Een goedkope keuken kopen, hier een aantal tips en trucks

0
2395
goedkope keuken

Soms laat uw budget de aanschaf van een dure keuken eenvoudig weg niet toe, maar niet zelden hebben mensen er gewoon niet veel geld voor over. De keukenmarkt is onderverdeeld in prijssegmenten. Afhankelijk van uw budget kunt u in elke prijsklasse al een nieuwe kopen. Een complete goedkope keuken inclusief inbouwapparaten voor € 1500,00 behoort zelfs tot de mogelijkheden. Een aantal minimale vereisten zou ik wel in acht nemen om niet met een hele korte levensduur te maken te krijgen.

Wanneer is er sprake van een goedkope keuken?

Eigenlijk is er in elke prijsklasse een minder dure variant keuken te vinden. Hetzelfde geldt met auto’s. BMW , mercedes en Audi bieden niet voor niets een kleiner instapmodel. Deze zijn dan in verhouding tot hun grotere broers aantrekkelijker geprijsd. Blijft dat het label goedkoop voor veel mensen een andere interpretatie kent. In principe geldt dat de mensen die een complete keuken kopen het als goedkoop ervaren als het benodigde budget minder is dan plm. € 5000,00. Hier begint het lage segment keukens welke eindigt rond de € 10000,00 ( de gemiddelde prijs )

Met een bedrag van € 1500,00 – € 5000,00 kunt u een volledig uitgeruste keuken kopen. Onder de € 1500,00 kunt u zich vervoegen op marktplaats waar er in het tweedehands segment heel wat wordt aangeboden. Als u genoegen neemt met een tweedehandsje, dan is dit zeker een aanrader. Niet zelden worden er uitstekende aanbiedingen gedaan op marktplaats, van particulieren die hun keuken anders naar de vuilnis zouden laten afvoeren.

Op welke punten moet u letten bij de aanschaf van een goedkope keuken?

Waar het natuurlijk omgaat is dat u wel “value for money” krijgt. Op een aantal punten zou ik dan zeker letten.

1 Minimale kwaliteit van de kasten

De minimale dikte van het korpusmateriaal moet 16 MM bedragen. Afhankelijk van het soortelijk gewicht van het materiaal, zal de “kwaliteit” beter of minder zijn. Vooral de ingebouwde scharnieren kunnen, bij kwalitatief minder korpus materiaal, er na verloop van tijd uitvallen. Daarnaast zal een keukenkast meer te lijden hebben met zwaarder aanrechtbladen. Heb niet de illusie dat u op een goedkope keuken een zwaar natuurstenen blad of betonnen werkblad kwijt kan!

De afwerking van de zijkanten van de kasten is een punt waar u rekening mee moet houden. Een simpele papieren fineerbandje is vragen om problemen. Bij de minst of geringe beschadiging gaan uw keukenkasten opzetten. Vraag altijd of de randen afgewerkt zijn met ABS kantenband. Deze zijn in verschillende diktes te leveren!

Ook in goedkope keukenkasten zijn verstelbare poten noodzakelijk. Het is bijzonder vervelend als u uw keuken niet waterpas kan stellen. Vraag altijd of de plinten voorzien van een rubberen afdicht strip aan de onderzijde.

2 De gebruikte laden, geleiders en scharnieren

Het voorbestaan van uw keuken hangt in grote mate ook af van de toegepaste scharnieren en ladesystemen. Ook hier geldt dat betere fabrikanten van deze onderdelen, prima instapoplossingen bieden. Een aantal namen om te onthouden: Blum, Hettich en Grass. Een softclosesysteem voor uw landen is een minimale vereiste. (lade sluit het laatste stuk uit zichzelf) Scharnieren die tot 110 graden zijn te openen behoren eigenlijk ook tot de standaard mogelijkheden in een goedkope keuken. Vraag altijd na of scharnieren en lades bij te stellen zijn. In de regel geen 3D bijstellingen, maar de mogelijkheid om uw laden en scharnieren aan te passen als deuren / laden verzakken is een must!

3 Uitvoering van het aanrechtblad

De kans is groot dat een goedkope keuken is uitgevoerd met een kunststof werkblad. Daar hoeft niks mis mee te zijn. Bij voorkeur is een uitvoering in muliplex te prevaleren boven een spaanplaten uitvoering. Soms biedt het budget wat ruimte om een composieten aanrechtblad te overwegen. Dit biedt zeker toegevoegde waarde, al zou het alleen maar zijn om de deze te upgraden. Een vlak inbouw spoelbak is een iets duurdere oplossing maar is meer van deze tijd.

Hoe u meerwaarde kunt geven!

Niet duur hoeft niet de uitstraling van goedkoop te hebben. Als ze dat ergens goed hebben begrepen dan is dat bij Ikea. Met een aantal simpele ingrepen kunt u een verbluffend resultaat behalen. Over het algemeen zult u in de prijsklasse niet heel veel mogelijkheden hebben, maar als u de juiste leverancier vindt dan liggen hier toch mooie oplossingen.

1 Houdt het grepen beeld rustig

Indien mogelijk probeer een rustig grepen beeld te creëren. Dat betekent alle grepen horizontaal of verticaal geplaatst zijn dan wel greeploos. Een wirwar aan grepen oogt armoedig en onrustig.

2 Schaf zelf een fraaie grepenset aan.

Kortgeleden kwam ik op www.etsy.com en www.pinterest.com meerdere leveranciers tegen van unieke, mooie en strakke grepen. U maakt een mooie sier met een gewaagde afwijkende greep, uiteraard wel denken aan punt

3 Kies voor een mooie oplossing voor uw achterwand

In een goedkope keuken zal vaak een standaard wand voor achter uw kookplaat zijn geïntegreerd. Er zijn mooie oplossingen die meer rust bieden en ook goed dienst doen. Zo is een geverfde keuken achterwand (met beschermende primer) een beproefde oplossing. Ook een glas achterwand van uw lokale glasboer kan een mooie detail zijn. In een VTWonen had een mevrouw oude wandtegels op de kop getikt op een vlooienmarkt en deze laten aanbrengen in haar keuken, super resultaat. En vergeet niet te kijken naar een RVS achterwand, deze zijn makkelijk schoon te maken en bovendien ook niet heel duur.

4 Vervang uw plint voor een uitvoering in RVS of aluminium

De standaard plinten hebben vaak een bedroevende uitstraling. Tegen een geringe prijs bestelt u een RVS strip die u als plint plaatst. RVS en aluminium hebben allebei een hightech uitstraling en zijn een verrijking voor uw nieuwe aanwinst. Daarnaast handig met schoonmaken en gegarandeerd een lang leven beschoren

5 Pak eens uit met een mooie en/of functionele kraan

Wat echt afbreuk doet, is de chromen (glimmende) kraan. Ook al is het design nog zo mooi… Er zijn meerdere merken die RVS geborstelde kraan bieden voor slecht €100,00- €150,00.

Mocht u echt geld over hebben en behoefte hebben aan kokend water dan kan ik de Floww, standaard uitgevoerd in RVS, van harte aanraden.

6 Vervang uw kunststof aanrechtblad voor een uitvoering in composiet

Composiet hoeft niet perse beter te zijn, maar straalt wel wat meer luxe uit. Nu is deze oplossing uiteraard kostenverhogend, maar in de prijsrange van € 3000,00 -€ 5000,00, zou dit wel kunnen meenemen.

Welke leveranciers van goedkope keukens en inbouwapparaten zijn er te vinden?

Als u zich gaat oriënteren op www.marktplaats.nl zult u meerdere aanbieders vinden die bijna allemaal aanbiedingen doen van Duitse leveranciers. Is het interessant om dan maar Duitse keuken te kopen? Ik denk het niet. Allereerst zijn de prijsverschillen met Duitse aanbieders niet of niet zo groot. Daarnaast zal de aanschafprijs in verhouding tot de posten transport, montage en service nadelig gaan werken.

Tip: Als u zelf gaat shoppen voor een goedkope keuken, zorg dan dat u in ieder geval een doordacht keukenontwerp meeneemt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in