In een professionele keuken heb je uiteraard ook professionele keukenapparatuur nodig. De indeling moet je in staat stellen om zo efficiënt mogelijk te werken. Op die manier voorkom je dat je elkaar in de weg loopt en zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt. En de apparatuur moet natuurlijk absoluut top zijn. Door na te denken over de vraag wat je precies nodig hebt qua capaciteit en om de gewenste kwaliteit te bereiken, kun je een lijst opstellen van de benodigde apparatuur en aan welke eisen die moet voldoen.

Wat wil je kunnen koken en voor wie

Een professionele keuken met dus ook professionele apparatuur vind je natuurlijk in restaurants en hotels. Maar ook in bijvoorbeeld een zorginstelling, schoolkantine of bedrijfsrestaurant. Bij professionele apparatuur moet je denken aan zaken als gaskooktafels, magnetrons, bakplaten, afzuigkappen en combisteamers. Maar ook aan frituurinstallaties en pizza-ovens. Niet iedere professionele keuken heeft natuurlijk dezelfde apparatuur nodig. Dat hangt voornamelijk af van wat je precies wilt kunnen klaarmaken en voor hoeveel mensen je moet kunnen koken.

Professionele keukenapparatuur ook voor thuis

Vind jij het leuk om thuis regelmatig etentjes te organiseren? Steeds meer mensen vinden het heerlijk om ook thuis urenlang in de keuken te staan kokkerellen en te experimenteren met de meest bijzondere gerechten. Dat blijkt wel uit de enorme hoeveelheid kookboeken die er verkrijgbaar zijn en uit alle kookprogramma’s op televisie. Steeds meer hobbykoks vinden het een uitdaging om uitgebreid te koken voor vrienden of familie. En dan wil je natuurlijk zo professioneel mogelijk voor de dag komen. Vandaar dat er steeds meer vraag komt naar professionele apparatuur voor in de keuken thuis.

Voor een professionele aanpak heb je goede spullen nodig

Je hebt het dan natuurlijk niet direct over grote werkunits of uitgebreide frituurinstallaties of meerdere kookeilanden. Je staat immers thuis niet met een hele groep mensen tegelijk te koken, zoals in een restaurant met personeel. Maar wil je thuis in je eigen keuken de zaken net wat professioneler aanpakken, dan heb je wel betere spullen nodig dan in een standaard keuken voor handen is.

Je eigen keuken is vaak behoorlijk beperkt

In allerlei televisieprogramma’s zie je Jamie Oliver of Gordon Ramsey, maar ook een heleboel hobbykoks de meest exotische gerechten schijnbaar moeiteloos op tafel toveren. Maar probeer het thuis zelf eens en je loopt al snel tegen de beperkingen van je keuken aan. Zelf pasta maken is zonder de juiste spullen niet zo gemakkelijk als het lijkt. En je mixer blijkt ook niet goed genoeg te zijn om minutenlang deeg te kloppen voor die speciale taart.

Groothandel voor de horeca

Je zal ook al snel merken dat de meeste winkels met huishoudelijke artikelen over het algemeen ook niet díe kwaliteit leveren die je zoekt. Voor professionele keukenapparatuur kun je het beste terecht bij een groothandel voor de horeca. Daar kopen restaurants en andere horecabedrijven en instellingen ook hun apparatuur en materialen in. Maar ook particulieren kunnen er gewoon shoppen. Een groothandel voor de horeca verkoopt in principe alles wat jij nodig hebt om een professionele kok te worden. Behalve goede smaak en kooktalent natuurlijk. Maar die heb je vast al van jezelf.

Professionele keukenapparatuur is duur, maar passie en plezier zijn onbetaalbaar

Dus wil je je vrienden verrassen met zelf gerookte zalm of eendenborst? Dat kan met een RVS rookoven in je keuken. Of wil je op het verjaardagsfeestje van je zoon of dochter de blits maken met heerlijke zelfgemaakte patat? Een patatsnijder en een dubbele friteuse en reken maar, dat iedereen zit te smullen. Natuurlijk zijn dit soort apparaten niet goedkoop, maar als koken je passie is, waar je urenlang plezier van hebt en waarmee je andere mensen blij kunt maken, is het de investering dan niet gewoon waard?

De kleine details maken het helemaal af

Om het helemaal af te maken, moet je je professionele gerechten natuurlijk ook zo fraai mogelijk kunnen presenteren en uitserveren. En wanneer je meerdere gangen klaarmaakt, grotendeels in je eentje of met minimale hulp, moet je de gerechten natuurlijk ook een tijdje warm kunnen houden. Wil je ook je buffet een professionele uitstraling geven, dan heb je ook chafing dishes nodig in plaats van een simpele rechaud. En wat te denken van serveerstandaards en taartschalen? De gerechten serveer je op trendy design servies en de wijn schenk je niet vanuit de fles, maar vanuit een karaf. Het zijn de kleine details die het helemaal afmaken. En tot slot serveer je je gasten espresso uit je professionele koffiemachine.

Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in