Design keukens: modern, exclusief en ook artistiek

0
2357
design keukens

Design keukens kenmerken zich door een moderne en exclusieve uitstraling in combinatie met een artistieke vormgeving. In tegenstelling tot de landelijke, klassieke en nostalgische modellen staan strakke belijningen en innovatieve ontwerpen bij deze centraal. De afwerking is van hoogwaardige kwaliteit. De materialen zijn verrassend en duurzaam van aard. Een design keuken is altijd uniek en aangepast op de persoonlijke woonwensen van een klant. Hoewel een zelf ontworpen model duidelijke overeenkomsten vertoont met een moderne zijn er ook aantoonbare verschillen. Een moderne keuken heeft weliswaar een strakke en ruimtelijke uitstraling, maar het ontbreekt dit soort keukens aan artistieke, innovatieve en verassende elementen. Design keukens zijn dus modern, exclusief en artistiek.

Artistieke vormgeving design keukens

Koken is uiteraard de primaire functie van een keuken. Deze heeft echter ook een belangrijke secundaire woonfunctie. Zelf ontworpen modellen maken onderdeel uit van het woongedeelte. Deze wordt niet alleen gebruikt voor het bereiden van gerechten, maar ook voor het nuttigen van de maaltijden en de ontspanning in de vrije tijd daaromheen. De artistieke vormgeving draagt bij aan het rustgevende karakter van design keukens. Deze stijl uit zich in organische belijningen en minimalistische uitvoeringen. Deze bestaan ogenschijnlijk uit één geheel dankzij een gladde en greep loze afwerking. Design keukens zijn niet compleet zonder een artistiek hoogtepunt in de vorm van een opvallend object of design verlichting. Deze uniek modellen zijn daarom een waar kunstwerk op zich.

3D tekening

Een design keuken is exclusief qua ontwerp en speciaal op maat gemaakt. Alle persoonlijke wensen worden in het ontwerp verwerkt. Bij de totstandkoming maken ontwerpers en fabrikanten vaak gebruik van een 3D tekening. Hierdoor kan de klant een beter visueel beeld vormen van het geheel. Bij het maken van een 3D tekening kan de ontwerper zijn fantasie de vrij loop laten. Daarnaast worden er verschillende uitvoeringen gemaakt, zodat die met elkaar kunnen worden vergeleken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze van het materiaal of de kleur. Een glazen werkblad is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar als het visueel wordt gemaakt, kan dit verrassend ruimtelijk ogen. Ook qua kleur kan een 3D tekening van doorslaggevende betekenis zijn. Een 3D tekening maakt daarom een cruciaal onderdeel van het ontwerpproces.

Kleuren

Met een combinatie van de juiste kleuren en materialen creëer je persoonlijkheid en sfeer in de ruimte. Evenals moderne keukens lenen design keukens zich uiterst goed voor een zwarte of witte hoogglans afwerking. Deze hoogglans geeft het geheel een abstracte en strakke uitstraling. Naast zwart en wit kun je in een zelf ontwerp ook kiezen voor primaire kleuren zoals rood, geel en blauw. Het gebruik van primaire kleuren is één van de laatste trends op het gebied van modern keukendesign. Actieve kleuren benadrukken de vernieuwde functie van de keuken als woongedeelte. Daarnaast accentueert dit kleurgebruik het excentrieke en unieke karakter van een zelf ontworpen model. Verder beperken de kleuren zich niet langer tot de panelen, laden en werkbladen van de keuken. Om meer eenheid en rust te creëren lopen deze knallende kleuren soms zelfs over in de achterwand of het bijbehorende kookeiland.

Materialen

De afwerking van een design keuken is van hoogwaardige kwaliteit. Qua materiaal wordt er daarom vaak gebruik gemaakt van aluminium, chroom en glas. Deze materialen ondersteunen niet alleen de moderne uitstraling van de ruimte, maar optimaliseren ook het werkcomfort. Een keukendesigner zoekt in het kader van de innovatie graag de grenzen op in zijn ontwerp. Het gebruik van extreem hitte bestendige materialen zoals keramiek en Dekton en XGloss zijn hiervan een goed voorbeeld. Daarnaast kun je ook aan extreem dunne of juiste dikke aanrechtbladen denken. Een ontwerper combineert hiermee twee gewaagde ideeën. Enerzijds werkt hij met de nieuwste technische hoogstandjes. Anderzijds is hij op zoek naar een design met verrassende topklasse.

Zwevende keukenkasten

Een ander voorbeeld van technologische innovatie in combinatie met exclusief keukendesign zijn zwevende elementen. Je kunt hierbij zowel denken aan zwevende onder- en bovenkasten als kookeilanden. Voor designers is het een technische uitdaging om deze zwevende elementen met een zo groot mogelijke spanwijdte en een onzichtbare ondersteuning te plaatsen. Een zwevende kast of kookeiland creëert een ruimtelijk en strak effect. Bovendien heeft de zwevende constructie een praktisch en hygiënisch voordeel. Schoonmaken onder zwevende elementen is immers eenvoudiger, dan in een normale keuken. Design keukens staan dus naast technologische innovatie zeker ook voor comfort en gebruiksgemak.

Inbouwapparatuur

Inbouwapparatuur is een onmisbaar onderdeel van een design keuken. De apparatuur is dusdanig weggewerkt in het ontwerp dat keuken en apparatuur één worden. Een goed voorbeeld hiervan is een kookplaat die geïntegreerd is in het werkblad. Qua uitvoering bestaan er twee opties; een keramische kookplaat of een geïntegreerde kookplaat met pitten. Naast standaardapparatuur zoals een oven, koelkast en vaatwasser kun je ook kiezen voor innovatieve keukenmachines. Een strak design en optimale prestatie staan hierbij centraal. Ook duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. In een keuken, die gericht is op de toekomst, wil je natuurlijk niet te veel water verspillen of onnodig gas en elektriciteit verbruiken. In het kader van het milieu en behoud van de leefomgeving is innovatieve keukenapparatuur een bewuste duurzame keuze.

Inspiratie

Koken in een design keuken die ontworpen is naar eigen idee is veel meer dan voedsel bereiden alleen. Het is een ware belevenis. Keuken inspiratie kun je tegenwoordig overal vandaan halen. Originaliteit is hierbij het sleutelwoord. Denk bijvoorbeeld eens aan een werkblad van gehard glas of beton. Daarnaast zijn ook RVS en keramiek populaire opties. Wil je de kookplaat geheel integreren in het werkblad? Maak dan gebruik van ‘pitt cooking’. Bij deze nieuwe vorm van koken zijn de kookpitten en branders verwerkt in het aanrechtblad. Deze originele verwerking geeft de keuken een ruimtelijke en rustige uitstraling die past bij de strakke belijningen van een modern en persoonlijk ingerichte keuken.

Design elementen

Originaliteit kun je in verschillende keukenonderdelen terug laten komen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een verrassende oplossing voor het afzuigsysteem? Bekijk dan eens de mogelijkheid om het afzuigsysteem in de kasten boven de kookplaat te weg te werken. Dit creëert een gevoel van rust en ruimte. Wil je toch liever een afzuigkap als eyecatcher? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een verticale of langwerpige afzuigkap in plaats van een traditionele uitvoering. De mogelijkheden zijn eindeloos. Normale keukens zijn vaak praktisch ingericht en de kastjes zijn daarom altijd rechthoekig ingericht. In een design keuken kun je daarentegen voor een controversieel design gaan met afgeronde hoeken. Ronde vormen zijn verrassend en organisch. Dit soort artistieke ideeën brengen ontspanning en warmte in een modern ontwerp.

Conclusie

Kortom, een zelf ontworpen model is modern, exclusief en artistiek. Naast koken heeft de ruimte ook een belangrijke woonfunctie. Deze kenmerkt zich door onder andere door organische en minimalistische vormen in combinatie met een artistiek hoogtepunt. Het ontwerpen is een uniek en uitdagend proces. Ontwerpers en fabrikanten maken vaak gebruik van een 3D tekening om hun artistieke ideeën voor een droommodel te visualiseren. Primaire kleuren benadrukken het excentrieke en unieke karakter van een eigen ontwerp. Qua materiaalkeuze staan kwaliteit en innovatie voorop. Technische hoogstandjes, gebruiksgemak en duurzame inbouwapparatuur vormen samen de succesformule voor een uniek en innovatief ontwerp. Een naar eigen smaak is veel meer dan een keuken of eetkamer alleen. Het is een plek om samen te genieten en je helemaal thuis te voelen.