Zelf een keuken maken is lastig, hoe doe je dat precies?

0
25743
zelf keuken maken

Als je een keuken laat maken, betaal je vaak fors voor het werkloon. En dan kun je soms nog niet eens alle ontwerp- en indelingskeuzes zelf maken. Dus dan dient zich de vraag op: kun je niet gewoon zélf een keuken maken? Hoe pak je dat aan, en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Een keuken maken is plannen

Bij het zelf bouwen van je keuken kom je tal van kleine uitdagingen tegen. Misschien past een aansluiting niet, is je droomverf opeens uitverkocht en staat de brug op weg naar de kluswinkel de hele tijd open. Dat soort dingen horen er gewoon bij, en het is geheel te verwachten dat je er vroeger of later ook mee te maken krijgt.

De belangrijkste uitdaging is dan ook van een andere aard: dat je je houdt aan de tijds- en financiële planning. Misschien wel het grootste voordeel van een professional inschakelen die je keuken in één stuk levert, is dat je precies weet waar je aan toe bent. Bij grotere keukenzaken krijg je een offerte tot op de cent nauwkeurig en een leveringsdatum tot op de week of zelfs dag nauwkeurig. Het is echter heel lastig om zelf ook zo nauwkeurig te zijn.

Toch is dat de moeite waard, binnen realistische grenzen. En houd je er dan ook aan! Anders krijg je te maken met een natuurwet voor klussers: hoe slapper de planning, hoe groter de kosten- en tijdsoverschrijding. Niet alleen is de kans dat het misgaat veel groter zonder een strakke planning die je stap voor stap naleeft, maar je maakt het jezelf bovendien onnodig lastig.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je geen apart budget hebt opgesteld voor onderdelen, en je inkopen gaat doen voor keukenkastjes. In de kastdeurtjeswinkel heb je geen specifiek budget gepland, dus je kiest de mooiste optie. In de deurknoppenwinkel doe je dat ook, en in de keukenladewinkel idem dito. Als je dan even later kookplaten of afzuigkappen gaat kopen, blijkt het geld opeens op te zijn. Tja…

Houd in je planning ook rekening met onvoorziene omstandigheden. 15% extra tijd en budget is helemaal niet overdreven.

Wat doe je wel en niet zelf?

Zelf je keuken maken betekent niet dat je alles helemaal zelf doet. Wees voorzichtig met het inschatten van je eigen capaciteiten, en bedenk bovendien dat het niet altijd minder kost of sneller klaar is als je het zelf doet. Ook een doorgewinterde doe-het-zelver heeft zelden het juiste materiaal om een boomstam om te toveren tot een houten aanrechtblad, en het is natuurlijk niet kostenefficiënt om allerlei gereedschap en dure machines speciaal aan te schaffen. Een professional inschakelen voor advies of voorgemaakte onderdelen gebruiken kan dan heel verstandig zijn.

Renoveren of geheel vernieuwen?

Er is nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voordat je begint met klussen: renoveren of vernieuwen? Je hebt volledige keuzevrijheid, dus je kunt ook onderdelen laten zitten als die nog goed functioneren. Als je oven, spoelbak of koelkast het nog perfect doen, waarom zou je dan weggooien? Door iets minder rigoureus te zijn bij het slopen kun je honderden of zelfs duizenden euro’s besparen.

Opmeten en een indeling kiezen

Na alle voorbeschouwing is het tijd om aan de slag te gaan met het zelf bouwen. Begin door alle maten op te nemen. Het beste teken je het uit, bijvoorbeeld op ruitjespapier. Meet ook stopcontacten en andere aansluitingen en onderdelen die je laat zitten of opnieuw gaat inbouwen. En meet dan alles nog een tweede keer, gewoon voor de zekerheid.

Kies vervolgens een indeling. Het meest bepalend voor maatvoering is vaak de vaatwasmachine, maar het is ook belangrijk dat je fornuis niet in een rare hoek terechtkomt. Denk na over het gebruik: kan iemand anders nog bij de koelkast als jij heftig staat te koken? Zo zijn er vaak drie zones in een indeling: de voorbereidings-/snijzone, de kookzone en de afwaszone, waartussen voldoende loop- en staruimte moet zijn. En vergeet ook zaken als stopcontacten niet. Niet enkel inbouwapparatuur heeft stroom nodig, ook de keukenmachine of ijsmaker die je eens in de zoveel tijd uit de kast haalt!

Ontwerpen

Een eigen keuken ontwerpen en samenstellen is lastig, maar ook leuk. Laat je inspireren in showrooms en tijdschriften of online om een idee te krijgen van de mogelijkheden en designs, en trek vervolgens je eigen plan. Het meest zichtbare gedeelte van zelf je keuken maken is immers dat je ‘m zelf kunt ontwerpen. Pas wel op voor dé beginnersfout: inconsistentie. Een klassieke AGA is prachtig, een inbouw koffiemachine met touchscreen ook – maar niet samen in dezelfde keuken. Selectief durven zijn is dus ook een kunst.

Veiligheid en zekerheid

Bij iedere stap van het zelf bouwen kan het handig zijn om een vakman in te schakelen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van je planning of het opmeten. Eén aspect in het bijzonder is bijna altijd een taak voor de vakman: water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen leggen en verleggen. Een erkende installateur heeft een pittig uurloon, maar als het gaat om je veiligheid, is dat het snel waard. En als achteraf blijkt dat je een extra groep voor je elektrische kookplaat of een goede afsluitring voor de wateraansluiting van je mini vaatwasser bent vergeten, is dat sowieso duurder…

Kortom: is het een goed idee om je keuken zelf te maken?

Je keuken zelf maken is een heel avontuur, ook voor ervaren klussers. Je komt ongetwijfeld diverse uitdagingen tegen en er kan heel wat verkeerd gaan. Het is daarom zaak je goed voor te bereiden en kritisch naar je eigen vaardigheden te kijken. Maar als het eenmaal is gelukt, heb je een keuken die echt helemaal van jou is. En misschien houd je nog wel geld over ook. Het kan dus zeker een goed idee zijn om je keuken zelf te bouwen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in