Met kalkverf geef je de keuken een mooie authentieke uitstraling

0
13946

Het gebruik van kalkverf wint de laatste jaren snel aan populariteit. Kalkverf past dan ook helemaal in de trend van landelijke, rustieke interieurs. Je ziet deze verf ook steeds vaker gebruikt worden in landelijke keukens. Dat heeft een aantal redenen. Zo is kalkverf bij uitstek geschikt voor vochtige ruimtes en geeft het een bijzonder mooie doorleefde uitstraling aan je muren. Je kunt het gemakkelijk aanbrengen en het kan op heel veel verschillende ondergronden worden toegepast, onder andere op behang, latex, stuc- en pleisterwerk en zelfs op hout. Je kunt er dus niet alleen je muren, maar ook je kastjes mee overschilderen.

Met kalkverf terug in de tijd

Het gebruik van kalkverf gaat eeuwen terug. In vroeger jaren verfde men de stallen met een mengsel van kalk en water, soms versterkt met cement of met zand. Toen de synthetische muurverven hun intrede deden raakte het gebruik van kalkverf uit de mode. Maar sinds een aantal jaren is er een trend, dat steeds meer mensen terug willen naar het gebruik van natuurlijke materialen. Je ziet dat onder andere terug aan de populariteit van landelijke, rustieke keukens.

Natuurlijk product voor binnen en buiten

De kalkverven zoals die vandaag de dag gemaakt worden, lijken qua samenstelling natuurlijk niet meer op die van vroeger. Ze worden nu in de fabriek vervaardigd, door middel van een speciaal productieproces, waardoor ze tegenwoordig geschikt zijn voor zowel binnenwanden als buitenmuren. Kalkverf is een honderd procent natuurlijk product. De basis is nog altijd water en kalk. Dat maakt deze verfsoort buitengewoon milieuvriendelijk. Zo kan deze verf volledig gerecycled worden.

Kalkverf laat je muur ademen

Het grote verschil met andere verfsoorten zit hem in het bindmiddel. Bij de meeste muurverven is dat acryl of latex, dus synthetische stoffen. Bij kalkverf is het gebluste kalk, een natuurlijke stof. Synthetische muurverven leggen als het ware een soort film op de muur, zoals schilders dat noemen. Gebruik je kalkverf, dan gebeurt dat niet, dat laat namelijk de muur vrij ademen. Het effect dat je op die manier bereikt is dan ook totaal verschillend dan bij andere verfsoorten.

Kalkverf geeft sfeer aan iedere keuken

In de eerste plaats is kalkverf heel mat. Daarmee creëer je een bijzondere sfeer, die geweldig mooi combineert met de natuurlijke materialen in een rustieke keuken of een boerenkeuken. Bovendien krijg je met kalkverf een uniek streperig of wolkerig effect, waardoor je je keuken een heel levendige uitstraling geeft. Dit effect doet denken aan de uitstraling van natuursteen, zoals bijvoorbeeld marmer of van de tegenwoordig erg populaire betonlook. Op die manier kun je in je keuken een warme Marokkaanse sfeer creëren. Of juist een stukje Italiaanse elegantie, wat schitterend samengaat met een moderne designkeuken.

Bijzondere effecten door meerdere lagen

En daarnaast kun je door meerdere lagen op je muren aan te brengen prachtige nuances en kleurschakeringen creëren. Je brengt de verf aan met een speciale blokkwast. Je kunt het beste de kalkverf in onregelmatige stroken aanbrengen. Op die manier voorkom je blokvorming. En afhankelijk van de ondergrond zal je misschien eerst een grondverf aan moeten brengen, bijvoorbeeld bij gipsplaten of pleisterwerk dat geen kalk bevat. Door de verf bij de ene laag met wat water te verdunnen en bij de andere laag niet, kun je hele fraaie effecten bereiken. Het geeft je muren een verweerde, doorleefde uitstraling, die in de loop der tijd vaak alleen nog maar mooier wordt. Je moet er wel rekening mee houden, dat de kleur erg kan verschillen afhankelijk van de lichtinval in je keuken.

Ideaal voor gebruik in de keuken

Behalve dat kalkverf er prachtig uitziet en je landelijke keuken helemaal afmaakt, heeft het nog een groot voordeel waardoor het bijzonder geschikt is voor gebruik in de keuken. Het zorgt er zoals gezegd voor dat de muren kunnen blijven ademen. Het gevolg daarvan is dat het vocht in de muren veel gemakkelijker kan verdampen en niet in de muren vast blijft zitten, zoals bij synthetische verfsoorten gebeurt. Daarnaast is het ook nog mos- en schimmelwerend en werkt het zelfs brandvertragend. Allemaal grote pluspunten voor een verf die je in een keuken wilt gebruiken.

Hoge dekkingskracht

Ook niet onbelangrijk: de dekkingskracht van kalkverf is zeer hoog, zodat je muren er snel strak uitzien. Het is heel eenvoudig aan te brengen, ook wanneer je niet erg veel ervaring hebt met schilderen. En omdat het de muur dus laat ademen, kun je er altijd direct mee aan de slag. Dus ook wanneer je een nieuwbouwhuis betrekt, waar je doorgaans een winter moet wachten voordat je de muren kunt gaan schilderen.

Lastig over te schilderen

Zijn er dan alleen maar voordelen aan het gebruik van kalkverf? Nee, dat is niet helemaal het geval. Er zijn een paar zaken waar je wel goed op moet letten. Zo kun je kalkverf niet zomaar met iedere andere verfsoort overschilderen. Wanneer je voor deze verfsoort kiest, zit je er in feite ook aan vast. Ook is het lastig om fouten bij het schilderen te herstellen. Is de muur eenmaal gedroogd en kom je nog lelijke plekjes tegen, dan moet je in principe de hele muur overschilderen. Door het onvoorspelbare ‘wolkerige’ effect zal je anders altijd het overgeschilderde deel blijven zien. Dus hoewel je het in principe prima zelf kunt, is het wellicht toch verstandig om de klus aan een professionele schilder over te laten.

Gevoelig voor vuil en vet

Een ander nadeel is dat kalkverf veel gevoeliger is voor vuil en vet dan de meeste andere verfsoorten. Ook dit is een gevolg van het feit dat de muren blijven ademen. Omdat de poriën in de muur niet afgedekt worden, zal de muur veel sneller vuil opnemen. Dat is natuurlijk niet prettig in een keuken, waar hygiëne extra belangrijk is. Je kunt dit oplossen door de muren na het schilderen nog te voorzien van een speciale toplaag. Er zijn diverse vernissen en coatings op de markt die vuil afstoten. Maar tegelijkertijd zullen de muren daardoor ook wat minder goed kunnen ademen en bovendien gaat het fraaie matte effect van je muren dan ook een beetje verloren.

Ruim aanbod aan kleuren

Kalk is een wit materiaal, waardoor het niet mogelijk is om kalkverf in álle denkbare kleuren te maken. Vooral hele donkere kleuren zijn een lastig verhaal. Alleen kleuren die gebaseerd zijn op natuurlijke pigmenten, die gecombineerd kunnen worden met gebluste kalk behoren tot de mogelijkheden. Desondanks is er een zeer ruime keuze aan uiteenlopende kleuren. Zelfs als je een donkerder tint zoekt, is er nog een heel behoorlijk aanbod. In totaal kun je kiezen uit meer dan honderd verschillende kleuren en tinten, ongeacht voor welk merk je kiest. En er komen ieder jaar nog steeds nieuwe tinten bij.

Kalkverf of krijtverf

Een hardnekkig misverstand is dat kalkverf hetzelfde zou zijn als krijtverf. De overeenkomst tussen de twee is dat ze allebei een natuurlijke verfsoort zijn. Maar er is wel een aantal verschillen. Krijtverf droogt bijvoorbeeld altijd egaal op en geeft dus niet de bijzondere kleurnuances, die kalkverf aan je muren meegeeft. Evengoed geeft ook krijtverf wel een veel matter effect dan latex of acrylverf. Een voordeel van krijtverf ten opzichte van kalkverf is dan weer dat je het naderhand veel gemakkelijker over kunt schilderen, ook met andere soorten verf.

TIP: bekijk de video en zie hoe je stap voor stap krijtverf op de muur aanbrengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in