Keukenverlichting is essentieel voor een goed zicht op het aanrecht

0
2745
Keukenverlichting

In steeds meer huizen zien we prachtige keukens verschijnen. Keukens die meer zijn dan moderne werkstations, waar ieder denkbaar apparaat in verwerkt is en die meer dan ooit passen bij de bewoners. De keukenverlichting mag daarbij niet ontbreken;

Keukenverlichting is het hart van het huis

Zoals dat in oude tijden het geval was, is de moderne keuken steeds meer het hart van het huis geworden. Het is niet langer de plek waar eten bereid wordt. Het is dè plek in huis waar het gezin met elkaar in gesprek gaat, waar je even tot rust komt en waar je samen eet. Door deze vergaande verandering van kookkombuis naar gezellige ruimte is de keukenverlichting een factor geworden om bij stil te staan. Want wat is een mooie keuken, een gezellige ruimte waar iedereen graag even vertoeft, zonder een goede bijbehorende verlichting?

Keukenverlichting

Je kunt verlichting voor de keuken in twee parten opdelen. Op de eerste plaats heb je de verlichting die zorgt voor voldoende licht op alle plekken waar gewerkt wordt. Goede – en afdoende verlichting zorgt voor veiligheid. Dat voorkomt onnodige ongelukken bij het voorbereiden van voedsel en bij het koken. In dit geval is er dus sprake van goede verlichting bij de werkplekken, zoals het aanrecht, het werkblad of kookeiland en het fornuis. Goed geplaatste LED-verlichting is hier de uitkomst. Zuinig in verbruik, helder licht verspreidend en heel gericht in te zetten. Daarnaast is de algehele verlichting van de ruimte van belang.

Een keuken waar het schemerig is, zal niet zo snel mensen trekken. Dat geldt eveneens voor een keuken die net zo helverlicht is als een operatiezaal. Het is de kunst om die gulden middenweg te vinden. Dat kan door spotjes voorzien van LED-verlichting die je kunt dimmen, door leuke wandlampen op die plekken waar geen keukeninrichting geplaatst is of door een combinatie van verlichting, waarbij een leuke hanglamp boven de eettafel zijn extra effect kan hebben. Verlichting in de keuken is geen bijzaak meer, maar een waardevol onderdeel van een moderne keuken.

Plafonnière

In veel keukens hangen of TL-buizen of plafonnières. Dit zijn achterhaalde overblijfsels van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, toen alles heel functioneel en vooral makkelijk zijn moest. De nieuwste trends die zeer uiteenlopend zijn, vragen om andere oplossingen. Wie kiest voor de cottage style zal geen goedkope plafonnière in de keuken willen en wie voor een trendy style kiest met veel wit en chroom laat die ouderwetse Tl-buis achterwege. Zeker nu er zoveel keuze op de markt te vinden is.

Zo past de Van de Heg Hanglamp Golden Sun staal zwart/goud in beide inrichtingen. Net als de HK-living hanglamp M “Factory”, mat groen, army Ø 40 cm, industriële lamp, metaal, 40×45 cm, die in diverse kleuren verkrijgbaar is. Deze lampen hebben als voordeel dat ze direct het contact met de rest van de keuken creëren. Alsof ze alleen daarvoor gemaakt zijn. Apart, stijlvol en anders. Drie elementen die je ook in de huidige keukens terug vindt. Natuurlijk kun je kiezen voor een plafonnière, maar daarvan verwacht je dan wel een moderne vormgeving, zoals de design LED plafondlamp Lucy van Straluma, die perfect in een modern ingerichte keuken past of de bijzondere Witte grote plafonniere die bij Merel in Wonderland te vinden is.

Anders

Kiezen voor dat andere, het opvallende, stijlvolle en toch rustige, opent nieuwe deuren. Zoals de keuze voor keukenverlichting die naast licht ook sfeer en spanning biedt. Een goed voorbeeld is de Zaia inbouwspot van Philips, die door zijn opvallende vormgeving en de drie LED-lampen zorgt voor een hele speciale atmosfeer. Hij kan worden gekanteld. Hij is dimbaar, bespaart tot 80% elektriciteit, terwijl hij voor prima verlichting zorgt. Het lijkt alsof er sterren aan de keukenhemel stralen. Combineer dit met de Design wandlamp Cono Led dimbaar nikkel om een gezellige sfeer te scheppen, waarbij toch altijd voldoende licht aanwezig.

Ergonomie en kleur

Bij moderne keukens gelden nieuwe regels, zoals ergonomische voorwaarden. Ieder onderdeel is gericht op het voorkomen van slechte werkomstandigheden, moeilijke bereikbaarheid en gladde vloeren. Werken in de keuken moet aangenaam zijn. Vloeren moeten helpen ongelukken te voorkomen en de keukenverlichting ondersteunt dit alles door effectief te zijn. Daarnaast zijn keukens allang niet meer donker of wit, maar verkrijgbaar in een grote variatie aan kleuren. Daardoor speelt de verlichting in de keuken een nieuwe -, een belangrijke rol.

Mooie, bijpassende verlichting, die zorgt voor licht op die plekken waar het nodig is en verder mee helpt het geheel sfeervol te laten zijn, is daarbij onmisbaar. Net als de keukenverlichting die de nieuwe keuken doet stralen, zelfs als deze niet in gebruik is. Of misschien zelfs vooral wanneer hij niet gebruikt wordt. Een mooie keuken mag gezien worden. Details mogen door goed geplaatste verlichting uitvergroot worden en het geheel mag sfeervol zijn. Een plezier voor het oog en zeer uitnodigend om te gebruiken.

Verhuizen of..?

De crisis van de laatste jaren heeft bij veel huizenbezitters voor grote uitdagingen en vragen gezorgd. Waar velen graag een grotere woning wilden, bleek de bestaande woning niet verkoopbaar of slechts tegen een te lage prijs. Dat betekent noodgedwongen niet verhuizen. Dat weer leidt tot de vraag wat er binnen het bestaande pand mogelijk is om het woongenot te vergroten. Een aanbouw? Een andere indeling? Een nieuwe badkamer en een nieuwe keuken? Investeren in het bestaande pand draagt evenzeer bij aan het vergroten van het leefcomfort.

Een prachtige, stijlvolle keuken, die onderdeel vormt van het leefgedeelte biedt extra ruimte, extra mogelijkheden en zorgt er voor dat er meer ‘familiemomenten’ kunnen ontstaan. Om dat te realiseren, kan een moodboard helpen. Een groot bord waarop iedereen zijn of haar wensen met betrekking tot de nieuwe keuken plakt. Niet in geschreven vorm, maar door plaatjes die uit tijdschriften of van internet afkomstig zijn, op het bord te hangen. Zo ontstaat een idee hoe de nieuwe familiekeuken er uit zou moeten gaan zien. Bespreek het eindproduct, maak eerste keuzes en kijk goed naar verlichtingswensen. Gebruik de uitkomsten bij de keuze voor de nieuwe keuken en bespreek met de leverancier de mogelijkheden, waarbij de verlichting in de keuken een rol van betekenis krijgt, want uiteindelijk zal die mede bepalend zijn hoe mooi de nieuwe keuken er later uit zal gaan zien.

Persoonlijk

Een huis inrichten is iets persoonlijks. Dat blijkt eens te meer wanneer twee mensen gaan samenwonen, die elk al een woning hebben. Wat nemen we wel en wat niet mee? Wat past samen en wat vooral niet? Wat vinden we allebei mooi? Deze vragen gelden net zo zeer bij de aanschaf van een nieuwe keuken. De moderne keuken is veel persoonlijker dan dat ooit het geval geweest is. Dankzij het moodboard is een flink deel daarvan al boven water komen drijven. Om van die nieuwe keuken het hart van het huis te maken, is het van belang dat ieder het eindproduct mooi vindt. Natuurlijk moet ze functioneel zijn, maar de sfeer is net zo belangrijk.

Een uiterst praktische keuken, voorzien van alle snufjes, maar zonder enige sfeer, zal snel vervelen en zal nooit dat hart worden. Een keuken, waarbij over alles goed nagedacht is en die voorzien is van een bij de keuken en bij het gezin passende keukenverlichting, zal binnen de kortste keren opvallend vaak bevolkt zijn. Het wordt de plek waar de kinderen huiswerk maken, waar pa en ma zitten te lezen, waar gesprekken gevoerd worden en waar gegeten wordt. Bij al deze verschillende vormen van samen zijn, hoort verschillende verlichting. Daarom is de keuze voor stijlvolle, bijpassende – en zeer functionele keukenverlichting zo enorm belangrijk. Zorg dat het niet het stiefkindje wordt van die prachtige nieuwe keukeninrichting, maar een integraal onderdeel. Op die manier creëer je zelf het hart van jouw huis, waardoor heel wat jaren plezier gegarandeerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in