De koffiezetapparatenmarkt is voortdurend in beweging, en er zijn tal van trends te bespeuren. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is de opkomst van de inbouw koffiemachine. Dat zijn koffiezetapparaten die je niet los op je aanrecht plaatst, maar echt inbouwt. Waar moet je dan aan denken? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n inbouwapparaat, en wat voor soorten zijn er? En moet je zo’n machine eigenlijk wel willen hebben?

Inbouw koffiemachine als integraal keukenonderdeel

Een typisch koffiezetapparaat staat los op het aanrecht of een ander oppervlakte in je keuken. Bij inbouw koffiemachines is dat echter anders. Zoals de naam al aangeeft, bouw je deze apparaten in. Het is dus een integraal onderdeel van je keuken, en staat altijd op een vaste plaats.

Dat ziet er vaak zeer modern en luxueus uit. Omdat het apparaat handig is weggewerkt in het interieur, is het echt een deel van de keuken geworden. Dat past uitstekend bij de frisse en strakke uitstraling van een moderne design keuken, maar kan net zo goed worden toegepast in een ouderwetse landelijke keuken. Je vindt deze apparaten dus terug in alle keukenstijlen.

De keuken compleet maken

Een inbouw koffiemachine is een welkome aanvulling op de inbouwkeuken. Hiermee wordt er meer comfort in de keuken gebracht, maar ook meer genieten met de lekkerste koffie. Want het design koffiezetapparaat weet uitstraling en luxe feilloos te combineren met gemak en smaak. Bovendien kan iedereen omgaan met een inbouw koffieapparaat. De basisinstellingen hoeven alleen bij het eerste gebruik ingesteld te worden. Het gaat hier om de temperatuur van het water, de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid water. Dit bepaalt de uiteindelijke smaak. De luxere design koffieapparaten hebben nog extra mogelijkheden waaronder automatisch ontkalken en reinigen.

Strak aanzien

Een inbouw koffiemachine geeft een strak aanzien. Juist doordat deze netjes wordt weggewerkt en te combineren is met andere apparatuur, zorgt het inbouw koffiezetapparaat voor een luxe uitstraling zonder in te leveren op het gebruiksgemak. Een inbouw koffieapparaat is af te stemmen of de kookplaat, vaatwasser, magnetron of koelkast.

Kies voor een design inbouw koffiemachine

Er zijn vele merken en mogelijkheden wanneer het gaat om de inbouw koffiemachine. Wie iedere dag van zijn kopje koffie wil genieten heeft een ruime keus uit zowel koffie van verse koffiebonen, cups of filtermaling. Ook Espresso, Cappuccino of Latte Macchiate behoort tot de mogelijkheden. Veel inbouw apparaten hebben een combinatie van bovenstaande mogelijkheden, zodat je kunt kiezen uit minstens twee favorieten.

Kosten

Een losstaand koffiezetapparaat is goedkoper dan een inbouw koffiemachine. Toch is een inbouw een goede investering. Ten eerste door de strakke uitstraling die het de keuken geeft, maar ook door de uitgebreidere functies. Wie echt wil genieten kiest voor een apparaat met verse koffiebonen. Dit kost meer dan filterkoffie, maar de smaak is hier dan ook naar. Door het apparaat na gebruik uit te schakelen kan bespaard worden op de energiekosten.

Voordelen

Het is eigenlijk ook vooral die strakke afwerking die vaak wordt geroemd bij dit soort apparaten. Het oogt erg fraai, omdat het echt één is met de rest van de keuken. . Vergelijk dat met een standaard losstaand huis-, tuin- en keukenkoffiezetapparaat dat altijd een beetje verdwaald op het aanrecht staat. Met een beetje pech heb je niet zo’n heel ruim aanrechtblad, en draagt je losse koffiezetter enkel bij aan de algehele rommeligheid. Dat is hiermee dus niet langer het geval.

Bovendien is het inbouwaspect bijzonder praktisch. Je hoeft nooit bang te zijn dat je het apparaat omstoot en het zit je nooit in de weg. Ook is het vaak goed mogelijk om de aansluiting met de rest van je keuken te maken. Alle leveranciers van inbouwapparatuur bieden tegenwoordig een inbouw koffiemachine welke qua stijl en uitstraling afgestemd is op de overige inbouwapparaten zoals vaatwassers, koelkast, kookplaat etc. Het past moeiteloos bij eventuele andere inbouwapparaten en keukenonderdelen. Dat maakt het niet alleen visueel aantrekkelijk, maar vergroot ook het gebruiks- en onderhoudsgemak.

Luxer

Daarnaast zijn inbouw koffiemachines vaak luxueuzer dan gewone koffiezetapparaten. Dat komt onder andere doordat ruimte minder van belang is bij het ontwerp van de machine. Je bouwt hem immers in, dus er zijn heel wat minder beperkingen dan bij een apparaat dat op het aanrecht moet passen en er niet enkel van voren mooi uit moet zien.

Dat uit zich op diverse manieren. Zo kun je met een inbouw koffieapparaat gewoonlijk meer dan één kopje koffie tegelijkertijd zetten, en soms zelfs verschillende soorten naast elkaar. Ook kun je kiezen uit verschillende sterktes, en hebben diverse apparaten een ingebouwde melkopschuimer voor cappuccino en dergelijke koffiesoorten. Dat zijn zaken die gewoonlijk enkel voor hele grote koffieautomaten gereserveerd zijn, maar met een inbouw machine kun je dat nu ook gewoon in je eigen keuken bewerkstelligen. Veel machines beschikken daarnaast over de mogelijkheid om koffie direct van de ongemaalde koffiebonen te maken, hetgeen uiteraard een positief effect op de smaak heeft. En in veel gevallen is de bediening heel wat chiquer afgewerkt dan je voorheen misschien gewend was. Wat dacht je bijvoorbeeld van een touchscreen waarmee je het espresso apparaat kunt bedienen?

Nadelen

Al die luxe gaat helaas ook vergezeld van een prijskaartje, en dat is voor veel mensen wellicht ook direct het grootste bezwaar tegen deze machines. Waar een de goedkoopste losse koffiezetapparaten al verkrijgbaar zijn voor enkele tientjes, liggen de prijzen van inbouw koffiemachines toch al snel op minimaal €1500,00. Een mooie en goede Siemens heeft u al voor minder. De luxe varianten van merken als Miele en Gaggenau, al dan niet met een vaste wateraansluiting, worden aangeboden voor bedragen rond de € 3000,00.

Hoge kosten

Het verbruik kost meestal eveneens wat meer. Je wilt in zo’n dure machine immers geen goedkope filterkoffie, maar de smakelijkste koffiebonen zijn vaak wel duurder. Daarnaast staat het apparaat waarschijnlijk langer aan, of misschien zelfs wel de hele dag lang. Omdat ze tegelijkertijd groter zijn dan veel gewone koffiezetapparaten, moet je dus ook rekening houden met een wat hoger uitvallende stroomrekening.

Een ander nadeel is dat het in bestaande keukens vaak nogal bewerkelijk of zelfs onmogelijk is om een inbouw koffiezetapparaat te installeren. Daar je een inbouw apparaat niet zomaar op het aanrecht kunt plaatsen, is dat in sommige gevallen helaas een onoverkomelijk bezwaar.

Een inbouw koffiemachine uitkiezen

Er valt tegenwoordig behoorlijk veel te kiezen als je op zoek bent naar een inbouw koffiezetapparaat. Er zijn steeds meer merken die hierop inspringen, en die bieden vaak zelf ook weer allerlei opties aan. Daar komt bij dat er zeer veel functionaliteiten in deze apparaten zitten, dus er zijn diverse selectiecriteria. Tel daarbij op dat je er vaak tamelijk diep voor in de buidel zult moeten tasten, en je begrijpt: het uitkiezen van een inbouw koffiemachine is geen sinecure.

Merk

Let op te beginnen goed op het merk, zeker als je een nieuwe keuken aan het samenstellen bent. Is het een merk dat een hele lijn heeft uitgebracht met keukenbenodigdheden? Dan kun je een fraaie en praktische combinatie maken met de rest van je keukeninrichting. Bij een dergelijk groot en complex apparaat kan het bijvoorbeeld te prefereren zijn als er ook een Nederlandse vestiging is. Aangezien de benodigde service op deze apparaten vaak wat hoger ligt raden wij niet aan het in Duitsland te kopen.

Techniek

Daarnaast zijn er een aantal technische zaken om te beschouwen. Wil je bijvoorbeeld een apparaat dat direct aangesloten is op de waterleiding, of één die je handmatig moet bijvullen? Ook het geluidsniveau is van belang. Wat oudere apparaten produceren vaak nogal veel herrie. En tegenwoordig is er ook een zelfreinigende inbouw koffiezetapparaat op de markt. Die zijn niet onderhoudsvrij, maar wel onderhoudsarm.

Functies

De laatste belangrijke overweging betreft de functionaliteiten. De meeste espresso koffiemachines bieden uitgebreide mogelijkheden. ook zijn er apparaten die koffie van verschillende sterktes en van verschillende volumes (espressokopje of grote mok, of meerdere kopjes tegelijk) kunnen maken. Let ook op het soort koffie dat erin gaat: hele koffiebonen of gemalen koffie. De meer geavanceerde machines kunnen overigens vaak meerdere soorten koffie aan.

Heb je dit eenmaal bepaald, dan is het uiterlijk van je inbouw koffieapparaat eigenlijk een secundaire overweging. Gelukkig is dat meestal ook niet zo’n bezwaar. Standaard hebben vrijwel alle apparaten namelijk al een chic en fraai design aangepast op de ovens in het assortiment.

Onderhoud

Over het algemeen mogen alle loszittende onderdelen van het koffieapparaat in de vaatwasser. Het wordt aangeraden om dit ook regelmatig te doen. Zo blijft niet alleen het apparaat mooi schoon, ook is dit beter voor de hygiëne. Ook is het belangrijk om het koffieapparaat regelmatig te laten spoelen. Ontkalken is ook een regelmatig terugkerend onderdeel van het onderhoud. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe vaker dit zal moeten gebeuren. De luxere koffieapparaat hebben hier een ingebouwd programma voor.

Bekende merken

De grootste merken, maar ook kleinere merken zijn van losstaande koffiezetapparaten overgestapt naar inbouw koffiemachines. Een aantal voorbeelden zijn Miele, Phillips, Bosch, Whirlpool, Siemens, Bauknecht, AEG of Boretti. Grote namen voor de lekkerste koffie. Maar ook aan design is gedacht. Kies niet alleen voor het merk van je voorkeur, maar ook voor functionaliteit. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een grote kan koffie gezet kan worden of liever de smaakvolle Espresso of Latte? Niet iedere apparaat heeft dezelfde functies en mogelijkheden. Hierover moet dus eerst goed nagedacht worden. Omdat een inbouw koffiezetapparaat duurder is dan een los koffiezetapparaat, is het belangrijk om te gaan vergelijken.

Wel of geen inbouw koffiezetapparaat?

Of je wel of geen inbouw koffiezetapparaat neemt, hangt af van diverse zaken. Zo moet het bijvoorbeeld om te beginnen überhaupt passen in je keuken. Ook moet je het je kunnen veroorloven. Maar het meest belangrijke is eigenlijk gewoon dat je van goede koffie houdt. Een inbouw koffiezetapparaat is immers niet strikt noodzakelijk, maar het kan het wel waard zijn als je vaak koffie drinkt en graag wat extra mogelijkheden hebt. Dit zijn daarmee, kortom, serieuze machines voor serieuze koffiedrinkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in