Alle kookmogelijkheden in één apparaat: een gasfornuis met oven

0
2816
gasfornuis met oven

Om lekker te kunnen koken zijn twee apparaten absoluut onmisbaar in je keuken. Een kookplaat en een oven. Je kunt beide apparaten apart aanschaffen, maar er zijn een heleboel goede redenen te bedenken om te kiezen voor een combinatie van beide: een gasfornuis met oven. Je kunt een gasfornuis met oven vrijstaand plaatsen, maar natuurlijk ook in laten bouwen tussen de keukenkastjes onder je aanrechtblad. De standaard hoogte van een keukenblok is 90 centimeter en een inbouw model is daar perfect op afgestemd.

Met een gasfornuis met oven bespaar je ruimte

Een eerste voordeel van een gasfornuis met oven is dat je geen extra ruimte hoeft te reserveren in je keuken voor een aparte oven. Met een ingebouwde oven heb je alle kookmogelijkheden bij elkaar op één plek. Natuurlijk hoef je niet te kiezen voor een oven die ook op gas werkt. Er zijn allerlei combinaties mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een oven nemen, die op gas of op hete lucht werkt of een elektrische oven. Als je al aan een bepaald type gewend bent, is het immers niet fijn om te moeten veranderen. Alle soorten zijn verkrijgbaar in combinatie met een gaskookstel.

Hou rekening met de afmetingen

Er zijn een aantal praktische zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een gasfornuis met ingebouwde oven. Dat zijn natuurlijk om te beginnen de afmetingen. Zoals gezegd zal een inbouwmodel altijd de standaardafmetingen hebben, waardoor hij in praktisch ieder keukenblok ingebouwd kan worden. Maar er zijn modellen verkrijgbaar in allerlei ‘afwijkende’ maten. Vooral de breedte kan nogal variëren. Er zijn gasfornuizen met extra grote ovens en ook types met dubbele ovens. Hierdoor kan de breedte uiteenlopen van de standaard 60 centimeter tot wel 150 centimeter. Waar je voor kiest zal natuurlijk afhangen van je wensen, maar dus ook van de beschikbare ruimte in je keuken.

Wat wil je precies met je oven?

Verder dien je van tevoren te bedenken wat je precies in je oven wilt kunnen bereiden. Afhankelijk daarvan kun je kiezen voor een model waarmee je bijvoorbeeld ook kunt grillen of stomen. Daarnaast bepalen je wensen ten aanzien van je oven ook welke accessoires je erbij nodig hebt. Denk daarbij aan zaken als roosters, een draaispit of een pizzabaksteen. En uiteraard heb je de keuze tussen een enkele of een dubbele oven. Het voordeel van een dubbele oven is dat hij sneller opwarmt, waardoor je tijd maar ook energie bespaart. En natuurlijk kun je twee verschillende gerechten tegelijk bereiden. Aan de andere kant kun je in één grote oven meer kwijt dan in twee kleinere.

Handige extra’s

En dan zijn er nog kleine, maar handige details. Wil je bijvoorbeeld een oven met een indicatielampje, dat je waarschuwt wanneer de maximale temperatuur bereikt is of ga je meteen voor de luxe van een oven die je kunt programmeren. Dan stelt de oven per gerecht automatisch de juiste temperatuur en bereidingstijd in, zodat ieder product altijd perfect gaar is. Veel fornuizen zijn tegenwoordig sowieso standaard uitgerust met een kookwekker functie en ook een display met een digitale timer om de starttijd in te stellen is al geen bijzondere luxe meer.

Gemak bij het schoonmaken

Realiseer je verder dat een goed fornuis ten minste tien jaar mee zal gaan. Maar wel alleen als je er goed voor zorgt. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kies je voor een model dat je eenvoudig schoon kunt maken. Denk daarbij niet alleen aan de binnenkant van de oven, maar zeker ook aan de ovendeur. Daar blijft meestal veel vet en etensresten aan plakken. Wil je echt geen omkijken naar het schoonmaken hebben, dan zijn er tegenwoordig ook zelfreinigende ovens te koop. Uiteraard hangt daar wel een prijskaartje aan.

De gaskookplaat

Een gasfornuis is standaard voorzien van een brede vangschaal, meestal van rvs, die is uitgerust met ten minste vier gasbranders. Er zijn ook modellen met vijf of zes gasbranders te koop. Hierop kun je koken, sudderen of wokken. De gasbranders zijn altijd zover uit elkaar geplaatst dat je met meerdere pannen tegelijk in de weer kunt zijn. Wanneer je op zoek bent naar een gasfornuis met oven, dan zijn dit in principe de punten waar je op moet letten:

Het formaat

Zoals gezegd zijn de eenvoudigste standaard modellen 60 centimeter breed. Prima geschikt voor een kleinere keuken en ze bieden je gewoon alle kookmogelijkheden die je maar wilt. Maar heb je de ruimte en wil je wat meer? Dan kun je ook kiezen voor een fornuis van 90, 100 of zelfs wel 150 centimeter breed. Dat betekent ruimte voor extra pitten, een tweede of een extra grote oven.

De branders

Een standaard gasfornuis is uitgerust met vier branders. Maar vind jij het leuk om wat ingewikkelder gerechten te koken, of maaltijden met meerdere gangen, dan kun je ook kiezen voor vijf of zes branders. Ook heel handig wanneer je regelmatig veel gasten hebt die mee blijven eten. Branders kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De beste branders zijn van messing. Deze leveren tot wel 25 procent meer rendement op dan branders van andere materialen.

Wokbrander of vispanbrander

En wil je grote pannen of een wok kunnen verhitten, dan kun je een aparte wokbrander nemen. Deze bevindt zich altijd aan de voorzijde, zodat ook grote pannen er goed op passen. Sommige echt luxe gasfornuizen hebben bovendien ook nog een speciale vispanbrander. Dit is een ovale brander, die geschikt is voor een vispan of een braadslee.

Pannendragers en bakplaat

Een goed fornuis heeft pannendragers van gietijzer. Gietijzer is namelijk van zware kwaliteit, hittebestendig en uiterst duurzaam. Je kunt je pannen er stabiel op laten staan en je kunt ze ook veilig van de ene naar de andere brander heen en weer schuiven. Erg praktisch is een bakplaat, ook wel fry top genoemd, in het midden van je fornuis. Dit is een roestvrijstalen plaat, waarop je bijvoorbeeld vlees en vis, maar ook groenten, zonder boter, dus heel gezond kunt bereiden. Ideaal voor het klaarmaken van bijvoorbeeld magere hamburgers of gamba’s.

Eén of twee ovens

Een standaard gasfornuis is uitgerust met één enkele oven. Wil je wat meer professionaliteit in je keuken? Dan kun je kiezen voor een gasfornuis met een extra grote oven of twee kleinere ovens. Een dubbele oven heeft als voordeel dat de opwarmtijd korter is. Je kunt dus sneller aan de slag en bovendien bespaart het energie. Daarnaast kun je twee gerechten bereiden, zonder dat deze de geur en smaak van elkaar overnemen.

Het design

Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor een heel eenvoudig wit gasfornuis met oven, waar je gewoon prima alle denkbare lekkere maaltijden in of op kunt bereiden. Maar je hebt tegenwoordig een gigantische keuze uit de meest fraaie en elegante modellen, die een sieraad zijn voor je keuken. Van een strakke metallic kleur tot felrood of warme klassieke kleuren, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in