Een keukeneiland wordt terecht steeds vaker gekozen als het ultieme keukenontwerp. Menige verbouwing, uitbouw van een  woning, of zelfs een verhuizing, worden in gang gezet door de wens van een gezellige keuken kookeiland. De keuken opstelling waar bij het gezinsleven een nieuwe impuls krijg!  Niet voor niets ook wel de conversatiekeuken genoemd. Toch is de invulling van een goede doordachte eilandkeuken een hoofdstuk op zich. Waar moet u opletten om tot een “ideale” ruimtelijke indeling te komen? Kiest u voor een kookeiland, een spoeleiland of toch een kookspoeleiland?

Hoeveel ruimte heeft u nodig voor een kookeiland met bar?

Uitgangspunt moet zijn dat een eiland  voldoende ruimte krijgt. Ruimte is een relatief begrip. In een min of meer gesloten ruimte zal rondom het kookeiland een minimale ruimte van 1 meter nodig zijn. Dit is ook meteen de minimale werkruimte. In voorkomende gevallen kan een eiland dichter naar een wand toe worden geplaatst, bijvoorbeeld door meer effectieve werk ruimte te creëren.  In een situatie met veel glas, of licht van buitenaf is dat mogelijk. Houdt altijd rekening met een werkruimte van minimaal 1 meter. In situaties waar achter het kookeiland een kastenwand met inbouwapparatuur en een koelkast is geplaatst, is een ruimte van 1.20 meter ideaal. Houdtmvoor een doorloopruimte minimaal 75 cm aan.

Door een eiland af te tekenen op de grond of door het plaatsen van objecten die de grootte van het kookeiland weergeven, kunt u een beeld krijgen van een goede invulling.  Dit lijkt een goede methode maar in mijn beleving wordt te weinig rekening gehouden met kleur en materialen. Deze kunnen van invloed zijn op het totale gevoel over de afmeting van de keuken. Misschien wel veel belangrijker is om een goede adviseur te vinden die verstand van zaken heef en vooral een goed advies kan geven!

Hoe groot moet een keukeneiland zijn?

Uitgangspunt is het aantal functies welke op het keuken eiland moeten plaatsvinden. Vervolgens hebben de kookeiland afmetingen van de gewenste kookplaat (-en) en spoelbak (-ken) invloed op een minimale afmeting. Als we een kookplaat van 60 CM en een spoelbak van 60 CM nemen dan is een minimale lengte van 240 CM vereist. De breedte van het eiland zal worden ingegeven door de beschikbare keukenruimte. De verhouding lengte/breedte is echter een belangrijke esthetische variabele. Persoonlijk vind ik 80-90 cm breed in combinatie met 240 CM lang een goede verhouding. Hoe langer het eiland wordt hoe breder deze kan worden.

Spoel- of kookeiland?

Spoelen op een eiland is eigenlijk altijd mogelijk. Ervan uitgaande dat leidingen en afvoer te verplaatsen zijn. Soms ervaren consumenten het als storend dat “de vuile was” in beeld zijn op een keukeneiland. Als er ruimte is kies dan voor een grotere of een dubbele spoelbak waar u vuile was in kunt parkeren. 2 vaatwassers of een opstaande barblad kunnen ook nog helpen de vuile was aan het zicht te onttrekken.

Het koken op een eiland wordt soms lastig gemaakt door de afzuiging. Nu zijn er met de werkbladafzuiging van Bora en Novy en de plafondafzuigkappen van oa Gutmann en ABK uitstekende oplossingen voorhanden. Een eilandafzuigkap is ook nog steeds een simpele manier om de afzuiging te regelen. Met de toegenomen kwaliteit van recirculatie oplossingen, is een afvoer naar buiten eigenlijk niet nodig. Sterker nog conform de nieuwe energienormen, op termijn  zelfs niet meer toegestaan.  Een kookeiland met bar behoort in die zin altijd tot de mogelijkheden.

Een kookeiland met bar

Om heel veel redenen kunnen zitplekken aan een kookeiland een goede oplossing zijn. Een bar in huis is voor veel mannen de ultieme wens. Misschien is een zitoplossing aan het keukeneiland wel “the second best thing”.  Het biedt in elk geval toegevoegde waarde aan gezelligheid, openheid en conversatie.  Koken wordt in een keer een sociale gebeurtenis waar familie en vrienden uitgenodigd worden deel te nemen.  De zitgelegenheid moet altijd beschouwd worden in combinatie met de vaak aanwezige eettafel. Als deze te dicht bij staat zal het effect van een bar gering zijn.

Een barretje kan naast een functionele ook een esthetische oplossing bieden. Het biedt soms de mogelijkheid een spannend contrast in materialisering tot stand te brengen. Let op er zijn in principe 3 zitniveaus. De standaard hoogte van een stoel aan een eettafel, een barstoel welke onder keukenblad uitkomt, of een barkruk welke een barhoogte benodigd is.

Ontwerp kookeiland

Een goed ontwerp van zitten aan een keukeneiland houdt daarnaast rekening met het kookgedrag en de gezinssamenstelling. Veel van mijn keukenontwerpen zorgen ervoor dat de keuken de prettigste plek in huis wordt, en een keukeneiland draagt daar vaak aan bij!

Omdat er nog zoveel is te vertellen over een kookeiland met bar, zal ik hier in een volgende blog graag op doorgaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in