De sfeervolle boerenkeuken van nu

0
2454
boerenkeuken

De boerenkeuken brengt u terug naar vervlogen tijden. Deze nostalgische keuken ademt sfeer en het bourgondische leven uit. Met zijn allen spelletjes spelen aan de grote keukentafel, lang natafelen en bijpraten. Boerenkeukens stralen gezelligheid en warmte uit. Het is een woonkeuken waar het hele gezin zich prettig bij voelt. Het is het verlengstuk van de woonkamer waar er tijd en ruimte is, voor en met elkaar.

Boerenkeuken, een blik terug in de tijd

De boerenkeuken van vroeger was het hart van de boerderij. Het was een van de weinige plekken in het huis dat verwarmd kon worden. Men warmde zich op bij de betegelde schouw waar ook gekookt kon worden. Terwijl de boerin al vroeg in de ochtend begon met de voorbereidingen voor de warme maaltijd, werkte de man op het land of in de fabriek. Tussen de middag verzamelde het gezin zich in de keuken voor een warme hap. Het was gebruikelijk om tussen de middag een warme maaltijd te nuttigen en in de avond een broodmaaltijd. Er was veel tijd nodig om al het voedsel van het land te bewerken en te bewaren. Boerenkeukens waren dan ook de plek waar de boerin al het groente en fruit verwerkte in weckpotten. De nostalgie en de keuken als het hart van het huis is het gevoel dat we willen vasthouden en willen meenemen naar het nu.

De boerenkeuken van nu

Tijd voor een warme maaltijd als lunch met het hele gezin hebben we in deze hedendaagse maatschappij niet meer. Na een dag hard werken is de avondmaaltijd het moment waarop we warm eten. Het liefste willen we dat het koken doordeweeks niet al teveel tijd in beslag neemt. Het gebruik van functionele apparatuur helpt ons hierbij. We hechten steeds meer waarde aan gemak en quality time met elkaar. De keuken anno nu moet vooral functioneel zijn maar toch warmte en gezelligheid uitstralen. De landelijke keuken, zoals een boeren keuken ook wel genoemd wordt, leent zich hier uitstekend voor. In het weekend op het gemak ontbijten, uitgebreid koken en gasten ontvangen. Tijd voor en met elkaar. Maar hoe creëren we een boerenkeuken met alle moderne inbouwapparatuur zonder de knipoog naar het verleden te verliezen?

Gebruik van materialen

Om een nostalgische en tijdloze stijl te creëren is het belangrijk om te beginnen met de juiste materialen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke producten en verschillende steensoorten. Details zijn heel erg belangrijk in de boerenkeuken. Kastdeuren met een uitgefreesd motief, landelijke ornamenten en een schouw boven het gasfornuis geven de landelijke look waar u naar op zoek bent. Kies bijvoorbeeld voor frontdeuren in de kleur off-white of een andere lichte kleur, dit zorgt voor de tijdloosheid van uw keuken. Handgrepen die bestaan uit ijzeren pennen of ringen passen goed hierbij. In een landelijke keuken kunt u kiezen voor een natuurstenen werkblad, zoals graniet. Mocht u niet van graniet houden, ook een keukenblad van massief hout ondersteunt deze stijl. Een diepe stenen gootsteen is stijlvol en hoort zeker thuis in deze boerenkeuken. In de vroegere nostalgische keukens was een tegelvloer met kleine tegeltjes een normaal fenomeen, maar tegenwoordig past een warme houten vloer ook perfect bij dit thema. Om het geheel af te maken zou u de keukenwand kunnen bekleden met decoratieve tegels. Het gaat er niet direct om of u kiest voor oude materialen. De materialen van nu zijn net zo geschikt om deze nostalgische look uit te kunnen stralen.

Apparatuur

In een functionele keuken mag inbouwapparatuur zeker niet ontbreken. In de moderne, nostalgische keuken doet dit geen afbreuk aan de landelijke uitstraling. Het oog zal vallen op het losstaande 5-pits gasfornuis met oven, geplaatst onder een stijlvolle schouw. Dit is de absolute eyecatcher van de keuken. Het nodigt uit tot het maken van stoofpotten en ovenschotels. Koken wordt nu een echte beleving.

Accessoires

Accessoires zijn belangrijk in een boerenkeuken. Vroeger kookte men met gietijzeren en koperen pannen. Later kwamen de RVS pannen in opkomst. Tegenwoordig zijn de gietijzeren en koperen pannen weer helemaal terug van weggeweest. En deze prachtexemplaren mogen gezien worden! Het ophangen van de pannen aan de keukenwand ondersteunt het landelijke effect. Ook bekende interieurmerken spelen in op de nostalgische accessoires. Zo zijn er veel producten op de markt die gemaakt zijn van riet of hout. Bijvoorbeeld het bewaren van brood in een rieten broodtrommel oogt al een stuk warmer dan in een rvs exemplaar. Mocht u liever een persoonlijk tintje aan uw keuken willen geven dan is het struinen op rommelmarkten zeker de moeite waard. Oude koffiemolens, droogbloemen, oude bussen dit zijn pareltjes voor uw droomkeuken. Het kost u ook nog eens bijna niets om de oude look naar uw keuken te brengen.

Een robuuste houten eettafel met comfortabele stoelen zorgen voor de leefbaarheid in de keuken. Met een grote bos bloemen op tafel en een stapel tijdschriften verplaatst iedereen zich in een mum van tijd naar de keuken. U hoeft helemaal geen grote keuken te hebben om de landelijke uitstraling van een boerenkeuken te kunnen creëren. Ook als er geen ruimte is voor een 5-pits gasfornuis of grote eettafel kunt u deze stijl eenvoudig bewerkstelligen. Het belangrijkste is dat u let op de uitstraling van de keuken in het geheel. Door te kiezen voor lichte kleuren en natuurlijke materialen heeft u al een goede basis. Met de juiste accessoires gemaakt van riet, hout en koper maakt u het geheel af.