Afzuigkappen voor kookeilanden: wat is er precies mogelijk?

0
28408
Afzuigkap kookeiland

Een kookeiland kan een keuken een heel ander aanzien geven en het koken veel gemakkelijker maken omdat je meer werkruimte hebt. Er zijn echter ook een paar uitdagingen. Wat moet je bijvoorbeeld met de afzuigkap doen? Bij een kookplaat die tegen de muur staat zie je meestal een wandafzuigkap, maar dat is bij een vrijstaande kookplaat middenin je keuken uiteraard geen optie. Wat zijn de mogelijkheden voor afzuigkappen bij kookeilanden?

Onderbouw, plafond of kookeiland afzuigkap

Om te beginnen heb je drie verschillende keuzes voor het type afzuiginstallatie: onderbouw, plafond of eilandmodel afzuigkap. Het eilandmodel, een soort van vrijhangende wandafzuigkap, is de meest gekozen optie, maar vaak ook de duurste.

Onderbouw afzuiginstallaties worden in keukenkastjes of onder het aanrechtblad ingebouwd, achter of naast de kookplaat. De lucht wordt daarbij naar beneden toe afgezogen. Hoewel dit type in theorie zeer goed zou moeten afzuigen door de nabijheid bij de pannen, valt dat in de praktijk nog tegen. Plafondafzuigkappen, die in het plafond worden ingebouwd zonder zichtbare luchtschacht, hebben datzelfde nadeel. Dat komt daarbij echter omdat de afstand juist te groot is.

Ontwerp: functioneel is nog niet mooi

Als je echter stijl gelijk met of zelfs boven functionaliteit stelt, zijn beide alternatieven voor het vrijhangende model misschien toch het overwegen waard. Die worden immers grotendeels geïntegreerd in bestaand keukenmeubilair of het plafond. Dat garandeert weliswaar geen perfecte aansluiting, maar maakt ze wel een stuk minder opvallend.

Een eilandmodel afzuigkap is daarentegen heel erg zichtbaar. Sommige modellen hebben zelfs een grotere visuele impact dan je hele kookeiland. En daar komt bij dat je qua ontwerp vaak betrekkelijk weinig keus hebt. De kleurkeuze is vaak beperkt tot blinkend metaal of zwart en wit. De vormgeving biedt in veel gevallen zelfs überhaupt geen keuze: het is al rechte hoeken en strakke lijnen wat de klok slaat. Dat is heel geschikt voor een moderne design keuken, maar het botst gemakkelijk met een meer landelijk ontwerp.

Luchtafvoer of luchtcirculatie?

Gelukkig zijn er wel uitzonderingen als je een eilandmodel overweegt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ander soort afzuiging. Het meest gebruikelijke is luchtafvoer, waarbij de lucht daadwerkelijk wordt afgezogen en bijvoorbeeld in je tuin wordt geloosd. Dat betekent echter ook dat je niet om een opvallende luchtschacht heen kan.

Een steeds meer gezien alternatief is daarom luchtcirculatie. Via diverse filters worden kookwalmen geur-, wasem- en vetvrij gemaakt, waarna de lucht weer terug in de keuken wordt geblazen. De afzuiging is dan wel wat minder effectief en externe ventilatie voor rookgassen, bijvoorbeeld via een raam, is alsnog nodig. Het is evenwel een stuk beter dan geen afzuiging hebben.

Bovendien kan een luchtcirculatiemodel relatief compact worden uitgevoerd. Denk aan de grootte van een flinke lamp: fors minder dan een regulier model.

In hoogte verstelbare modellen

Een andere manier om een eilandmodel afzuiginstallatie minder zichtbaar te maken, is door een in hoogte verstelbaar model te kiezen. Dan hoef je de kap alleen maar omlaag te brengen als dat echt nodig is. De rest van de tijd zweeft de installatie een eindje boven je hoofd. Houd er wel rekening mee dat je een forse meerprijs betaalt voor deze elegante oplossing.

Vermogen en geluidsproductie

Het vermogen bepaalt, kort gezegd, hoe goed je kookeiland afzuigkap werkt. Het is daarom heel belangrijk er goed op te letten bij de aanschaf. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de grootte van je kookplaat en de afstand tot de afzuiginstallatie. Ook is de omvang van je keuken een bepalende factor. Laat je dus goed inlichten van tevoren!

En let op: een hoger vermogen is niet altijd beter. Een te groot vermogen kost onnodig veel energie, is duurder in de aanschaf en het maakt vaak ook nog eens meer lawaai. Het geluid van een afzuiginstallatie is veel mensen een doorn in het oog. Geldt dat ook voor jou? Kijk dan eens naar stille eiland afzuigkappen (een veelgebruikte norm is dat de geluidsproductie lager moet zijn dan 50 decibel).

Prijs

De prijs kent een enorme variatie. Inbouw afzuiginstallaties voor kookeilanden zijn al verkrijgbaar voor enkele honderden euro’s, terwijl design-eilandmodellen soms wel het tienvoudige kosten. Het loont dus de moeite om je goed te oriënteren.

De perfecte kookeiland afzuigkap

Met een strakke design keuken en een ruim budget is de keuze voor een afzuiginstallatie bij je kookeiland snel gemaakt: het eilandmodel. Dat past goed qua ontwerp en zuigt kookdampen het beste af. Helaas is het aanbod vrij beperkt, dus het kan zijn dat je beter kunt uitwijken naar inbouwmogelijkheden: onderbouw of plafondafzuigkappen. Gelukkig wordt het assortiment van alle drie de types steeds breder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in