Tips voor het optimaal inrichten van kleine keukens

0
2699
kleine keuken inrichten

Er zijn diverse mogelijkheden en methodes om een kleine keuken stijlvol en functioneel in te delen. Omdat er minder ruimte is in dit soort keukens, moet men echter wel heel goed nadenken over een optimale en praktische indeling van de beschikbare ruimte. Kleine details kunnen uiteindelijk een groot verschil maken. Hier volgen een aantal handige inrichtingstips voor kleine keukens.

  1. Grote onderkasten in een kleine keuken

Keukenzaken verkopen vaak onderkasten met een groot formaat. Met dit soort (maxi-line) kasten creëert men eenvoudig meer bergruimte. Hierdoor ontstaat er in de gehele keuken ongeveer 11 procent meer ruimte. Grote onderkasten komen dus zeker van pas als de ruimte beperkt is. Het prijsverschil met kleinere kasten is bovendien erg klein. Daarom wordt het gebruik van grote onderkasten zeker aangeraden.

  1. Maak gebruik van hoge hangkasten of bovenkasten

Ook hangkasten of bovenkasten kunnen slim worden gebruikt om wat meer ruimte te creëren. Over het algemeen is de plafondhoogte in een huis 2.50 meter. Van deze ruimte kan men maximaal profiteren. Speciale hoge hangkasten zorgen voor een verhoging van de beschikbare bergruimte. Extra lange hangkasten hebben meestal een maximale hoogte van één meter. Vanwege de aanzienlijke winst aan ruimte, is het altijd verstandig om dit soort hangkasten te gebruiken in een kleine keuken. Ook bij grotere hangkasten hoeft men zich geen zorgen te maken over een aanzienlijk hogere aankoopprijs.

  1. Bespaar ruimte bij het plaatsen van de spoelbak en de aanrechtkast

Tijdens het inrichten van de ruimte, kan er ook veel winst worden behaald bij de plaatsing van de spoelbak en de aanrechtkast. Een enkele spoelbak kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn. Benut de kleine ruimte optimaal door een aanrechtkast met een breedte van 45 cm aan te schaffen, in combinatie met een enkele (ronde of vierkante) spoelbak. Deze functionele indeling zorgt er voor dat er voldoende werkbladruimte overblijft. Een enkele spoelbak zorgt tevens voor een rustige en mooie uitstraling.

  1. Laat de schouwkap niet verwijderen

Veel mensen vervangen de schouwkap voor een vlakscherm afzuigsysteem. Dat doen ze om extra ruimte te creëren. Toch is dit niet altijd de meest logische oplossing. Dat komt omdat de kast, die zich boven de vlakschermkap bevindt, vaak wordt gebruikt voor de luchtafvoer. Het wordt daarom aangeraden om de schouwkap niet weg te halen. Een loshangende schouwkap geeft namelijk visueel gezien een ruimere uitstraling aan de keuken.

Voor een kleine keuken wordt een schouwkap met een breedte van 60 centimeter aangeraden. Deze schouwkap dient men vervolgens vrijstaand op te hangen. Het is verstandig om geen hangkasten tegen de schouwkap aan te monteren. Dat zorgt er namelijk voor dat het ruimtelijke effect wegvalt. De keuken lijkt dan niet groter maar juist kleiner. Ook het schoonmaken van de schouw wordt lastiger, wanneer die tussen twee kasten in is geplaatst.

  1. Plaats een vaatwasser met een klein formaat

Het is goed mogelijk om een mini vaatwasser te plaatsen in een kleine keuken. Er bestaan namelijk voldoende kleine vaatwasmachines. Een vaatwasser van 45 centimeter kan zelfs in heel erg kleine keuken worden geplaatst, bijvoorbeeld naast de aanwezige spoelbak. Het is ook mogelijk om een iets grotere vaatwasmachine in een ruimte met een breedte van 60 centimeter te plaatsen. Zo’n ruimte kan echt beter worden gereserveerd voor een handige ladekast. Een vaatwasser van 45 centimeter is echter een prima aanvulling in de keuken. Men dient er wel rekening mee te houden dat de 45 centimeter variant vaak iets duurder is dan de 60 centimeter uitvoering.

  1. Kleine ongebruikte ruimtes dient men te vermijden

Kleine ongebruikte ruimtes kunnen het beste worden vermeden in de keuken, vooral als ze kleiner zijn dan 20 centimeter. Daarom is het erg belangrijk om altijd gebruik te maken van grote keukenkasten. Op die manier wordt elk plekje optimaal benut. Er worden een hoop kleine kastjes aangeboden in keukenzaken. Sommige van deze kastjes zijn slecht 15 centimeter breed. Deze kastjes dient men zo veel mogelijk te vermijden in een kleine keuken. Ze zijn erg onpraktisch en zorgen voor een onrustig gevoel. De kastjes in de keuken moeten minimaal een formaat van 45 centimeter hebben. Mocht er op het eind toch nog een plekje over blijven, dan kan er altijd nog een klein kastje bijgeplaatst worden in die ongebruikte ruimte.

  1. Plaats een lang werkblad op de juiste plek

Moderne keukens beschikken vaak over meerdere werkbladruimtes. Die bevinden zich veelal rechts en links van de spoelboek en het fornuis. In de keuken is er één plek waar het meeste gewerkt wordt. Meestal is dat de werkbladruimte die zich tussen de spoelbak en het fornuis bevindt. Op die plek dient men het langste werkblad te plaatsen. Ook de werkbladdiepte is van belang. In nieuwe keukens worden normaal gesproken werkbladen met een diepte van 60 centimeter geplaatst. Voor een iets hogere prijs kan echter ook een werkblad met een diepte van 65 centimeter worden aangeschaft. Daarmee schept men wederom een beetje meer ruimte.

De meerwaarde van een goed ingerichte kleine keuken

Het blijft moeilijk om kleine keukens goed in te delen. Een inrichting moet ook zeker niet te duur worden. Toch loont het om er tijd en geld in te steken. Een goed ingedeelde ruimte is namelijk heel waardevol. De beschikbare ruimte wordt dan optimaal gebruikt. Dit zal ook in het oog springen bij een eventuele toekomstige koper van het huis.

Vraag om deskundig advies

Voor deskundig advies over prijzen en de optimale inrichting van een kleine keuken, kan men altijd contact opnemen met een gespecialiseerde keukenzaak. De verkopers en adviseurs van dit soort zaken, kunnen gedetailleerde informatie verschaffen over de te gebruiken materialen, afmetingen, prijzen en indelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in