Waar moet je op letten bij de aanschaf van een inbouw combimagnetron?

0
6836
inbouw combimagnetron

Ben je van plan om een inbouw oven, magnetron of inbouw combimagnetron aan te schaffen? Dan is er een aantal zaken waar je op moet letten. We helpen je om de juiste keuze te maken door een aantal eigenschappen en voor- en nadelen van de diverse soorten op een rijtje te zetten.

Ga eerst na of de inbouw combimagnetron past

Het eerste wat van belang is wanneer je een oven of magnetron wilt inbouwen, is wat precies de afmetingen zijn van de ruimte waar het apparaat geplaatst moet worden. Het gaat dan om wat we de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte noemen. Meet de nis waar het apparaat in moet kunnen dus eerst zorgvuldig op. Inbouwovens worden geleverd in twee standaard hoogtes, namelijk 45 of 60 centimeter hoog. Wanneer je een nis van 60 centimeter hoogte hebt, maar toch liever een kleiner model wilt, kun je ervoor kiezen om de resterende 15 centimeter op te vullen met een warmhoudlade onder de oven.

Wat wil je precies met de oven of magnetron kunnen doen

Wat natuurlijk ook belangrijk is, is wat je precies met de inbouw combimagnetron wilt kunnen doen. Het antwoord op deze vraag bepaalt of je een oven, magnetron of combinatie van beide nodig hebt. In een oven bereidt je gerechten namelijk op een andere manier dan in een magnetron. Bovendien zijn er behalve ovens waar je alleen maar in kunt bakken en grillen ook ovens verkrijgbaar waarin je kunt stomen. Een overzicht van de verschillende opties:

Oven op hete lucht of met boven- en onderwarmte

Om te kunnen bakken of grillen heb je een oven nodig. Je kunt kiezen uit heteluchtovens en ovens met zogenaamde boven- en onderwarmte. Er bestaan ook ovens met beide verhittingsmogelijkheden. Voor het bereiden van bijvoorbeeld gebraden vlees of pizza, maar ook allerlei voedsel dat moet rijzen, zoals taart, is een oven met boven- en onderwarmte het meest geschikt. Voor grote gerechten, die door en door moeten garen, kun je beter kiezen voor een oven met hete lucht. Dat geldt ook voor het bereiden van meerdere gerechten tegelijk. Een heteluchtoven kan dankzij de circulerende lucht op verschillende niveaus tegelijk bakken.

Stoomoven en magnetron

Dan is er ook nog de stoomoven. Wanneer je kookt met stoom, blijven alle voedingsstoffen in je maaltijden beter behouden dan bij de meeste andere kookmethoden. Verder heb je geen olie of boter nodig, wat dus gezonder is en blijft de smaak veel beter behouden. En je vlees of vis kan bij deze manier van bereiden niet meer uitdrogen.
Een magnetron is vooral ideaal wanneer je maaltijden of producten wilt kunnen ontdooien of opwarmen. Hoe snel producten in de magnetron opgewarmd kunnen worden, hangt van het vermogen van de magnetron af. Hoe hoger het vermogen is, hoe sneller het zal gaan.

Combi-oven of combimagnetron

Als je het prettig vindt om alle bovengenoemde functies te kunnen gebruiken, dan kun je uiteraard het beste een combinatie van beide apparaten aanschaffen. Je hebt dan de keuze uit een combi-oven en een combimagnetron. Het verschil tussen die twee is dat bij een combi-oven de nadruk ligt op de oven. Dat betekent dat je zowel gebruik kunt maken van hete lucht als van boven- en onderwarmte om te bakken, plús uiteraard alle magnetron functies. Bij een combimagnetron ligt de nadruk juist op de magnetron functies en is de oven alleen een heteluchtoven. Hierdoor is een combimagnetron dus minder geschikt om bijvoorbeeld vlees te braden of taarten te bakken.

Handige manieren om je oven schoon te maken

De derde vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is hoe je je oven of magnetron schoon wilt kunnen maken. Dit is natuurlijk niet het leukste klusje dat er is. Toch moet het regelmatig gebeuren. Maar er zijn verschillende systemen die het schoonmaken van een oven een stuk eenvoudiger voor je kunnen maken.

Schoonmaken met behulp van pyrolyse

Er zijn ovens met een zelfreinigingsprogramma, gebaseerd op zogenaamde pyrolyse. Wanneer je dit programma opstart, wordt je oven verhit tot maar liefst 500 graden Celsius. Dat is zo extreem heet dat alle achtergebleven vet en vuil simpelweg verbrand. Wanneer de oven weer afgekoeld is, hoef je alleen nog maar met een doekje de as eruit te vegen. Let wel op dat tijdens het draaien van dit programma de deur van de oven ook erg heet kan worden.

Katalytische wanden of gladde coating

Er zijn ook ovens die zijn voorzien van één of meerdere katalytische wanden. Meestal betreft het dan alleen de achterwand, maar bij sommige modellen zijn meerdere wanden voorzien van katalytische coating. Deze coating neemt tijdens het bakken of grillen in de oven vuil en vet op en verbrandt het direct. Na een aantal jaren zal de werking wel minder worden en moet je dus de betreffende wanden vervangen. Overigens zal je de wanden zonder deze coating alsnog gewoon schoon moeten maken.
Dan zijn er ook nog ovens waarvan de wanden zijn voorzien van een speciale gladde coating waardoor vuil en vet minder gemakkelijk aankoeken. Dat maakt het in elk geval een stuk gemakkelijker om de inbouw combimagnetron schoon te maken.

Lekker gemakkelijk: automatische programma’s

Ben jij niet zo’n ster in de keuken? Om het koken een stukje gemakkelijker voor je te maken zijn veel ovens tegenwoordig uitgerust met automatische programma’s. Je hoeft dan alleen nog maar te kiezen wat je wilt klaarmaken en de oven kiest automatisch de juiste temperatuur en bereidingstijd voor dat gerecht. Bij sommige ovens kun je zelfs kiezen hoe doorbakken je vlees moet zijn. Op die manier wordt koken voor iedereen gemakkelijk. Maar ook als je wel een goede kok bent, is een inbouw combimagnetron of -oven natuurlijk een geweldig apparaat om in je keuken te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in