Uw nieuwe keuken financieren? Lees de voor en nadelen

0
5649
keuken financieren

De aanschaf van een nieuwe keuken behelst in de regel een aanzienlijk bedrag. Met een gemiddelde prijs van € 11.000,00 moet je toch al behoorlijk wat gespaard hebben, of de keuze maken het (of een gedeelte ervan) aankoopbedrag te financieren. Om een goed beeld te krijgen van welk keukenbudget u nodig heeft raden wij u in ieder geval aan op onze website uw wensen in kaarten te brengen. Allereerst kunt u daarvoor gebruik maken van onze keukenchecklist. Hiermee brengt u alle wensen en eisen in beeld. Met de keukenberekening kunt u een goede schatting krijgen van het bedrag dat u nodig heeft voor de keuken van uw dromen. Houdt er wel rekening mee dat als u een keuken gaat vervangen er extra kosten zijn. (zie wat kost een keuken). Mochten uw wensen en eisen resulteren in een bedrag wat hoger is dan de spaargelden is het overwegen van een keukenfinanciering nodig. Uiteraard kunt u ook beslissen door te sparen. Een oplossing kan soms ook gevonden worden in het zoeken naar een passende showroomkeuken of te wachten op de ultieme keukenaanbieding. Alhoewel laatste mogelijkheid vaak geen echt voordeel biedt!

Voor dat u uw budget in kaart brengt is het raadzaam eerst goed te kijken wat u mooi vindt. Op onze website kunt u zich goed oriënteren op keukenstijlen, trends, inbouwapparaten en alles wat bepalend is voor de uitstraling van uw nieuwe keuken. Het aanvragen van documentatie maar ook het afstruinen van pinterest en welke.nl kunnen daarin bijdragen. Soms kan een goed advies van een keukenadviseur u al een richting geven van uw keukenbudget. De werkwijze van www.keukenmeyt.nl spreekt ons aan.

Tip: Stel uw budget altijd wat hoger dan u hebt berekend, hiermee komt u niet voor onaangename verassingen te staan als blijkt dat er wat tegenvalt!

Tip2: Als u binnen een termijn van 10 jaar na aanschaf van uw keuken van plan bent om te verhuizen, is een keuze voor een meer tijdloze keuken een aanrader.

Welke financiering kunt u voor uw keuken gebruiken?

De tijden om te lenen zijn nog nooit zo gunstig geweest. Zoals uzelf in de media heeft kunnen ervaren zijn de hypotheekrentes aanzienlijk gedaald en de verwachting is dat we de bodem nog niet helemaal bereikt hebben. Het is “wachten” op meer concurrentie in de oligopolie die de bankenwereld kenmerkt. Een verdere daling zou dan weleens kunnen inzetten, alhoewel deze geen procenten meer zal bedragen. De inflatie is nog steeds (te) laag, waardoor rentestijgingen funest zijn voor een verder herstel van de markt.

Uw keuken financieren met een persoonlijke lening

Daar waar u 10 jaar geleden nog een rente van meer dan 10% moest betalen voor een persoonlijke lening, liggen de rentepercentages nu op een kleine 5%. De leningsvorm is geschikt als het meefinancieren van uw keuken niet mogelijk is. Als u van tevoren uw budget goed heeft bepaald en precies weet hoeveel geld u moet lenen om tot aanschaf van de keuken over te gaan, is dit een goede oplossing. Met de geldverstrekker spreekt u een bedrag af wat u nodig heeft. Via verschillende bedrijven kunt u eenvoudig via internet al zien of u in aanmerking komt voor het gewenste bedrag. Bepalend voor het bedrag wat u maandelijks aan rente en aflossing moet betalen is de hoogte van het te lenen bedrag, de looptijd van de lening en het rentepercentage. De looptijd is de termijn die u afspreekt waarbinnen u de lening terugbetaald.

Met een rentepercentage van 5% komt u op een maandelijkse termijn van plm 290,00 over een periode van 5 jaar. In de regel zijn de looptijden van een persoonlijke lening tot maximaal 10 jaar. Hiermee kunt u het maandbedrag aanzienlijk verlagen, maar betaalt u aan het eind van de rit wel meer aan rente.

Keuken financiering met een doorlopend krediet

Deze financieringsvorm geeft u in de regel wat meer vrijheid. U krijgt de mogelijkheid om tot een afgesproken bedrag geld op te nemen. Indien u van tevoren niet weet hoeveel u precies gaat uitgeven, of u naast de keuken misschien ook nog ruimte wil overhouden om de badkamer te vervangen, is dit een prima optie. U bent wel verplicht elke maand een bedrag af te lossen. Met dit af telossen bedrag betaalt u de rentelasten en loopt u in op uw schuld. Een doorlopend krediet biedt wel de mogelijkheid om afgeloste bedragen weer op te nemen, Het gevaar is natuurlijk dat u “nooit” van uw schuld afkomt. Mocht u tussentijds meer willen aflossen dan is dat met doorlopend krediet geen probleem.

De rentepercentages van een doorlopend krediet bewegen zich momenteel op hetzelfde niveau als die van de persoonlijke lening.

Een speciale vorm is het zgn WOZ krediet. Het principe is gelijk als voorgaand met dien verstande dat u in het bezit moet zijn van een woning. Daarnaast moet de WOZ (waardering onroerende zaken) hoger zijn dan uw hypotheekschuld. De WOZ waarde wordt elk jaar door de gemeente bepaald. Het voordeel moet liggen in de hoogte van de te betalen rente. Deze rente is niet aftrekbaar van uw belasting. Toch is het mogelijk om het krediet te gebruiken voor iets anders dan een woning gerelateerde aanschaf, bijvoorbeeld als u toe bent aan nieuwe auto. Vooral bij hogere bedragen zijn de rentes voordeliger dan bij de eerder genoemde financieringsvormen.

De voornaamste reden van een lagere rente ligt in het feit dat de overwaarde van uw woning als een soort onderpand gebruikt wordt. Het is niet nodig om naar een notaris te gaan en de kosten hiervan steekt u in uw zak. Een taxatierapport is ook overbodig aangezien de WOZ waarde als richtlijn wordt gebruikt voor de waardebepaling van uw woning. Het WOZ doorlopend krediet kent een variabele rente, welke bij dalende rentes in uw voordeel werkt, maar met stijgende rentes natuurlijk in uw nadeel. Met een WOZ persoonlijke lening ligt de rente vast, handig als u niet van verassingen houdt.

Uw keuken financieren met uw hypotheek

Als u in het bezit bent van een woning en dus ook de gelukkige eigenaar van een hypotheek biedt dit de mogelijkheid om een tweede af te sluiten waar u de aanschaf van uw keuken en alle benodigde werkzaamheden mee kunt financieren. Een verbouwingshypotheek biedt veelal een uitstekende oplossing. Als uw inkomen hoog genoeg is, het huis overwaarde heeft en de verbouwing meerwaarde geeft aan de woning( dit is natuurlijk zeer subjectief en kan middels een taxatie worden vastgesteld) dan kunt u met verbouwingshypotheek uw slag slaan. Het grote voordeel is dat de rente aftrekbaar. Het fiscale voordeel draagt bij aanzienlijk lagere lasten dan de eerder vermelde financieringsvormen. Daarnaast zijn de rentes ook nog eens bijzonder laag.

Naast u bestaande kunt u ook een tweede of derde hypotheek afsluiten. In de regel wordt dit vaak gedaan bij de partij waar u ook de eerste hypotheek hebt afgesloten. Dit is echter niet noodzakelijk, u heeft de vrijheid om te shoppen en een aanbieder te zoeken die de beste voorwaarden biedt. De tweede hypotheek heeft dezelfde kenmerken als de eerste en u kunt de kosten aftrekken mits die maar gebruikt worden voor de nieuwe keuken of de verbouwingskosten. Een verschil waar u als afnemer niks van merkt (behoudens de rente) is dat de hypotheekverstrekker van de eerste hypotheek de eerste rechten heeft in geval u onverhoopt uw gedwongen wordt uw huis te verkopen. Dit risico zal zich vaak vertalen in een iets hogere rente voor uw tweede hypotheek, alhoewel in een gezonde financiële situatie dit niet wordt aangerekend.

Houdt er wel rekening mee dat u door de nieuwe regelgeving welke vanaf 2013 u moeten aflossen. Gezien de lage rentelasten zal dat geen probleem moeten zijn. Misschien is dit wel het moment om de aanschaf van een nieuwe keuken te overwegen.

Uw huidige hypotheek verhogen voor de keuken financiering

In voorkomende gevallen kunt u ook uw huidige hypotheek verhogen. Het voordeel is dat u de weg naar uw verstrekker kent en dit betekent vaak minder rompslomp. Het nadeel kan zijn dat uw huidige verstrekker niet de best condities heeft. Het oversluiten brengt wel weer notaris en taxatiekosten met zich mee. Bij een relatief kleine verhoging zullen deze bedragen zwaarder meewegen.

Uw keuken financieren middels een lease constructie

Net als auto’s zijn keuken ook te leasen. Aangezien dit in geval van een keuken juridisch (aangezien deze “vernageld” is in uw woning) wat afwijkingen met zich meebrengt, zijn de constructies er op afgestemd. In een lease constructie bent u pas eigenaar van de keuken aan het eind van de looptijd. Gezien de hogere risico’s voor de geldverstrekker zullen de rentes evenredig hoog zijn. Er zijn nog wel keukenbedrijven die deze oplossing bieden maar we raden u vooral aan eerst zelf na financieringsopties te kijken.

Is het verstandig om uw huis te verblijden met een te financieren nieuwe keuken?

Dat is een gewetensvraag waar u zelf het beste antwoord op weet. In de wetenschap dat u nog vele jaren in uw woning zult blijven lijkt me dit een verstandige keuze. Allereerst omdat de rentepercentages laag zijn en u in verhouding goedkoper uit bent. Mocht u het voornemen hebben om uw huis op termijn te gaan verkopen dan kan het ook een goed moment zijn om een investering te doen in uw woning. Een mooie tijdloze aanschaf zal waarde verhogend zijn voor uw woning. Natuurlijk zullen er potentiele kopers een andere smaak hebben , maar veel meer kopers zullen bij het zien van een oude keuken, vooral veel werk zien. De keuken moet dan nadien worden vervangen en dit zal ten koste gaan van uw onderhandelingspositie. In de keuze voor een nieuwe keuken zou ik zeker laten meewegen uw persoonlijke smaak niet de boventoon te laten voeren. In de regel zult u met een lichte moderne uitvoering een grote groep tot de verbeelding spreken. Stem uw financiering van de nieuwe keuken af op de termijn dat u nog in het huis wil blijven, zodat u na de verkoop van uw woning niet nog wordt geconfronteerd met de lasten ervan.

Uiteraard kunt u ook kiezen voor woongenot en de keuzes maken waar u helemaal gelukkig van wordt. U brengt dagelijks vele uren in de keukenruimte door. Waarom niet nu al genieten van iets waar u nog vele jaren plezier van kunt hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in