Wijnkast, of ook wel genoemd wijnklimaatkast: voor de echte kenner en liefhebber van een kwalitatief goede wijn. Ben jij, als wijnbeminnaar, in het bezit van een prachtige collectie klassewijnen? Dan wil je jouw verzameling uiteraard schikken op een mooie plaats met de juiste omstandigheden. Want de beste wijn verdient een beste plaats! Wie de complete wijnvoorraad onder de allerbeste omstandigheden wil bewaren, zal absoluut voldoening halen uit de wijn- of klimaatkast. Het wordt gezien als een absolute verwennerij voor wijnliefhebbers. Laat je informeren middels onderstaande tekst en kom erachter of, en welke wijnkast het beste bij jou past.

Wijnkast: ideaal voor de wijnliefhebber

Wijn is een culinair fenomeen op zich. Het karakter van deze drank wordt onder andere bepaald door haar smaak en geur. Zo ontplooit een goede wijn zich pas echt wanneer deze op de juiste temperatuur wordt gebracht. Geen enkele wijn smaakt hetzelfde: dat weet jij als kenner als geen ander. Alleen al het moment, waarop de wijn wordt geconsumeerd, is van invloed op de smaak van deze. Vrjiwel alle wijnliefhebbers delen deze mening: als aperitief smaakt een goede rode wijn anders, dan tijdens het eten. Smaak kan worden ontwikkeld, maar ook omstandigheden waaronder de wijn wordt bewaard, bepalen de smaak van de wijn. Denk hierbij aan een stabiele temperatuur, een donkere en goed geventileerde omgeving en een juiste vochtigheidsgraad. Een plaats waar deze elementen zijn gebundeld en verenigd, is de wijnkelder. Helaas beschikt niet iedereen over een wijnkelder en daar is de oplossing: de wijnkast!

Effectief bewaren van wijn

Een wijn- of klimaatkast is zeer effectief en zeker aan te raden wanneer het gaat om een geschikte manier van de bewaring van wijn. Waarom een wijnkast of klimaatkast, terwijl je ook gebruik kunt maken van een koelkast? De verklaring is te vinden in de bewaring van de wijn, betreffende de korte- of langer termijn. Een gemiddelde wijn kan gerust enkele weken in de koelkast worden bewaard. Echter, wanneer het gaat om ettelijke maanden van bewaring, doet een speciale wijnkast haar dienst en biedt deze een efficiënte uitkomst. Zo zijn wijnkasten en klimaatkasten zodanig ontworpen, dat zij beiden beter koelen en zijn zij in staat de temperatuur binnen de kast nauwkeurig te regelen en behouden. In elk apparaat bevindt zich namelijk een speciale compressor, welke de temperatuur meet en deze tevens op peil houdt.

Een ander aanzienlijk voordeel, in verhouding tot een gewone koelkast, is de trilling binnen de betreffende kast. Zo kun je, wanneer je een koelkast goed observeert, opmerken dat deze beschikt over een continue trilling. Dit is het gevolg van de bepaalde plaatsing van de compressor. Een wijnkast daarentegen, beschikt over een installatie met een trillingsvrije compressor. Deze compressor wordt geplaatst op of hangt aan een rubber, zodat iedere schok en trilling wordt vermeden. Tevens wordt de wijnkast of klimaatkast zelf geplaatst op stukjes rubber, wat schudden van de kast onmogelijk maakt. Hierdoor kunnen de wijnen in alle rust op de juiste temperatuur en/of smaak komen.

Nu je hebt besloten tot aanschaf van een wijnkast of klimaatkast, sta je voor een ruim keuze-aanbod betreffende kasten in een tal aan formaten en prijsklassen. Zo valt er onderscheid te maken tussen zogenaamde ‘statische’ en ‘dynamische’ kasten. Het verschil maken wij hieronder duidelijk.

Statische wijnkasten

Een statische wijnkast is het beste te vergelijken met een gewone koelkast. Echter, deze biedt handige extra’s. Men maakt in deze tevens onderscheid tussen twee soorten wijnkasten, genaamd ‘bewaarkasten’ en ‘klimaatkasten’.

Bewaarkast

Een statische bewaarkast biedt de mogelijkheid tot het op een constante temperatuur bewaren van wijnen, zonder schommelingen. Deze bewaarkast kan je zowel gebruiken voor het op temperatuur brengen van wijnen, als voor de rijping er van. Naast de koeling controleert de klimaatkast de luchtvochtigheid en beschikt deze over een zogenaamde ‘carbonfilter’, welke nodig is voor de luchtfiltering. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat zich geen vervelende geurtjes in de koelkast kunnen nestelen.

Wijnklimaatkast

Een statische klimaatkast verschilt van een bewaarkast, wegens de aanwezigheid van een speciaal verwarmingselement. Wanneer de kast zich in een kelder of andere onverwarmde ruimte bevindt, kan deze geconfronteerd worden met lage omgevingstemperaturen. Op dit moment zal het verwarmingselement zijn dienst bewijzen door de temperatuurverschillen te neutraliseren, wat tevens de wijnen beschermd tegen onderkoeling. De temperatuur is in te stellen van -10°C tot 40°C. Daarnaast bestaan er diverse keuzemogelijkheden betreffende temperatuurzones. Hier komen we later op terug.

Dynamische wijnkasten

Naast zojuist genoemde statische, bestaan er tevens dynamische wijnkasten. In deze maakt men geen onderscheid tussen verschillende modellen. Dynamische systemen trachten de klassieke wijnkelders na te bootsen. Zo wordt er gekozen voor één vaste temperatuur, welke zich bevindt tussen de 7°C en de 16°C. Er wordt zo een constante temperatuur gewaarborgd. Daarnaast wordt middels dit systeem de relatieve luchtvochtigheid voortdurend in de gaten gehouden. Deze zal schommelen tussen de 50 à 80%. Op deze manier kunnen de wijnen zoals je dit noemt ‘ademen’, en behouden zij een soepele kurk. De zogenaamde circulatiekoeling maakt gebruik van een ventilator en zorgt in deze voor een soepele kurk. Deze maakt tevens gebruik van een ventilator, waardoor wordt gezorgd voor een permanente luchtcirculatie. Zo wordt er voortdurend frisse lucht aangevoerd binnen de dynamische wijnkast, waardoor een goede luchtkwaliteit wordt behouden, hetgeen de wijnen ten goede komt.

Wijnkasten met temperatuurzones

Sommige beschikken over één vaste temperatuur, waar andere één of meerdere temperatuurzones hebben. Ruwweg kan worden gesproken over drie soorten kasten als het gaat om het aantal temperatuurzones:

Eén temperatuurzone. Deze verouderingskasten houden normaliter een continue temperatuur van 12,5°C aan. De luchtvochtigheid wordt in deze in de gaten gehouden, waardoor de wijnen rustig kunnen verouderen. Wanneer er een andere temperatuur wordt ingesteld, zou bijvoorbeeld de drinktemperatuur van enkele wijnsoorten kunnen worden gekozen.

Twee- of drie temperatuurzones. Wanneer je beslist tot het aanschaffen van een klimaatkast met enkele temperatuurzones, is het mogelijk wijnen tegelijkertijd te laten rijpen en tevens op drinktemperatuur te laten komen.

Meer dan drie temperatuurzones. Deze wijnkasten, met meerdere temperatuurzones, tref je vooral aan binnen restaurants. Deze klimaatkast wordt voornamelijk aangeschaft door particuliere wijnspecialisten (grootverbruikers). De kast houdt de wijnen op drinktemperatuur, gaande van 6°C tot 17°C. Hierin kunnen zowel rode als witte wijnen en champagne op temperatuur worden gehouden.

Deuren van de wijnkast

Zo ook bestaat er een keuzemogelijkheid aangaande de deuren. Kies je voor een glazen, of gewone deur voor de wijnkast? Beide deuren beschikken over voor- en nadelen. Zo bestaat een glazen deur uit isolerend glas, welke zorgt voor behoud van temperatuur. Daarnaast betreft dit getint glas, waardoor uv-licht wordt geweerd. Een glazen deur oogt tevens aantrekkelijk en de kosten van deze kunnen hoger tot hoog uitpakken dan bij aanschaf van een gewone deur. Ondanks het isolerend glas, isoleert deze ‘gewone’ deur beter dan een glazen deur. Dit is aanzienlijk te merken aan je elektriciteitsrekening. Daarnaast wordt licht beter geblokkeerd bij gebruik van een gewone deur.

Energieverbruik wijnkast

Wijn- en klimaatkasten zijn contant in werking en verbruiken logischerwijs dan ook voortdurend energie. Neem dus in acht, dat wanneer je wat meer uitgeeft aan een beter tot sterk geïsoleerde kast, je geniet van een lager verbruik en uiteindelijk een lagere elektriciteitsrekening. Wanneer niet wordt gekozen voor een goed geïsoleerde wijnkast, kan het consumeren van je geliefde wijnen uiteindelijk redelijk veel gaan kosten. Een investering in een goede wijnkast kan dus verstandig zijn.

Materiaal

De materialen die veruit het meest zijn te treffen bij een wijn- of klimaatkast, zijn hout en RVS, maar in de meeste gevallen een combinatie hiervan. Dit zorgt voor een robuuste en tevens een luxe uitstraling. Een glazen deur presenteert jouw wijnvoorraad op elegante en aantrekkelijke wijze. Soms is de binnenzijde van de wijnkast uitgevoerd met een matzwarte afwerking. Voor het optimaal benutten van de ruimte, kies je het best voor een individuele indeling van de kast.

Type wijnkasten

Of je nu op zoek bent naar een wijnkast in onderbouw, inbouw of vrijstaand: dit is allemaal mogelijk. Geïntegreerd als middelpunt van de keuken, functioneel weggewerkt onder het aanrechtblad of als ‘room divider’ tussen jouw woonkamer en keuken in: de opties zijn eindeloos en zeer gevarieerd. Bekende merken betreffende hoogwaardige wijn- en klimaatkasten zijn onder andere Liebherr, Dunavox, Gaggenau en Miele.

Goedkope wijnkasten

Een Miele wijnkast is natuurlijk een super mooi en kwalitatief goed product maar niet voor iedereen weg gelegd. Er zijn ook verschillende goedkopere merken die prima kwaliteit producten leveren. Een mooie selectie met beoordelingen vonden wij bij Bol.com. Er zijn maar liefst 420 producten in de categorie wijnkast.