Je ziet ze in steeds meer moderne keukens verschijnen: Amerikaanse koelkasten, ook wel side-by-side koelkasten genoemd. De Amerikaanse koelkast is een prachtige blikvanger, die je keuken een luxe uitstraling geeft, maar zeker ook een ontzettend praktisch apparaat vanwege de enorme grote opbergruimte in zowel het koel- als het vriesgedeelte. De koelinhoud kan variëren van 350 liter tot meer dan 400 liter. Voor een gemiddeld persoon heb je doorgaans zo’n 50 liter nodig. Deze koelkasten zijn dan ook bij uitstek geschikt voor grotere huishoudens. Amerikaanse koelkasten bestaan uit twee delen. Achter de linker deur zit het vriesgedeelte en achter de rechter deur de koelkast. Daar komt dus ook de term ‘side-by-side’ vandaan.

Amerikaanse koelkast in verschillende modellen

Inmiddels bestaan er wel allerlei varianten op het basismodel side-by-side koelkast. Omdat consumenten steeds veeleisender worden en iedereen zo zijn eigen wensen heeft, komen er steeds weer nieuwe uitvoeringen bij. Zo zijn er intussen ook modellen met twee deuren aan de linkerkant en twee aan de rechterkant en met een deur links en rechts en nog een of meerdere lades onderin.

Standaard model

Het standaard model is nog altijd die met het vriesgedeelte links en het koelgedeelte rechts, beide voorzien van één deur. Het koelkastgedeelte is in verhouding altijd wat groter dan het vriesgedeelte. De vriezer heeft doorgaans een apart vak waar je je levensmiddelen extra snel kunt invriezen. Wanneer je daar je verse etenswaren in legt, zal het apparaat op extra hoog vermogen je spullen zo snel mogelijk invriezen, zodat de smaak optimaal behouden blijft.

Energie besparen door aparte compartimenten

Veel Amerikaanse koelkasten zoals Viking zijn tegenwoordig voorzien van twee deuren links en twee deuren rechts. De reden daarvan is dat je op die manier energie kunt besparen. Immers, elke keer dat je een van de deuren opendoet, stroomt er warme lucht die grote ruimte binnen. Door het gebruik van twee deuren, hoef je steeds maar een kleiner compartiment te openen. Bijkomend voordeel hiervan is dat je zo ook de mogelijkheid hebt om meerdere standen in te stellen voor zowel je koelkast als het vriesgedeelte. Handig, omdat niet alle levensmiddelen bij dezelfde temperatuur bewaard moeten worden.

Vriesgedeelte in lades

En dan is er nog de side-by-side met een deur links, één rechts en een aantal lades onderin. Dit is in feite de Amerikaanse variant op de koel/vries-combinatie. Het koelgedeelte bevindt zich bij deze modellen achter de beide deuren, het vriesgedeelte in de lades. Je hebt bij deze modellen dus de beschikking over een zeer groot koelgedeelte, opgesplitst in twee compartimenten. Erg handig voor grote huishoudens. Je kunt beide compartimenten op verschillende temperaturen instellen, zodat je afzonderlijke levensmiddelen bij de meest geschikte temperatuur kunt bewaren. Bovendien is dit extra energiezuinig.

Voordelen van lades

Omdat het vriesgedeelte zich in de lades onderin bevindt, hoef je bovendien ook minder vaak te bukken. Je gebruikt het koelgedeelte immers vaker dan het vriesgedeelte. En net als bij het koelgedeelte heb je ook bij de vrieslades het voordeel dat je de temperatuur per lade kunt regelen, waardoor je het voedsel bij de ideale temperatuur kunt bewaren én je energieverbruik aanzienlijk terug kunt dringen.

Luxe accessoires

Misschien wel de belangrijkste reden dat Amerikaanse koelkasten steeds populairder worden is het feit dat ze vaak met allerlei luxe accessoires zijn uitgerust. Denk bijvoorbeeld aan coole extra’s als een minibar, een waterdispenser en een ijsklontjesmaker. Maar ook luxe voorzieningen als een no frost functie en een 0-graden zone. Dit zijn de dingen die, samen met het stoere uiterlijk van een Amerikaanse koelkast, ervoor zorgen het een echte luxe accessoire is in iedere keuken.

Minibar

Bij veel modellen zit in de koelkastdeur een extra luikje. Dit is het bargedeelte van de koelkast. Aan de binnenzijde staan op die plek je flessen drinken. Je kunt de minibar van buitenaf heel gemakkelijk met één hand openmaken. Op die manier is het mogelijk om de flessen uit je koelkast te halen en een drankje in te schenken, zonder dat je de grote deur open hoeft te maken. Zo stroomt de koele lucht niet weg, blijven je spullen langer goed en bespaar je energie. En het is natuurlijk gewoon ontzettend cool.

Waterdispenser

De meeste Amerikaanse koelkasten zijn daarnaast ook uitgerust met een waterdispenser in de deur van het vriesgedeelte. Dankzij deze waterdispenser kun je altijd een lekker koel glas water tappen uit je side-by-side koelkast. Je kunt kiezen uit twee types. Een waterdispenser met een reservoir en eentje die je op de waterleiding aansluit. Voordeel van de laatste is natuurlijk dat je nooit zonder water zit, maar je zal dan wel de koelkast apart op de waterleiding aan moeten sluiten. Een dispenser met een reservoir is eenvoudiger te realiseren. Je zal deze alleen wel telkens zelf bij moeten vullen.

IJsklontjesmaker

Een erg leuke extra accessoire is de ijsklontjesmaker. Deze zit ook ingebouwd in de deur van het diepvriesgedeelte. Het nadeel van een ijsklontjesmaker is dat hij een flink stuk van je vriesruimte in beslag neemt. Maar het is wel ontzettend handig om ’s zomers altijd ijsklontjes op voorraad te hebben. De koelkast vult namelijk voortdurend automatisch de voorraad bij. Bovendien kun je bij veel modellen ook nog kiezen voor hele ijsklontjes of voor gecrushte ijsklontjes, dus schaafijs.

De 0-graden zone

Naast deze drie coole extra’s zijn veel Amerikaanse koelkasten ook nog voorzien van een aantal praktische opties. Bijvoorbeeld de 0-graden zone. Dit is een apart gedeelte binnen je koelkast, waar de temperatuur constant op nul graden gehouden wordt. Ideaal voor het bewaren van bepaalde levensmiddelen zoals verse groentes en fruit. Die blijven bij deze temperatuur beduidend langer goed dan in de rest van de koelkast waar de temperatuur meestal zo tussen de 4 en de 7 graden ligt.

No frost functie

De no frost functie is een handige functie die ervoor zorgt dat de lucht in het vriesgedeelte redelijk droog gehouden wordt. Hierdoor kunnen levensmiddelen, die daar opgeslagen liggen niet meer zo gemakkelijk aan elkaar vastvriezen als bij veel andere vriezers het geval is. Daarnaast heb je ook nauwelijks meer last van ijsvorming in je vriezer. Daardoor hoef je het apparaat dus niet meer regelmatig te ontdooien.

Hardnekkige misverstanden over Amerikaanse koelkasten

Hoewel ze dus steeds populairder worden, zijn er toch nog veel mensen die ervoor terugdeinzen om een side-by-side koelkast te kopen. Dat komt doordat er een aantal hardnekkige misverstanden over deze apparaten bestaan. Vooral het idee dat het energieverslindende bakbeesten zouden zijn leeft bij heel veel mensen. Maar dat blijkt in de praktijk ontzettend mee te vallen. Dit gold wel voor de oudere modellen, maar de nieuwe generatie Amerikaanse koelkasten wordt ontwikkeld volgens de moderne energienormen. Zie ook het artikel over Viking koelkasten. De meeste hebben een heel gunstig energielabel. Er bestaan zelfs modellen met een A+++ label, die niet meer dan zo’n 50 euro per jaar aan stroom verbruiken.

Prijzen vallen erg mee

Amerikaanse koelkasten hebben ook de naam nogal duur te zijn. Maar ook dat valt best wel mee. Je hebt al een model voor een prijs van rond de 400 à 500 euro. Je kunt je wel afvragen wat de kwaliteit hiervan is. Zoals met de meeste dingen, geldt ook hier: goedkoop is duurkoop. De gemiddelde prijs ligt op ongeveer 1.400 euro. Maar wanneer je de prestaties van verschillende merken en modellen met elkaar vergelijkt, zijn er koelkasten met een prijs van rond de 800 tot 1.000 euro die bijzonder goed uit de test komen en dat is toch echt niet extreem duur voor zo’n schitterende en enorm ruime koel/ vriescombinatie in je keuken.

Minder log dan je zou denken

Wanneer je maar een kleine keuken hebt, is een Amerikaanse koelkast natuurlijk wel echt een log bakbeest. Maar ook mensen met veel ruimte in de keuken laten zich nog vaak afschrikken door het formaat. Feit is echter dat een side-by-side vaak helemaal niet zo gek veel groter is dan een gemiddelde koel/vriescombinatie. Je zou verwachten dat een Amerikaanse koelkast twee keer zo breed is als een koel/vriescombinatie waarbij het koel- en vriesgedeelte onder elkaar geplaatst zijn, maar dat is niet het geval. Dat komt omdat beide delen smaller en minder diep zijn, wat gecompenseerd wordt door het feit dat je veel meer ruimt hebt in de hoogte.

Zeer stille koelkasten

Het laatste misverstand is dat een Amerikaanse koelkast heel veel lawaai zou maken. Ook dit gold misschien wel voor een aantal modellen van vroeger, maar zeker niet meer voor de huidige generatie koelkasten. Omdat de nieuwere modellen minder energie verbruiken, maken de motoren ervan uiteraard ook veel minder lawaai. Natuurlijk maakt elke koelkast geluid en de side-by-side dus ook. Maar bij de stilste modellen is dit niet meer dan 39 decibel, wat je gerust zeer stil kunt noemen.

Uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding

Alles bij elkaar genomen is een Amerikaanse koelkast dus met recht een aanwinst voor je keuken te noemen. En niet alleen vanwege het fraaie uiterlijk, maar zeker ook vanwege de praktische en coole extra’s, de enorme zee aan bergruimte en de energiebesparing die de vele handige toepassingen je ook nog eens opleveren. En er zijn genoeg prima presterende modellen met een prijs beneden de 1.000 euro, waarmee de prijs-kwaliteitsverhouding meer dan uitstekend genoemd kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in