Welke kosten brengt het plaatsen van een nieuwe keuken met zich mee?

0
42243
kosten keuken

Niet zelden wordt een consument verrast door de extra kosten die een nieuwe keuken met zich mee brengt. Denkt u een “goedkope” Ikea gekocht te hebben, blijkt de montage (en in elkaar zetten van de keukenkasten) net zo duur te zijn als de keuken, en dan bent u er nog niet….

Bezint eer ge begint, of in ieder geval zorg dat u een goede inschatting heeft van alle kosten die het project keuken met zich meebrengt. Wees kritisch en bekijk de ruimte waarin uw nieuwe keuken geplaatst moet worden niet met een gekleurde bril.

Kosten nieuwe keuken

De aanschaf van een nieuwe keuken zal in de regel om een aantal redenen plaatsvinden:

  1. Uw oude keuken valt van ellende in elkaar, u heeft” geen” andere keuze! Het is een kostenpost.
  2. U bent zelf toe aan een nieuwe keuken.
  3. U gaat verbouwen en de vervanging van de keuken wordt daar in meegenomen.

In geval van optie 1) zou u kunnen overwegen de deuren en/of enkele apparaten te vervangen/verven/spuiten. Daarnaast is het een optie om een min of meer gelijke keuken terug te plaatsen. U bespaart hiermee een groot gedeelte aan extra kosten.

In geval van optie 2) en 3) zult u naast de aanschaf van de keuken rekening moet houden met alle extra kosten die dit project met zich meebrengt. Een keuken schaft u aan voor een lange periode en daarmee rechtvaardigt het dat u verder kijkt dan alleen de keuken. U kunt ervoor kiezen (soms tegen beter weten in) de nieuwe keuken te laten passen bij de bestaande elementen in de ruimte. Een gemiddelde keukenverkoper zal niet naar het totaalplaatje kijken. Niet alleen omdat ze er niet voor opgeleid of getraind zijn maar ook omdat u er zelf niet over nagedacht heeft.  Als u een nieuw bankstel, nieuwe gordijnen of een tafel koopt houdt u vaak wel rekening met de bestaande situatie. Een nieuwe keuken zou  als vast object veel meer aandacht moeten krijgen.

Stel u staat open voor een totale metamorfose van uw keuken. U krijgt een nieuw keukenontwerp, u kiest voor de nieuwste apparaten en neemt en passant ook de hele keukenruimte mee. In dit geval kunt u met de volgende kosten geconfronteerd worden. De ondergenoemde kosten zijn schattingen die per geval verschillen.

1) Het demonteren en afvoeren van  de bestaande keuken.

Kosten: € 500,00 – € 750,00

Tip: Plaats uw keuken bijtijds op marktplaats en u zult zien dat deze vaak nog geld oplevert, en u deze kosten niet hoeft te maken!

2) Het verplaatsen van leidingen. Elektra en loodgieterswerk tbv de nieuwe keuken.

Kosten: € 500,00 – € 1000,00

Dit zal in hoge mate afhangen van de nieuwe inbouwapparaten en de verschillen t.o.v. de bestaande situatie.

3) Het aanbrengen / aanpassen van voorzieningen tbv de afzuigkap.

Kosten: € 350,00 – € 900,00

Op het gebied van afzuiging is veel veranderd. Dit betekent ook dat er esthetische keukenontwerpen voor worden geschoteld die daar op fraaie wijze gebruik van maken. Het timmeren van een koof of het aanbrengen van een dak doorvoer zijn dan vaak onderdeel van deze kosten.

4) Uitbreiding van de meterkast

Kosten: € 250,00 – € 500,00

Vooral de overstap op inductie kookplaten levert vaak capaciteitsproblemen op in de meterkast. Een extra oven kan ook leiden tot uitbreiding van het aantal groepen. Soms (oude woningen) blijkt dat u toe bent aan een totale vernieuwing van uw meterkast, de kosten zullen dan uiteraard hoger zijn.

5) Het egaliseren van wanden en plaffonds, stucen.

Kosten: €20,00 – € 30,00 per m2

Hierin is niet meegenomen het verwijderen van tegelwerk. Afhankelijk van het aantal m2 en de “moeilijkheidsgraad” van het stucwerk zal de prijs variëren.

6) Het verven van wanden en plafonds

Kosten: € 10,00 – € 15,00 per m2

Afhankelijk van de gebruikte verf kan de prijs hoger zijn. Zo zal kalk of krijtverf weer iets duurder zijn.

7) Het vervangen of aanbrengen van vensterbanken.

Kosten: € 50,00 – € 250,00

Een vensterbank in een niet passend materiaal kan een redelijke dissonant zijn. Vervangen dus. Vaak is het zelfde materiaal als het aanrechtblad een aangewezen optie.

8) Het vervangen van een radiator.

Kosten: € 250,00 – € 750,00

Er zijn mooie oplossingen om uw keuken te verwarmen. Vloerverwarming is de duurste oplossing aangezien dan ook de vloer vervangen moet worden. Een designradiator is een alternatief maar ook een plintheater behoort vaak tot de mogelijkheden.

9) Monteren van een keuken is niet altijd aansluiten van de apparatuur!

Kosten: € 350,00 – € 700,00 (incl. aansluit materiaal)

Vooral de ketenbedrijven hebben er een handje van. Gratis montage, maar voor het aansluiten moet u nog even een loodgieter en/of elektricien laten komen. Informeer altijd of het aansluiten van Gas, water en elektra is inbegrepen in de montage prijs !!

Conclusie

Wij hopen dat u wat opgestoken heeft van deze tips. Uiteraard blijft een nieuwe keuken een hele uitgave.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in