iets morst of een keertje dweilt. Hygiëne en waterbestendigheid zijn net zo belangrijk als een fraai uiterlijk. Een natuurstenen keukenvloer voldoet aan al deze voorwaarden.

Leisteen

Een natuursteen die bij uitstek geschikt is voor in de keuken, is leisteen. Leisteen is hard en compact. Bovendien is het weinig poreus en zie je er weinig vuil op. Meestal heeft leisteen een fraaie antracietkleur, maar er zijn ook andere kleuren mogelijk. Het voordeel van antraciet is natuurlijk wel dat het een warme en neutrale kleur is, die in ieder soort interieur mooi uitkomt. Kenmerkend voor leisteen is verder de gelaagdheid, waardoor een leistenen vloer een stroef oppervlak heeft. Daardoor zal een leistenen vloer niet snel glad worden, ideaal dus voor in de keuken. Ook het schoonmaken van een leistenen vloer is eenvoudig, omdat deze natuursteen een beetje vettig is en weinig poriën heeft.

Kwartsiet

Je kunt ook kiezen voor een natuurstenen keukenvloer van kwartsiet. Deze steensoort lijkt qua eigenschappen erg op leisteen, maar is over het algemeen nog wat ruwer. Hierdoor kost het wel wat meer moeite om het vuil los te maken, maar met een goeder schrobber gaat het prima. Kwartsiet kan echter wel tegen een stootje, vlekken en krassen maken geen schijn van kans.

Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen, beter bekend als Arduin, wordt vaak gebruikt om aanrechtbladen van te maken. Maar het is ook populair als vloertegel. Belgisch hardsteen geeft je interieur een tijdloze uitstraling. In landelijke keukens zie je vaak Belgisch hardsteen dat een speciale bewerking heeft ondergaan, waardoor het een verweerd uiterlijk krijgt, net alsof het rechtstreeks uit een eeuwenoud klooster komt. Nadeel van deze natuursteen is wel dat het kalk bevat. Daardoor is het gevoeliger voor zuren. Dus wanneer je bijvoorbeeld een glas wijn omgooit, moet je de tegels wel direct even afnemen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kunnen er wel krassen in Belgisch hardsteen ontstaan. Maar daar krijgt je vloer vaak eigenlijk alleen maar een extra mooi doorleefd karakter van.

Basalt

Wanneer je er vrijwel zeker van wilt zijn dat je natuurstenen keukenvloer geen krassen op zal lopen, dan kun je het beste kiezen voor vloertegels van basalt. Basalt is een vulkanisch gesteente, dat net zo hard is als graniet. Behalve dat je er bijna geen krassen in zal krijgen, hoef je je ook geen zorgen te maken over zuren, want basalt bevat geen kalk. Omdat deze tegels ook maar weinig poreus zijn, krijg je er ook vrijwel geen vlekken op. De grijszwarte tegels worden geleverd met strakke kanten en staan het mooiste in een strakke en moderne keuken.

Graniet

Natuurlijk is graniet ook een optie, maar je kunt dan het beste wel kiezen voor tegels met een wat stroever oppervlak. Graniet is van nature vrij glad, maar na een speciale bewerking wordt de kans op uitglijden een stuk kleiner, maar profiteer je nog wel van de slijtvaste en krasvrije eigenschappen van deze keiharde natuursteen. Er zijn ook granieten vloeren die licht poreus zijn, hierdoor kan er vocht in de tegels doordringen.

Kalksteen

De meest voorkomende natuursteensoort is kalksteen. Er zijn erg veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Sommige soorten zijn zacht en poreus, andere net zo keihard als marmer. Daarnaast kun je kalksteen zo bewerken dat de poriën in de steen dicht worden geslepen. Daardoor wordt je vloer een stuk minder gevoelig voor vlekken. Wanneer je je kalkstenen keukenvloer dan ook nog eens laat behandelen met een speciale coatinglaag, krijgt ook vet vrijwel geen kans meer op deze vloer en kun je dus onbezorgd aan de slag.

Travertin

Een vloer van travertin is niet zo geschikt voor in de keuken, vanwege de open structuur van dit materiaal. Door het poreuze karakter van travertin kunnen vloeistoffen er gemakkelijk in doordringen. Maar je kunt er, net als bij kalksteen, voor kiezen om travertin zodanig te laten bewerken dat de poriën in de steen dicht gaan. Met een extra beschermlaag kunnen ze heel veel hebben. Travertin vloeren hebben een mooie warme zandkleur. Dankzij de verschillende kleurnuances zie je er niet snel vuil op.

Marmer

Tot slot heb je dan nog marmer. Erg mooi en chique zijn marmeren tegels met een hoogglans gepolijst oppervlak. Maar dit is niet de meest geschikte natuursteensoort voor in de keuken. Omdat je veel loopt over je keukenvloer, verliezen deze tegels heel snel hun karakteristieke glans en dat is erg zonde. Dan kun je beter kiezen voor gezoete vloertegels. Ten eerste worden deze niet meteen spiegelglad als ze nat worden en bovendien vallen door de matglans krassen minder goed op.

Natuurstenen keukenvloer moet ook wel praktisch zijn

Welk natuursteen je ook kiest, je gaat natuurlijk in de eerste plaats voor een vloertegel die je mooi vindt en die het beste in je interieur past. Maar bedenk ook dat je keukenvloer intensief wordt gebruikt en vooral ook praktisch moet zijn. Let daarom bij de keuze voor een natuurstenen keukenvloer ook altijd op zaken als slijtvastheid en porositeit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in