Met een Amerikaanse Viking koelkast koel je op het hoogste niveau

0
3854
Viking koelkast

Het Amerikaanse merk Viking is vooral bekend als een producent van zeer hoogwaardige fornuizen. Het bedrijf maakt echter ook andere keukenapparaten, zoals koelkasten. Wat kun je van een Viking koelkast verwachten?

Professionele standaard

Kwaliteit staat zeer hoog in het vaandel bij deze fabrikant. Dat zie je terug aan de afwerking, maar ook aan het design en het uitgebreide functiepakket van ieder model. De missie van het bedrijf is dan ook om professionele apparatuur in de amateurkeuken naar binnen te krijgen.

Modellen

Dit is een Amerikaans bedrijf, dus in de eerste plaats kun je Amerikaanse koelkasten verwachten: zeer grote exemplaren met een dubbele deur (side-by-side). Het assortiment is in recente jaren echter steeds breder geworden. Zo kun je ook koel-vriescombinaties in het in Nederland meer gebruikelijke ontwerp (upside-down) en gewone tweedeurskoelkasten in hun collectie vinden.

Daarnaast kun je kiezen uit tal van soorten en maten. Van heel reusachtig tot tafelmodel. Zo is een Viking koelkast eigenlijk verrassend veelzijdig!

Design

De gehele collectie is uitgevoerd in blinkend strak metaal zonder enige franjes: een “professionele uitstraling”, zoals Viking het zelf verwoordt. Dat klinkt misschien erg beperkt, maar het ontwerp is zo minimalistisch en stijlvol dat er combinaties met ieder soort keuken kunnen worden gemaakt. Een moderne of hoogglans designkeuken is een voor de hand liggende keuze om te verrijken met een Viking koelkast, maar dat is niet de enige mogelijkheid. Het metaal past bijvoorbeeld ook heel goed in een landelijk ontwerp, naast veel hout en dergelijke natuurlijke materialen.

Bij Amerikaanse dealers kun je daarnaast deurpanelen voor de voorkant in een zelfgekozen ontwerp bestellen, zoals bijvoorbeeld uitgevoerd in hout. Maar of die mogelijk ook in Nederland beschikbaar komt, is op dit moment nog afwachten.

Mogelijkheden en extra functies

Deze koelkasten zijn voorzien van alle moderne snufjes. Voor iedere plank een apart temperatuurniveau, speciale functies om bacteriën te bestrijden en een no frost-functie om ijs- en condensvorming buiten de deur te houden. Alles wat je ervan zou verwachten en nog wat meer dus!

Verkrijgbaarheid

Exclusiviteit is bij veel merken een pré, maar deze Amerikaanse fabrikant gaat daarmee nog wat verder dan de meesten. Althans, in Nederland, want in de Verenigde Staten zijn Viking koelkasten over het algemeen prima te verkrijgen. Hier is dat echter anders. Hoewel er steeds meer verkopers de fornuizen en andere apparaten van dit merk aanbieden, blijven de koelinstallaties nog achter. Je moet dus naar een gespecialiseerde dealer en/of ze laten importeren vanaf de andere kant van de oceaan.

Prijs Viking koelkast

De prijzen van een Viking koelkast zijn, om er maar geen doekjes om te winden, buitengewoon hoog. Hoewel er niet of nauwelijks Nederlandse prijzen bekend zijn, geven de Amerikaanse prijzen een aardig idee: voor modellen groter dan een tafelmodel betaal je zo tussen de 4.000 en 11.000 dollar. Dat is circa 3.500 tot 9.500 euro met de huidige wisselkoers, en dan komen eventuele importheffingen, vervoerskosten en dergelijke daar nog bovenop. Er gloort overigens wel hoop aan de horizon: de fornuizen zijn in de jaren na de introductie behoorlijk in prijs gedaald. Als deze koel- en vriesapparaten een serieuze introductie krijgen in Nederland, zou dat wellicht ook gebeuren.

Wel moet opgemerkt worden dat alternatieven met een vergelijkbare bouwkwaliteit, design en werking ook al snel erg veel kosten, ook van meer bekende merken. In dat opzicht is de prijsstelling zeer hoog, maar niet exorbitant.

Kortom: Viking koelkasten zijn erg veel van het goede Professionele kwaliteit voor een professionele prijs. Dat is de huidige stand van zaken bij deze apparaten. Het design is prachtig, de functionaliteit is geweldig en de werking is uitstekend, maar de verkrijgbaarheid in Nederland is zeer matig en de prijs is zeer hoog. Voor de meeste mensen is dat waarschijnlijk net te veel van het goede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in