Bora Basic, Novy One, Kuppersbusch en Concept Swiss met elkaar vergeleken!

33
151363
kookplaat afzuiging

Dat de Novy One en Kuppersbusch KMI8500 het beste uit onze test komen leggen we u graag uit. Geen enkele trend in de keukenwereld heeft zo’n grote vlucht gemaakt als de kookplaat afzuiging. Uitvinder Bora heeft inmiddels een aantal concurrenten gekregen in de Novy One, Kuppersbusch KMI8500 en de concept Swiss, en er komen er nog meer aan. Binnen enkele jaren hebben ook de grote merken zich gerealiseerd dat deze trend een blijvende zal zijn. Ook Miele zal daarom in het komende jaar met een oplossing komen voor het afzuigen direct aan de kookplaat. Reden om de heersende merken eens aan een vergelijk te onderwerpen.

Kookplaat met afzuiging vergelijken

Mocht u nog niet overtuigd zijn van de voordelen van kookplaat afzuiging dan leggen wij u dat graag uit. Het principe van een geïntegreerde oplossing van koken en afzuigen op hetzelfde niveau, is van natuurkundige aard. Kooklucht stijgt met een snelheid van 1 meter per seconde, en een afzuiging zuigt met een snelheid van gemiddeld 4 meter per seconde. Kookluchten krijgen op deze manier geen kans om te ontsnappen. In de vele promotie filmpjes van de leveranciers van deze afzuigsystemen kunt u zichzelf overtuigen van de kwaliteit van de oplossing. Als ervaring deskundige kan ik u verzekeren dat het werkt. Geen reden voor scepticisme, gewoon doen. Met een kookplaat afzuiging krijgt u een grote mate van ontwerp vrijheid. Koken op een keukeneiland zonder een hinderlijke afzuigkap en koken voor een raam zijn een enkele voorbeelden van mooie praktische oplossingen.

Op onderstaande punten hebben wij de verschillende merken met elkaar vergeleken!

De inbouw van de kookplaat met afzuiging

Een belangrijk punt voor uw keukenontwerp is de inbouw van dit apparaat. Allereerst moet u natuurlijk weten hoeveel ruimte er direct onder de kookplaat benodigd is. Bora heeft daar in de maat bepaald en de concurrentie is daarin gevolgd. Hoe minder ruimte er verloren gaat hoe meer u over houdt voor opbergruimte in uw keuken. In de regel moet u rekening houden met een benodigde inbouwdiepte van plm. 20 cm (Bora Basic 196 MM) vanaf de bovenzijde aanrechtblad. DIrect onder de kookplaat verliest U dus een afmeting ter grootte van een lade. Afhankelijk van de wijze waarop U de luchten wil afvoeren en van het merk, moet u op diepte van de onderliggende laden ruimte inleveren. Als u kiest voor een recirculatie op (lucht wordt gezuiverd en teruggeblazen in de ruimte) dan biedt de Bora Basic het minste verlies aan ruimte. Het invullen van een optimale oplossing voor de kookkast vereist de nodige aandacht en zal met een standaard keukenmerk niet altijd kunnen.

De wijze van lucht afvoer

Aansluitend op hetgeen gememoreerd in het vorige punt, is het afvoeren van kookluchten of recirculeren van luchten een belangrijke keuze. Zoals aangegeven maakt de Bora Basic gebruik van een systeem waarin gefilterde luchten in de kast eronder worden terug geblazen. Dit vereist een goede ventilatieruimte onder de keuken. (meestal net boven de plint)

De Novy One kent een oplossing met een koolstoffilterbox. Deze wordt in de plint gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat de gefilterde lucht de ruimte ingeblazen wordt en niet blijft hangen in de kast. Daarnaast behoeft het monoblockfilter van de Novy One maar eens in de 5-6 jaar vervangen te worden. De afvoerbuizen aan de achterzijde van de kast resulteren wel in het opofferen van wat laderuimte, daarnaast moet het monoblockfilter in de plint gemonteerd worden

Kuppersbusch kent een recirculatie oplossing in combinatie met een plasmamade filter. Een charmante invulling welke onder de kast kan worden ingevuld, een minimale plinthoogte van 10 cm is wel benodigd. Het plasmamade filter kent een lange levensduur, en heeft ondanks de hogere aanschafprijs, een gunstige afschrijving. Bovendien hoef je jarenlang geen filters te wisselen (zoals bij de Bora Basic)

De Concept Swiss (voor de vergelijking nemen we het type gourmet pro) kent een zelfde oplossing als Kuppersbusch. De recirculatie wordt ook geregeld met een plasmamade filter onder de keukenkast.

Voor alle systemen kunt u de afvoer van de lucht ook naar buiten brengen. Afhankelijk van de situatie kan dat door een buitenmuur of door een kelder. Houdt er wel rekening mee dat de afstand tot de buitenlucht (gemeten vanaf onder de kookplaat) nooit meer kan zijn dan 6 meter. Hierbij aangetekend dat iedere bocht in de afvoerbuizen een nadelige invloed heeft op het uitblaas vermogen. Ook hier geldt dat een goed advies een hoop ellende kan voorkomen.

De mogelijkheden met de kookplaat

We zouden het bijna vergeten, u moet er uiteindelijk ook nog op kunnen koken. Nu gaan we in het vergelijk uit van de inductiekookplaat (Bora kent ook nog een mogelijkheid met keramisch koken, maar dat is niet meer van deze tijd) De vergeleken merken hebben allemaal een kookplaat met 4 zones. Het vermogen van de Novy One is het meest indrukwekkend. Met een maximaal vermogen van 3700 W per zone steekt het merk ver uit boven de concurrentie. Concept Swiss komt niet verder dan 2000 W hetgeen toch wel aan de lage kant is.

Kuppersbusch en Novy One kennen beide een zgn. bridgefunctie. Hierdoor kunnen 2 zones gekoppeld worden. Hiermee bieden ze naar mijn idee toch wel heel veel meerwaarde. De mogelijkheid om een grote gril of braadpan te plaatsen biedt extra mogelijkheden in uw kookarsenaal. De passende grilplaat bij de Novy One is een waar genot om groenten, vlees en vis te grillen. Zeker in combinatie met het hoge vermogen. Bora kent deze oplossing trouwens ook in de types BFIA en BFIU, alleen de prijzen van deze kookplaten liggen ruim ( € 1800,00 !!) boven de Bora Basic BIU.

De bediening is bij alle 4 de merken gebaseerd op het touchcontrol principe. Eenvoudig en intuïtief. Geen knopjes dus handig schoon te maken. De extra functies zijn beperkt maar afdoende. Een vermogensregeling met meerdere standen, timer, kookwekker, aankookautomaat en restwarmte indicator zijn op alle kookplaten te vinden.

Design en uitvoering

Wat opvalt is dat 4 vergeleken kookplaat afzuiging installaties allemaal een min of meer zelfde afmeting hebben van 780 x 500 MM. Alsof een afwijkende maat niet had gekund. Concept Swiss kent in een andere serie nog wel een andere maat maar de daarbij behorende prijs is aanzienlijk. Boven een keukenkast van 90 cm breed zijn deze kookplaten allemaal in te bouwen. Als we kijken naar uitstraling van het product dan zijn de Novy One, Kuppersbusch KMI8500 en de gourmet van concept Swiss alle 3 voorzien van een afdekking van het afzuiggedeelte, waardoor de kookplaat er “strak” uitziet. Ook hier geldt dat de Novy One er uit springt. Het afzuiggedeelte komt omhoog en verdwijnt weer onder de kookplaat indien het niet gebruikt wordt. Esthetisch mooi, en functioneel biedt de afzuigoplossing meerwaarde bij hogere pannen.

Kuppersbusch gebruikt een los glasplaatje om een zelfde uitstraling te bereiken, iets minder handig maar oog nog steeds goed.

De Bora Basic is toch een beetje een dissonant. De grote ronde ring ligt op de kookplaat. Persoonlijk vind ik het niet storen maar merk dat de meeste mensen dit minder fraai vinden.

Prijsstelling kookplaat met afzuiging

Allereerst is het goed om te realiseren dat een kookplaat afzuiging 2 apparaten in 1 zijn. Een inductiekookplaat met de specificaties zoals eerder aangegeven komt al gauw op een bedrag tussen de € 1000,00 – € 1500,00 (afhankelijk kwaliteit / merk ) Daarbij komt natuurlijk een afzuigkap. Een wandafzuigkap van 90 cm breed met een fatsoenlijke kwaliteit zal rond de € 800,00 kosten, een eilandafzuigkap van 90 cm breed kost al gauw € 1200,00. De optelsom leert dat u voor 2 apparaten met een gelijkwaardige kwaliteit  minimaal tussen de € 2000,00 en € 2700,00 kwijt bent. De prijzen van de vergeleken apparaten zijn als volgt.

Basisprijs model afvoer naar buiten Meerprijs 5 jaar recirculatie
Bora Basic BFIA: € 4.658,00 € 420,00     *
Kuppersbusch KMI8500: € 2.995,00 € 849,00   **
Concept Swiss gourmet pro: € 4.095,00 € 849,00   **
Novy One: € 3.195,00 € 485,00 ***

*      Verbruik van 4-6 sets koolstoffilters
**    Plasmamadefilter met levensduur van min. 8 jaar
***  Monoblockfilter

(NB: De Novy One en de Bora Basic worden alleen verkocht via geselecteerde keukenvakzaken.)

Overzicht van waarderingen voor de kookplaat afzuiging per merk

Bora Basic BFIU /BFiA Novy One Concept Swiss

Gourmet pro

Kuppersbusch

KMI8500

Inbouwruimte

 

***** **** **** ****
Afvoer / recirculatie

 

*** **** **** ****
Gebruiksopties

 

*** ***** ** *****
Design

 

*** ***** **** ****
Prijsstelling

 

** **** ** *****

Bora en Concept Swiss hebben in hun assortiment meerdere modellen. De Bora Basic BIA / BIU kent een lagere prijs  (€ 2870,00) maar heeft niet de zgn. bridgefunctie (koppelen van zones). Daarnaast kent Bora in de classic en pro de mogelijkheid om ook met losse elementen een samenstelling te maken. Ook een gaskookplaat zou in dat geval ingevuld kunnen worden, voor de liefhebber (bedragen liggen wel aanzienlijk hoger) mooie oplossingen.

Concept Swiss heeft in haar assortiment ook meerdere opties maar in onze beleving liggen deze prijzen veel te hoog voor hetgeen geboden.

Conclusie vergelijking kookplaat afzuiging

Met het huidige aanbod komen de Novy One en de Kuppersbusch KMI8500 het beste uit onze test. Over de gehele linie biedt de Novy One wat meer kwaliteit voor een hogere prijs dan de Kuppersbusch. De Novy One heeft in haar kort bestaan zich al bewezen.

Mocht u waarde hechten aan een opgebouwde naam dan biedt Bora een oplossing die, met gelijke specificaties, toch wel aanzienlijk duurder is.

Het voordeel van Kuppersbusch ligt in de prijsstelling. Voor een “gangbare prijs”  op internet van € 2345,00 (excl. Recirculatie en afvoer en exclusief glasafdekplaatje € 59,00) bent u de trotse eigenaar van de Kuppersbusch kookplaat, hetgeen aanzienlijk lager is dan de Novy One welke € 3195,00 moet kosten.

Nog steeds geen keuze kunnen maken? Vul deze vragenlijst in en kom er achter welk type werkbladafzuiging geschikt is voor uw keuken.

33 REACTIES

 1. OK, mooi vergelijk van deze werkbladafzuiging. Ik zie veel spotjes van Bora basic op TV. IS dat dan niet het betere merk? U maakt een verschil tussen Bora BFIA en BIA, begrijp ik goed dat de BFIA wel een koppelbare zone heeft en je daar dan zoveel meer voor betaald? of krijg je dan nog extra’s tov de Novy one?

  • Beste Martijn, dat klopt inderdaad. Wellicht is de Kuppersbusch ook interessant voor u? Deze heeft alle mogelijkheden en is een stuk goedkoper.

 2. Ik was ervan overtuigd de Bora BFIA t gaan aanschaffen, maar na het lezen van dit artikel twijfel ik nu. Van de Bora weet ik uit ervaring van anderen dat deze ECHT goed werkt. Ook het gebruiksgemak etc. Dat weet ik van de Kuppersbusch en de Novy niet met 100%. Uit jullie onderzoek maak ik op dat de beste uit de test Novy One is? En als ik het goed begrijp betaal je voor de Bora dan alleen maar meer vanwege de naam? En op de vraag hierboven, adviseren jullie de Kuppersbusch. Ik wil graag een keus maken, maar ga nu twijfelen en het lastige is dat je zelf geen ervaring hebt met dit apparatuur…

  • Dag Barbara, ik kan mij voorstellen dat het er niet makkelijker op wordt om een keuze te maken. Als u het op prijs stelt dan kunnen wij u meer informatie verschaffen over alle producten. Als u een berichtje stuurt via het contactformulier dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

 3. Ik sta op het punt om een Novyone aan te schaffen.
  Nu hoorde ik van iemand dat zij niet tevreden was.
  Zijn er ervaringen van gebruikers die wel tevreden zijn?

 4. Goedenavond
  Ik zie dat ook AEG inmiddels zo,n apparaat verkoopt (IDE84241IB). Hebben jullie daar ervaringen mee of verhalen over gehoord?

 5. Ook ik ben geïnteresseerd in de resultaten van de AEG versie..heeft u die ontvangen? Ook naar het vermogen (afzuigvolume) en de geluidsfactor van de verschillende merken.

 6. wij hebben een nieuwe keuken uitgezocht bij keuken concurent in Heerlen. Aangezien wij boven onze kookzone een raam gaan maken hebben wij voorals nog gekozen voor een basiic bora.
  Na het lezen van uw test heb ik nog wat vragen.
  Ik vind het fijn als de afzuiging idd bij de kookzone is maar wil ook graag veel plaats voor pannen ed. dacht zelf al dat het ronde element niet handig is. Twijfel slaat toe.

  • U bedoelt met dat ronde, de afdekking van het afzuiggedeelte van de Bora basic?! Het is een 4 pits kookplaat. Eigenlijk zijn dat alle kookplaten met afzuiging. Bij novy, kuppersbusch, siemens of AEG is het principe hetzelfde. U verliest dus altijd ruimte voor de afzuiging. Anders moet u naar een ander systeem / oplossing. Misschien wel icm plafondafzuiging. Uiteraard zal de keukenconcurrent u daar over kunnen informeren. Trouwens hebben de “luxere” geintegreerde werkbladafzuiging wel koppelbare zones / flexinductie, maar dan bent u meteen wel meer geld kwijt.

  • Ja die kennen we. Deze zou je het beste kunnen vergelijken met de Bora BFIA of Bora BFIU. Ook et de Novy one heeft de Siemens induction air overeenkomsten. Het hangt een beetje af wat u echt belangrijk vindt. De Siemens induction air is nogal prijzig, net als de BFIA en BFIU van Bora. Adviesprijzen rond de 4500,00. Uiteraard worden deze apparaten op internet wel goedkoper aangeboden voor prijzen rond de 3500,00. Een identitiek apparaat is de kookplaat met werkbladafzuiging van Neff. Komt ook uit de BSH koker en heeft dezelfde specificaties. Deze wordt door een van onze partners aangeboden voor een prijs rond de 2900,00. Een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding voor misschien wel het beste apparaat wat op dit moment op het gebied van werkbladafzuiging te krijgen is. Let wel op dat ingeval van recirculatie daar een aanschaf van een filtersysteem bijkomt (239,00)

 7. Goede dag,

  Ik was beniewd naar jullie mening van de Conceptswiss – Concept IO afzuiger?
  Lijkt redelijk prijzig (boven de 4000 euro), maar mooi is het zeker. Werkt hij ook goed?

  • De concept Swiss IO is zondermeer een mooie kookplaat. Qua specificaties hangt deze aan tegen de Bora BFIA en Bora BFIU. De afwerking met goede materialen (alumnium, RVS) en de het afzuiggedeelte zijn van een goed niveau. Concept Swiss IO is inbouw technisch wat ongunstiger dan een Bora. Dit omdat de plaat wat breder is dan een Bora en omdat de afvoer ervoor zorgt dat de onderste lade ondiep moet zijn. In een IKEA kast van 80 cm niet te plaatsen. Het afzuigvermogen van de Concept Swiss IO is ruim voldoende en ook het geluidsniveau vergelijkbaar met andere inductiekookplaten met werkbladafzuiging. De verschillende kookzones met vermogen tot 3700 watt en koppelbaar. Alleen de inbouwmaten misschien een beperking verder een goed product met Zwitserse degelijkheid.

 8. Kan ik de Kuppersbusch kookplaat in een IKEA kast van 80 cm plaatsen? En is het mogelijk de pijp naar de plintafzuiging in een vrije ruimte achter het kastje te leggen, zodat er in de keukenkast zelf ruimte blijft voor 60cm diepe lades.

  Alvast bedankt voor deze en voorgaande nuttige adviezen!

  • Ja is mogelijk. Uitsparing kuppersbusch valt hierbinnen. Afvoer is verder naar achteren te verplaatsen in tegenstelling tot wat uit de tekeningen van kuppersbusch lijkt te kunnen.

 9. Ben bij Miele geweest en heb bovenstaande adviesen gelezen maar is er ook een vergelijking tussen de Miele, Bora en Kupperbusch inductiekookplaten en afzuiging?

  • Een vergelijk tussen deze kookplaten met afzuiging is alleen te maken als je de juiste types met elkaar vergelijkt. Bora kent een flexinductie uitvoering van de Bora basic. Dat zijn de BFIU en BFIA. Deze zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de werkbladafzuiging van Miele. Om een goed vergelijk te maken met kuppersbusch zou u voorgaande apparaten moeten vergelijken met de kuppersbusch KMI 9800. En zelfs als u ze gaat vergelijken zijn er nog (grote) verschillen onderling. Als u kiest voor een afvoer naar buiten dan zal dit bij Bora, Miele en Kuppersbusch andere consequenties hebben. Sommige gevolgen kunnen verstrekkend zijn voor uw keuken, en indien niet goed bedacht, kunnen de extra kosten weleens heel vervelend hoog zijn. Het blijft in die zin echt heel belangrijk u goed te laten voorlichten. Heel veel leveranciers van een kookplaat met afzuiging hebben die informatie vaak niet goed in beeld gebracht. Trouwens de ervaring is wel steeds meer dat goedkoop = duurkoop bij werkbladafzuiging nogal eens op gaat.

 10. Ik heb gelezen dat de kupperbusch een geluidsniveau van min 45 db, max 55 db en int. 68 db heeft.
  Hoe zit dit met de Bora Basic BIA?

  • Het geluidsniveau van de bora basic en de kuppersbusch kmi 8500 ontlopen elkaar niet veel. De kuppersbusch heeft de motor in de plint waardoor de geluidsbron verder verwijdert is. Dat scheelt wel iets in de geluids waarneming. We hebben niet veel klachten ontvangen over geluid van een kookplaat met afzuiging, maar over de bora basic is wel een enkele klacht binnen gekomen. Er zijn in ieder geval wel kookplaten met afzuiging die beduidend meer geluid produceren, bijvoorbeeld die van ATEG en Siemens, wat wij begrepen van lezers.

 11. Bora pure ging al na de tweede keer gebruiken stuk, tijdens gebruik onder de pan geknapt.ik kook al langer op inductie , dus aan die pan ligt het niet!
  Van Bora geen enkele garantie !
  Geen aanrader dus !

  • Dat is een bijzondere ervaring. Hebben wij nog niet meegemaakt, niet met een Bora basic of met een bora pure. Onze ervaring (die van lezers en gebruikers) is dat de service van Bora pure eigenlijk heel goed is.
   Waarbij ik moet aantekenen dat problemen met een Bora eigenlijk redelijk zeldzaam zijn. Die problemen over een Bora basic en een Bora pure , die bij ons binnen zijn gekomen, hadden meestal te maken met een verkeerde aansluiting of met het gebruik van verkeerde afvoerbuizen waardoor het afzuiggedeelte niet goed werkt. Het belasten van een Bora Pure of Bora basic met alleen pan waardoor de glasplaat kapot gaat lijkt me ook lastig om te scharen onder garantie.

 12. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is er volgens mij veel ontwikkeling geweest in de afzuiging in kookplaten.
  Gelet op het geluidniveau en de kwaliteit van de afzuiging: wat is momenteel een goede enigszins betaalbare afzuiging?

  • Klopt er is inderdaad veel veranderd! Inmiddels hebben alle gerenommeerde merken wel een kookplaat met afzuiging in het assortiment.

   Afhankelijk van de situatie zal het een of het andere merk zo voor- en nadelen kennen. Betaalbaar is daarnaast een relatief begrip. In de praktijk zijn er een aantal merken die er uit springen. De verbeterde Bora Pure, de gutmann fonda en gutmann Nivel, Novy panorama, de Miele KMDA FL / FR zijn producten die in hun (prijs) klasse er boven uitsteken. De Bora Pure kent een toegankelijke prijs, kijk daarvoor op http://www.werkbladafzuiging.nl

 13. Beste
  Op basis van deze vergelijking hebben wij besloten om voor de Novy One te gaan. Inmiddels is ie geïnstalleerd. Koken gaat voortreffelijk en hij ziet er prachtig, strak uit. Maarre…..hij maakt enorme herrie. Hebben jullie dat ook onderzocht ? Je kan in de keuken niet meer met elkaar praten, zoveel geluid!

  • Jazeker, geluid is subjectief, althans hoe je dat ervaart. De Novy one is alwee wat langer in de markt en eerlijk is eerlijk, de nieuwere modellen kookplaten met afzuiging zijn alweer stiller. een goed voorbeeld is de bora pure. is echt een stuk stiller dan zijn voorganger.

 14. je noemt in een reactie dat als je kiest voor een afvoer naar buiten dat dit dan bij Bora, Miele en Kupperbusch andere (negatieve ?) consequenties zal hebben. Mijn vraag is wat zijn de consequenties voor een Kupperbusch. Wij zijn bezig een oud boerderijtje te verbouwen.
  We overwegen om de afvoer naar buiten te laten lopen onder de vloer door die nog gestort moet worden. Deze vloer zal dan 14 cm dik worden. De afstand naar buiten via de muur is ongeveer 2 tot 2,5 meter. We weten ook dat de afvoer geen haakse bochten moet hebben ivm de afzuigcapaciteit.
  Zou je ook kunnen aangeven waar ik de tekeningen van de KM18500 zou kunnen vinden?
  Alvast hartelijk bedankt.

 15. Zijn er ook mogelijkheden om een inductiefornuis met werkbladafzuiging te hebben, of ben je met een fornuis altijd gebonden aan plafondafzuiging ivm de beperkte ruimte?

 16. Wij zijn ons aan het orienteren mbt kookplaten met werkbladafzuiging. Zou u ons kunnen proberen een vergelijking te schetsen tussen de Neff, Novy One, Bora en Senza Nome Hika 7720?
  Aanvullende vraag over de Neff kookplaten: Klopt het dat de nieuwe kookplaten een minder breed afzuig-gedeelte hebben?

  Alvast hartelijk dank!

  • bedankt voor u vraag. Dat zou een beetje een lange uiteenzetting worden. er zijn teveel verschillen. De nieuwe Neff kookplaten krijgen inderdaad een smallere instroomopening!

 17. Ook hier lastig om een keuze te maken. Het wachten is op de Bora X Pure, maar die is weer minder breed.
  Twijfel is Novy One of Panorama, ATAG of de nieuwe Bora.
  Dan ga ik puur op design af. Geluid is inderdaad ook een dingetje. welke is dan de betere? Tips welkom! (Iets met bomen en bos ;-))

  • dat begrijpen we helemaal ! het is inderdaad lastig de overeenkomsten en verschillen te zien. Inmiddels zijn er natuurlijk meerdere mogelijkheden. Een keuze hangt af van vele factoren. budget en keukenontwerp zijn belangrijke. om een goed beeld te krijgen wat er goed bij u past adviseren we even een mail te sturen naar info@werkbladafzuiging.nl. Dat zijn specialisten die u kunnen helpen in uw keuze en ook aanschaf van kookplaten met afzuiging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in