Iedereen kent het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung natuurlijk vooral van de smartphones, de tablets en de televisies. Maar het bedrijf begon ooit in 1938 met de verkoop van groente en vis. In de jaren daarna ging men zich daarnaast ook richten op het ontwerpen en het ontwikkelen van verwerkingsmachines voor die producten. Pas sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft Samsung zich volledig op de elektronicamarkt gericht. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een van de allergrootste spelers in die branche. Natuurlijk is dat voornamelijk dankzij de telecommunicatie producten, maar Samsung maakt daarnaast onder andere ook uitstekende en bijzonder innovatieve koelkasten. In dit artikel gaan we dieper in op de Samsung koelkast.

Samsung koelkast in drie soorten

De koelkasten van Samsung kenmerken zich door de strakke lijnen. Daardoor zijn ze bij uitstek geschikt voor gebruik in de moderne keuken. Het assortiment bevat standaard ééndeursmodellen, koel/vries-combinaties en side-by-side modellen, oftewel Amerikaanse koelkasten. Die laatste zijn allemaal uitgerust met een waterdispenser, een ijsmachine en een minibar. Een andere, erg praktische extra bij de Amerikaanse koelkasten van Samsung is de Cool Select Zone. Dit houdt in dat je een afgesloten gedeelte van de koelkast een eigen temperatuur kunt geven. Zo kun je producten die kouder bewaard moeten worden dan de meeste andere etenswaren, apart bewaren.

No Frost systeem

Alle koelkasten van Samsung zijn bovendien voorzien van een No Frost systeem, dat ervoor zorgt dat de lucht in het vriesgedeelte droog genoeg gehouden wordt, zodat er vrijwel geen ijsvorming is. Het gevolg is dat de levensmiddelen in je vriezer niet zo snel meer aan elkaar vast kunnen vriezen. Bovendien hoef je hierdoor de koelkast nooit meer te ontdooien. De meeste Samsung koelkasten hebben een energielabel A. Dat is redelijk zuinig, maar niet heel bijzonder. Ook op dit punt springen de Amerikaanse koelkasten er echter in positieve zin uit, met energie labels variërend van A+ tot A+++.

Kastmodel koelkast

Zoals alle modellen van Samsung vallen ook de kastmodellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant op door hun gebruiksvriendelijkheid, het fraaie design en de innovatieve technieken. De kastmodellen zijn allemaal vrijstaande koelkasten met een inhoud van 350 liter of meer. De meeste hebben overigens geen vriesvak. Ze zijn over het algemeen zeer energiezuinig. De meeste modellen hebben een energielabel A+ of A++.

Koel/vries-combinatie

Van dit type koelkast ontwikkelt Samsung zowel vrijstaande als inbouw modellen. Ze vallen op door een fraai design en allerlei luxe functies. Naast het al genoemde No Frost systeem, zijn ze ook voorzien van het Multi Airflow systeem. Dit zorgt ervoor dat de koude lucht gelijkmatig in de koelkast wordt gebracht en ook gelijkmatig over alle delen van het apparaat verdeeld wordt. Je kunt dus alle levensmiddelen gewoon overal opslaan waar er maar plek is, de temperatuur is overal gelijk. De tijd die nodig is om je spullen te koelen of in te vriezen is ook een stuk korter waardoor je levensmiddelen langer vers blijven.

Nul-graden zone

Verder hebben sommige modellen ook nog een nul- graden zone. Dit is een afgesloten gedeelte binnen de koelkast. De temperatuur in dit compartiment wordt automatisch constant op nul graden Celsius gehouden. Deze zone is speciaal bedoeld voor het bewaren van groente, fruit en vlees. Deze producten blijven namelijk veel langer vers bij een lagere temperatuur.

Cool Select functie

Een aantal koel/vriescombinaties heeft daarnaast ook nog de Cool Select functie, waarmee je een apart compartiment in de koelkast op vier verschillende standen in kunt stellen. De temperatuur in dit compartiment is dan anders dan die in de rest van de koelkast. Je kunt de temperatuur regelen door uit vier standaardwaarden te kiezen:

Cool Select opties

Quick Cool, bij deze stand worden je dranken in 60 minuten gekoeld. Soft Freeze, voor matig vriezen bij een temperatuur van -5 graden Celsius. Thaw, wanneer je producten langzaam wilt kunnen ontdooien bij een temperatuur van +4 graden Celsius. En Chill or Cool, het vak wordt dan ingesteld op een temperatuur van +1 graad, de optimale temperatuur om je groente en fruit bij te bewaren. Uiteraard is het ook mogelijk om het compartiment gewoon op dezelfde temperatuur in te stellen als de rest van de koelkast. Op die manier heb je dus de keuze uit vijf verschillende standen.

Betaalbare design koelkast

De koel/vries-combinaties van Samsung variëren in prijs van ongeveer 400 euro tot zo’n 1100 euro. Het mooie van deze koelkasten is echter dat ze van rvs gemaakt zijn en dankzij het fraaie design een luxe en duurdere uitstraling hebben. Je koopt dus een mooie design koelkast voor een zeer scherpe prijs. Ook deze modellen hebben zeer gunstige energie labels, A+ tot en met A+++.

Side-by-side koelkast

Met name de Amerikaanse modellen van Samsung blinken echt uit door de vele handige functies. We noemden al de Cool Select zone, het afgesloten deel met een eigen temperatuur. Maar er is nog veel meer. Deze apparaten zijn ook nog eens uitgerust met de Smart Space technologie, waardoor de koelkast buitengewoon compact is. Dankzij de Easy slide schuifrekken, kan er nooit iets uit het koelgedeelte vallen. Verder zijn de Amerikaanse koelkasten van Samsung extreem energiezuinig, met energie labels A++ en A+++.

De Samsung Family Hub

Het absolute paradepaardje van Samsung is de Family Hub. Dit is een koelkast met het koelgedeelte bovenin met twee deuren naast elkaar en onderin een vriesgedeelte met ook twee deuren naast elkaar. Koelkast en vriezer worden afzonderlijk van elkaar gekoeld en de temperatuur en vochtigheid worden automatisch optimaal gehouden. In de linkerdeur van het koelgedeelte bevindt zich een ijsmachine. Maar het meest bijzondere stuk innovatieve techniek bevindt zich in de rechter deur.

Drie camera’s en een touchscreen

In de rechter deur van het koelgedeelte zit namelijk een 21,5 inch touchscreen ingebouwd. Binnen in de koelkast zitten drie camera’s die foto’s maken van de inhoud van de koelkast, elke keer dat je de deur sluit. Die foto’s kun je bekijken op de touchscreen, zodat je de deur niet meer hoeft te openen wanneer je wilt weten wat je nog precies in de koelkast hebt liggen. En een boodschappenbriefje maken behoort met deze koelkast tot het verleden, want je kunt de foto’s ook naar je smartphone versturen. Dus wanneer je in de supermarkt staat en niet meer weet of je nog voldoende melk in huis hebt, kijk je dat zo even na met behulp van de App.

Family Hub houdt houdbaarheid voor je bij

Op de touchscreen in je koelkastdeur kun je bovendien ook de houdbaarheidsdata invoeren van alle producten die je in je koelkast hebt liggen. De koelkast telt daarna de dagen voor je af. Uiteraard check je dit allemaal op het scherm. Overigens kun je op het touchscreen ook gewoon muziek afspelen, gezellig tijdens het koken. En je kunt er ook televisiebeelden op bekijken. Zo mis je dus nooit meer een doelpunt, als je net even een biertje gaat pakken tijdens de wedstrijd.

Boodschappen bestellen

In principe moet het zelfs mogelijk zijn om via het scherm boodschappen te bestellen, al is het nog niet duidelijk of dat ook in Nederland zal gaan werken. Op dit moment is ook nog niet bekend wanneer deze koelkast van de toekomst in Nederland verkrijgbaar zal zijn en voor welke prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in