De inbouw oven zal in geen enkele keuken ontbreken. Of het nu in combinatie is met een magnetron, of met een stoomoven, een ovenfunctie vinden we in elke keuken terug. Wij waren benieuwd waar u als consument naar kijkt bij de aanschaf van een hete lucht oven. De resultaten van dit onderzoek bespreken wij in het volgende artikel.

Draaiknoppen verkozen boven touchscreens

Ondanks dat veel apparatenmerken inzetten op fraaie touchscreen bedieningspanelen, geeft een meerderheid van de deelnemers aan de voorkeur te geven aan een bediening met knoppen. In de laatste jaren zien we juist bij veel merken dat de TFT schermpjes hun plek vinden binnen de inbouwapparaten. In de luxere uitvoeringen zien we vaak de zgn. touchscreen en swipe opties, in sommige gevallen gecombineerd met draaiknoppen of wel met druktoetsen. De duurdere modellen van Miele kennen deze functies ook zonder knoppen. Hoe groter het scherm hoe hoger de prijs.

uitslag poll inbouwovens

Nu zal het u niet verbazen dat de marketeers bij de merken de extra gadgets als meerwaarde in het model inbouwen. Hetgeen resulteert in veel overbodige luxe waar een gemiddelde consument niet op zit te wachten. Daarom ook gemiddeld. Nu zijn er een aantal merken die de functionaliteit van een goede en fraai uitgevoerde draaiknop goed hebben begrepen. Elk merk heeft dan ook wel een aantal standaard ovens in het assortiment welke uitgerust zijn met 1 of meerdere draaiknoppen. Persoonlijk vind ik het design van Pelgrim (B merk), Siemens (A merk) en Gaggenau (A+ merk) niet verkeerd.

Instelbare programma’s i.p.v. automatische kookprogramma’s

Een beetje thuiskok is prima in staat om zelf te bepalen welke temperatuur een gerecht moet hebben. Het soms zeer uitgebreid arsenaal aan automatische kookprogramma’s is voor de kok die totaal niet wil nadenken over zijn kooktechnieken. Veel programma’s vereisen toch nog het nodige nadenkwerk, omdat afmetingen van producten van invloed zijn op bereidingstijden. Een dikker stuk vlees kan je nu eenmaal niet op een zelfde manier bereiden als een dun stuk vlees.

De toekomst is misschien wel weggelegd voor de kook apps. Deze worden steeds vaker gebruikt en zijn in sommige gevallen al te koppelen aan uw inbouw oven. Het display van de oven zal (in mijn beleving) steeds meer worden overgenomen door de bediening met een tablet of mobiel. Hoe lang nog tot de knoploze en displayloze ovens? Met toevoeging van meer “kook intelligentie” zal een volwaardig automatisch programma , de instelbare programma’s wel overbodig gaan maken. Als de prijs er dan ook nog naar is, zal iedere thuiskok een amateurkok kunnen worden.

Een inbouw oven moet goed te reinigen zijn

Niet geheel onverwacht maar toch vaak onderbelicht, het goed kunnen reinigen van een inbouw oven is een belangrijke voorwaarde voor bijna alle respondenten. Het goede nieuws is dat de mogelijkheden daartoe enorm zijn toegenomen. Laat ik het anders stellen, betaalbaar zijn geworden. De prettigste oplossing is de pyrolitische reiniging van de ovenruimte. Deze techniek is bij vele inbouwmerken reeds voorhanden. Waar een 5 jaar geleden dit alleen bij de duurste ovens een optie was, kan je een met pyrolitische zelfreiniging tegenwoordig al rond de € 700,00 in uw bezit krijgen.

Met deze techniek wordt de oven verwarmd tot 500 graden. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat al het vuil “verbrandt” en tot as wordt teruggebracht. Aansluitend kunt u met een doekje de binnenruimte schoonmaken. Een katalytische ovenruimte biedt een eenvoudig schoon te maken oppervlakte welke eenvoudig te reinigen is. In tegenstelling tot de rvs wanden is ook een uitvoering in emaile makkelijk te onderhouden. Het is wel raadzaam om altijd u handleiding te raadplegen als u uw het apparaat wilt schoonmaken. Niet alle middelen zijn geschikt en sommige tasten de wanden zelfs aan. Bekende schoonmaakmerken zoals HG hebben een breed assortiment aan middelen welke gebruikt kunnen worden voor dit soort klusjes.

Design van een inbouw oven

Niet verwonderlijk maar wel opvallend, alle respondenten geven aan dat de uitstraling van de zichtapparaten in de keuken een belangrijk motief is bij de aanschaf. In de laatste jaren zien we een tendens dat daar de inbouwmerken veel aandacht aangegeven is. Deze stap werd een aantal jaren geleden al ingezet door het panoramadesign, apparaten die naadloos op elkaar aansluiten of je ze nu horizontaal of verticaal plaatst. Miele was, uiteraard zou ik haast zeggen, een pionier op dit gebied. Andere merken zijn daarin gevolgd, waarbij het toch opvallend is dat er nog steeds inbouwmerken zijn die dat niet voor elkaar hebben. Deze uitlijning vond in eerste aanleg plaats op de hoogte van de bedieningspanelen. Een oven van 60 cm hoog naast een stoomoven van 45 cm met daaronder een warmhoudlade matchen dan naast elkaar, zonder verspringingen en hinderlijke niveauverschillen.

Displays inbouw oven

Toch kent ieder merk nog steeds een hinderlijk verschil in bediening displays. Zo zijn de goedkopere modellen vaak uitgevoerd met kleinere displays en de duurdere met grotere. Dat vind ik toch nog steeds een bijzondere keuze. Uit marketingoverwegingen kan ik me het wel voorstellen, aan de andere kant wordt je als consument haast verplicht een duurder model te nemen, met misschien wel overbodige opties, als je de afmeting van de displays wil matchen. Waarom niet 1 afmeting en 1 uitstraling? Gaggenau is, zover ik weet, het enige merk dat een gelijke uitstraling hanteert ook voor modellen die minder functies bieden. Je kan met Gaggenau dan ook de duurste combistoomoven combineren met de goedkoopste inbouw oven, binnen een ovenlijn weliswaar. (Gaggenau kent een duurdere 400 serie en een goedkopere 200 serie)

Ontwikkelingen

Het design van een inbouw oven, zoals aangegeven in de keukentrends artikel, heeft een verdere ontwikkeling ondergaan. De standaard rvs uitvoering met een glazen ovendeur is eigenlijk alleen nog maar te vinden bij goedkopere inbouwmerken of de “budgetlijnen” van de betere merken. De tendens is zwart. Een zwarte glazen uitvoering al dan niet met een dito greep is de nieuwe standaard. Een verbetering is het zeker, alhoewel het wel een beetje een eenheidsworst is geworden.

Gelukkig zijn er nog inbouw apparaten te vinden die een afwijkende uitstraling bieden. Miele, Gaggenau, Siemens en Kuppersbusch bieden ook uitvoeringen in ander kleuren / materialen. Wederom springt Gaggenau er voor mij uit. In een metalic, silver en antraciet uitvoering biedt dit merk toch wel een heel fraai assortiment. Miele kent in de pureline een 4 tal keuze mogelijkheden waaronder een zwarte en witte variant. De toevoeging van ovengrepen in een specifiek materiaal of kleur maakt het tot een zeer compleet aanbod voor de echte liefhebber van mooi design.

Uw nieuwe keuken verdient een mooi apparaat en de aandacht aan de uitstraling is terecht. Het zijn blikvangers die prominent aanwezig zijn in uw keuken. Met een goed advies en analyse van uw wensen kunt u voor een redelijke prijs een inbouw oven kopen die aan al uw wensen voldoet. Heeft u iets meer geld over in uw keukenbudget dan raad ik u aan eens te kijken naar Gaggenau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in