Net als de keuken en de badkamer is de keukenvloer (vloeren) een vast element in uw woning. Deze zult u normaliter niet snel vervangen. Een goede keuze is dus raadzaam.

De keuze voor een keukenvloer wil nog wel eens afwijken van de overige vloeren in de woning. Uiteraard moeten we kijken naar de gebruiksruimte. In de badkamer en de WC zult u waarschijnlijk niet snel een (echte) houten vloer of een tapijt leggen. Toch is het naast de praktische afwegingen zeker van belang te kijken naar het totale plaatje. In sommige situaties is een doorlopende keukenvloer ruimtelijker en mooier om te zien.

Welke keukenvloer word er normaal gesproken toegepast?

 1. Keramische tegels
 2. Natuurstenen tegels
 3. Houten vloeren
 4. Giet vloeren
 5. PVC vloeren

In de praktijk zullen tegels (keramisch en natuursteen) gezamenlijk wat vaker worden toegepast als de houten vloer. Giet vloeren vinden steeds meer liefhebbers en vooral de PVC vloeren maken een sterke opmars.

Naast de esthetische en praktische overweging wordt keuze van een vloer ook vaak ingegeven door de combinatie mogelijkheid met een vloerverwarming. In principe zijn de meeste materialen te combineren met een vloerverwarming. U moet zich echter wel goed laten adviseren over de voor en nadelen.

Keramische tegels in de keuken

Keramische tegels zijn in de regel krasbestendig, vormvast, slijtvast en bestendig tegen de meeste zuren. Deze “gebakken” tegels zijn niet poreus en makkelijk in het onderhoud. Warmte wordt uitstekend geleid en zal geen invloed hebben op de vorm of uiterlijk van de tegel. Een beetje vergelijkbaar met de keramische werkbladen.Een keramische tegel wordt in uiteenlopende formaten geleverd. Afmetingen van 1 meter bij 1 meter behoren tot de mogelijkheid. Ondanks de onhandelbaarheid van de grotere formaten, zijn ze relatief goed te leggen. Een rechte tegel is ook een rechte tegel, waardoor de tegels min of meer zonder voegen te leggen zijn.Het aantal printen en uitvoeringen zijn “oneindig”. Mosa is een bekende leverancier van keramische tegels. (hoger segment) In de prijsklasse van 50,00 per m2 kunt u altijd slagen. Houdt rekening dat de kosten van het leggen van tegels (inclusief lijm, voegsel etc.) rond de 25,00 per m2 bedraagt. Hoe groter de tegel, hoe hoger de legkosten.

Voordelen:

 •  Slijtvast, kleurvast, krasbestendig, makkelijk in onderhoud
 • Veel afmetingen, kleuren en varianten
 • Ook in de lagere prijsklassen kunt u goed slagen
 • Goed te combineren met vloerverwarming

Nadelen:

 • Voelt koud aan
 • Vervangen is een complexe en dure aangelegenheid

Natuursteen tegels voor keukenvloeren

Natuursteen tegels komen in vele soorten en maten. Tegels in Belgisch hardsteen, blauw hardsteen, marmer, kalkzandsteen, graniet en marmer zijn veel voorkomende oplossingen. De toepassing betekent dat het materiaal in de regel poreus is. Een behandeling van het natuursteen is een vereiste. Zeker in de keuken zal een natuursteen vloer gevoelig zijn voor de daar gebruikte ingrediënten. Veelal wordt natuursteen gepolijst. Dit heeft als nadeel dat in de loop der jaren slijtplekken en krassen zichtbaar worden. Aan de andere kant heeft de natuurlijke uitstraling en de unieke tekening van elke tegel een onovertrefbare uitstraling. In een landelijke keuken wordt vaak natuursteen toegepast als tegel maar ook als aanrechtblad. Vanaf € 75,00 per m2 kunt u al een natuursteen vloer aanschaffen. Voor het leggen van een vloer moet u rekenen op minimaal € 30,00 per m2.

Voordelen:

 • Het materiaal is hard
 • Een unieke uitstraling
 • Goed te combineren met vloer verwarming

Nadelen:

 • Poreus materiaal vergt onderhoud en behandeling
 • Kras gevoelig
 • Dikte van het materiaal, tegels zwaar en lastig te leggen

Houten keukenvloeren

Houten keukenvloeren zijn prima toe te passen in de keuken. Uiteraard heeft het meer aandacht nodig dan een keramische tegelvloer, maar dat is het meer dan waard. De hardheid van het materiaal en de vochtgevoeligheid zijn punten die van belang zijn. Hardere vloeren (zoals eiken en beuken vloeren) zullen minder snel beschadigen. De afwerking van een houten vloer bepaalt mede hoe goed u vloer bestendig is tegen vocht en vuil. Houten vloeren worden in de regel gelakt, geolied, gewaxt of gezeept. Elke behandeling kent voor en nadelen en geeft een specifieke uitstraling aan het materiaal. Vloeren welke uzelf makkelijk kunt bijwerken (geoliede vloeren) zijn uitstekende oplossingen voor in de keuken. Een gelakte vloer zal na verloop van tijd slijten waardoor in de veel belopen keukenruimtes slijtplekken zichtbaar kunnen worden. Door een houten vloer te schuren en opnieuw te behandelen, is uw houten vloer weer als nieuw.Een goed advies van een specialist zal u zeker helpen in de keuze van de juiste houten vloer in uw keukenruimte. Een houten vloer is al leverbaar vanaf € 50,00 per m2.

Er zijn meerdere houtsoorten die (afhankelijk van dikte en toepassing) goed te combineren zijn met vloerverwarming. Vooral in open keukensituaties (eiland keuken) biedt een doorlopende houten vloer ruimtelijkheid en warmte.

Voordelen:

 • Natuurlijke warme uitstraling
 • Met het juiste onderhoud is een houten vloer tijdloos
 • Schuren en behandelen na verloop van tijd mogelijk
 • Te combineren met vloerverwarming (op advies specialist)

Nadelen:

 • Niet volledig onderhoudsvrij

De Gieten keukenvloer

Een gietvloer komt er in verschillende hoedanigheden. De PU polyurethaan gietvloer wordt het meest toegepast in de consumenten markt. De belangrijkste ingrediënten van een gietvloer worden gevormd door kunstharsen. Steeds vaker zijn deze gebaseerd op biologische gewonnen materialen welke niet schadelijk zijn voor het milieu. De vloer wordt in de regel in verschillende lagen opgebracht. Normaal gesproken zijn gietvloeren leverbaar in alle RAL kleuren. De UV bestendigheid van een “goede”gietvloer zorgt ervoor dat de vloer niet verkleurt.Een gietvloer heeft prettig eigenschappen. Het is onderhoudsvriendelijk, warm en comfortabel, slijtvast, brandveilig en geluidsisolerend. In de keuken is een gietvloer een uitstekende oplossing. Het is wel handig kleuren goed op elkaar af te stemmen. Houdt rekening dat een gietvloer een effen uni uitstraling heeft. In mijn beleving vereist dat altijd de toevoeging van hout elementen om warmte aan te brengen. Het eerst storten van de gietvloer en dan plaatsen van de keuken heeft mijn voorkeur !!Een gietvloer wordt naadloos gelegd. Dat is mooi maar vereist een hoog vakmanschap om aan te brengen. Een gietvloer moet in 1 keer afgemaakt worden!

Voor veel klanten zal de basisprijs van een gietvloer een belemmering zijn. Het materiaal kost al snel minimaal € 100,00 per m2. De aanzienlijke legkosten komen daar nog over heen.

Voordelen:

 • Onderhoudsvriendelijk
 • Warm en comfortable
 • In alle kleuren verkrijgbaar
 • Brandveilig en geluidsisolerend
 • Min of meer slijtvast en bestendig tegen vocht
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Naadloos te leggen in een hoogglans, zijdeglans of matte uitvoering

Nadelen:

 • Hoge prijs
 • Vereist de nodige aandacht voor de overige inrichting

PVC keukenvloeren

Misschien wel de opvolger van de laminaatvloeren of ook wel van de vinyl vloeren. Vooral de eerste lijkt aan populariteit ingeleverd te hebben. De PVC vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen PVC. Zonder toevoeging van hout, heeft het materiaal een hout uitstraling welke nagenoeg niet van echt is te onderscheiden. Zelfs de “echte” tekening van hout in de vorm van nerven en vlammen zijn aangebracht in het material.

Het leggen van materiaal zal voor een goede doe het zelver uitvoerbaar zijn. Er zijn verschillende legmethoden die afhankelijk zijn van het merk en de uitvoering. De zgn “gluedown” en “dryback” varianten worden op een betonnen vloer of zwevende ondervloer verlijmd. De “uniclick” bestaat uit voorverlijmd pvc op stroken welke als een soort laminaatdelen aan elkaar geklikt worden.

Steeds vaker zien we PVC keukenvloeren opduiken. Vooral de warme uitstraling van het materiaal , onderhoudsvriendelijkheid en de warme geluiddempende comfortabele eigenschappen van het product zijn debet aan het success.

Alhoewel ik niet van het neppe hou moet ik zeggen dat PVC vloeren me al een aantal keren aangenaam hebben verrast. De prijzen van PVC keukenvloeren variëren nogal, maar een fraaie kwaliteit met dito uitstraling is te koop rond de 50,00 per m2.

Voordelen:

 • Warme uitstraling en comfort
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Geluiddempend
 • In vele hout designs verkrijgbaar
 • Bestendigheid tegen schades
 • Niet vochtgevoelig
 • Ook tegen lage prijzen aan te schaffen (uitstraling is dan niet je van het)

Nadelen:

 • In combinatie met een klasse keuken, blijft het materiaal niet echt
 • Hogere kwaliteit PVC vloer betekent ook een aanzienlijk hogere prijs

Welke keukenvloer is geschikt voor uw keuken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in