Waar moet u opletten bij het kopen van een vaatwasser?

0
5051
vaatwasser kopen

Onze rots in de branding, steun in drukke dagen, de vaatwasser, we kunnen eigenlijk al lang niet meer zonder deze vriendelijke vriend. Zolang hij het doet natuurlijk! Heeft u weleens een dag zonder een afwasmachine gezeten? Een kleine ramp in een druk huishouden. In een nieuwe en in een bestaande keuken mag hij daarom ook niet ontbreken. Een vaatwasser kopen is nog niet zo eenvoudig, met de volgende aandachtspunten in gedachte word het een stuk eenvoudiger.

Vaatwasser kopen met nieuwe technieken en gadgets

Een vaatwasser kopen is een simpel proces. Kijk op internet naar die modellen die passen in uw budget. Kies er een uit en laat hem vervolgens thuisbezorgen. Klaar is kees. Voor de snelle beslisser die alleen naar zijn portemonnee kijkt is dat de beste weg. Toch zou enig aandacht u later een hoop plezier kunnen bezorgen.

Laten we eens kijken wat deze afwashulp allemaal kan. Helaas zijn het aantal mogelijkheden in de laatste jaren alleen maar gestegen. Dit komt uw keuzestress niet ten goede. Teveel afwasprogramma’s, verstelbare rekken, bestekladen en bakken en dan niet te vergeten afwastabletten en geluidsniveau’s. Een gemiddelde leverancier van inbouwapparaten biedt u de mogelijkheid om wel 15 verschillende vaatwassers te kopen. U ziet al snel door bomen het bos niet meer. Laten we u daar eens bij helpen.

Plek in keuken vaak bepalend voor een gewenst geluidsniveau

Het maakt wel uit of u afwasmachine midden in de kamer staat of dat deze in een traditionele keuken opstelling weggewerkt is in een aparte keukenruimte. Een afwasmachine kopen voor een kookeiland brengt meteen een gewenst geluidsniveau met zich mee. Waar nog geen 6-7 jaar geleden een geluidsniveau van 45-46 dB als stil werd beschouwd, zijn dat tegenwoordig de “wasmachines” met het meeste geluid. Het voordeel is dat de goedkoopste modellen nu een geluidsniveau kennen rond dit aantal decibels. Het geeft wel meteen aan hoe relatief het allemaal is.

Een keukenverkoper die u op de mouw speld dat u toch echt een apparaat nodig heeft met zo weinig mogelijk dB’s,  “lult uit zijn nek”. Ik kan u verzekeren dat de  klant van 6-7 jaar geleden niet allemaal met een gehoorapparaat lopen omdat de afwasmachine uit die tijd zo lawaaiig was. Als u toch allergisch voor geluid bent en uw keuken bevindt zich in een open ruimte, dan kunt u zich laten verwennen met de duurste modellen van een inbouwmerk. De stilste afwasmachines kennen tegenwoordig een geluidsniveau van minder dan 40 dB. U bevindt zich dan wel in de hoogste prijscategorieën.

Welke afwasprogramma’s gebruikt u nu echt?

Een vaatwasser kopen houdt ook in dat u een keuze moet maken uit het aanbod van afwasprogramma’s die u echt nodig heeft. In de praktijk gebruikt een consument slechts een aantal programma’s maar betaalt u wel voor de overige. We zijn van huis uit gewend om eerst de vuile borden schoon te maken en zelfs de pannen met de hand te wassen. In principe niet nodig en zeker een verhoging van uw energierekening. De meeste vaatwasmachines kennen een intensief programma waarbij u op een hoge temperatuur ook de vuilste pannen schoon krijgt. Toch wordt vaak gekozen voor een standaardprogramma. Op een temperatuur van rond de 50 graden heeft ieder inbouwmerk wel een afwasprogramma waar u nagenoeg alle standaard vaat schoon krijgt.

Voor de liefhebber van energie en milieuvriendelijke oplossingen wordt er bijna standaard wel een ECO programma aangeboden. Met deze energiezuinige ECO functie kunt u enkele tientjes per jaar besparen, maar moet u wel incalculeren dat de wasduur een stuk langer is dan het standaard programma.

Een geliefd programma voor elk druk gezinshuishouden is het versneld programma. Deze ontbreekt eigenlijk in geen enkele afwasmachine. Een vuile was in 30 minuten schoon, het kan. Het snelprogramma in combinatie met een standaard programma dekken daarmee dan ook ongeveer 80% van de keuzes van een consument. Een speciaal glas programma kan een interessante optie zijn als u regelmatig uw mooie (kristallen) wijnglazen wilt reinigen. De zgn voorspoeloptie is een typische mogelijkheid welke maar heel zelden gevraagd wordt.

Als waterverbruik een belangrijk punt is dan zijn er modellen welke een verbruik kennen van slechts 6-7 liter water. Een standaardverbruik ligt tussen de  9-10 liter per wasbeurt. Als u dan echt op water wil besparen maak dan ook de keuze voor een kokend water kraan met boiler (bv Floww of quooker).

Zeolith of zeoliet van Siemens, Neff, Bosch en gaggenau

De innovatie van producenten houdt natuurlijk niet op. Een afwasmachine kopen kent andere uitdagingen dan 10 jaar geleden. Toen was het zeolith droogsysteem van de BSH groep (Siemens, Neff, gaggenau, Bosch) in ieder geval nog niet bedacht. Een ingenieuze toevoeging welke zorgt voor een optimaal droog en glansresultaat. Eerlijk is eerlijk het resultaat met het zeolith droogsysteem mag er zijn. Zeolith (zeoliet) is een natuurlijk mineraal met een bijzondere eigenschap, het neemt vocht op en zet deze om in energie. De zeolith mineralen bevinden zich in de bodem van vaatwasmachine en hun werking zorgen voor een besparing in energieverbruik van wel 10%. U zult er niet rijk van worden maar voor de milieubewuste consument een functie die aanspreekt. Houdt er wel rekening mee dat deze functie alleen geïntegreerd is op de “duurdere” modellen.

De zin en onzin van verstelbare binnen korven en (bestek-) laden

Loop u al warm voor 3D verstelbare binnen laden in uw vaatwasmachine? Zeer de vraag of u die ooit gaat gebruiken. Wellicht de eerste keer en daarna nooit meer. Desalniettemin is het goed te kijken naar het geboden binnenwerk als u een vaatwasser gaat kopen. Een aantal wezenlijke verschillen zijn er zeer zeker te duiden. Allereerst de keuze tussen een besteklade en  een bestekinzet. De door Miele bedachte besteklade is inmiddels bij vele merken een standaardoptie. Deze lade kent zijn voor- en nadelen. U houdt extra ruimte over in de onderste lade, maar het bestek dient wel netjes in de bestemde houders gelegd te worden voor een optimaal was resultaat.

Een ander aandachtspunt is de afmeting van uw vaatwasser. We kennen de zgn hogere modellen (XL). Deze bieden iets meer ruimte welke voornamelijk ten goede komt aan hogere pannen. De XL modellen zijn echter niet altijd inpasbaar in uw keuken. Afhankelijk van de korpus hoogte van de keukenkasten en het gebruik van een zgn. greeplijst is de XL vaatwasser inpasbaar. Zorg dat u bij vervanging van uw afwasmachine hier heel goed rekening mee houdt, anders bent u niet de eerste die een vaatwasser besteld die niet past.

Naast de XL varianten kent ATAG een XXL oplossing. Zeker de moeite waard om naar te kijken als u een afwasmachine wilt kopen. De door ATAG gevoerde modellen worden betrokken bij ASKO, een Zweedse fabrikant van hoogwaardige (industriële en consumenten) vaatwasmachines. Deze zeer ruime machines hebben een capaciteit van wel 15-17 couverts. Dat betekent al snel een 25% meer dan een gemiddeld apparaat.

Wat in ieder geval belangrijk  of handig is in uw afwasmachine

Los van de standaard programma’s zijn er toch een aantal zaken welke u zeker mag verlangen als u een vaatwasmachine gaat kopen. De aqua stop is een must en zal dan ook bijna nooit ontbreken. Deze zorgt ervoor dat, mocht er een lekkage komen, uw vaatwasser ervoor zorgt dat de water toevoer stop wordt gezet. Het inmiddels bij velen bekende infolight (ook onder andere benamingen bekend) is een handige functie. Het lampje zorgt voor een aanduiding op de vloer zodat u weet dat u vaatwasmachine aanstaat. Vooral met langer programma’s is het prettig dat u niet gedurende een droogfase de deur opent.

Sommige machines kennen ook een zgn “halve belading” optie. Miele heeft daar een automatisch herken functie voor ingebouwd. Als u snel een halve was wil draaien en niet wil wachten op meer vuile was, dan is dit zeker een uitkomst!

Het lijkt overbodige luxe, maar een binnenverlichting vind ik toch wel een uitkomst. Er zijn inmiddels meerdere varianten met een energiezuinige LED verlichting.

Greeploze vaatwasser kopen voor een moderne design keuken

Greeploze vaatwasmachines zijn een ontwikkeling welke uitstekend passen in het beeld van steeds grepen in de keuken. De greeploze keuken kan in combinatie met laden en deuren zonder grepen, een oven zonder grepen (gaggenau) tot in het extreem worden doorgevoerd. Los van het design biedt een afwasmachine zonder greep ook andere voordelen. Sommige modellen hebben een klein duwtje nodig waarmee de deur wordt geopend, en een ander (knock to open van Miele) moet u tegen aan kloppen om de opening te realiseren.Schoonmaakgemak zou een andere overweging kunnen zijn voor de aanschaf van deze luxe vaatwasmachine. Gewoon een gladde deur zonder greep. Toch zal de liefhebber van strak design vooral overwegen een greeploze vaatwasser te kopen. Houdt dan wel rekening met een verhoogd budget voor de aankoop van uw vaatwasmachine. Prijzen variëren van een kleine € 1100,00 tot wel € 2500,00 voor de meest luxe Miele.

Functies die u erbij krijgt maar niet om vraagt

Helaas worden vaatwasser vol gestopt mooie marketing gadgets. Of u er gelukkig van wordt is zeer de vraag, maar vooral bij duurdere modellen zijn het de extra’s die weinig toevoegen. Een speciaal programma om bierglazen te reinigen of om pastapannen, schalen en borden schoon te maken. Een extra zuinig programma waar u € 5,00 per jaar mee bespaard of 3D oplossingen voor uw binnenrekken. Voor iedere functie is er wel een aparte doelgroep te bedenken en wie weet gaat  het ooit begrijpen.

Een afwasmachine kopen betekent ook een keuze tussen een volledig geïntegreerd model, een integreerbare vaatwasser en een vrijstaand model. In een moderne keuken zien we eigenlijk alleen nog de volledig geïntegreerde afwasmachine. Deze verdwijnt volledig achter een keukendeur. De integreerbare modellen zien we in “oudere” keukens nog wel terug en worden daarom nog steeds aangeboden. Soms heeft u ruimte gebrek en is een compacte vaatwasser van 45 cm een goede optie om ruimte besparen in uw keukenontwerp.

Voordat u een vaatwasser koopt zijn er dus nog enkele keuzes te maken. Strikt genomen komt u met de meest gangbare opties, wensen en eisen op een middenklasse model uit van een A-merk, dan wel een topmodel van een B merk. Voor een bedrag van rond de € 600,00-700,00 heeft u in ieder geval een geweldige vaatwasmachine. Oriënteert u zich ook eens op een beste koop afwasmachine, alhoewel dat (naar onze ervaring) niet altijd de beste apparaten zijn. Zo heeft Siemens, ondanks de beste koop vaatwasmachine, toch wel wat problemen gekend. Miele (er is geen betere) biedt nog altijd de beste afwasmachines als het om levensduur gaat. De service van het merk is ongekend goed, de aanschafprijs van een Miele afwasmachine daarentegen ligt wat hoger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in