Hoogglans keukens zorgen voor een moderne en strakke vormgeving

0
1965
Hoogglans keuken

De hoogglans keuken wordt steeds populairder. Het glanzende ontwerp past dan ook helemaal in de trend om een moderne keuken zo strak en minimalistisch in te richten. Wat kun je verwachten van een hoogglans keuken, en wat zijn de meest typerende kenmerken van deze stijl?

Hoogglans keuken, alles glad en blinkend

Het summum van een hoogglans keuken is er één waarin ieder oppervlakte is afgewerkt in blinkende hoogglanslak, er geen enkele naad of onregelmatigheid te zien is en je je als het ware in een spiegelpaleis waant. Stel je dus een landelijke keuken voor – maar dan volledig anders. En dat is wel iets waar je van moet houden. Gezelligheid en sfeer zijn immers ook heel belangrijk, en daar schort het soms een beetje aan. De beste ontwerpen hebben dus ook nog karakter, bijvoorbeeld met een paar opvallende details of visueel botsende stijlelementen.

Kleur

Zo is de kleur erg bepalend. De keuze voor wit is zo vanzelfsprekend dat je het haast reflexmatig kunt noemen. Het is echter beslist niet de enige optie. Bruin en antraciet zijn ook veel gekozen opties, al moet je extra goed opletten met de tint. Maar ook rood, geel, groen en dergelijke zijn uitstekende opties.

Let bij je kleurkeuze ook op de ruimte die je hebt. Hoogglans keukens zijn bij uitstek geschikt voor donkere en kleine vertrekken, omdat je met lichte kleuren en veel reflecterende oppervlaktes de ruimte gemakkelijk optisch kunt vergroten. Als je veel ramen hebt en een hoop ruimte kan zwart juist buitengewoon elegant en stijlvol zijn. Je kunt trouwens ook overwegen om een paar kleuren in een matte uitvoering te gebruiken.

Materialen

Of kies zelfs helemaal niet voor kleur, maar gebruik eens een materiaal zonder afwerking, zoals blinkend metaal, een ongeverfd houten aanrechtblad waarin je de nerven kunt zien, of een koperen keukenkraan. Een paar elementen met een natuurlijke uitstraling zijn enigszins gedurfd, maar daarom ook heel stijlvol.

Greeploos of niet

Je zou wellicht denken dat een hoogglans keuken per definitie greeploos is, maar dat is niet zo. Je kunt grepen namelijk uitstekend gebruiken om al te strakke oppervlaktes te doorbreken. Dat komt omdat het zeer kleine en onopvallende elementen zijn, die steeds worden herhaald. Zo kun je dus uitstekend spelen met de mogelijkheden. Een stel glanzend zwarte keukenkastjes met blinkende metalen grepen is bijvoorbeeld extra chic, en een primaire kleur of hout geeft juist een speels of eclectisch effect.

Inbouw

Standaard heb je bij deze keukensoort veel inbouwapparaten. Dat is echter niet noodzakelijk, net zoals met de grepen. Ook hoef je niet per se te kiezen voor één lijn in je ontwerp. Een prachtige oven met allerlei toeters en bellen van metaal of bakeliet kan precies genoeg zijn om een strak keukenontwerp niet zakelijk, maar huiselijk te maken.

Aansluiting met je interieur maken

Als je een beetje overdrijft met deze keukenstijl, heeft het resultaat een bijna klinische uitstraling. Dat is niet gezellig, en het geeft ook goed aan dat je rekening moet houden met de aansluiting op de rest van je interieur. Een volledig klinisch huis is immers voor bijna niemand leefbaar. De meest populaire manier om met de aansluiting om te gaan is te kiezen voor ‘Mix & Match’: het combineren van diverse stijlen in één interieur. Je ziet bijvoorbeeld veel woonboerderijen waar de ongeverfde houten dakspanten en ruwe randjes moeiteloos worden gecombineerd met een heel strak keukenontwerp.

Zo kun je eindeloos veel kanten op. Heb je een karakteristieke oude houten vloer? Misschien is het dan wel een idee om die te laten doorlopen tussen je blinkende keukenkastjes door. Of houd je erg van retro voorwerpen? Zet er dan ook één of twee op je aanrechtblad of hang ze aan je keukenmuur. Dat is leuk en verrassend, maar bovendien helemaal wat veel vooraanstaande modedokters je ook zouden adviseren. Door een beetje contrast kun je zelfs de keukenstijl versterken: die valt dan immers extra op.

Prijs

Een strakke designkeuken met inbouwapparaten en alles erop en eraan is duur. Gelukkig heb je veel meer mogelijkheden met het ontwerp, waardoor je qua prijs alle kanten op kunt. Maar als je voor een standaardoplossing gaat kunnen we kort gaan: hoogglans keukens zijn behoorlijk prijzig.

Conclusie: hoogglans keukens zijn veelzijdiger dan je denkt. Deze keukenstijl is modern en strak, maar daarom nog niet saai. Er is veel meer mogelijk dan je misschien zou denken, waardoor je uitstekend karakter en sfeer kunt creëren. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar een hoogglans keuken komt misschien nog wel het beste uit de verf als je de stijl ook durft te doorbreken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in