Ontwerp zelf je eigen droomkeuken met een keukenplanner

0
1551
keukenplanner

Wanneer je naar een winkel gaat om een nieuwe keuken te kopen, gaat de keukenadviseur met je in gesprek om al je persoonlijke wensen en ideeën op een rijtje te zetten, zodat hij of zij je kan adviseren wat voor jou de beste oplossing is. Een van de instrumenten die de keukenadviseur daarbij gebruikt, is een keukenplanner. Dit is een computerprogramma, waarmee een ontwerp op maat kan worden gemaakt van jouw ideale keuken. In zo’n planner kun je naar hartenlust schuiven met meubels en variëren met kleuren en designs, net zolang totdat je de perfecte keuken voor je ziet. Dat ontwerp wordt dan vervolgens uitgewerkt.

Gemakkelijk online aan de slag met de keukenplanner

Lijkt het je leuk om zelf met een keukenplanner aan de slag te gaan? Dat kan. Er zijn tegenwoordig ook volop keukenplanners op internet te vinden. Veel keukenwinkels, zoals de Keukenloods, Mandemakers, Brugman Keukens, De Keukenconcurrent en De Keukenkampioen hebben een online keukenplanner. Maar je kunt bijvoorbeeld ook op de website van IKEA of bouwmarkten zoals Formido en Hornbach zelf aan de slag om je eigen keuken te ontwerpen.

Snel en gemakkelijk een perfect ontwerp

Al die verschillende keukenplanners hebben natuurlijk allemaal hun eigen specifieke werkwijze, maar er zijn wel een aantal overeenkomsten. Het programma bevat alle standaardafmetingen, modellen en opties van alle kasten, werkbladen, kookeilanden, apparatuur, et cetera. Daardoor is het heel gemakkelijk om snel een foutloos ontwerp te maken. Ook zie je het direct wanneer iets niet past. Je kunt dan met een paar muisklikken aanpassingen doen. De online keukenplanners die winkels op hun website hebben staan is meestal vrijwel dezelfde als waar zij zelf mee werken. Dat betekent dat je in principe zelf je complete keuken kunt ontwerpen en er dan ook zeker van kunt zijn dat het op die manier uitgevoerd zal kunnen worden.

Voordelen online keukenplanner

We zetten even de voordelen van een online keukenplanner op een rijtje.

  • Zelf de ruimte en de opstelling van je nieuwe keuken indelen
  • Direct zicht op alle mogelijkheden, qua indeling, modellen, kleuren en designs
  • Ontwerp bekijken in 2D en 3D met nauwkeurige afmetingen
  • Meerdere ontwerpen maken
  • Je kunt altijd tijdens het proces advies krijgen van de keukenadviseur
  • Bepaalt zelf wanneer je een afspraak maakt met de keukenleverancier om je ontwerp vrijblijvend te bespreken en eventueel aan te schaffen

Eerst de stijl bepalen

Het eerste wat je doet in de keukenplanner is het uitzoeken van de stijl, die je zoekt. Dit is belangrijk omdat bij iedere stijl andere mogelijkheden horen. Ga je voor landelijk, klassiek of juist strak en modern? Alles kan. Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een bepaalde stijl, blijven alle andere stijlen gewoon beschikbaar, je kunt dus altijd weer teruggaan in het programma en alsnog een andere stijl kiezen.

De juiste afmetingen

Wanneer je een stijl voor je nieuwe keuken gekozen hebt, voer je de afmetingen van je keukenruimte in. Dit is uiteraard ontzettend belangrijk om te kunnen bepalen wat er allemaal wel en niet past. Maar minstens zo belangrijk is het om exact in te voeren waar de deuren, ramen en aansluitingen in je keuken zich bevinden. De aansluitingen voor gas en water en de waterafvoer bepalen natuurlijk waar de gootsteen, vaatwasser en je gaskookplaat, maar ook bijvoorbeeld een stoomoven kunnen worden geplaatst.

Ramen en deuren

Stopcontacten zijn minder cruciaal, want die kunnen redelijk eenvoudig worden verplaatst. De locaties van ramen en deuren zijn natuurlijk van belang, omdat je op die plaats geen kast of apparatuur kan plaatsen. Maar daarnaast bepalen ramen ook de lichtinval in je keuken. En heb je openslaande deuren, dan moeten die niet in de weg zitten bij het koken.

De opstelling. Praktisch?

Vervolgens komt het belangrijkste en ook het leukste deel van de keukenplanner. Je gaat de keuken indelen en inrichten. Je kiest allereerst de opstelling. Vraag je bij deze stap altijd af wat voor keuken je wilt. Wil je een praktische keuken waarin je zo efficiënt en comfortabel mogelijk kunt werken? Dan is een hoekopstelling vaak een perfecte opstelling. Je hebt dan alles wat je nodig hebt op een klein oppervlak dichtbij elkaar.

Of toch vooral gezellig?

Wil je gezellige woonkeuken, waar je natuurlijk ook comfortabel wilt kunnen koken, maar waar het accent meer ligt op het samenzijn met het gezin? Dan is een kookeiland in het midden van de keuken of een bar een leuk idee. Uiteraard moet de ruimte wel groot genoeg zijn, maar dat merk je vanzelf als je het invult in de planner. Past iets niet of worden de werkruimtes en de looppaden te krap? Dan probeer je gewoon weer iets anders.

Vul je keuken met kasten en apparatuur

In deze stap vul je je keuken dus virtueel met alle mogelijke kasten en apparatuur. Bedenk dat je alle apparatuur in principe in kan bouwen om ruimte op de keukenvloer te besparen. Of het nu gaat om een oven of magnetron, de koelkast of de vaatwasser, alles kan worden ingebouwd. Uiteraard gaat dit wel ten koste van je kastruimte, dus denk goed na waar je prioriteiten liggen.

Experimenteren met de afwerking

Je keukenontwerp is nu bijna compleet. Maar ook de afwerking is nog een belangrijke stap. De uitstraling van je keuken wordt voor een belangrijk deel bepaald door ‘details’ als het aanrechtblad, de tegeltjes op de muur en het materiaal van de vloer. Zeker wanneer je nog twijfelt over zaken als de kleur van de verf op de muren of wat voor materiaal het aanrechtblad moet zijn, is het natuurlijk ideaal om in de keukenplanner naar hartenlust te kunnen experimenteren.

Je droomkeuken in 3D

En het mooie is dat je bij de meeste keukenplanners niet een saai, statisch plattegrondje te zien krijgt, maar een realistische 3D weergave, zodat je echt kunt zien wat het effect van bepaalde keuzes in je keuken zal zijn. Je kunt als het ware al door je nieuwe keuken heen wandelen. Zo zie je in één oogopslag of iets wel of niet mooi of praktisch is. En valt het tegen, dan pas je het zo nog even aan. Net zolang tot je echt zelf je droomkeuken hebt ontworpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in