Een houten vloer in voor in je keuken is een prima idee

0
24185
houten vloer keuken

Wil je graag een houten vloer in je keuken, maar vraag je je af of dit wel een goede idee is? Veel mensen twijfelen of het wel verstandig is om een houten vloer of een parketvloer in de keuken aan te leggen. Toch is een houten vloer juist heel geschikt in de keuken. Je dient wel met een aantal zaken rekening te houden, maar er zijn ook genoeg voordelen te bedenken.

Voordelen van een houten vloer

Een houten vloer in je keuken is erg mooi en geeft een natuurlijke uitstraling aan je interieur. Met name in een klassieke of landelijke keukeninrichting komt een houten vloer goed tot zijn recht, maar ook bij andere stijlen kan het erg mooi staan. Hout is duurzaam en kan, mits je het goed onderhoudt, een leven lang meegaan. En als je een open keuken hebt en in de woonkamer ook al hout hebt liggen, dan kun je dit heel gemakkelijk doortrekken naar je keuken. Op die manier vormen je woonkamer en keuken één geheel, wat rust geeft en waardoor het eigenlijk één grote ruimte wordt.

Opties bij het leggen van een houten keukenvloer

Je kunt een houten vloer in je keuken op verschillende manieren (laten) leggen. Dit is van grote invloed op de uitstraling van de gehele ruimte, denk hier dus goed over na. Je kunt natuurlijk kiezen voor lichte of donkere houten planken. Maar daarnaast heb je ook nog de opties om de planken horizontaal of verticaal te leggen, recht of in een patroon. En je kunt kiezen uit brede of smalle planken. Je bepaalt dit natuurlijk zelf, maar denk er goed over na. Overleg met de leverancier van je vloer wat in jouw keuken het mooiste staat en bekijk als het kan wat foto’s van voorbeelden.

Hout is wel kwetsbaar

Zoals gezegd, zijn er ook wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In de eerste plaats moet je wel onthouden dat hout kwetsbaarder is dan laminaat of tegels. Kijk dus uit met water en andere vloeistoffen. En wanneer je toch een keertje wat morst, dweil het dan direct weer op, want anders kan het hout kromtrekken. Ook vallend servies of bestek kan bij een houten vloer al snel voor beschadigingen, zoals krassen of deukjes zorgen.

Tannine vlekken

Verder is parket vaak gemaakt van eikenhout. Eikenhout bevat de stof tannine en die kan een reactie aangaan met zuren. Wanneer je iets zuurs morst, wat in de keuken natuurlijk nog weleens kan voorkomen, kunnen er lelijke vlekken ontstaan in je eikenhouten parketvloer. Deze vlekken zijn erg moeilijk te verwijderen. Natuurlijk kun je dit probleem eenvoudig voorkomen door te kiezen voor een donker eiken vloer in plaats van white wash of naturel. Een licht houten vloer is veel lastiger netjes te houden en bovendien zie je op donker eiken de tanninevlekken bijna niet.

Hoe voorkom je schade aan je vloer

Om schade aan je keukenvloer door vallende pannen of servies te voorkomen, kun je er ook voor kiezen om een rand van tegels rond je aanrecht te laten plaatsen en daar dan de houten vloer tegenaan te leggen. En het is altijd slim om iets meer planken te bestellen dan je eigenlijk nodig hebt voor je parketvloer. Dan kun je altijd nog een paar planken vervangen wanneer ze toch beschadigd raken.

Gelakt of geolied parket

Ga je voor gelakt of geolied parket in je keuken? Beide opties hebben voor- en nadelen. Het voordeel van een gelakte houtvloer is dat je nauwelijks iets aan onderhoud hoeft te doen. Alleen regelmatig schoonmaken is al voldoende. Hou er wel rekening mee dat door het intensieve gebruik van je keukenvloer de laklaag daar sneller zal slijten dan in de rest van je woning. Een geoliede vloer heeft wel meer onderhoud nodig. Je zult hem gemiddeld zo één keer in de drie maanden in de olie moeten zetten. Hou je dit goed bij, dan kan een geoliede houten vloer erg lang meegaan. Maar doe je het niet, dan loop je het vuil in de poriën van het hout en wordt de vloer snel lelijk.

Leg je parket niet onder het aanrecht door

Wanneer je besloten hebt om een houten vloer in je keuken te laten plaatsen, dan kun je deze het beste niet tot onder de keukenkastjes door leggen. Je kunt het parket beter tegen de pootjes van de kastjes aanleggen, zodat hij door de onderplint van je keukenblok afgedekt wordt. Op die manier lijkt het alsof het hout wel gewoon doorloopt tot onder het aanrecht. Er zijn drie redenen om het op die manier te doen.

Leg je parket tegen het aanrecht aan

De eerste reden is dat het simpelweg geldverspilling is. Niemand ziet je vloer onder de kastjes. In de tweede plaats gaat een houten vloer op den duur werken en wanneer de keuken op de vloer geplaatst is, zal de keuken mee gaan bewegen. Met alle gevolgen van dien, van problemen met kitnaden tot kastdeurtjes die niet goed meer sluiten. En tenslotte kun je een parketvloer onder het aanrecht niet demonteren, mocht dat een keer nodig zijn, bijvoorbeeld bij een lekkage. Ligt de vloer tegen de pootjes van de kastjes aan, dan hoef je alleen maar een paar planken los te trekken wanneer bijvoorbeeld je vaatwasser lekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in