De wokbrander is een veelzijdige tool in de keuken

0
12188
wokbrander

In de Oosterse keuken is wokken een bereidingstechniek die al van oudsher gebruikt wordt. Met de wok maakt men voedzame en snelle gerechten klaar. Deze manier van koken is de laatste jaren volledig geïntegreerd in de Nederlandse huishoudens. De gezonde en snel klaar te maken gerechten passen perfect in het drukke dagelijkse leven. Dat is één van de redenen waarom het wokken zo populair geworden is. Bijna iedereen heeft wel een wok in de keukenkast liggen. Maar het is nog een hele kunst om goed te kunnen wokken. Vaak staan de andere pannen op het fornuis in de weg of is de grootste beschikbare pit niet krachtig genoeg om de wokpan goed te kunnen verhitten. Toch is er een manier om de authentieke Oosterse gerechten naar uw eigen keukentafel te brengen. Dit kan nu heel eenvoudig met een wokbrander.

Wokbrander is een must have in uw keuken

Bij het uitkiezen van een nieuwe keuken heeft u een ruime keuze uit keukenapparatuur. Stoomovens, combi-ovens en geïntegreerde koffiemachines zijn maar een greep uit alle mogelijkheden. We willen steeds meer variatie in onze gerechten maar belangrijker nog de bereidingstijd moet zo kort mogelijk zijn. De keukens anno nu zijn hier volledig op ingespeeld. Keukenapparatuur met slimme functies helpen om dit eenvoudig en snel voor elkaar te krijgen. Menig huishouden heeft het vaak al druk genoeg om werk en gezin goed te kunnen combineren. Bij het kiezen van een nieuw fornuis is een wokbrander daarom ook een must voor in de keuken. Zo heeft u altijd een snelle en gezonde maaltijd op tafel.

Een geschikte plek voor de wokbrander

U heeft uw oog laten vallen op een nieuwe kookplaat of gasfornuis. Maar waar komt de wokbrander? Allereerst is het aan te raden om te bepalen hoeveel kookruimte u nodig heeft. Als u weinig kookt en niet veel gaspitten nodig heeft volstaat een 4-pits gasfornuis misschien wel. Houdt u van uitgebreid kokkerellen dan is een 5-pits gasfornuis een betere optie. Zo heeft u ruimte genoeg om bijvoorbeeld ondertussen de rijst te laten koken of om een sausje klaar te maken.

Bent u linkshandig? Dan is het gemakkelijker om de wokbrander links te laten plaatsen. En voor de rechtshandigen vanzelfsprekend rechts. Het plaatsen van de wokbrander in het midden kan natuurlijk ook zolang er genoeg plaats over blijft voor de andere pannen. Het kan een verschil maken of u de wokbrander naar achteren of naar voren op de kookplaat laat plaatsen. Als deze te ver naar achteren staat kan de wok de wand raken. Afhankelijk van de grootte van uw kookplaat en wat uw persoonlijke voorkeuren zijn bepaalt u de juiste plek.

Inductie en wokken

Ook met een inductiekookplaat kunt u de heerlijkste wokgerechten klaarmaken. Er zijn inductiekookplaten met een speciale wokzone. Deze wokzone is voorgevormd en heeft een lichte bolling waardoor de wok goed op de plaat blijft liggen en optimaal verwarmt wordt. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van beiden. U heeft dan een inductiekookplaat met een extra sterke gaswokbrander. Zo is er altijd een passende oplossing voor u op maat.

Het draait allemaal om kracht

Om een goed wokgerecht klaar te kunnen maken is een hete wokpan essentieel. Als u op gas kookt wilt u het liefste dat het vuur de wok geheel verwarmt. Hoe hoger het vermogen hoe sneller de bereidingstijd van het gerecht is. Laat u goed informeren over de kracht van de desbetreffende wokbrander die u op het oog heeft. Er zijn wokbranders met verschillende warmteniveaus. Deze hebben een binnen- en een buitenring. Hiermee kunt u kiezen voor hoog vuur of een kleine vlam. Naast wokken kunt u ook een gerecht laten sudderen. Wel zo handig als u meerdere gerechten tegelijkertijd wilt klaarmaken.

Plat of rond

Afhankelijk van de wokbrander kan het zijn dat uw oude vertrouwde wok niet meer geschikt is om te gebruiken. Er zijn speciale dragers op de markt die het mogelijk maken om zowel met een platte bodem wok als een ronde bodem wok te kokkerellen. Op deze manier hoeft u geen nieuwe wok aan te schaffen.

Afzuigkap

Misschien niet het eerste waar u aan denkt bij het uitkiezen van een nieuwe kookplaat of fornuis maar wel belangrijk. Bij een grotere kookplaat hoort ook een bredere afzuigkap. Zo weet u zeker dat alle dampen en kookgeuren effectief verdwijnen uit uw keuken.

Geschikt voor elke keuken

Een wokbrander past bij elk type keuken, het is tijdloos en nauwelijks opvallend. Met het uiterlijk van uw kookplaat of gasfornuis kunt u wel een sfeer creëren die de stijl van uw keuken ondersteunt. Zo kunnen de gasbranders los op het werkblad geplaatst worden wat een ruimtelijk en modern effect geeft. Het voordeel hiervan is dat het ook nog eens eenvoudig schoon te maken is. In een landelijke keuken is een groot vrijstaand gasfornuis vaak de eyecatcher in deze ruimte. Met een schouw boven het fornuis is deze stijl helemaal af.

Niet alleen voor het wokken, het roerbakken van maaltijden, maar ook voor het sudderen van vlees is een wokbrander uitermate geschikt. Het is een handige tool in de keuken wat koken een stuk gemakkelijker maakt en daarnaast ook nog eens tijd bespaart. De smaakvolste gerechten tovert u in een mum van tijd op tafel. Of u nu een Aziatisch recept wilt uitproberen of een eenvoudig aardappelgerecht klaar wilt maken. Even roerbakken of wokken en iedereen kan zo aan tafel schuiven om de dag door te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in