Inhoudsopgave
- 1 Lekker relaxen in je woonkeuken
- 2 Zorg dat je keuken bij de rest van het huis past
- 3 Iedereen moet zich thuis voelen
- 4 Een beetje rommelig mag
- 5 Verander de accessoires en je verandert de sfeer
- 6 Hou het netjes met voldoende opbergruimte
- 7 Maak een familiewand
- 8 Werk met warme materialen
- 9 Lekker warme voeten dankzij vloerverwarming
- 10 Altijd het juiste licht met dimbare spotjes
- 11 Licht verandert de sfeer
De keuken is de laatste jaren voor steeds meer mensen het centrum van hun huis geworden. Vroeger was de keuken vaak een relatief kleine afgesloten ruimte, waar je eten kookte en de afwas deed. Tegenwoordig zijn in de meeste huizen de keukens een stuk ruimer opgezet en bovendien vaak open of halfopen, waardoor ze steeds meer bij de woonkamer betrokken worden. Daardoor is de woonkeuken nu vaak dé plek in huis waar je met je gezin bij elkaar komt om samen te koken of te eten. Maar je zit er soms ook gewoon even gezellig iets te drinken of met de kinderen aan de keukentafel te knutselen.
Lekker relaxen in je woonkeuken
De keuken is tegenwoordig dus ook gewoon een volwaardige woonruimte met een grote tafel en lekkere comfortabele stoelen, waar je na het eten lekker kan blijven hangen met de laptop of een goed boek. Maar hoe maak je nu van een standaard keuken een knusse woonkeuken? We zetten in dit artikel een aantal tips op een rijtje die je daarbij kunnen helpen.
Zorg dat je keuken bij de rest van het huis past
Wil je van je keuken een echte woonkeuken maken? Dan moet je er om te beginnen voor zorgen dat je keuken bij de rest van het huis past. Dat kun je het beste doen door kleuren, materialen en accessoires uit de rest van het huis en dan met name de aangrenzende woonkamer in het interieur van de woonkeuken terug te laten komen. Denk daarbij aan dezelfde lampen, gordijnen of kussentjes als in de woonkamer. Heb je een open keuken, dan trek je die al direct bij de kamer door bijvoorbeeld te kiezen voor een laminaatvloer die je door kunt laten lopen. Twee identieke knusse vloerkleden bij de keukentafel en de bank maken het verder af.
Iedereen moet zich thuis voelen
Je wilt natuurlijk dat iedereen zich thuis voelt in je woonkeuken. Daarom is het belangrijk dat iedereen er zijn of haar eigen plekje heeft. Zo kan je er met zijn allen tegelijk zijn, terwijl iedereen zijn eigen ding doet. Je bereikt dit door bijvoorbeeld een knutselhoekje te maken voor de kids, maar ook een lekkere luie stoel bij de tafel te zetten zodat je aan tafel de krant kunt lezen. Op die manier ben je samen, maar heeft toch ieder zijn eigen ruimte. Net als in de woonkamer het geval is.
Een beetje rommelig mag
In een echte woonkeuken wordt geleefd. Dat betekent automatisch ook dat het er niet zo opgeruimd en steriel zal zijn als in een keuken waar je alleen kookt en afwast. Dat hoeft ook niet. Een beetje ‘rommel’ draagt juist bij aan een knusse sfeer. Er mogen best een paar tijdschriften op de tafel slingeren en het is ook helemaal niet storend als er in een van de kasten een paar planken gevuld zijn met een stapel spellen, knutselspullen of prentenboeken. Zet een lektuurmand op tafel en je hebt een leestafel. Zet een fruitschaal of een paar karaffen neer en je hebt weer een eettafel. Zo verander je in een handomdraai de functie en daarmee de hele sfeer van je woonkeuken.
Verander de accessoires en je verandert de sfeer
Op dezelfde eenvoudige manier kun je heel veel doen met accessoires. Een paar grote vazen met vrolijk gekleurde bloemen, kaarsjes en kussentjes doen al heel veel voor de uitstraling van je keuken. Een mooie lamp kan een echte blikvanger zijn. En je kunt met een paar kleine aanpassingen je keuken met de seizoenen mee laten veranderen. In de lente kun je met frisse groene kussentjes of stoelhoezen voor een heel andere sfeer zorgen dan in het najaar wanneer je deze omwisselt voor bijvoorbeeld warme bruine of beige exemplaren.
Hou het netjes met voldoende opbergruimte
Zoals gezegd is een beetje rommel in een woonkeuken niet erg, dat hoort erbij. Maar te veel rommel wordt storend. En in een woonkeuken slingeren natuurlijk allerlei spullen rond die niets met koken te maken hebben. Zorg dus wel dat er voldoende opbergruimte is, zodat je je hier niet aan gaat ergeren. Heb je ergens een vrij hoekje, benut die dan door een klein kastje of een hoge smalle kast neer te zetten of hang aan een vrije wand wat plankjes en rekjes op om alles op te kunnen bergen.
Maak een familiewand
Als je dat op een creatieve manier doet, kan het zelfs bijdragen aan de gezellige sfeer. Je kunt bijvoorbeeld kopjes met vrolijke kleuren of dessins aan een rek ophangen in plaats van in je kast te zetten. Dat ziet er leuk uit en bespaart je tegelijk ruimte in je kast. Wat het ook altijd goed doet in een woonkeuken is een vrije wand waar je van alles ophangt. Schilderijtjes, een collage van foto’s van het hele gezin, een prikbord met kunstwerkjes van de kinderen, et cetera. Op die manier maak je een hele persoonlijke wand in je woonkeuken. Plaats de tafel zo dat je er precies tegenaan kijkt en je hebt een prachtige blikvanger met je eigen gezin in de hoofdrol.
Werk met warme materialen
Je kunt ook veel sfeer in je woonkeuken creëren door met warme materialen te werken. Hout is hiervoor bij uitstek geschikt. Een houten werkblad bijvoorbeeld of een houten vloer. En wat dacht je van een houten eetkamerbank met gezellige kussens aan een kant van de tafel en een paar stoelen aan de andere kant. Ook decoratieve details dragen bij aan een knusse sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een mooie print op de kastdeurtjes of wandplanken waar je je servies op presenteert. Ook een tapijt geeft een hele warme, gezellige uitstraling. Het lijkt misschien niet erg praktisch in de keuken, maar onder de eettafel kan het prima, als je hem maar regelmatig stofzuigt.
Lekker warme voeten dankzij vloerverwarming
Een tapijt geeft natuurlijk niet alleen een warme uitstraling, maar ook letterlijk warmte. Per slot van rekening is het erg fijn om ’s ochtends op je blote voeten aan de tafel in je woonkeuken een kopje koffie te drinken en de krant te lezen. Daarom kan ook vloerverwarming een heel goed idee zijn. Vloerverwarming zorgt ervoor dat je altijd warme voeten hebt én heeft als belangrijk voordeel dat het een ruimte heel gelijkmatig en behaaglijk verwarmt. Ideaal voor een knusse ruimte waar je veel uurtjes met je gezin wilt kunnen doorbrengen.
Altijd het juiste licht met dimbare spotjes
Tot slot, maar misschien wel het allerbelangrijkst, zorg voor de juiste verlichting. Dat lijkt gemakkelijk, maar vergis je niet. Bij het koken heb je graag veel en fel licht, bijvoorbeeld tl-verlichting. Maar dat is tegelijk de meest ongezellige, sfeerloze verlichting die er is. Niet geschikt dus wanneer je zit te eten of aan tafel een spelletje wilt doen. Een hele slimme oplossing is het gebruik van spots met dimlicht boven het aanrechtblad.
Licht verandert de sfeer
Boven de eettafel kun je dan een mooie hanglamp nemen, die je ook kunt dimmen. Op die manier kun je het licht aanpassen aan dat wat je op dat moment aan het doen bent. Tijdens het koken of als je aan de tafel de krant leest zet je ze wat hoger. Tijdens het eten of wanneer je ’s avonds gezellig een wijntje drinkt en bij kletst verander je in een handomdraai de sfeer door het licht te dimmen.