Met een stoomoven kook je gezond, smaakvol en veelzijdig

0
9586
koken met een stoomoven

Koken met behulp van stoom is gezonder, smaakvoller en ook nog eens gemakkelijker dan andere manieren van koken. Het is dus nogal logisch dat steeds meer huishoudens een stoomoven in de keuken hebben. Ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen de voordelen van de stoomoven. Op Zwitserland na, worden in Nederland verhoudingsgewijs de meeste apparaten verkocht. Dit komt doordat mensen steeds bewuster gaan koken. We zullen de voor-en nadelen van deze apparaten op een rijtje zetten. Daarna bespreken we kort de verschillende soorten apparaten waar je uit kunt kiezen.

Smaak blijft beter behouden in een stoomoven

Door het gebruik van een stoomoven blijven vitaminen en mineralen beter bewaard in het voedsel. Op die manier behouden etenswaren ook veel langer hun smaak. Wanneer je gerechten bereidt met stoom heb je bovendien ook geen boter of olie meer nodig om je maaltijden te bereiden. Toch droogt vlees of vis, die je met stoom bereidt niet uit, sterker nog, het wordt juist extra mals en sappig. Groente krijgt door bereiding met stoom een lekkere bite. Je kunt in een stoomoven ook meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden.

Voordelen van koken met een stoomoven

Een bijkomend voordeel is dat je bij een goede stoomoven niet of nauwelijks meer last hebt van vervelende geurtjes. Daarnaast kun je allerlei handige programma’s instellen met behulp van een timer. Op die manier bepaal je heel handig wanneer je oven aan het werk gaat, bijvoorbeeld op het moment dat jij nog onderweg bent naar huis. Het eten is dan precies klaar als je thuiskomt.

Koken zonder toezicht

En bij koken met stoom hoef je ook niet bang te zijn dat je eten aanbrandt of overkookt. Je hoeft dus bijna geen toezicht meer te houden op het kookproces. Het is dus veilig om de oven aan te laten gaan, ook al ben je niet thuis. Er bestaan zelfs modellen, bijvoorbeeld van Miele en Siemens, die zijn voorzien van een kinderslot. Dat betekent dat je kinderen de oven niet kunnen openen zolang deze bezig is met een kookprogramma.

Nadelen van een stoomoven

Eerlijk is eerlijk, er zitten ook wel een paar nadelen aan het koken met een stoomoven. In de eerste plaats zijn de apparaten best prijzig. Ze kosten doorgaans wel meer dan een standaard combi-oven of combimagnetron. Dat houdt veel mensen nog steeds tegen om er eentje aan te schaffen. En je zal een stoomoven ook wat vaker schoon moeten maken dan een ander type oven. Omdat de oven zich tijdens het koken vult met stoom, blijft er altijd wel wat restwater achter. Dat zal je eerst op moeten ruimen voordat je een ander gerecht kunt koken.

Meer onderhoud nodig

Nog een nadeel is dat de weerstand van stoomovens door het regelmatige gebruik van stoom verlaagd wordt. Weliswaar zijn er ook modellen waarbij de stoom buiten de oven zelf wordt opgewekt, maar deze maken gebruik van een boiler, die je dan weer regelmatig zal moeten ontkalken. Kortom, alle soorten stoomovens hebben toch wel wat extra onderhoud nodig.

Een vrijstaande oven of toch liever ingebouwd

Er zijn een aantal verschillende typen verkrijgbaar. Om te beginnen zijn de meeste stoomovens leverbaar als vrijstaande oven, maar ook in een inbouwvariant. Het voordeel van een inbouw stoomoven is dat je hem overal in je keuken kunt plaatsen. Als je ruimte over hebt in een keukenkast, dan bouw je hem daar gewoon in. Zorg er uiteraard wel voor dat er voldoende ruimte is om te kunnen ventileren.

Stoomovens met hete lucht of grill functie

Ook bestaan er stoomovens die naast een stoomfunctie ook nog beschikken over een hete lucht of een grillfunctie. Dat is vooral erg praktisch wanneer je vlees wilt bereiden. Door deze verschillende bereidingswijzen te combineren, kun je de meest veelzijdige maaltijden bereiden. Dankzij de grillfunctie maak je heerlijk malse en knapperige vleesgerechten en dankzij de stoomfunctie blijven de vitaminen en mineralen in het voedsel behouden. Zowel Bosch als Miele hebben uitstekende modellen met grillfunctie in hun assortiment.

Stoomoven met combimagnetron functie

Daarnaast zijn er ook stoomovens met een combimagnetron functie. Hierin kun je naast stomen ook nog gerechten opwarmen, ontdooien en bovendien ook grillen. Op die manier kun je met één apparaat veel verschillende gerechten klaarmaken.

Vaste wateraansluiting

Bij de aanschaf van een stoomoven heb je in principe de keuze tussen ovens met een vaste wateraansluiting en ovens zonder wateraansluiting. Bij een oven met een vaste wateraansluiting staat het waterreservoir in verbinding met de waterleiding. Het grote voordeel hiervan is dat je nooit het waterreservoir hoeft bij te vullen of leeg te maken. De watertoevoer is altijd automatisch geregeld. Miele is een merk dat meerdere modellen verkoopt met deze praktische toepassing. Deze ovens zijn wel duurder dar modellen zonder vaste wateraansluiting.

Stoomovens zonder vaste wateraansluiting

Bij de apparaten zonder vaste wateraansluiting is het waterreservoir niet verbonden met de waterleiding en moet je dus het waterreservoir elke keer dat je gaat koken zelf bijvullen. Dat is natuurlijk wel wat meer werk, maar heeft als voordeel dat je altijd precies weet wanneer je het water bijgevuld hebt. Zo weet je zeker dat het reservoir altijd fris, vers water bevat. Bij een stoomoven met vaste wateraansluiting, kan het zijn dat er water gebruikt wordt dat al eventjes in de leiding heeft gezeten.

Minder onderhoud en overal te plaatsen

Andere voordelen zijn dat je een stoomoven met een waterreservoir niet zo vaak hoeft te ontkalken en dat je hem ook kunt plaatsen op een plek waar geen wateraanvoer- en afvoer in de buurt zit. Je hebt er alleen een stopcontact voor nodig. De meeste apparaten zijn van dit type.

Lage druk stoomovens

Naast de afweging of je een stoomoven met of zonder vaste wateraansluiting wilt, zal je ook na moeten denken over de vraag of je een lagedruk oven of een hogedruk oven wilt. De meeste modellen werken op lagedruk. Deze ovens worden ook wel drukloos genoemd. Een stoomoven met lagedruk gebruikt een waterreservoir met een inhoud van ongeveer een halve liter. De oven regelt zelf automatisch hoeveel water hij voor een bepaald gerecht nodig heeft. Is het reservoir leeg, dan zie je dit op het display. Lagedruk ovens zijn goedkoper dan hogedruk modellen.

Hogedruk stoomovens

Hogedruk stoomovens zijn duurder, maar ook beter dan lagedruk modellen. Dit type is een vrij nieuwe uitvinding van Miele, die vaak gebruikt wordt in professionele keukens. Maar natuurlijk kun je ze ook gewoon voor thuisgebruik kopen. Het zijn zeer geavanceerde ovens die je bijvoorbeeld hermetisch af kunt sluiten, zodat je de deur absoluut niet meer open krijgt als hij eenmaal aanstaat. Optimale veiligheid dus.

Voordelen van hogedruk modellen

Hogedruk stoomovens maken gebruik van een vaste wateraansluiting, dus je zit nooit zonder water en hoeft zelf nooit bij te vullen. Bovendien wordt de stoom weer afgevoerd door de waterafvoer en heb je dus nooit meer last van vieze geuren. Eigenlijk heeft een hogedruk stoomoven dus alleen maar voordelen, behalve dan misschien dat hij een stuk duurder is dan lagedruk modellen. Maar wanneer je op zoek bent naar professionele kwaliteit in je keuken, dan is hij zijn prijs absoluut waard.

Heb jij al ervaring met koken op stoom? Deel je ervaring door een reactie te plaatsen zodat de andere lezers deze tips kunnen meenmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in