Een zwarte keuken is stijlvol en luxeus. Durft u het aan?

2
30428
zwarte keuken

Keukens zijn net als meubels onderhevig aan trends. In de jaren 80 zagen we vooral de bruine kleuren veel terug. Ook groen was een veel voorkomende kleur. Vanaf de jaren 90 werden de keukeninrichtingen lichter van kleur. Geel of wit was toen erg gebruikelijk. De lichte kleuren bleven lang een trend, vooral het wit. De laatste jaren zien we dat dit vaak gecombineerd wordt met andere, soms felle kleuren. Een witte kleur is echter niet meer zo vanzelfsprekend, en de zwarte keuken wint steeds meer terrein.

Is een zwarte keuken iets voor mij?

Durf jij het aan, een zwarte keuken? Veel mensen vinden het gewaagd, want het lijkt veel nadelen te hebben. Toch is niets minder waar en spelen meerdere factoren een rol bij het kiezen van een keukenblok en apparatuur. Zoals de materiaalkeuze, de indeling en de combinatie met andere kleuren. Zwart is een persoonlijke smaak maar kan nagenoeg met elk interieur gecombineerd worden. Dit maakt zwart dan ook gelijk weer tijdloos, juist doordat het overal mee te combineren is.

Voordelen

Een zwarte keuken valt op zonder dat deze de aandacht opeist. Geen felle schreeuwerige kleuren die na een paar jaar uit de mode zijn. Zwart is net als wit tijdloos, juist doordat deze overal mee gecombineerd kan worden. Een zwarte keuken staat voor strak, modieus, modern en stijlvol. Omdat zwart steeds meer in opmars is, wordt de keus hierin ook groter. Geheel zwart of gedeeltelijk: alles is mogelijk. Van aanrechtblad tot keukenkastjes, van kranen tot kookplaat, steeds meer fabrikanten weten de weg naar de klant te vinden met een uitgebreid assortiment aan keukenonderdelen én complete keukens in de kleur zwart.

Dat je minder goed werkt in een zwarte keuken, is natuurlijk onzin. De kleur doet er echt niet toe: alle apparaten en onderdelen werken precies hetzelfde. Wel is het vaak een wennen aan de kleur. Doordat deze donkerder is, kan je soms moeite hebben met het werken aan het aanrecht of het kooktoestel. De juiste verlichting voorkomt dit probleem.

De nadelen

Ook een zwarte keuken heeft zijn nadelen. Zo zie je stof veel beter op zwart. Sommige woningen zijn veel stoffiger dan anderen, en hier moet zeker rekening mee gehouden worden. Een zwarte keuken zal dan ook vaker afgestoft moeten worden. Daar waar de kleur wit sneller vlekken laat zien, zie je op zwart vaker vingervlekken. Ook kalkvlekken blijven beter zichtbaar op zwart. Omdat zwart het licht absorbeert, moet de verlichting voldoende zijn. Anders wordt het lastig werken en zie je details minder. Een groot raam zorgt voor voldoende daglicht, maar ook met kunstlicht valt een hoop te bereiken. Een ander nadeel van een zwarte keuken is het feit dat je krasjes eerder en beter ziet. Vooral met de hoogglans is dit meer het geval dan met de matglans. Wie nogal ruw te werk gaat o0f onvoorzichtig is kan daarom beter niet voor hoogglans zwart kiezen.

Combineren van verschillende materialen en kleuren

Het leuke van zwart is dat deze te combineren is met zowel natuurlijke als niet-natuurlijke materialen en kleuren. Wie voor strak en modern gaat kiest vaak zwart in combinatie met rvs, antraciet of grijs. Maar zwart kan ook afgewisseld worden met wit. Zo haal je het donkere uit de keuken wanneer je niet geheel voor zwart wilt gaan. Felle kleuren kunnen ook prima gecombineerd worden met de zwarte kleur. Denk bijvoorbeeld aan rood: een echte eyecather. Maar ook geel, blauw of groen gaat prima samen met zwart.

Twee kleuren combineren

Nog een trend onder de zwarte keukens: de tuxedo-keuken of de twee-kleuren. Hierbij worden de onderkastjes zwart en de bovenkastjes wit. Maar we zien ook andere kleurcombinaties, bijvoorbeeld zwart met geel of zwart met rood. Gewaagd, maar wel heel trendy en een echte blikvanger. Vaak wordt geheel zwart ook gecombineerd met een wit of grijs werkblad / aanrechtblad. Zo behoud je de luxe uitstraling.

Matglans of hoogglans?

Van hoogglans staat bekend dat het stijlvol en luxe is, vooral in de zwarte kleur. Matzwart geeft een rustieke uitstraling, vooral wanneer er voor een landelijke stijl gekozen wordt. Het is vaak moeilijk om een keuze te maken tussen hoogglans en mat. Van hoogglans wordt gezegd dat je hierop eerder krassen, vingervlekken en vetvlekken ziet. Dit klopt in zeker zin wel, vooral wanneer het zonlicht direct naar binnen valt. Met een matzwarte kleur heb je dit minder. Toch moet de keuken binnen het interieur en je persoonlijke smaak passen. Laat je inspireren door woonmagazines, het internet of via vrienden of familie. Veel mensen hebben al gekozen voor zwart, en ook in woonwinkels/ keukenzaken zijn diverse voorbeelden te zien.

Schoonmaken

Zwart straalt luxe en design uit. Om die reden kiezen veel mensen voor zwart wanneer het hun kookgelegenheid betreft. Maar iedereen weet dat vingervlekken of vetvlekken beter zichtbaar blijven op zwart. Goed schoonmaken is dan ook zeker aanbevolen. Vaak wordt gedacht dat je met een zwarte keuken urenlang aan het poetsen bent, maar dit valt in de praktijk wel mee. Het voordeel van zwart is dat je alles eerder ziet en dus ook eerder schoonmaakt, waardoor de keuken naar verhouding schoner is dan een witte, grijze of een andere kleur.

Vingervlekken poets je makkelijk weg door er even met een vochtige doek overheen te gaan. Nawrijven met een droge doek is wel nodig omdat er anders strepen zichtbaar achterblijven. Warm water met een druppeltje afwasmiddel heeft een ontvettende werking en haalt eenvoudig vetvlekken weg. Ook hier geldt weer dat nawrijven met een droge doek noodzakelijk is. Voor de afzuigkap en kookplaat zijn vaak speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Dit hangt af van het materiaal en of dit ook een speciale behandeling nodig heeft.

Over het algemeen kan alles veilig met warm water en een druppeltje afwasmiddel schoongemaakt worden. Kijk uit met speciale ontvetters: deze kunnen soms agressieve stoffen bevatten. Belangrijk is alles regelmatig schoongemaakt wordt, zowel de kastjes, de handgrepen als de apparatuur. Vet kleeft snel bovenop de kastjes en aan de afzuigkap. Dit trekt stof aan en hierdoor wordt het lastiger om alles goed schoon te krijgen.

2 REACTIES

  1. Goede middag,ik hoor van mensen die een ultra matte zwart keuken gekocht hebben,en waarvan de verkoper beweerde deze ook nog fingerproof is,maar in de praktijk schijnt dat niet zo te zijn,er zitten volgens deze mensen gewoon vingerafdrukken op.
    Hoe kan dat?

    Met vr groet H.kieboom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in